bridget fonda

Bridget Fonda filmovi – Top 10 najboljih

Bridget Fonda je američka glumica rođena 27. siječnja 1964. godine u Los Angelesu, Kalifornija, SAD.

Svoju glumačku karijeru započela je 1982. godine, igrajući manje uloge u filmovima Partners, Easy Rider i Wrong Side of the Road. Njezina prva veća uloga bila je u filmu Shag iz 1989. godine, u kojem je glumila s Phoebe Cates i Annabeth Gish.

Fonda je postala poznata nakon glavne uloge u filmu Point of No Return iz 1993. godine, u kojem je glumila tajnu agenticu koja je dobila novi identitet. Ostali njezini zapaženi filmovi uključuju Singles iz 1992., It Could Happen to You iz 1994. i Jackie Brown iz 1997. godine.

Njezina karijera doživjela je pad nakon što je pretrpjela ozljedu u automobilskoj nesreći 2003. godine, zbog koje je odlučila povući se iz glumačkog svijeta. Posljednji film u kojem je glumila bila je drama The Snow Queen iz 2002. godine.

Fonda je bila nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu za svoju ulogu u filmu Scandal iz 1989. godine. Bila je također nominirana za nagradu Screen Actors Guild za izvrsnu izvedbu ansambla u filmu The Godfather: Part III iz 1990. godine.

bridget fonda
Foto: Shutterstock

Bridget Fonda filmovi – 10 najboljih

Bridget Fonda se u svojoj karijeri našla u oko 50 filmova i serija, od kojih smo pokušali izdvojiti 10 najboljih filmova kako bismo kreirali ovaj popis. Kao što smo rekli u uvodu, Fonda se prerano povukla iz svijeta glume, ali iza sebe je ostavila velik broj sjajnih filmova. Pogledajmo stoga koji su se sve filmovi našli na našem popisu i zašto!

10. Rough Magic (1995) 

Žanr: Komedija, drama, romantični, fantazija 
Redatelj: Clare Peploe 
Uloge: Bridget Fonda, Russell Crowe, Jim Broadbent

Radnja ukratko: Pedesete godine prošlog stoljeća. Zgodna mađioničarska početnica Myra (Bridget Fonda) odlazi u Meksiko bježeći od svog zaručnika, imućnog političara Cliffa (D.W. Moffett). U Meksiku želi pronaći majanskog šamana koji će je poučiti drevnim načelima magije. Na tragu joj je detektiv Alex (Russell Crowe) kojeg angažira njezin zaručnik. Alex je bivši fotoreporter traumatiziran onim što je vidio u Hirošimi. Pridružuje joj se u potrazi za šamanom i zaljubljuje se u nju. Počinju čudna iskustva izazvana magijom. 

9. City Hall (1996)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Harold Becker 
Uloge: Al Pacino, John Cusack, Bridget Fonda 

Radnja ukratko: Jednog naizgled običnog dana, dječak postane žrtva unakrsne vatre između dilera droge i detektiva za narkotike u pretežno crnačkoj četvrti New Yorka. John Pappas (Al Pacino) je idealistički gradonačelnik grada koji vješto sprječava rasne nerede i čini se da je sve u redu. Stvari se zakompliciraju kada se Kevin Calhoun (John Cusack), Pappasov šef osoblja i još veći idealist od samog Pappasa, počne pitati zašto je diler droge, koji je slučajno sin lokalnog mafijaškog bossa, izašao na teren na ulice nakon što je dobio kaznu od pet godina za osudu koja bi inače jamčila zatvorsku kaznu od 10 do 20 godina. 

8. Point of No Return (1993)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler
Redatelj: John Badham
Uloge: Bridget Fonda, Gabriel Byrne, Dermot Mulroney 

Radnja ukratko: Maggie Hayward (Bridget Fonda) je mlada žena koju osude na smrt nakon što je ubila policajca u neuspješnom pokušaju pljačke. Čekajući suđenje, pristupa joj vladin agent Bob (Gabriel Byrne), koji želi da se ona pridruži strogo tajnom timu za ubojice. Nakon završene obuke, postaje prisiljena ubijati ljude, dok je do jučer živjela savršeno normalnim životom.

