danny glover filmovi

Danny Glover filmovi – Top 10 najboljih

Danny Glover filmovi definitivno spadaju u kategoriju filmova stare škole, a ovaj je dugovječni glumac u svojim raznovrsnim ulogama pokazao da se uistinu radi o jednom od najboljih glumaca s kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

Danny Lebern Glover je američki glumac, filmski redatelj i politički aktivist. Rođen je 22. srpnja 1946. godine u San Franciscu, Kalifornija, SAD. Osvojio je počasni Oscar te još mnoge druge vrijedne nagrade. Kada su filmovi Dannyja Glovera u pitanju, prvu glavnu ulogu u filmu dobio je 1984. godine u filmu Places in the Heart, a taj ja naslov ostvario jednu nominaciju za Oscara. Ipak, nadaleko je poznat po ulozi Rogera Murtaugha u seriji filmova Lethal Weapon.

Danny Glover filmovi – kratki uvod

Kada pogledamo popis filmova Dannyja Glovera na stranici IMDb, vidimo da se samo kao glumac našao u 200 filmova i serija. Glumac je to čija je filmska prisutnost postojana već više od 35 godina, a uvijek nam je drago vidjeti ga u nekoj od njegovih velikih uloga. Za naš popis u fokusu su nam bili samo filmovi Dannyja Glovera, no unatoč tome, kreirati ga nije bio lak zadatak. Jasno je da bi svatko mogao popis najboljih filmova Dannyja Glovera kreirati na svoj način, a upravo zato svi imaju moć ostaviti nam komentar i reći što bi promijenili na popisu.

danny glover filmovi
Foto: Shutterstock

Bez puno duljenja, recimo koji su najbolji filmovi Dannyja Glovera!

Danny Glover filmovi – 10 najboljih

10. Predator 2 (1990)

Žanr: Akcija, horor, znanstvena fantastika 
Redatelj: Stephen Hopkins 
Glumci: Danny Glover, Gary Busey, Kevin Peter Hall

Radnja ukratko: Popis filmova Dannyja Glovera počinjemo s ovim nastavkom mega-hita Predator. Radnja filma se odvija 1997. godine. Ulice Los Angelesa su prekrivene zločinom i nasiljem, a policija polako gubi kontrolu. Užasno je vruće vrijeme i nervoza raste iz sekunde u sekundu. Upravo ovaj toplinski udar je idealna prilika za nevidljivog grabežljivca iz dalekog svemira, koji lovi po iznadprosječno toplom vremenu. Predator (Kevin Peter Hall) je uvidio sjajnu priliku za lov jer u gradu vlada neviđeni kaos, a rat između policije i narko kartela se preselio na ulice.

Hrabri i pomalo osebujni policajac Mike Harrigan (Danny Glover) smatra svojom dužnošću spasiti grad i osvetiti partnera Dannyja Archuletu (Rubén Blades). Harrigana vjerno slijedi kolegica Leona Cantrell (Maria Conchita Alonso). Harrigan pronalazi neprijatelje i u vlastitim redovima. Savezni agent Peter Keyes (Gary Busey) je uvjeren kako lokalni policajac ugrožava njegovu pomno isplaniranu akciju i stanovnike velegrada iz Kalifornije, a njegovo mišljenje dijele i poručnikovi nadređeni. Sve te svađe idu u prilog čudovišnom lovcu iz dubokog svemira koje nastavlja svoj lov.

9. Silverado (1985)

Žanr: Akcija, krimi, drama, romantični, western  
Redatelj: Lawrence Kasdan 
Glumci: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover 

Radnja ukratko: Radnja se odvija desetak godina nakon Građanskog rata, 70-ih godina 19. stoljeća. Kauboj Paden (Kevin Kline) se sprijatelji s Emmettom (Scott Glenn), koji mu spasi život u pustinji, a nakon toga izbave Emmettovog brata Jakea (Kevin Costner) iz zatvora. Trojac, skupa s tamnoputim Malom (Danny Glover), kreće na put kako bi pronašao neko sigurno mjesto u kojem bi svi zajedno mogli započeti svoje nove živote. Put će ih dovesti do Silverada koji im se čini prikladan za to.

Međutim, u njemu šerif Langston (John Cleese) provodi strahovladu, a većina društvenog života se nalazi u kockarnici koju vodi Stella (Linda Hunt). Uvjeti za miran život pridošlica u ovom gradu ne postoje, a da stvar bude još gora, ispada da u Silveradu postoje neki pojedinci koji smatraju da mjesto funkcionira bolje kada nema nikakvih uljeza u njemu.

8. The Old Man & The Gun (2018)

Žanr: Biografija, komedija, krimi, drama, romantični 
Redatelj: David Lowery 
Glumci: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover 

Radnja ukratko: Forrest Tucker (Robert Redford) je pljačkaš i zločinac i to je jedini život kojeg je on upoznao. Ne može sebe zamisliti da radi ništa drugo osim toga. Iako je pištolj uvijek uz njega, svi njegovi zločini su nenasilne prirode i uvijek ih izvršava s osmjehom na licu. Nebrojeno puta je bio zatvoren, a pobjeći je uspio čak 16 puta iz raznoraznih ustanova i zatvora. Godina je 1981., a Forrest (sada 74-godišnjak), se udružio s podjednako starima Teddyjem Greenom (Danny Glover) i Johnom Wallerom (Tom Waits) kako bi pljačkali banke diljem juga SAD-a.

