oscar za najbolji film

Oscar za najbolji film – Svi pobjednici od 1929. do danas

Oscar za najbolji film od 1999. godine do 1980. godine

Najbolji film 1999. – American Beauty

Najbolji film 1999. - American Beauty

American Beauty je satirična drama koja prati život i moralni pad glavnog lika Lestera Burnhama. Lester je sredovječni čovjek koji se nalazi u emocionalnoj i seksualnoj krizi, a koju dodatno pogoršavaju njegova supruga Carolyn, njihova kćer Jane i Lesterova privlačnost prema prijateljici svoje kćeri, Angeli.


Najbolji film 1998. – Shakespeare in Love

Najbolji film 1998. - Shakespeare in Love

Glavni junak filma je mladi William Shakespeare koji pokušava napisati svoje najbolje djelo, a ispostavlja se da se radi o Romeu i Juliji. Dok se bori s pisanjem, Shakespeare se zaljubljuje u Violu de Lesseps, koja je samostalna i talentirana žena, ali koja se ne može baviti glumom jer je to u to vrijeme bilo zabranjeno za žene.


Najbolji film 1997. – Titanic

Najbolji film 1997. - Titanic

Titanic prati priču o Jacku Dawsonu, siromašnom putniku koji se ukrcao na Titanic, i Rose DeWitt Bukater, bogatoj putnici prve klase, koji se zaljube na putovanju preko Atlantika. Njihova romansa je ugrožena katastrofalnim sudarom broda sa santom leda, što dovodi do izbijanja kaosa i borbe za preživljavanje.


Najbolji film 1996. – The English Patient

Najbolji film 1996. - The English Patient

Vrijeme radnje je Drugi svjetski rat, a ona govori o pacijentu koji je preživio avionsku nesreću u pustinji Afrike i prisiljen je provesti vrijeme u ruševini talijanske utvrde dok se oporavlja. Tijekom oporavka, pacijent podijeli svoju priču s medicinskom sestrom koja je zadužena za njegovu skrb, a sjećanja ga vode u prošlost u kojoj se borio u ratu i upoznao ljubav svog života.


Najbolji film 1995. – Braveheart

Najbolji film 1995. - Braveheart

Williama Wallacea je škotski vođa koji je predvodio vojsku u pobuni protiv engleskih okupatora tijekom 13. stoljeća. Wallaceov život obilježen je tragedijom i gubitkom, što ga potiče da se ujedini sa svojim sunarodnjacima u borbi protiv nepravde i tiranije.


Najbolji film 1994. – Forrest Gump

Najbolji film 1994. - Forrest Gump

Forrest Gump je muškarac s niskim IQ-om koji je slučajno sudjelovao u nekim od najvećih događaja u američkoj povijesti, uključujući pokret za građanska prava, Vijetnamski rat i Watergate skandal. Forrestov život obilježen je ljubavlju prema svojoj djevojci iz djetinjstva Jenny, a kroz svoje životne avanture i žrtve, Forrest pronalazi svoje mjesto u svijetu i ostavlja dubok trag u srcima mnogih ljudi.


Najbolji film 1993. – Schindler’s List

Najbolji film 1993. - Schindler's List

Jedan od najpoznatijih filmova koji su dobili Oscar za najbolji film. Temelji se na istinitoj priči o Oskaru Schindleru, njemačkom industrijalcu koji je spasio više od tisuću židovskih radnika od sigurne smrti tijekom holokausta. Kroz svoj posao u tvornici u Poljskoj, Schindler se suočava s užasima nacističke okupacije i odlučuje koristiti svoj utjecaj i bogatstvo kako bi spasio živote mnogih nedužnih ljudi.


Najbolji film 1992. – Unforgiven

Najbolji film 1992. - Unforgiven

William Munny je bivši revolveraš, koji se nakon dugogodišnjeg života nasilja i zločina, vraća u posao kako bi zaradio novac i osigurao bolji život za svoju obitelj. Munny se udružuje s mladim revolverašem i bivšim partnerom kako bi ubili ljude koji su zlostavljali prostitutku.


Najbolji film 1991. – The Silence of the Lambs

Najbolji film 1991. - The Silence of the Lambs

Clarice Starling je mlada FBI agentica koja se obraća dr. Hannibalu Lecteru, zatvoreniku i nekadašnjem psihijatru, kako bi joj pomogao uhvatiti serijskog ubojicu. Lecter postavlja uvjet da će pomoći samo ako Clarice razotkrije njegovu traumatičnu prošlost, što dovodi do niza strašnih događaja.


