Grace Kelly - dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju glavnu glumicu (od 1929. do danas)

Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 1959. godine do 1940. godine

Najbolja glumica 1959. – Susan Hayward (I Want to Live!)

Najbolja glumica 1959. - Susan Hayward (I Want to Live!)

Susan Hayward osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu I Want to Live!, u kojem je glumila Barbaru Graham, ženu koja je osuđena na smrt zbog ubojstva. Hayward je uspješno prikazala lik žene koja se bori za život i nevinost te se suočava s neizbježnom sudbinom.


Najbolja glumica 1958. – Joanne Woodward (The Three Faces of Eve)

Najbolja glumica 1958. - Joanne Woodward (The Three Faces of Eve)

Joanne Woodward je glumila u filmu The Three Faces of Eve. njezina uloga bila je žena koja pati od disocijativnog poremećaja osobnosti. Woodward je s lakoćom prenijela tri različite osobnosti koje njezin lik manifestira, a njezin nastup je smatran iznimno uvjerljivim.


Najbolja glumica 1957. – Ingrid Bergman (Anastasia)

Najbolja glumica 1957. - Ingrid Bergman (Anastasia)

Ingrid Bergman osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu Anastasia. U njemu je glumila ženu koja se predstavlja kao Anastasia Romanov, ruska princeza koja je preživjela masakr svoje obitelji.


Najbolja glumica 1956. – Anna Magnani (The Rose Tattoo)

Najbolja glumica 1956. - Anna Magnani (The Rose Tattoo)

Anna Magnani je u ovom filmu talijanska udovica koja se suočava s gubitkom supruga. Magnani je svojom izvedbom uspjela prikazati širok spektar emocija, od tuge i bola do radosti i strasti, što joj je zasluženo donijelo Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1955. – Grace Kelly (The Country Girl)

Najbolja glumica 1955. - Grace Kelly (The Country Girl)

Grace Kelly u filmu The Country Girl glumi Georgie Elgin koja svom mužu pomaže prebroditi teškoće karijere i alkoholizma. Kelly je bila nominirana za Oscara i prethodne godine za svoju ulogu u filmu Mogambo, ali tada ga nije osvojila.


Najbolja glumica 1954. – Audrey Hepburn (Roman Holiday)

Najbolja glumica 1954. - Audrey Hepburn (Roman Holiday)

Audrey Hepburn, dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu, u filmu Roman Holiday glumi princezu Ann, koja bježi od svojih dužnosti i susreće se s novinarom Joeom Bradleyem. Ovo je bila Hepburnina prva glavna uloga u filmu, a film joj je donio i Zlatni globus. Kasnije je postala jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih glumica u Hollywoodu.


Najbolja glumica 1953. – Shirley Booth (Come Back, Little Sheba)

Najbolja glumica 1953. - Shirley Booth (Come Back, Little Sheba)

Shirley Booth je dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu 1953. godine, za film Come Back, Little Sheba. U njemu glumi Lolu Delaney, ženu koja se bori s alkoholizmom i gubitkom svog sina. Booth je poznata kao glumica na Broadwayu, a ovo je bila njena prva velika filmska uloga.


Najbolja glumica 1952. – Vivien Leigh (A Streetcar Named Desire)

Najbolja glumica 1952. - Vivien Leigh (A Streetcar Named Desire)

Vivien Leigh u ovom filmu glumi Blanche DuBois, ženu koja se bori s mentalnim poremećajima i traumama iz prošlosti. Leigh je također bila poznata po svojoj ulozi Scarlett O’Hara u filmu “Gone with the Wind” iz 1939. godine, a za njega je također osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1951. – Judy Holliday (Born Yesterday)

Najbolja glumica 1951. - Judy Holliday (Born Yesterday)

Judy Holliday je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1951. godine za svoju ulogu u filmu Born Yesterday. U njemu je glumila Billie Dawn, bivšu plesačicu koja je neobrazovana i nevješta u društvenim situacijama, ali koja se postupno mijenja i počinje se boriti za sebe nakon što se zaljubi u svog partnera Harryja Brocka.


Najbolja glumica 1950. – Olivia de Havilland (The Heiress)

Najbolja glumica 1950. - Olivia de Havilland (The Heiress)

Olivia de Havilland je osvojila svog drugog Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Heiress. Ona glumi Catherine Sloper, mladu i bogatu nasljednicu koju njen otac prezire i smatra nepoželjnom. Kada se zaljubi u muškarca kojeg on ne odobrava, Catherine počinje shvaćati svoju vrijednost i postupno se oslobađa svog oca.


