Roman Polanski

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

Roman Polanski, rođen 1933. godine, filmski je redatelj francusko-poljskog porijekla. Dosad je osvojio jednog Oskara, dva Zlatna globusa, te brojne druge filmske nagrade. Snimio je poznate filmove, danas smatrane klasicima, kao što su Rosemaryna beba (1968.) ili Kineska četvrt (1974.). U modernijem se razdoblju istaknuo draguljima poput Pijanista (2002.) ili pak Pisca iz sjene (2010).

Život Romana Polanskog oda je klišeju da stvarnost pokatkad zna biti čudnovatija od fikcije. Naime, premda je rođen u Parizu, Roman Polanski 1937. godine preselio je u poljski Krakov. Iste je godine sprovedena nacistička okupacija Poljske, tijekom koje je Polanski preživio holokaust pod lažnim identitetom, skrivajući svoje židovske korijene. Godinama nakon svršetka Drugog svjetskog rata, Polanski se predao filmskom stvaralaštvu i preselio na zapad.

1969. godine, pri kraju revolucionarnih 1960-ih, Roman Polanski zatekao se u središtu tragedije kad je čuvena Obitelj Mason – kult pod vodstvom manijakalnog Charlesa Mansona – usmrtio njegovu trudnu suprugu Sharon Tate, te njegove prijatelje u Hollywoodu.

Ono što je s punim pravom bacilo ljagu na ime ovog redatelja jest stravičan zločin koji je počinio 1977. godine, kad je Roman Polanski drogirao i silovao trinaestogodišnju djevojčicu. Odonda Polanski izbjegava pravdi živeći u rodnom Parizu, i dalje pritom snimajući filmove, na šok i nevjericu velikog dijela javnosti.

Bez obzira na počinjeni zločin, zbog kojeg je Roman Polanski odavno trebao biti iza rešetaka, neki od njegovih filmova, čijoj su kvaliteti pripomogli brojni drugi umjetnici koji su na njima radili, svakako posjeduju stanovitu umjetničku kvalitetu. U ovom ćemo slučaju za Svijet filma prema Rolandu Barthesu „ubiti autora“ i usredotočiti se na njegove filmove isključivo iz umjetničke perspektive. Stoga, slijedi jednostavna lista najboljih filmova Romana Polanskog.

Roman Polanski
Foto: Shutterstock

ROSEMARYNA BEBA (ROSEMARY’S BABY, 1968.)

ŽANR: Horor

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Mia Farrow, John Cassavetes

RADNJA UKRATKO: Roman Polanski donosi jedan od najhvaljenijih horora svih vremena. Premisa filma jest ta da se Rosemary i Guy useljavaju u stan na lošem glasu. Postaju prijatelji sa starijim parom, svojim susjedima. Poslije nekog vremena događaju se čudne stvari: djevojka koju Rosemary sreće u praonici rublja izvršava samoubojstvo na mističan način, Rosemary ima noćne more o dlakavom biću sa zlim očima koje ju siluje i čuje tajanstvene zvukove. Guy se udaljava od nje. Kada Rosemary ostane trudna počinje sumnjati da njezini susjedi planiraju učiniti nešto s njezinom bebom…

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

MACBETH, 1971.

ŽANR: Povijesni, drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Jon Finch, Francesca Annis, Terence Bayler

RADNJA UKRATKO: Roman Polanski vodi nas u Škotsku tijekom prve polovine 11. stoljeća. Među brojnim vojnicima i ponosnim podanicima kralja Duncana je i mladi plemić Macbeth, čovjek oženjen lijepom ali prijetvornom i vrlo ambicioznom Lady Macbeth, s kojom ima sinove Malcolma i Donalbaina. Kad jedne noći u pratnji svog kolege i prijatelja Banquoa naleti na tri vještice, Macbeth od njih čuje proročanstvo da će jednog dana postati kraljem, te da velika budućnost čeka i Banquove sinove. Iako ih vještičje riječi izuzetno uznemire, Macbeth i Banquo u svemu odluče raspraviti naknadno. No kad za proročanstvo dozna Lady Macbeth, ona supruga počne nagovarati da ubije kralja i na tronu zauzme njegovo mjesto. Nakon što Macbeth to ubrzo i napravi, smjesta ga počnu mučiti savjest i osjećaj grizodušja. Sve više razdiran sumnjama i paranojom, Macbeth će uskoro postati uvjeren da ga svi žele ubiti. To će dovesti do nastavka krvoprolića, jer će se početi ispunjavati proročanstvo triju vještica, čak do toga da će se u jednom trenutku i šuma pokrenuti.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

KINESKA ČETVRT (CHINATOWN, 1974.)

ŽANR: Neo-noir, triler, drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

RADNJA UKRATKO: Los Angeles, 1937. Privatni detektiv Jake Gittes vodi agenciju koja se uglavnom bavi pribavljanjem dokaza bračnih nevjera. U ured mu dolazi žena koja traži da uhodi njezina supruga Hollisa Mulwraya, glavnog inženjera gradskog ureda za vodovod i struju, koji navodnu ima ljubavnicu. Gittes prihvaća slučaj, no Mulwray biva ubijen, a detektiv shvaća da žena koga je angažirala nije supruga ubijenog. Prava inženjerova supruga kći je moćnog bogataša Noaha Crossa s kojom Gittes započne ljubavni odnos, te pokušava otkriti što se krije iza ubojstva njezina supruga.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

STANAR (THE TENANT, 1976.)

