matt dillon

Matt Dillon filmovi – Top 10 najboljih

Matt Dillon je američki glumac rođen 18. veljače 1964. godine u New Rochelleu, New York, SAD. Glumačku karijeru započeo je već kao tinejdžer, pojavljujući se u nekoliko filmova sredinom 80-ih godina.

Prvu zapaženu ulogu ostvario je 1983. godine u filmu The Outsiders, redatelja Francisa Forda Coppole, a nakon toga slijede uloge u filmovima Rumble Fish i Drugstore Cowboy, 1989. godine. Karijeru je nastavio graditi i kroz devedesete, ostvarujući uloge u filmovima poput Singles, To Die For, Wild Things i There’s Something About Mary.

2005. godine, Dillon je ostvario nominaciju za Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu za svoj nastup u filmu Crash, a nakon toga je imao uloge u filmovima You, Me and Dupree, Nothing but the Truth, Armored i mnogim drugim. Dillon je također glumio i u serijama, među kojima je najpopularnija Wayward Pines.

Izvan glumačke karijere, Dillon je poznat po svom angažmanu u humanitarnim organizacijama koje se bave zaštitom okoliša i pomoći potrebitima.

matt dillon
Foto: Shutterstock

Matt Dillon filmovi – 10 najboljih

Matt Dillon se u svojoj karijeri našao u više od 70 filmova i serija, a kako bismo kreirali ovaj popis, fokusirali smo se isključivo na njegove filmove. Vjerujemo da smo među njima uspjeli izdvojiti 10 najboljih, a u nastavku saznajte koji su se sve filmovi našli na popisu.

10. Liar’s Moon (1981)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: David Fisher 
Uloge: Matt Dillon, Cindy Fisher, Hoyt Axton 

Radnja ukratko: Istočni Teksas, ljeto nakon srednje škole. Jack (Matt Dillon) se zaljubljuje u Ginny (Cindy Fisher). Ginny je kćer gradskog bankara koji nije previše oduševljen Jackom. Pri završetku ljeta, Jack i Ginny bježe u Louisianu, a njezin otac unajmljuje prijetećeg privatnog detektiva da ih pronađe.

9. The House That Jack Built (2018)

Žanr: Krimi, drama, horor
Redatelj: Lars von Trier
Uloge: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman

Radnja ukratko: Jack (Matt Dillon) je propali arhitekt i sadistički serijski ubojica koji, razmišljajući o svom postojanju, priča priču o svojoj dvanaestogodišnjoj vladavini terora. Jack prepričava svojih pet nasumično odabranih ubojstava, pazeći na sve sitne detalje u svom krvlju poprskanom životu. On svoja ubojstva smatra umjetničkim djelima.

8. Beautiful Girls (1996)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Ted Demme
Uloge: Matt Dillon, Timothy Hutton, Annabeth Gish

Radnja ukratko: Pijanist Willie Conway (Timothy Hutton) se vraća u svoj rodni grad tijekom zime kako bi prisustvovao srednjoškolskom okupljanju. Sastaje se sa starim prijateljima, Tommyjem (Matt Dillon), Michaelom (Noah Emmerich) i Paulom (Michael Rapaport). Saznaje da su svi u ljubavnim problemima.

7. Nothing but the Truth (2008)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Rod Lurie
Uloge: Kate Beckinsale, Matt Dillon, Vera Farmiga

Radnja ukratko: Novinarka Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) napiše priču koja otkriva identitet tajnog operativca CIA-e, a kada to vlada sazna, zahtijeva da Rachel otkrije svoj izvor. Njezin odvjetnik, Albert Burnside (Alan Alda), argumentima će njezin slučaj dovesti sve do Vrhovnog suda SAD-a.

6. To Die For (1995)

Žanr: Komedija, krimi, drama, triler
Redatelj: Gus Van Sant
Uloge: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck 

Radnja ukratko: Suzanne Stone (Nicole Kidman) je lijepa, zgodna i ambiciozna žena koja želi postati slavna TV ličnost. Udajom za Larryja Maretta (Matt Dillon), sina vlasnika lanca restorana, približit će se svim cilju. Neće se ustručavati bilo što učiniti za svoj cilj, pa čak i ubiti.

