10 Najboljih filmova Peter Jackson

10 Najboljih filmova Peter Jackson

Donosimo vam 10 najboljih filmova novozelandskog redatelja, producenta, scenarista i glumca Peter Jacksona. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Peter Jackson je novozelandski redatelj, producent, trostruki osvajač Nagrade filmske akademije (Oscar), Zlatnog Globusa i BAFTA nagrada. Publici je najviše poznat kao redatelj i ko-scenarist trilogije Gospodar prstenova, koju je adaptirao prema knjigama J. R. R. Tolkiena zajedno sa svojom dugogodišnjom partnericom Fran Walsh te Philippom Boyens. Jackson je ušao u filmsku povijest kao prva osoba (i jedina do sada) koja je režirala tri filma usporedo. Naravno, riječ je o gore spomenutoj trilogiji. Prvi put je dobio pozornost svojim horor komedijama, a na svjetlo pozornice je iskoračio filmom “Nebeska stvorenja” (eng. Heavenly Creatures).

Peter je sam izjavio da svoj život dijeli u tri dijela: prije, za vrijeme i poslije Gospodara prstenova.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Peter Jacksona

10. King Kong (2005)

King Kong (2005)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Peter Jackson

Glumci: Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Andy Serkis, Thomas Kretschmann

Radnja ukratko: Skupina istraživača i dokumentarista putuje na misteriozni otok Skull kako bi istražili legendu o divovskoj gorili nazvanoj Kong. Tamo otkrivaju da Kong ne samo da postoji, već živi u ogromnoj prašumi koju nastanjuju mitska bića iz prethistorijskih vremena. Njihov plan je da uz pomoć lijepe glumice Ann Darrow, koja ima čudan utjecaj na gorilu, zarobe Konga i odvedu ga u New York. No, čini se da su potcijenili veličinu i snagu tog mitskog bića.

9. District 9 (2009)

District 9 (2009)

Žanr: Sci-fi, triler

Redatelj: Neill Blomkamp

Glumci: Sharlto Copley, David James, Jason Cope

Radnja ukratko: Prije trideset godina izvanzemaljci su uspostavili kontakt sa Zemljom. Ljudska je rasa očekivala bespoštedni napad ili enormni tehnološki napredak. Ništa se od toga nije dogodilo. Ustvari, izvanzemaljci su bili izbjeglice, posljednji preživjeli sa svoje planete. Bića su smještena u District 9 Južne Afrike jer se zemlje svijeta nisu mogle dogovoriti što će s njima.

8. The Lovely Bones (2009)

The Lovely Bones (2009)

Žanr: Drama, fantazija, triler

Redatelj: Peter Jackson

Glumci: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Saoirse Ronan

Radnja ukratko: Priča o 14-godišnjoj djevojčici iz predgrađa Pennsylvanije, Susie Salmon koja je brutalno ubijena. Ona nas uz pomoć naracije vodi kroz priču o životima ljudi koji su je okruživali prije i nakon njezinog brutalnog ubojstva, dok se svi zajednički trude pronaći njezino tijelo i ubojicu.

7. West of Memphis (2012)

West of Memphis (2012)

Žanr: Dokumentarni, krimi

Redatelj: Amy Berg

Glumci: Jason Baldwin, Damien Wayne Echols, Jessie Misskelley

Radnja ukratko: Ispitivanje neuspjeha pravde u slučaju protiv West Memphis Three.

6. The Adventures of Tintin (2011)

The Adventures of Tintin (2011)

Žanr: Animacija, akcija, avantura

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Daniel Craig, Jamie Bell, Simon Pegg, Cary Elwes

Radnja ukratko: U režiji Stevena Spielberga i produkciji Petera Jacksona, u jesen 2011. godine dolazi nam pravi avanturistički spektakl: „Avanture Tintina: Tajna jednoroga“. Kombinirajući tri priče iz istoimenog stripa autora Georgesa Remija, radnja filma vrtit će se oko Tintinovog (Jamie Bell) prvog susreta s kapetanom Haddockom (Andy Serkins) i otkrićem traga koji će ih odvesti na pravu avanturu – u potragu za blagom Tintinovog pretka. U potrazi će im se pridružiti dvojica bjegunaca kao i detektivi Thomson i Thompson.

Druge je zanimalo i ovo...