Michael Caine filmovi

Michael Caine filmovi – Top 15 najboljih

Michael Caine filmovi protežu se kroz nekoliko desetljeća, a koliko je dugovječan ovaj glumac govori činjenica da je samo jedan od pet muških glumaca koji su nominirani za Oscara u pet različitih desetljeća.

Michael Caine, pravog imena Maurice Joseph Micklewhite, rođen 14. ožujka 1933. u Londonu, jedan je od najpoznatijih britanskih glumaca. U svojoj bogatoj karijeri glumio je u više od 100 filmova. Uz šest nominacija, zlatni kipić je osvojio dva puta i to u oba slučaja kao sporedni glumac u filmovima Hannah and Her Sisters i The Cider House Rules. Kraljica Elizabetha II. proglasila ga je vitezom zbog svog doprinosa kinematografiji.

Ovo je njegovih najboljih 15 filmova.

Michael Caine filmovi – 15 najboljih

15. Mona Lisa (1986)

Mona Lisa

Žanr: Krimi, drama, romantični
Redatelj: Neil Jordan
Glumci: Bob Hoskins, Cathy Tyson, Michael Caine 

Radnja ukratko: Nakon sedam godina provedenih u zatvoru, sitni kriminalac George (Bob Hoskins) odmah posjećuje svoju bivšu ženu želeći vidjeti svoju kćer Međutim, žena ne želi imati veze s njim pa se nastani kod svog dugogodišnjeg prijatelja Thomasa (Robbie Coltrane). George smatra kako je kaznu gulio zbog gangsterskog bossa Dennyja Morthwella (Michael Caine) te kreće u potragu za njim kako bi poravnao neke račune iz prošlosti. Uspijeva doći samo do njegovog pomoćnika koji mu daje posao vozača jedne elitne prostitutke Simone (Cathy Tyson). Prosti i neodgojeni George i otmjena Simone se ne podnose, ali s vremenom će se pna početi Georgeu podvlačiti pod kožu.

14. Batman Begins (2005)

Batman Begins

Žanr: Akcija, krimi, drama
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe, Liam Neeson

Radnja ukratko: Bruce Wayne je opsjednut osvetom i kažnjavanjem zločinaca zbog traume koju je doživio kao dijete kada su mu pred očima ubili roditelje. Priliku da osveti svoje roditelje nikada nije dobio. Otišao je na istok tražeći savjete od Ra’s Al-Ghula, vođe kulta ninja koji je iznimno opasan, ali častan. Kasnije se vraća u Gotham City koji je preplavljen organiziranim kriminalom. Polako ga žele izbaciti iz tvrtke, Wayne Industriesa, koju je naslijedio. Kada otkrije špilju koja se nalazi ispod njegovog dvorca, zajedno sa oklopnim odijelom koje mu je izrađeno, preuzima svoju novu osobnost i postaje Batman; pojava koja će tjerati strah u kosti svim kriminalcima.

13. Get Carter (1971)

Michael Caine filmovi – Get Carter

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: Mike Hodges 
Glumci: Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland 

Radnja ukratko: Jack Carter (Michael Caine) je jedan od članova londonske mafije. Život mu se promijeni kada mu brat pogine u prometnoj nesreći u Newcastleu, vozeći se u alkoholiziranom stanju. Hladnokrvni Jack se uputi bratu na pogreb s namjerom da razjasni sve okolnosti njegove smrti jer zna da Frank nikada nije pio, a ne postoji niti najmanja šansa da se odlučio ubiti.

Budući da se Frank bavio poslovima s one strane zakona, Jack sumnja da se radi o umorstvu pa kreće u osobnu istragu podzemljem Newcastlea gdje susreće mnoga lica iz davne prošlosti. Put ga vodi do vlasnika pornografskog lanca i njegovog vozača te prostitutke koja se viđala s Frankom. Susreće se i sa bratovom kći Doreen (Petra Markham) te je sve više u uvjerenju da je više osoba odgovorno za smrt njegovog brata.

12. The Italian Job (1969)

The Italian Job

Žanr: Krimi, triler, akcija, komedija 
Redatelj: Peter Collinson 
Glumci: Michael Caine, Noël Coward, Benny Hill 

Radnja ukratko: Nedavno oslobođeni robijaš Charlie (Michael Caine) okuplja skupinu lopova kako bi mu pomogli u velikoj pljački zlata u Italiji. Plan je stvoriti prometni zastoj uz pomoć dva Jaguara, autobusa i Mini Coopera, napraviti gužvu, dokopati se zlata pa nestati u svom tom kaosu. To nikako neće biti lagano jer će mu za vratom puhati policija i mafija.

11. Dressed to Kill (1980)

Dressed to Kill

Žanr: Triler, misterija, krimi, drama
Redatelj: Brian De Palma 
Glumci: Michael Caine, Angie Dickinson, Nancy Allen 

Radnja ukratko: Život dr. Roberta Elliotta (Michael Cane), uglednog psihoterapeuta sa Manhattana, pretvara se u pakao kada psihotični ubojica počne rezati njegove pacijentice uz pomoć britve koju je ukrao iz njegovog ureda. Nakon što je ubijena jedna pacijentica, detektiv Marino (Dennis Franz) kreće u istragu u kojoj mu pomaže i dr. Elliott. Sin ubijene pacijentice i prostitutka Liz (Nancy Allen), koja je bila svjedokinja ubojstva, zajedno kreću u svoju vlastitu istragu i pronalazak ubojice.

