Grace Kelly - dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju glavnu glumicu (od 1929. do danas)

Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 1999. godine do 1980. godine

Najbolja glumica 1999. – Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love)

Najbolja glumica 1999. - Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love)

Gwyneth Paltrow je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1999. godine za svoju ulogu u filmu Shakespeare in Love. Ona je glumila lik Viole de Lesseps, talentirane glumice koja se prerušila u muškarca kako bi dobila ulogu u Shakespeareovoj predstavi, u vremenima kada žene nisu mogle glumiti.


Najbolja glumica 1998. – Helen Hunt (As Good as It Gets)

Najbolja glumica 1998. - Helen Hunt (As Good as It Gets)

Helen Hunt je u ovom filmu poznata kao Carol Connelly, konobarica u New Yorku koja se sprijatelji sa svojim ekscentričnim susjedom Melvinom, koji je patološki neurotičan i ovisan o rutini.


Najbolja glumica 1997. – Frances McDormand (Fargo)

Najbolja glumica 1997. - Frances McDormand (Fargo)

Frances McDormand je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1997. godine za svoju ulogu u filmu Fargo. Ona je u njemu glumila šeficu policije Marge Gunderson, koja istražuje ubojstva u ruralnoj Minnesoti.


Najbolja glumica 1996. – Susan Sarandon (Dead Man Walking)

Najbolja glumica 1996. - Susan Sarandon (Dead Man Walking)

Susan Sarandon je osvojila Oscara za najbolju glumicu 1996. godine za svoju ulogu u filmu Dead Man Walking. Ona je glumila sestru Helen Prejean, koja se sprijateljila sa smrtno osuđenim zatvorenikom i pokušala ga pripremiti za izvršenje kazne.


Najbolja glumica 1995. – Jessica Lange (Blue Sky)

Najbolja glumica 1995. - Jessica Lange (Blue Sky)

Jessica Lange je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu Blue Sky. U njemu glumi Carly Marshall, ženu koja živi u vojnoj bazi u Alabami tijekom 1962. godine. Carly je supruga vojnog oficira koji se bori s alkoholizmom, a ona sama je žrtva mentalnih poremećaja i depresije. Kada njezin suprug otkrije da se razvodi i da će ga optužiti za nepravilnosti na radu, Carly odlučuje upotrijebiti svoje znanje o raketama kako bi spriječila obiteljsku katastrofu.


Najbolja glumica 1994. – Holly Hunter (The Piano)

Najbolja glumica 1994. - Holly Hunter (The Piano)

Holly Hunter je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Piano. Film prati mladu ženu po imenu Ada koja putuje s kćeri u Novi Zeland u 19. stoljeću. Ada je gluhonijema i putuje u Novi Zeland kako bi se udala za muškarca kojeg nikada nije upoznala.


Najbolja glumica 1993. – Emma Thompson (Howards End)

Najbolja glumica 1993. - Emma Thompson (Howards End)

Emma Thompson osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Howards End. Film je adaptacija istoimenog romana E.M. Forstera, a radnja se odvija u Engleskoj prije Prvog svjetskog rata. Thompson glumi Margaret Schlegel, neovisnu i inteligentnu ženu koja se bori za prava žena i pravednost u društvu koje ne cijeni njihove ideje i vrijednosti.


Najbolja glumica 1992. – Jodie Foster (The Silence of the Lambs)

Najbolja glumica 1992. - Jodie Foster (The Silence of the Lambs)

Jodie Foster je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Silence of the Lambs. Film je psihološki triler o FBI agentici Clarice Starling koja pokušava uhvatiti serijskog ubojicu Buffalo Billa uz pomoć psihijatra i kanibala, dr. Hannibala Lectera.


Najbolja glumica 1991. – Kathy Bates (Misery)

Najbolja glumica 1991. - Kathy Bates (Misery)

Kathy Bates je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu Annie Wilkes, opsjednute obožavateljice u filmu Misery. U filmu, ona je psihopatska sestra koja zatoči svog omiljenog autora i primorava ga da piše roman po njezinom ukusu. Bates je zadivljujuće utjelovila ovu neobičnu i složenu ulogu koja joj je donijela priznanje i spomenutu nagradu.


Najbolja glumica 1990. – Jessica Tandy (Driving Miss Daisy)

Najbolja glumica 1990. - Jessica Tandy (Driving Miss Daisy)

Jessica Tandy osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu Daisy Werthan, starije žene koja se suočava s rasizmom i diskriminacijom u filmu Driving Miss Daisy. Tandy je dočarala karakternu ženu koja na kraju prihvaća svog tamnoputog vozača i njihovo prijateljstvo je glavni element filma.