ŽANR: Horor, triler

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Roman Polanski, Isabelle Adjani, Melvyn Douglas

RADNJA UKRATKO: Miran i neupadljiv čovjek – koga glumi sam Roman Polanski – unajmljuje apartman u Francuskoj – apartman u kojem je prethodni stanar izvršio samoubojstvo. On počinje sumnjati da ga vlasnik zgrade i susjedi polako i na suptilan način navlače i pokušavaju promijeniti ne bi li i on isto izvršio samoubojstvo…

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

LUDILO (FRANTIC, 1988.)

ŽANR: Triler, drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Harrison Ford, Emmanuelle Seigner

RADNJA UKRATKO: Roman Polanski vodi nas u Pariz: doktor Richard Walker sa suprugom Sondrom ondje putuje na simpozij. Neobični događaji počinju kada Sondra na aerodromu zamjeni prtljagu, da bi sutradan nestala bez traga i glasa. Osuđen da se snalazi sam, Richard traži pomoć od prelijepe Michelle, koju je upoznao pod vrlo čudnim okolnostima.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

SMRT I DJEVOJKA (DEATH AND THE MAIDEN, 1994.)

ŽANR: Triler, drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Stuart Wilson

RADNJA UKRATKO: Jedan od boljih trilera koje je snimio Roman Polanski. U filmu, Paulina Escobar supruga je poznatog pravnika u bezimenoj zemlji trećeg svijeta. Jednog dana usred jakog nevremena njezin suprug doma dolazi s ljubaznim strancem koga je tek upoznao. Paulina se susreće sa svojom prošlošću jer je uvjerena da je spomenuti stranac, dr. Miranda, bio član fašističkog režima te da je Paulinu mučio i silovao. Protiv volje svog supruga Paulina uzima pravdu u svoje ruke i odlučuje uraditi sve što je potrebno kako bi Miranda priznao stravična djela koja je činio…

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

PIJANIST (THE PIANIST, 2002.)

ŽANR: Biografski, drama, ratni

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay

RADNJA UKRATKO: Roman Polanski jedan je od rijetkih redatelja koji mogu ovako kvalitetno prikazati stradanja u Drugom svjetskom ratu, nesumnjivo zato što je i sam doživio progon kao dijete. U Pijanistu, briljantan pijanist Wladyslaw Szpilman , poljski Židov, nalazi se u Varšavi za vrijeme nacističkih progona Židova. Njegova obitelj čeka da je prebace u radne logore, ali on uspijeva pobjeći i izmiče nacistima, te nastavlja živjeti u ruševinama Varšave.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

OLIVER TWIST, 2005.

ŽANR: Drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Barney Clark, Ben Kingsley, Mark Strong

RADNJA UKRATKO: Roman Polanski napravio je filmsku adaptaciju poznatog romana Charlesa Dickensa, Olivera Twista. U ovom filmu, Oliver Twist, siroče, dolazi u dom gdje ga prodaju za 5 funti. Gospođa Sowerbarry prema Oliveru se odnosi doslovno kao prema psu, pa dječak odlazi od nje u nepoznati i daleki London. U Londonu susreće Jacka Dawkinsa, poznatijeg kao Lisca, koji ga uvlači u grupu malih lopova koje vodi zli starac Fagin.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

PISAC IZ SJENE (THE GHOST WRITER, 2010.)

ŽANR: Drama, kriminalistički

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Ewan McGregor, Pierce Brosnan

RADNJA UKRATKO: Uspješni britanski „pisac iz sjene“ dobiva zadatak da dovrši memoare bivšeg britanskog premijera Adama Langa. Njegov agent Rick Ricardelli uvjerava ga kako je to prilika koja se ne propušta, budući da ima priliku zaraditi nevjerojatnih 250 000 dolara. No pisac od samog početka počinje uočavati nedosljednosti  u prethodnim memoarima te zaključuje kako je prethodni pisac, čiji je rad nastavio, vjerojatno ubijen… Još jedan  izvrstan film iza kojeg se krije Roman Polanski.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

BRAČNE SVAĐE (CARNAGE, 2011.)

ŽANR: Drama

REDATELJ: Roman Polanski

ULOGE: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly

RADNJA UKRATKO: Dvije obitelji održe srdačno okupljanje kako bi riješili svađu između njihovih dvojice sinova. Nakon što uspješno riješe neke od problema, nastupa povećano djetinjasto ponašanje između dvaju obitelji te večer postaje kaos. Roman Polanski ovim filmom kao da je htio snimiti uradak koji nalikuje kazališnim komadima.

Roman Polanski filmovi – 10 najboljih

Izaberete li bilo koji od ovih filmova, budite sigurni da ćete u najmanju ruku biti zabavljeni. Roman Polanski, kako se god okrene, ostavio je značajan trag u filmskoj umjetnosti, a ovi filmovi dokaz su tomu.

Similar Posts