Zašto je rasvjeta jedna od najvažnijih stvari na filmu?

Zašto je rasvjeta jedna od najvažnijih stvari na filmu?

Rasvjeta spada među ključne faktore pri oblikovanju filmskih remek-djela, a njezinu važnost nije smanjila čak niti napredna kompjutorska obrada videa kojoj svjedočimo u novom mileniju.

Svjetlo ima važnu ulogu u našoj svakodnevici, jer o njemu ovisi funkcionalnost prostora u kojom se nalazimo, a njegov intenzitet utječe na atmosferu koja nas okružuje.

Baš zbog toga nije iznenađenje da upravo osvjetljenje ima ogromnu važnost u filmskoj umjetnosti. To je detalj kojem vrhunski režiseri pridaju posebnu pažnju, a majstori rasvjete uvijek budu potpisani na kraju filmova i serija. 

No, rasvjetna tijela svejedno rijetko dobivaju priznanje kakvo zaslužuju od samih gledatelja, koji baš i ne zamjećuju njihov utjecaj na filmu. To nije ništa čudno, jer u ljudskoj je prirodi da se fokusiramo na stvari i događaje, a ne na ono što u pozadini stvara vizualne prikaze pred našim očima.

Svejedno, rad na filmskoj rasvjeti jednako je uzbudljiv i izazovan kao i sve drugo na samom snimanju. Zato donosimo najvažnije činjenice o poslu kojeg majstori rasvjete rade kako bi stvorili savršen ugođaj na filmskom platnu…

Diskretna i realistična

Kod snimanja filmova rasvjeta se koristi ipak nešto drukčije nego na televiziji. Naime, filmovi se snimaju kadar po kadar, s više različitih kamera. To znači da se za svaki kadar posebno postavlja rasvjeta, kako bi bio postignut baš onakav ugođaj kakav je zamišljen scenarijem.

Između dvaju kadrova rasvjeta se mijenja i prilagođava, s reflektorima različite veličine koji odrađuju svoj posao. Ima i primjera kada se režiseri odluče snimati scene bez umjetne rasvjete, no to su ipak rjeđe situacije.

Kod rasvjete je najvažnije da se nalazi blizu izvođača, a opet izvan vidnog kuta kamere. U odnosu na televiziju manje je intenzivna, jer od izvora svjetla očekuje se da osigura mekšu svjetlost, slabiju i raspršeniju od one koja se koristi pri snimanju reklama ili televizijskih emisija.

Zašto je rasvjeta jedna od najvažnijih stvari na filmu?
Foto: Shutterstock

Za razliku od kazališta u kojem osvjetljenje katkad ima ulogu skretanja pažnje i usmjeravanja gledatelja na glavni prizor na pozornici, u filmu kasnija montaža daje više slobode majstorima rasvjete, a najvažnija joj je uloga stvoriti realistični ugođaj.

Drugim riječima, od filmske rasvjete očekuje se da u isto vrijeme bude i diskretna i efikasna, što možemo reći da je u potpunoj suprotnosti s rasvjetom na glazbenim događajima, koja nerijetko postane čak i važnija od samih pjesama…

Traži se idealna boja i kontrast

Pri postavljanju filmske rasvjete važno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Kao prvo, smjer iz kojeg dolazi osvjetljenje, ovisno o efektu kojeg želite postići. 

Pa tako prednje svjetlo daje dobru vidljivost i stvara minimum sjena, a opet ne ističe nepravilnosti tena. Bočno svjetlo dijeli lice na svijetlu i tamnu polovicu, odnosno neke stvari ističe, a druge skriva. Stražnje pak osvjetljuje samo obris objekta. Donje i gornje svijetlo stvara ekstremno osvjetljenje i najčešće se koristi u filmovima strave, dok tročetvrtinsko svjetlo osvjetljuje tri četvrtine objekta, a jednu skriva.

Cilj osvjetljenja je postići traženi kontrast, koji je preduvjet da bi kadar uopće bio oku ugodan. Pomoću svjetla također se pokušavaju istaknuti određene boje, prije nego što se na tome dodatno radi pri digitalnoj obradi video materijala. Osvjetljenje utječe i na kvalitetu same slike pa se njime može postići da kadar izgleda kao scena iz nekog davnog vremena, namjernim korištenjem zastarjelih ideja postavljanja rasvjete.

Filmska rasvjeta uvijek ima svoje glavno svjetlo. Njegova je svrha osigurati korektne tehničke uvjete za snimanje, ali i istaknuti sve ono najvažnije. Dopunsko svjetlo ublažava kontrast koji je stvorilo glavno svjetlo svojim djelovanjem unutar kadra, a tu je i stražnje svjetlo koje iscrtava obrise predmeta na onoj strani koju glavni rasvjetni objekt nije osvijetlio. 

Dodajmo tome još pozadinsko svjetlo koje osvjetljuje pozadinu i čini da fokus gledatelja ostane na najvažnijim detaljima nekog kadra. Sve su to rasvjetni objekti bez kojih je teško postići željeni efekt na filmskom platnu pa je bez dobro opremljenog majstora rasvjete nemoguće snimiti perfektnu scenu na filmu, čak i u doba digitalne obrade video materijala.

U svakom slučaju, filmska rasvjeta osigurava vidljivost, a brine se i za ublažavanje kontrasta te odvajanje onog najvažnijeg na sceni, poput lica glumaca od njihove pozadine. Pomoću svjetlosti moguće je postići i efekt prostranosti, kao i svaki tip atmosfere, od mračne i zastrašujuće do vesele i optimistične. To je ono što je i dalje čini jednim od ključnih faktora pri snimanju filmova, a majstori rasvjete nastavljaju biti vrlo traženi na tržištu rada…

Similar Posts