Najbolja glumica 1989. – Jodie Foster (The Accused)

Najbolja glumica 1989. - Jodie Foster (The Accused)

Jodie Foster osvojila je svoj prvi od dva Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu Sarah Tobias u filmu The Accused. Njezina uloga je žena koja je silovana u baru, a sudstvo se ne želi suočiti s napadačima.


Najbolja glumica 1988. – Cher (Moonstruck)

Najbolja glumica 1988. - Cher (Moonstruck)

Cher je osvojila Oscara za svoju ulogu Lorette Castorini u filmu Moonstruck. U filmu, Loretta se zaljubljuje u brata svog zaručnika, što dovodi do zabune i problema. Cher je očaravajuće prikazala samouvjerenu ženu talijanskih korijena, a njezin lik je postao kultni status.


Najbolja glumica 1987. – Marlee Matlin (Children of a Lesser God)

Najbolja glumica 1987. - Marlee Matlin (Children of a Lesser God)

Marlee Matlin osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Children of a Lesser God u kojem je glumila Saru Norman, gluhu ženu u školi za gluhe. Film se bavi njezinim odnosom sa svojim učiteljem Jamesom Leedsom, koji ju uči govoriti i komunicirati s ljudima koji ne koriste znakovni jezik.


Najbolja glumica 1986. – Geraldine Page (The Trip to Bountiful)

Najbolja glumica 1986. - Geraldine Page (The Trip to Bountiful)

Geraldine Page je u filmu The Trip to Bountiful glumila Carrie Watts, stariju ženu koja živi s prepotentnom kćeri i zetom u Houstonu. Ona se sjeća svog djetinjstva u malom gradu Bountifulu u Texasu i odlučuje da će se vratiti kući jednom u životu.


Najbolja glumica 1985. – Sally Field (Places in the Heart)

Najbolja glumica 1985. - Sally Field (Places in the Heart)

Sally Field osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Places in the Heart, u kojem je glumila Ednu Spalding, udovicu u ruralnom Texasu u doba Velike depresije. Kada njezin suprug biva ubijen, ona se suočava s financijskim problemima i pokušava sama održavati farmu.


Najbolja glumica 1984. – Shirley MacLaine (Terms of Endearment)

Najbolja glumica 1984. - Shirley MacLaine (Terms of Endearment)

Shirley MacLaine osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Terms of Endearment u kojem glumi Auroru Greenway, udovicu i majku koja se suočava s nizom teških izazova, uključujući i borbu protiv raka kćeri.


Najbolja glumica 1983. – Meryl Streep (Sophie’s Choice)

Najbolja glumica 1983. - Meryl Streep (Sophie's Choice)

Meryl Streep osvojila je svoj drugi Oscar za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu Sophie’s Choice. Film je temeljen na istoimenom romanu Williama Styrona, a prati priču Sophie, poljske Židovke koja se borila za preživljavanje u nacističkim koncentracijskim logorima.


Najbolja glumica 1982. – Katharine Hepburn (On Golden Pond)

Najbolja glumica 1982. - Katharine Hepburn (On Golden Pond)

Katharine Hepburn osvojila je svoj čak četvrti Oscar za najbolju glavnu glumicu u filmu On Golden Pond. Film prati priču starijeg para, Ethel i Normana, kojima se život mijenja nakon što provedu ljetovanje s njihovom kćeri i njezinim zaručnikom. Ovo je bila posljednja od četiri osvojena Oscara u karijeri Katharine Hepburn.


Najbolja glumica 1981. – Sissy Spacek (Coal Miner’s Daughter)

Najbolja glumica 1981. - Sissy Spacek (Coal Miner's Daughter)

Sissy Spacek je nagrađena Oscarom za najbolju glavnu glumicu u filmu Coal Miner’s Daughter. Film je biografska drama o životu pjevačice country glazbe Lorette Lynn, a Spacek je utjelovila Lorettin lik od njezine mladosti do zvijezde glazbene scene.


Najbolja glumica 1980. – Sally Field (Norma Rae)

Najbolja glumica 1980. - Sally Field (Norma Rae)

Sally Field osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu Norma Rae. Film je inspiriran stvarnom pričom o tekstilnoj radnici koja se bori za prava radnika i formiranje sindikata. bio je ovo drugi Oscar za spomenutu glumicu.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu u razdoblju od 1979. godine do 1960. godine!

Similar Posts