Peter Jackson filmovi - Top 10 najboljih

Peter Jackson filmovi – Top 10 najboljih

Donosimo vam 10 najboljih filmova novozelandskog redatelja, producenta, scenarista i glumca Peter Jacksona. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Peter Jackson je novozelandski redatelj, producent, trostruki osvajač Nagrade filmske akademije (Oscar), Zlatnog Globusa i BAFTA nagrada. Publici je najviše poznat kao redatelj i ko-scenarist trilogije Gospodar prstenova, koju je adaptirao prema knjigama J. R. R. Tolkiena zajedno sa svojom dugogodišnjom partnericom Fran Walsh te Philippom Boyens. Jackson je ušao u filmsku povijest kao prva osoba (i jedina do sada) koja je režirala tri filma usporedo. Naravno, riječ je o gore spomenutoj trilogiji. Prvi put je dobio pozornost svojim horor komedijama, a na svjetlo pozornice je iskoračio filmom “Nebeska stvorenja” (eng. Heavenly Creatures).

Peter je sam izjavio da svoj život dijeli u tri dijela: prije, za vrijeme i poslije Gospodara prstenova.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Peter Jacksona.

Peter Jackson filmovi – 10 najboljih

10. King Kong (2005)

Peter Jackson filmovi - King Kong (2005)

Žanr: Akcija, avantura, drama
Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Andy Serkis, Thomas Kretschmann

Radnja ukratko: Skupina istraživača i dokumentarista putuje na misteriozni otok Skull kako bi istražili legendu o divovskoj gorili nazvanoj Kong. Tamo otkrivaju da Kong ne samo da postoji, već živi u ogromnoj prašumi koju nastanjuju mitska bića iz prethistorijskih vremena. Njihov plan je da uz pomoć lijepe glumice Ann Darrow, koja ima čudan utjecaj na gorilu, zarobe Konga i odvedu ga u New York. No, čini se da su potcijenili veličinu i snagu tog mitskog bića.

9. District 9 (2009)

District 9 (2009)

Žanr: Sci-fi, triler
Redatelj: Neill Blomkamp
Glumci: Sharlto Copley, David James, Jason Cope

Radnja ukratko: Prije trideset godina izvanzemaljci su uspostavili kontakt sa Zemljom. Ljudska je rasa očekivala bespoštedni napad ili enormni tehnološki napredak. Ništa se od toga nije dogodilo. Ustvari, izvanzemaljci su bili izbjeglice, posljednji preživjeli sa svoje planete. Bića su smještena u District 9 Južne Afrike jer se zemlje svijeta nisu mogle dogovoriti što će s njima.

8. The Lovely Bones (2009)

The Lovely Bones (2009)

Žanr: Drama, fantazija, triler
Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Saoirse Ronan

Radnja ukratko: Priča o 14-godišnjoj djevojčici iz predgrađa Pennsylvanije, Susie Salmon koja je brutalno ubijena. Ona nas uz pomoć naracije vodi kroz priču o životima ljudi koji su je okruživali prije i nakon njezinog brutalnog ubojstva, dok se svi zajednički trude pronaći njezino tijelo i ubojicu.

7. West of Memphis (2012)

West of Memphis (2012)

Žanr: Dokumentarni, krimi
Redatelj: Amy Berg
Glumci: Jason Baldwin, Damien Wayne Echols, Jessie Misskelley

Radnja ukratko: Ispitivanje neuspjeha pravde u slučaju protiv West Memphis Three.

6. The Adventures of Tintin (2011)

The Adventures of Tintin (2011)

Žanr: Animacija, akcija, avantura
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Daniel Craig, Jamie Bell, Simon Pegg, Cary Elwes

Radnja ukratko: U režiji Stevena Spielberga i produkciji Petera Jacksona, u jesen 2011. godine dolazi nam pravi avanturistički spektakl: „Avanture Tintina: Tajna jednoroga“. Kombinirajući tri priče iz istoimenog stripa autora Georgesa Remija, radnja filma vrtit će se oko Tintinovog (Jamie Bell) prvog susreta s kapetanom Haddockom (Andy Serkins) i otkrićem traga koji će ih odvesti na pravu avanturu – u potragu za blagom Tintinovog pretka. U potrazi će im se pridružiti dvojica bjegunaca kao i detektivi Thomson i Thompson.

5. The Frighteners (1996)

The Frighteners (1996)

Žanr: Komedija, fantazija, horor
Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson

Radnja ukratko: Michael J. Fox je Frank Bannister, „istjerivač duhova” koji prijateljuje s istim duhovima koje bi trebao istjerivati. Prijevara odlično funkcionira sve dok moćan duh ne započne svoje krvoločno divljanje, a na Franku je da ga zaustavi.

4. Heavenly Creatures (1994)

Heavenly Creatures (1994)

Žanr: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Melanie Lynskey, Kate Winslet, Sarah Peirse

Radnja ukratko: Godine 1953. u Kristčurču se u ženskoj gimnaziji sreću četrnaestogodišnje Paulin Parker, kći skromnog trgovca ribom, i Džulijet Halme, dete uglednih intelektualaca. Iako različitog staleža i statusa, tinejdžerke imaju mnogo toga zajedničkog – teške bolesti preležane u detinjstvu… Film je rađen po istinitoj priči.

3. Dead Alive (1992)

Dead Alive (1992)

Žanr: Komedija, horor
Redatelj: Peter Jackson
Glumci: Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody

Radnja ukratko: Ovo je potpuno luda priča o dogodovštinama mladoga Lionela, njegove majke, te cure Pakvite. Zla i posesivna majka prati sina na njegovom sastanku sa Pakvitom u obližnji zološki vrt. Na njenu žalost, a na radost Lionela, majku ugrize majmun. Ubrzo nakon ugriza, majka se počinje raspadati i postaje neka vrsta zombija. Od momenta kada majci otpadne uho u supu, zabava počinje i završava tek sa odjavnom špicom.

2. Hobbit filmska franšiza

Sretan Rođendan Bilbo Baggins!

Hobbit je filmska franšiza koja se sastoji od tri avantura fantazija filma, redatelja Petera Jacksona. Pravljeni su prema knjizi The Hobbit iz 1937. godine od J. R. R. Tolkien, s velikim djelom trilogije inspirirane događanjima u The Return of the King, koje je proširilo priču ispričanu u The Hobbit, kao i novi likovi i materijali izričito napisani za ove filmove. Ta tri filma su zajedno prequel Jacksonove The Lord of the Rings filmske trilogije. Filmovi u Hobbit trilogiji su An Unexpected Journey (2012), The Desolation of Smaug (2013) i The Battle of the Five Armies (2014).

1. The Lord of the Rings filmska franšiza

The Lord of The Rings: The Two Towers

Kao što je i sam izjavio, ovo je njegovo daleko najbolje filmsko ostvarenje. The Lord of the Rings je filmska serija koja se sastoji od tri avanturistička fantazija filma redatelja Petera Jacksona. Pravljeni su prema The Lord of the Rings knjizi od J. R. R. Tolkien. Filmovi ove trilogije su  The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) i The Return of the King (2003).

Similar Posts