10. The Cider House Rules (1999)

The Cider House Rules

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Lasse Hallström 
Glumci: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine, Paul Rudd

Radnja ukratko: Romantična drama koja je Caineu donijela drugi Oscar kao sporednom glumcu. Homer (Tobey Maguire) je gotovo čitav život boravio u sirotištu u St. Cloudu, u ruralnom Maineu. Upravitelj sirotišta dr. Larch (Michael Caine) ga odgaja u namjeri da ovaj jednog dana postane njegov nasljednik. Međutim, Homer zna da mora sam pronaći svoj put u vanjskom svijetu.

Dr. Larch je usadio svoje medicinsko znanje u Homera koji postaje vrlo vješt doktor, ali bez licence. Kada Wally (Paul Rudd) i trudna Candy (Charlize Theron) posjete sirotište gdje dr. Larch pruža sigurne, ali ilegalne abortuse, Homer odlazi raditi na farmi jabuka Wallyjeve obitelji. Nakon što Wally ode u rat, Homer i Candy postaju sami u jabučnjaku. Što će Homer naučiti o životu i što će biti sa sudbinom koju mu je dr. Larch namijenio?

9. The Quiet American (2002)

The Quiet American

Žanr: Triler, drama, romantični, ratni
Redatelj: Phillip Noyce
Glumci: Michael Caine, Brendan Fraser, Rade Šerbedžija 

Radnja ukratko: Mjesto i vrijeme radnje ovog filma su Sajgon, 1952. godine. Thomas Fowler (Michael Caine) je britanski dopisnik iz Vijetnama koji prati oštra zbivanja u zemlji otkako se okolno stanovništvo, predvođeno komunističkom gerilom, bori protiv francuskih kolonizatora. Propalim brakom iza sebe i bez pretjerano puno iluzija o životu, Fowler je u vezi s prilično mlađom ljubavnicom, plesačicom Phuong. Jednog dana, u Sajgon stiže mladi Amerikanac Alden Pyle (Brendan Fraser) u sklopu humanitarne misije.  Dok Fowler misli da je konačno pronašao dobrog prijatelja, Pyle započinje vezu s Phuong, krijući da politika nije njegov pravi razlog dolaska u Vijetnam.

8. Educating Rita (1983)

Educating Rita

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Lewis Gilbert 
Glumci: Michael Caine, Julie Walters, Michael Williams

Radnja ukratko: Dr. Bryant (Michael Caine), srednjovječni profesor književnosti, nije oduševljen činjenicom što mu je 26-godišnja, neobrazovana frizerka Rita (Julie Walters), u sklopu otvorenog sveučilišta dodijeljena kao učenica te joj on mora biti mentor. Dr. Bryant počinje sve više piti te postaje bezvoljan, a na predavanja dolazi u alkoholiziranom stanju. U dosadnoj svakodnevici, Ritin će entuzijazam donijeti dozu svježine u njegovu prašinom prekrivenu radnu sobu u kojoj se iza knjiga skrivaju boce viskija. S vremenom, sve više se počinje vezati uz svoju, sve samo ne običnu studenticu.

7. Zulu (1964)

Zulu

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Cy Endfield 
Glumci: Stanley Baker, Jack Hawkins, Ulla Jacobsson, Michael Caine 

Radnja ukratko: 1879. godine, na jugu Afrike, Britanska vojska doživjela je poraz od ratnika plemena Zulu u borbi kod Isandlwana. Misionar Otto Witt (Jack Hawkins) i njegova kći (Ulla Jacobsson) saznaju za to tijekom ceremonije masovnog vjenčanja kojoj prisustvuje i kralj Zulua Cetewayo (Mangosuthu Buthelezi). Ohrabreni pobjedom, Zulu ratnici se odluče napasti jednu britansku postaju. Misionar i njegova kći dojave vojnicima u postaji da se sprema napad i oni odmah započinju s pripremama za obranu.

U postaji se nalaze i dvojica poručnika, arogantni i nadobudni Gonville Bromhead (Michael Caine) te inženjerijski poručnik John Chard (Stanley Baker) koji zbog većeg iskustva preuzima zapovjedništvo. S obzirom na činjenicu da je britanskih vojnika tek stotinjak, a Zulu ratnika koji napadaju oko četiri tisuće, Chard se odluči za obrambenu varijantu. Vojnici počinju praviti barikade od svega što imaju na raspolaganju.