7. Jackie Brown (1997) 

Žanr: Krimi, drama , triler 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Uloge: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda 

Radnja ukratko: Jackie Brown (Pam Grier) je sredovječna stjuardesa. Radi u zrakoplovnoj kompaniji koja svoje prihode nadopunjuje krijumčarenjem oružja za kralja kriminala Ordella Robbieja (Samuel L. Jackson). Jednog je dana uhite agenti i ponude joj nagodbu da im dovede Robbieja. Robbie u međuvremenu shvati prijetnju i pokuša ubiti Jackie. Kreće opasna igra obmana, prevare i izdaje. 

6. It Could Happen to You (1994) 

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Andrew Bergman
Uloge: Nicolas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez

Radnja ukratko: Charlie Lang (Nicolas Cage) je njujorški policajac. On je dobra duša i poštenjak. Jednog je dana odigrao lutriju, a dan prije nije imao dovoljno novca da ostavi napojnicu konobarici Yvonne (Bridget Fonda). Umjesto napojnice joj obeća polovicu dobitka. Na lutriji zaista dobije dio od 4 milijuna dolara. Ispuni svoje obećanje i podjeli novac. Postane slavan zbog tog čina. Međutim, njegova supruga Muriel (Rosie Perez) nije nikako sretna s time. Charlie i Muriel se počnu udaljavati, a Charlie i Yvonne sve više zbližavati. 

5. Lake Placid (1999) 

Žanr: Akcija, komedija, horor
Redatelj: Steve Miner
Uloge: Bridget Fonda, Bill Pullman, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Nakon što se dogodi zastrašujući napad u Crnom jezeru u Maineu, lokalni službenik za ribu i divljač, Jack Wells (Bill Pullman), pomoć zatraži u paleontologinji iz New Yorka, Kelly Scott (Bridget Fonda). Njih dvoje, unatoč prepirkama, kreću zajedno u lov na opasnog predatora, a pridružuju im se šerif Hank Keough (Brendan Gleeson) i ekscentrični profesor mitologije Hector Cyr (Oliver Platt). Kakvu tajnu krije Lake Placid i što zapravo vreba ispod vodene površine?

4. Singles (1992)

Žanr: Komedija, drama, glazbeni, romantični 
Redatelj: Cameron Crowe 
Uloge: Bridget Fonda, Campbell Scott, Kyra Sedgwick 

Radnja ukratko: Ova romantična komedija se bazira na šestero mladih ljudi iz Seattlea. Većina njih živi u istoj stambenoj zgradi i njihovi se životi vrte oko sve veće glazbene scene u gradu. Međusobno isprepletene priče o napretku svakog od njih kroz scenu singlova su intrigantne i prilično smiješne. 

3. Scandal (1989)

Žanr: Drama, povijesni
Redatelj: Michael Caton-Jones 
Uloge: John Hurt, Joanne Whalley, Bridget Fonda 

Radnja ukratko: Film o izmišljenom prikazu afere Profumo koja je potresla vladu britanskog premijera Harolda Macmillana. Ugledni engleski osteopat Stephen Ward (John Hurt), očaran je šarmantnom osamnaestogodišnjom plesačicom Christine Keeler (Joanne Whalley). Poziva je u svoj dom. Ubrzo se Christine nađe u elitnom krugovima gdje upoznaje ugledne političare. Međutim, veza između Stephena i Christine neće dugo biti tajna.

2. Single White Female (1992)

Žanr: Drama, triler 
Redatelj: Barbet Schroeder 
Uloge: Bridget Fonda, Jennifer Jason Leigh, Steven Weber 

Radnja ukratko: Allison Jones (Bridget Fonda) je softverska dizajnerica iz New Yorka. Upravo je okončala vezu s dečkom i traži sličnu ženu da joj bude cimerica. Objavljuje oglas u novinama. Većina kandidata joj izgledaju čudno, ali na kraju se odlučuje za jednu ženu koja će čini odgovarajućom. Međutim, nova cimerica ima mračnu prošlost koja ju proganja i ona nije ono za što se predstavlja.

1. A Simple Plan (1998)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Sam Raimi 
Uloge: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda 

Radnja ukratko: Kada Hank (Bill Paxton), Jacob (Billy Bob Thornton) i Lou (Brent Briscoe) pronađu nešto više od 4 milijuna dolara unutar srušenog zrakoplova u rezervatu, brzo smišljaju plan kako sakriti novac na sigurno dok drugi ne pronađu zrakoplov i dok se situacija ne slegne. Međutim, trojac se ne ponaša onako kako su odlučili. Oblak povjerenja između partnera polako nestaje i pletu se intrige.

Similar Posts