5. Crash (2004)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Paul Haggis
Uloge: Don Cheadle, Sandra Bullock, Matt Dillon 

Radnja ukratko: Film govori o nekoliko puta priča koje se isprepliću, uključujući nekoliko međusobno povezanih likova poput policijskog detektiva s drogiranom majkom i mlađim bratom lopovom, dva kradljivca automobila, okružnog tužitelja i njegovu razmaženu suprugu, rasističkog policajca itd.

4. Tex (1982)

Matt Dillon filmovi - Top 10 najboljih

Žanr: Drama
Redatelj: Tim Hunter
Uloge: Matt Dillon, Jim Metzler, Meg Tilly

Radnja ukratko: Film se temelji na istoimenom romanu S. E. Hintona. Prati dvanaestogodišnjeg Texa McCormicka (Matt Dillon) i njegovog starijeg brata Masona (Jim Metzler), koji žive u siromašnom području u Oklahomi. Nakon što njihova majka umre, a otac ih napusti, dječaci su prisiljeni brinuti se sami za sebe. Texova najveća strast je jahanje konja, a Mason je preuzeo odgovornost za financijsku situaciju.

Kada Tex upozna svoju susjedu, lijepu i tajanstvenu Jamie Collins (Meg Tilly), on se zaljubi u nju. Mason odluči ukrasti novac iz trgovine kako bi platio račune, a zatim ga izgubi na kocki. Tex mora pomoći svom bratu da pronađe novac. U međuvremenu, Jamie se suočava s teškom obiteljskom situacijom, a Tex i Mason pokušavaju pomoći njoj i njezinu bratu.

3. The Saint of Fort Washington (1993)

Žanr: Drama
Redatelj: Tim Hunter 
Uloge: Danny Glover, Matt Dillon, Rick Aviles

Radnja ukratko: Matthew (Matt Dillon) je mladi šizofreničar koji se nađe na ulici kada mu sruše stambenu zgradu. Ubrzo se pronađe u još većoj nevolji kada mu razbojnik Mali Leroy (Ving Rhames) počne prijetiti. Mali Leroy je jedan od žilavih stanovnika skloništa za muškarce Fort Washington. Jerry (Danny Glover), veteran ulične borbe, uzima Matthewa pod svoje kao sina.

2. Drugstore Cowboy (1989)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Gus Van Sant
Uloge: Matt Dillon, Kelly Lynch, James Le Gros

Radnja ukratko: Radnja filma se odvija 1971. godine u Portlandu i prati Boba (Matt Dillon), njegovu djevojku Dianne (Kelly Lynch) te njihove prijatelje, Ricka (James Le Gros) i njegovu djevojku Nadine (Heather Graham). Oni su sitni lopovi drogerija i bolnica u potrazi za dozom. Živote uglavnom provode drogirani. Boba progoni izrazito nasilni policijski detektiv Gentry (James Remar). Odluče otići u drugi grad gdje će se Nadine predozirati, a to će utjecati na Boba koji se odlučuje vratiti u Portland i pokušati biti čist. Međutim, vrlo brzo će ga početi progoniti njegova prošlost.

1. The Outsiders (1983)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Uloge: C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio

Radnja ukratko: Godina je 1965. Tulsa u Oklahomi je podijeljena na dva dijela društvenih linija. Mladi ljudi sa svake strane formiraju svoje bande. S jedne se strane nalazi radnička klasa Greasers, a s druge, južne strane, bogata banda Socs. Obje te strane koriste i najmanju priliku da se međusobno zafrkavaju, sve dok jedne kobne noći kada banda Socs napadne dvojicu Greasera, Johnnyja (Ralph Macchio) i Ponyboya (C. Thomas Howell), a Johnny ubije jednog od Socsa svojim nožem. To je događaj koji će pokrenuti lavinu neželjenih događaja.

Similar Posts