13 Najboljih filmova o povezanosti ljudi i životinja

13 Najboljih filmova o povezanosti ljudi i životinja

Kroz povijest, ali i danas u stvarnom svijetu ponekad se vide slučajevi u kojima se vidi jedna neraskidiva nit između čovjeka i njemu drage životinje (domaće ili divlje). Neki od tih događaja su inspirirali mnoge hvale-vrijedne filmske naslove koji su nam pokazali kako i ljudi i životinje mogu uspostaviti jedan prekrasan, nevjerojatan i prijateljski odnos.

Stoga vam donosimo listu od 13 prekrasnih, dirljivih filmova koji govore o prijateljstvu, ljubavi i odnosu ljudi i žvotinja. Napominjem da je cilj ovog članka bio pronaći filmove u kojima je odnos čovjeka i životinje, recimo to tako, što realniji, stoga u ovoj listi nema animiranih filmova, kao ni filmova fantazije kao što su, recimo, The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) i/ili The Jungle Book (2016). Koji je vama najdraži od ovih filmova?

13. Finding Rin Tin Tin (2007)

Redatelj: Danny Lerner

Scenaristi: David Rolland, Jim Tierney

Glumci: Tyler Jensen, Ben Cross, Gregory Gudgeon

Iako drži, mogu reći, poprilično bijednu ocjenu na IMDb, ovaj obiteljski film, koji je snimljen prema istinitom događaju, je nešto što se stvarno isplati pogledati. Ovo je priča o njemačkom ovčaru Rin Tin Tinu, kojega je tijekom Prvog svjetskog rata pronašao pilot Lee Duncan, a kasnije ga i istrenirao kako i postao vrijedan saveznik na bojištu. Rin Tin Tin ubrzo postaje i ratni heroj, ali antipatični major Snickens odluči spriječiti Duncana da Rin Tin Tina povede sa sobom, natrag u Ameriku, jer je to protiv pravila. Naravno, prijateljstvo i odvažnost pomoći će Duncanu da zadrži svog prijatelja i saveznika. U stvarnom životu, tijekom poslijeratnih godina, Rin Tin Tin je postao najpoznatija pseća Hollywoodska zvijezda te je glumio u 25 filmova.

12. Free Willy (1993)

Redatelj: Simon Wincer

Scenaristi: Keith Walker, Corey Blechman

Glumci: Jason James Richter, Lori Petty, Michael Madsen

Iako je i ova ocjena i IMDbu podosta slaba, Free Willy je avantura koju, kada ju pogledate (a sasvim sigurno ste ju već i pogledali), neće htjeti zaboraviti. Čarolija prijateljstva između dječaka i kita ubojice je toliko jaka da ćete jednostavno zaboraviti na bilo kakve mane ovog filma. Ovaj film je apsolutno nezaobilazan proizvod za svakoga, kako za djecu, tako i za odrasle, barem što se tiče prvog dijela. Gledati nastavke? To morate sami prosuditi.

11. Roar (1981)

Redatelj: Noel Marshall

Scenaristi: Noel Marshall, Ted Cassidy

Glumci: Tippi Hedren, Noel Marshall, Melanie Griffith

Ovaj film malo, zapravo, podosta odstupa od uvodne riječi ovog članka. Dok se u dva prethodno navedena filma radilo o slučajnom pronalasku između čovjeka i životinje, u filmu Roar je riječ o obitelji koja baš živi među divljim životinjama. Film Roar se smatra najopasnijim filmom ikad snimljenim jer, tokom produkcije koja je trajala čak 11 godina, 70 članova produkcijskog tima je doživjelo brojne, pa čak i po život opasne ozljede koje su na kraju i završile u konačnom filmu. Film je bio vrlo kontroverzan jer sva krv koja se vidi u filmu je prava, a film je sniman u okruženju gdje je obitavalo čak 150 lavova, jaguara, tigrova i ostalih vrsta divljih mačaka. Ovaj film ostavlja bez daha, ali u onom jezivom smislu, jer dok se ljudi i divlje mačke okolo igraju lovice, nikad nećete moći pretpostaviti šta je lavu na pameti. Skače li na čovjeka da ga zagrli, ili da ga pretvori u vlastiti ručak?