6. Dirty Rotten Scoundrels (1997)

Michael Caine filmovi – Dirty Rotten Scoundrels

Žanr: Komedija, krimi
Redatelj: Frank Oz 
Glumci: Steve Martin, Michael Caine, Glenne Headly 

Radnja ukratko: Freddy Benson (Steve Martin) i Lawrence Jamieson (Michael Caine), dva su prevaranta koja iskorištavaju suosjećanje žena, lažući pričama o svojoj tužnoj sudbini. Jedina razlika između njih dvoje je u tome što Lawrence Jamieson to čini na neusporedivo većoj razini; među iznimno bogatim udovicama i nasljednicama. Nakon što Freddy prisili Lawrencea da ga nauči svojim vještinama, ali ne poštujući dogovor da nakon poduke napusti grad, dogovore se da će pravo ostanka imati samo onaj koji prvi izvuče 50 tisuća dolara od jedne mlade žene.

5. Alfie (1966)

Alfie

Žanr: Drama, komedija 
Redatelj: Lewis Gilbert 
Glumci: Michael Caine, Shelley Winters, Millicent Martin, Julia Foster 

Radnja ukratko: Smješten u poslijeratnom Londonu, Alfie (Michael Caine) je vozač koji izuzetno uživa biti u ženskom društvu, ali i obratno. Nakon što je njegova djevojka zatrudnjela, on odlazi na odmor. Tamo nastavlja svojim stilom života kao ženskaroš, ali shvati da se ne može zauvijek skrivati. Zbog nesreće koja se dogodila, suočen je s problemima pravog svijeta koje više ne može odgađati.

4. The Man Who Would Be King (1997)

Michael Caine filmovi – The Man Who Would Be King

Žanr: Avantura, povijesni, ratni
Redatelj: John Huston 
Glumci: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Ovaj film adaptiran je prema istoimenoj noveli Rudyarda Kiplinga, a nominiran za četiri Oscara. U Britanskoj Indiji 1885. godine, novinaru Rudyardu Kiplingu (Christopher Plummer) njegov poznanik Peachy Carnehan (Michael Caine), priča priču o tome kako su on i njegov prijatelj Daniel Drevot (Sean Connery) odlučili napustiti vojsku i krenuti u potragu za bogatstvom u zabačenim dijelovima Azije.  Plan Carnehana i Drevota je da u nekom dalekom kraljevstvu pomognu kralju u nadvladavanju njegovih neprijatelja, a zatim ga bace s vlasti te postanu kraljevi i isprazne kraljevsku riznicu.

3. The Prestige (2006)

The Prestige

Žanr: Drama, triler, misterija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine 

Radnja ukratko: U vrijeme kad su mađioničari bili idoli i najsjajnije zvijezde, dva magičara kreću na svoj put do slave. Profinjeni Robert Angier (Hugh Jackman) je zabavljač velikih masa, a čistunac Alfred Borden (Christian Bale) je genij kreativnosti kojem nedostaje samopouzdanja da na sceni pokaže svoje zamisli. Iz početka kreću kao prijatelji, partneri, prepuni uzajamnog divljenja, ali kada njihov najveći trik krene po zlu, postaju zakleti neprijatelji.

Svaki od njih je odlučan u namjeri da nadmaši i porazi drugog. Njihovo rivalstvo raste iz dana u dan, a dvojac se počinje služiti i novim trikovima koje im omogućuje elektronička struja, djelo genijalnog Nikole Tesle. Film istražuje svijet u kojem se brišu granice, a moguće i nemoguće se preklapaju u jedno.

2. The Dark Knight (2008)

The Dark Knight

Žanr: Akcija, krimi, drama
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine 

Radnja ukratko: U moru kriminalaca i najvećeg ljudskog otpada Gotham Cityja, iznenada se pojavljuje dosad neviđena prijetnja u obliku čovjeka izrezanog i klaunski obojenog lica, znanog samo kao Joker. Bruce Wayne će biti stavljen u psihički i fizički izazov s kakvim se još nikada nije susreo jer Joker, ne samo da je izrazito inteligentan, već je i poremećen čovjek koji se ne boji umrijeti, a jedina stvar koju želi je kaos na ulicama Gothama te gledati kako svijet gori.

1. Hannah and Her Sisters (1986)

Michael Caine filmovi – Hannah and Her Sisters

Žanr: Drama, komedija
Redatelj: Woody Allen 
Glumci: Mia Farrow, Michael Caine, Diane Wiest, Barbara Hershey 

Radnja ukratko: Hvaljena američka drama i komedija koju je režirao Woody Allen i za koju je Michael Caine osvojio Oscar za sporednu ulogu zbog čega se morala naći na prvoj poziciji kada su Michael Caine filmovi u pitanju. Radnja prati zgode junakinje Hannah i njenih sestara u New Yorku. Svake godine se okupljaju na Dan zahvalnosti uz ostale članove obitelji kako bi raspravljali tko je koliko napredovao u životu i slično.

Hannah (Mia Farrow), bivša supruga hipohondra Mickeyja (Woody Allen), ostavlja dojam kao idealna supruga, sestra i majka te bi je mnogi opisali jednom riječju kao savršenu. Na ovogodišnjem okupljaju, niti najmanje ne sluti da će se njezin novi suprug Elliot (Michael Caine) zaljubiti u njezinu sestru Lee (Barbara Hershey), dojučerašnju alkoholičarku udanu za starijeg slikara Fredericka (Max von Sydow).

Similar Posts