Grace Kelly - dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju glavnu glumicu (od 1929. do danas)

Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 1939. godine do 1929. godine

Najbolja glumica 1939. – Bette Davis (Jezebel)

Najbolja glumica 1939. - Bette Davis (Jezebel)

Bette Davis je osvojila svoj drugi Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu Jezebel. U njemu, ona igra Juliju, ženu snažne volje koja se u društvu južnjačke aristokracije 1850-ih godina suprotstavlja konzervativnim normama. Njena izvedba se smatra jednom od najboljih u karijeri i često se uspoređuje s ulogom u filmu Gone with the Wind, koju nije dobila.


Najbolja glumica 1938. – Luise Rainer (The Good Earth)

Najbolja glumica 1938. - Luise Rainer (The Good Earth)

U filmu The Good Earth, Luise Rainer glumi ženu koja živi na selu u Kini i koja se bori da preživi u teškim vremenima i suprotstavi se patrijarhalnim običajima. Njen izrazito emotivan nastup donio joj je drugi uzastopni Oscar za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1937. – Luise Rainer (The Great Ziegfeld)

Najbolja glumica 1937. - Luise Rainer (The Great Ziegfeld)

Luise Rainer je u ovom filmu u ulozi Anne Held, francuske glumice i pjevačice koja postaje jedna od najvećih zvijezda u Americi. Iako je njen lik sporedan u filmu, dobila je prvu od dvije uzastopne nagrade Oscar za najbolju glavnu glumicu za njega.


Najbolja glumica 1936. – Bette Davis (Dangerous)

Najbolja glumica 1936. - Bette Davis (Dangerous)

Bette Davis je jedna od najlegendarnijih glumica zlatnog doba Hollywooda, a u filmu Dangerous glumi uspješnu i slavnu glumicu koja se bori s alkoholizmom i psihičkim problemima. Njena izvedba u ovom filmu smatra se jednom od njenih najboljih u karijeri i zaradila joj je prvi od njena dva Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1935. – Claudette Colbert (It Happened One Night)

Najbolja glumica 1935. - Claudette Colbert (It Happened One Night)

U filmu It Happened One Night, Claudette Colbert glumi bogatu i razmaženu nasljednicu koja se udaljava od kuće kako bi pobjegla od svog oca i od prosca. Na putu susreće se sa novinarom, kojeg glumi Clark Gable te se njih dvoje se upuštaju u romantičnu pustolovinu. Ovaj film smatra se jednim od klasičnih filmova zlatnog doba Hollywooda i Claudette Colbert je za svoju izvedbu u ovom filmu osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1934. – Katharine Hepburn (Morning Glory)

Najbolja glumica 1934. - Katharine Hepburn (Morning Glory)

Katharine Hepburn je poznata kao jedna od najvećih glumica u povijesti Hollywooda, a u filmu Morning Glory glumi mladu glumicu koja se bori kako bi postala uspješna na pozornici, unatoč izazovima koje joj postavlja život. Ova uloga joj je donijela prvi od čak četiri Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1933. – Marie Dressler (Min and Bill)

Najbolja glumica 1933. - Marie Dressler (Min and Bill)

U Min and Bill, Marie Dressler glumi vlasnicu bara koja se brine o maloj djevojčici Min, koju odgaja kao svoje vlastito dijete. Film prati život ovih dviju žena u luci, a njena uloga je prikazuje snažnu i samostalnu ženu koja se ne boji izazova. Dressler je za ovu izvedbu osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu, a smatra se da je njen nastup u ovom filmu pomogao da se poveća popularnost starijih glumica u Hollywoodu.


Najbolja glumica 1932. – Helen Hayes (The Sin of Madelon Claudet)

Najbolja glumica 1932. - Helen Hayes (The Sin of Madelon Claudet)

Helen Hayes je bila jedna od najpopularnijih kazališnih glumica svog doba, a njen nastup u filmu The Sin of Madelon Claudet jedna je od njenih najpoznatijih uloga na filmu. Film prati život Madelon Claudet koja nakon izdaje supruga ostaje sama i mora se sama brinuti za dijete te se u nizu životnih izazova pokušava izboriti za svoje mjesto u svijetu.


Najbolja glumica 1931. – Norma Shearer (The Divorcee)

Najbolja glumica 1931. - Norma Shearer (The Divorcee)

Norma Shearer je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda tridesetih godina prošlog stoljeća. U filmu The Divorcee, ona glumi modernu i snažnu ženu koja nakon što sazna da ju je njen suprug prevario, odlučuje uzvratiti udarac i traži razvod. U to vrijeme, takva tema bila je vrlo rijetka i smatrana skandaloznom, ali Shearer je uspješno prikazala ženu koja se suprotstavlja konzervativnom društvu i bori se za svoja prava.


Najbolja glumica 1930. – Mary Pickford (Coquette)

Najbolja glumica 1930. - Mary Pickford (Coquette)

Mary Pickford je bila jedna od najvećih zvijezda nijemog filma i ovo je bio njen prvi zvučni film. U filmu Coquette, glumi djevojku koja se bori protiv konzervativnog društva i izbora koje su joj postavili roditelji. Iako je njena uloga bila kontroverzna zbog teme, film je postigao veliki uspjeh i Pickford je osvojila svoj jedini Oscar za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 1929. – Janet Gaynor (7th Heaven, Street Angel, and Sunrise: A Song of Two Humans)

Najbolja glumica 1929. - Janet Gaynor (7th Heaven, Street Angel, and Sunrise: A Song of Two Humans)

Janet Gaynor je bila jedna od prvih holivudskih zvijezda i poznata je po svojim ulogama u nijemom filmu. U filmu 7th Heaven, ona glumi ženu koja živi u siromaštvu u predgrađu Pariza tijekom Prvog svjetskog rata, dok u Street Angel glumi siromašnu djevojku u Napulju koja se pokušava izvući iz siromaštva i početi novi život. U filmu Sunrise: A Song of Two Humans, glumi suprugu koja pokušava spasiti svoj brak nakon što njen suprug započne vezu sa ženom iz grada. Ove tri uloge donijele su joj nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu, a smatraju se nekim od najboljih glumačkih uloga nijemog filma.

Similar Posts