10. Two Brothers (2004)

Redatelj: Jean-Jacques Annaud

Scenarij: Alain Godard, Jean-Jacques Annaud

Glumci: Guy Pearce, Freddie Highmore, Jean-Claude Dreyfus

Svima nam dobro poznat britansko-francuski film o dvojici braće. Sangha i Kumal su tigrovi koje će, nakon što su razdvojeni, te je jedan završio u cirkusu, a drugi kao kućni ljubimac, sudbina ponovno spojiti i to kada se od njih očekuje da naprave nešto što nikada ne bi mogli. Izvanredan i topao film sa izvrsnim Guy Pearcom i Freddie Highmoreom u glavnim ulogama koji se može pogledati i nekoliko puta a da ne izgubi na svojoj osobnosti i ljepoti.

9. Megan Leavey (2017)

Redatelj: Gabriela Cowperthwaite

Scenarij: Pamela Gray, Annie Mumolo

Glumci: Kate Mara, Ramon Rodriguez, Tom Felton

2017. godina je bila puna filmova koje su mnogi filmaši zakopali prije izlaska, ali na kraju su poslužili kao ugodno iznenađenje. Megan Leavey je jedan od takvih filmova. Ovaj film, snimljen po istinitom događaju je nešto kao moderna verzija Rin Tin Tina, a govori o Megan, pripadnici američke vojske i njezinom ratnom savezniku, psu Rexu uz čiju je pomoć spasila mnoge živote tijekom misije u Iraku. Ovo je film koji bi trebao biti puno bolje zapažen među publikom, jer je zaradio bijednih 14.5 milijuna dolara. Ovaj film mi je došao kao oblog na ranu jer sam nakon njega bio spreman oprostiti glavnoj glumici, Kate Mara, za onaj fijasko zvani Fantastic Four, gdje je ona, uvjetno rečeno, glumila Invisible Woman.

8. Lassie Come Home (1943)

Redatelj: Fred M. Wilcox

Scenarij: Hugo Butler

Glumci: Roddy McDowall, Donald Crisp, May Whitty

Najstariji film na ovom popisu, kultni Lassie Come Home je film o kojem bi bilo bolje ništa ne reći, jer onda do kraja života ne bih usta zatvorio. Apsolutni klasik nominiran za jednog Oscara koji će i one najtvrđe duše smekšati. Postoji i remake iz 2005. godine koji je vrlo dobro prošao kod kritike, ali katastrolafno na box office. Ipak, znate kako se kaže: “Prvo se uvijek najbolje pamti.”

7. Born Free (1966)

Redatelj: James Hill

Scenaristi: Lester Cole

Glumci: Virginia McKenna, Bill Travers, Geoffrey Keen

Možda ne toliko poznati, ali zasigurno kultni film znakovitog naslova, Born Free, je majstorski uradak redatelja Jamesa Hilla, snimljen u prekrasnim pejzažima Kenije. Born Free nam predstavlja dirljivu priču o bračnom paru koji posvoji mladu lavicu Elsu, koju pak moraju pripremiti za život u divljini. Ovaj film, ovjenčan sa dva Oscara (najbolja glazba i najbolja pjesma), je toliko lijep, dirljiv, jak i toliko pun duše, da je aposultna šteta ne pogledati ga barem jednom u životu.

6. Duma (2005)

Redatelj: Carroll Ballard

Scenarij: Karen Janszen, Mark St. Germain

Glumci: Alex Michaeletos, Campbell Scott, Hope Davis

Iskreno, već mi je dosadilo pisati riječ ‘dirljiv’, ali što mogu kad i film Duma to zasigurno je. Ovu priču o prijateljstvu dječaka i divlje mačke po imenu Duma, temeljenu na knjizi Carol i Xana Hopcrafta, te snimljenu na egzotičnim lokacijama diljem Južne Afrike, režirao je Carroll Ballard (jedan od kamermana originalnog Star Warsa). A svi ovi nabrojani aspketi od ovog filma stvaraju iskustvo koje će vas, koliko očarati, toliko i dirnuti (evo opet).