Najbolji film 1990. – Dances with Wolves

Najbolji film 1990. - Dances with Wolves

Radnja ovog filma koji je osvojio Oscara za najbolji film se odvija tijekom američkog građanskog rata i prati Johna Dunbara, američkog vojnika koji je poslan na izoliranu vojnu postaju u zapadnoj divljini. Dunbar se sprijatelji s lokalnim Indijancima, uči njihov jezik i kulturu, te se postupno uključuje u njihov način života.


Najbolji film 1989. – Driving Miss Daisy

Najbolji film 1989. - Driving Miss Daisy

Mjesto radnje ovog filma je Atlanta, tijekom 40-ih i 50-ih godina. On prati odnos između bogate starije žene Daisy Werthan i njenog vozača Hokea Colburna. Daisy se postepeno otvara prema Hokeu i njegovom načinu života, te se suočava s vlastitim predrasudama i pokušava pronaći zajednički jezik s njim.


Najbolji film 1988. – Rain Man

Najbolji film 1988. - Rain Man

Charlie Babbitt je mladi, ambiciozni trgovac automobilima koji saznaje da mu je otac umro i da je u oporuci ostavio značajnu imovinu njegovom autističnom bratu Raymondu, kojeg Charlie nikad nije upoznao. Charlie odluči odvesti Raymonda s instituta u Kansasu natrag u Los Angeles, kako bi ga koristio kao polugu za dobivanje nasljedstva.


Najbolji film 1987. – The Last Emperor

Najbolji film 1987. - The Last Emperor

Ovaj film, osvajač Oscara za najbolji film, prati Pu-Yija, posljednjeg kineskog cara, od njegovog rođenja i uspona na prijestolje, do njegovog pada i kasnijeg života kao običnog građanina Kine. Film prikazuje različite faze kineske povijesti i kulture kroz Pu-Yijevu perspektivu, te istražuje pitanja moći, ljubavi, izdaje i individualnosti u kontekstu kineske monarhije i kasnijeg razvoja Kine.


Najbolji film 1986. – Platoon

Najbolji film 1986. - Platoon

Chris Taylor je mladi vojnik usred Vijetnamskog rata. Taylora okružuju različiti likovi, od idealističnih do ciničnih, koji ga suočavaju s pitanjima o ratu, ljudskoj prirodi i moralnim dilemama.


Najbolji film 1985. – Out of Africa

Najbolji film 1985. - Out of Africa

Film prati iskustva spisateljice Karen Blixen, koja se seli u Keniju u 1913. godini, kako bi se udala za švedskog baruna Brora von Blixena i zajedno s njim upravljala plantažom kave. U Keniji, Karen upoznaje engleskog lovca Denysa Finch-Hattona i zaljubljuje se u njega.


Najbolji film 1984. – Amadeus

Najbolji film 1984. - Amadeus

Ovaj film koji je dobio nagradu Oscar za najbolji film prati odnos između skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta i njegovog rivala, talijanskog skladatelja Antonija Salierija. Salieri pati od zavisti i ljubomore prema Mozartovom talentu te odluči sabotirati njegov uspjeh i karijeru.


Najbolji film 1983. – Terms of Endearment

Najbolji film 1983. - Terms of Endearment

Aurora i Emmine su majka i kći. Tijekom nekoliko desetljeća njihovih života, upoznajemo različite situacije i izazove s kojima se susreću, poput ljubavi, braka, majčinstva i bolesti.


Najbolji film 1982. – Gandhi

Najbolji film 1982. - Gandhi

Mahatma Gandhi je indijski aktivist koji je vodio nenasilni otpor protiv britanske kolonijalne vlasti u Indiji, te je doprinio stvaranju neovisne Indije. Gandhi je nagrađen Oscarom za najbolji film jer sjajno prikazuje različite aspekte Gandhijevog lika i djela, uključujući njegovu filozofiju, političke akcije i posvećenost miroljubivom otporu.


Najbolji film 1981. – Chariots of Fire

Najbolji film 1981. - Chariots of Fire

Harold Abrahams i Eric Liddell su dva britanska trkača koji se natječu na Olimpijskim igrama 1924. godine. Abrahams se natječe kako bi dokazao svoje židovsko porijeklo, dok Liddell trči iz kršćanskih vjerskih uvjerenja.


Najbolji film 1980. – Ordinary People

Najbolji film 1980. - Ordinary People

Obitelj Jarrett proživljava teške dane nakon smrti jednog od sinova u nesreći. Ovo Oscarom za najbolji film nagrađeno djelo se fokusira na likove majke Beth, oca Calvina i sina Conrada.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najbolji film u razdoblju od 1979. godine do 1960. godine!

Similar Posts