Najbolja glumica 1949. – Jane Wyman (Johnny Belinda)

Najbolja glumica 1949. - Jane Wyman (Johnny Belinda)

Jane Wyman u ovom filmu glumi Belindu McDonald, gluho-nijemu djevojku koju lokalna zajednica smatra nezainteresiranom za svijet oko sebe. Kada Belinda zatrudni nakon silovanja, mora se boriti kako bi dokazala svoju nevinost i osigurala budućnost svog djeteta.


Najbolja glumica 1948. – Loretta Young (The Farmer’s Daughter)

Najbolja glumica 1948. - Loretta Young (The Farmer's Daughter)

Loretta Young je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Farmer’s Daughter. U filmu glumi Katrin Holstrom, švedsku imigrantkinju koja radi kao kućna pomoćnica u obitelji farmera. Nakon što se slučajno upozna s političarem koji se natječe za Kongres, Katrin se odluči i sama kandidirati kako bi se borila za svoje vrijednosti i poboljšala život svoje zajednice.


Najbolja glumica 1947. – Olivia de Havilland (To Each His Own)

Najbolja glumica 1947. - Olivia de Havilland (To Each His Own)

Olivia de Havilland je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu To Each His Own, u kojem glumi majku koja se mora suočiti s posljedicama svojih odluka i boriti se za pravo na odgoj svog djeteta. Njen lik je prikazan na osjetljiv i emocionalan način, a izvedba Olivie de Havilland bila je kritički pohvaljena zbog njezine sposobnosti da vješto prenese duboke emocije svog lika.


Najbolja glumica 1946. – Joan Crawford (Mildred Pierce)

Najbolja glumica 1946. - Joan Crawford (Mildred Pierce)

Joan Crawford je osvojila Oscara a najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Mildred Pierce, u kojem igra nezavisnu i hrabru majku koja se bori kako bi prehranila svoju obitelj. Njen lik u konačnici postaje simbolom snage i odlučnosti.


Najbolja glumica 1945. – Ingrid Bergman (Gaslight)

Najbolja glumica 1945. - Ingrid Bergman (Gaslight)

Ingrid Bergman u filmu Gaslight glumi mladu ženu koja počinje sumnjati u svoje mentalno zdravlje nakon što se udaje za manipulativnog supruga. Njen lik Paula postaje simbolom žena koje se suočavaju s psihološkim zlostavljanjem, a izvedba Ingrid Bergman je bila izrazito emotivna i vješto izvedena.


Najbolja glumica 1944. – Jennifer Jones (The Song of Bernadette)

Najbolja glumica 1944. - Jennifer Jones (The Song of Bernadette)

Jennifer Jones je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Song of Bernadette, u kojem glumi mladu djevojku koja tvrdi da je imala vizije Blažene Djevice Marije u blizini grada Lourdes u Francuskoj.


Najbolja glumica 1943. – Greer Garson (Mrs. Miniver)

Najbolja glumica 1943. - Greer Garson (Mrs. Miniver)

Greer Garson osvojila je Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Mrs. Miniver u kojem glumi suprugu i majku koja živi u Engleskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Njen lik postaje simbolom snage i otpornosti tijekom rata, a izvedba Greer Garson je izrazito emotivna i angažirana.


Najbolja glumica 1942. – Joan Fontaine (Suspicion)

Najbolja glumica 1942. - Joan Fontaine (Suspicion)

Joan Fontaine je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Suspicion u kojem glumi mladu ženu koja počinje sumnjati da joj je suprug namjerava ubiti.


Najbolja glumica 1941. – Ginger Rogers (Kitty Foyle)

Najbolja glumica 1941. - Ginger Rogers (Kitty Foyle)

U filmu Kitty Foyle, Ginger Rogers ima glavnu ulogu u kojoj je prikazana kao slobodna i neovisna mlada žena koja se suočava s izazovima društvenih konvencija. Njen lik Kitty Foyle postaje simbolom emancipacije i oslobođenja žena, a izvedba Ginger Rogers se smatra jednom od njenih najboljih u karijeri.


Najbolja glumica 1940. – Vivien Leigh (Gone with the Wind)

Najbolja glumica 1940. - Vivien Leigh (Gone with the Wind)

Vivien Leigh je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu Scarlett O’Hare u kultnom filmu Gone with the Wind. Scarlett je kompleksan lik, a Vivien Leigh je savršeno prikazala njen karakter, strast i odlučnost. Njena izvedba se smatra jednom od najboljih u povijesti filma i postala je simbolom glamura i elegancije zlatnog doba Hollywooda.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu u razdoblju od 1939. godine do 1929. godine!

Similar Posts