5. Eight Below (2006)

Redatelj: Frank Marshall

Scenarij: David DiGilio

Glumci: Paul Walker, Jason Biggs, Bruce Greenwood

Osim Fast & Furious i Into the Blue, još jedan film zbog kojega pamtimo pokojnog Paul Walkera je definitivno Disney-ev avanturističko-obiteljski film Eight Below, koji je kod nas (ne)stručno preveden kao Ostavljeni na Antarktici. Film u kojemu je Walker morao ostaviti voljene haskije, ali se zakleo da će vratiti po njih, apsolutno pokazuje da prijateljstvo prema psu nije ništa manje vrijedno od prijateljstva prema čovjeku. Ledeno prostranstvo Antarktike, gdje haskiji moraju preživjeti na čak -50 stupnjeva, izgleda veličanstveno ali, s druge strane, i zastrašujuće. Kao što je jedan kritičar rekao, Eight Below je jedna od najnevjerojatnijih priča o preživljavanju, prijateljstvu i avanturi ikad ispričanih.

4. Whale Rider (2002)

Redatelj: Niki Caro

Scenarij: Niki Caro

Glumci: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton

Film koji je Keishi Castle-Hughes donio nominaciju za Oscara, Whale Rider je još jedna priča o trijmfu u kojemu djevojčica Paikea, iz Polinezijskog plemena Maori, mora ispuniti svoju sudbinu koju njezin djed odbija prihvaiti. I to samo zato što je Paika žensko. Whale Rider je uistinu genijalan film novo-zelandske redateljice Niki Caro čiji režijski pristup vam jednostavno neće dozvoliti da ovaj film samo pogledate i zaboravite.

3. Togo (2019)

Recenzija: Togo (2019)

Redatelj: Ericson Core

Scenarist: Tom Flynn

Glumci: Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Thorbjørn Harr, Michael Gaston, Christopher Heyerdahl, Michael McElhatton

Odlični, neodoljivi, avanturistički, topli, dirljivi i prekrasno ispričani film. Izvrsna priča o najboljem čovjekovom prijatelju, borbenosti, hrabrosti, prijateljstvu i, konačno, herojstvu. Jako dobro složen scenarij koji je kroz primarnu i sekundarnu fabulu dubinski istražio odnos Toga i njegovog vlasnika, kao i Togov karakter koji oblije nestašlukom, ali i borbenošću, hrabrosti i tvrdoglavošću. Briljantno prikazan i izrežiran sniježni i ledeni okoliš Aljaske koji i scenu trke po tim ekstremnim i olujnim uvjetima čine još slađom, ali i intrigantnijom za gledanje. Zaključno rečeno, film koji apsolutno zaslužuje svačiju šansu, a nama nije više ništa drugo ostalo za reći osim tople preporuke za pogledati u ove zimske dane.

2. Life of Pi (2012)

Redatelj: Ang Lee

Scenarij: David Magee

Glumci: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Redatelj Ang Lee je, prema knjizi Yann Martela, stvorio majstorski dobar film koji je definitivno jedan od klasika modernog doba. Nominiran za čak 11 Oscara, od čega je 4 osvojio, Life of Pi je priča o dječaku koji će, nakon što preživi brodolom, stvoriti neočekivanu povezanost sa još jednim preživjelim, strašnim Bengalskim tigrom. Ovaj veličanstveni film pokazuje da, unatoč situaciji, nada i vjera moraju te primorati na borbu za opstanak.

1. Hachiko: A Dog’s Tale (2009)

Redatelj: Lasse Hallström

Scenarij: Stephen P. Lindsey

Glumci: Richard Gere, Joan Allen, Cary-Hiroyuki Tagaw

Ako vam ovaj film nije izmamio suzu na oči, provjerite imate li kamen umjesto srca. Recimo to ovako, ako su emocije more, onda je ovaj film tsunami. Legendarni Lasse Hallström nam je donio vrhunski film sa isto tako legendarnim Richardom Gereom u glavnoj ulozi. Ovaj film se ne preporuče gledati bez maramica pri ruci. Hachiko je jednostavno koliko prekrasan, toiko i tužan film koji će i narednih 50 godina zračiti svojom ljepotom i dirljivošću.

Similar Posts