U samom pokušaju da izbjegne policiji nakon jedne od tih pljački, Forrest upoznaje udovicu Jewel (Sissy Spacek). Naposljetku je otvoren s njom o tome što radi, a njihovo prijateljstvo i rastuća romansa dovodi do toga da se Forrest, po prvi put nakon dugo vremena, želi brinuti o nekom drugom osim o sebi.

7. The Last Black Man in San Francisco (2019)

Žanr: Drama
Redatelj: Joe Talbot 
Glumci: Jimmie Fails, Jonathan Mayors, Mike Epps, Danny Glover 

Radnja ukratko: Tamnoputi Jimmie Fails (Jimmie Fails) je treća generacija franjevaca. Nakon što ga okolnosti nisu štedile kao i mnoge druge, radi slabo plaćeni posao kao član medicinskog osoblja u jednoj ustanovi za starije osobe. Nakon tri godine izbivanja, vraća se u San Francisco i živi u kući svog najboljeg prijatelja Montgomeryja Allena (Jonathan Mayors), koju dijeli sa svojim slijepim djedom. Unatoč kući, Montgomeryjeva situacija nije puno bolja od one u kojoj je Jimmie: radi u ribarnici u sklopu jednog supermarketa, a usput kreira skice i piše dramu. Jimmie rijetko viđa svoju obitelj.

Problem je u tome što je njegov otac davno izgubio kuću u kojoj je odrastao, a četvrt je u međuvremenu gentrificirana od useljeničke četvrti kakva je nekoć bila, čime se vrijednost kuće povećala na nekoliko milijuna. Bijeli par koji trenutno živi tamo ne pokazuje naznake da planira otići ili prodati kuću čak i kada si Jimmie to može priuštiti. Bez obzira na to, Jimmie uz pomoć Montgomeryja nastavlja poduzimati korake da vrati kuću.

6. Places in the Heart (1984)

Žanr: Drama
Redatelj: Robert Benton 
Glumci: Sally Field, Lindsay Crouse, Ed Harris, Danny Glover 

Radnja ukratko: Places in the Heart je prvi od filmova Dannyja Glovera u kojima je imao glavnu ulogu. Edna Spalding (Sally Field) je majka mladog Franka (Yankton Hatten) i Possuma Spaldinga (Gennie James). Loše je opremljena, a samim time i loše pripremljena da se nosi s mnogim obiteljskim obavezama nakon nesretne smrti svog supruga, gradskog šerifa Roycea Spaldinga (Ray Baker). Muči se među svim tim odgovornostima poput hranjenja obitelji, upravljanjem obiteljskim financijama te plaćanjem sljedeće hipoteke na njihovoj farmi.

Umjesto da posluša savjet bankara Alberta Denbyja (Lane Smith) koji joj govori da proda farmu usprkos depresiji na tržištu, Edna će učiniti sve što mora kako bi zadržala sebe i svoju djecu u onome što znaju kao svoj dom. Na neželjeni savjet tamnoputog stranca, prosjaka Mozea Hadnera (Danny Glover), Edna odlučuje uzgajati pamuk o čemu ne zna praktički ništa, kako bi zaradila dovoljno da plati hipoteku. Edna unajmljuje Mozea kao svog jedinog poljoprivrednog radnika. 

5. Shooter (2007)

Žanr: Akcija, drama, triler 
Redatelj: Antoine Fuqua 
Glumci: Mark Wahlberg, Michael Peña, Rhona Mitra, Danny Glover 

Radnja ukratko: Jedan od rijetkih filmova Dannyja Glovera u kojima je on zapravo negativac. Prilikom jedne misije američke vojske u Etiopiji, stvari izmaknu kontroli i misija postaje ugrožena. Njihov najbolji snajperist Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) će biti ostavljen u neprijateljskoj zemlji. Razočaran u sustav i vrijednost američke vojske, Swaggeru se gubi svaki trag od tada. Započinje samački život nastanjen duboko u šumama Rocky Mountainsa, bez ikakvih veza s vladom i vojskom.

Nekoliko godina kasnije ga pronalazi pukovnik Isaac Johnson (Danny Glover) i moli ga da se vrati u službu kako bi spriječio atentat na američkog predsjednika. Swagger svog velike razine domoljublja pristaje, ali ubrzo će shvatiti da je uvučen u teoriju zavjere i da atentat nije planiran na predsjednika već na drugu važnu osobu koja bi se s njime trebala sastati. Ostaje mu vrlo malo vremena da razotkrije zavjeru u koju su upleteni neki od visoko pozicioniranih vladinih dužnosnika, a svi putevi će ga odvesti natrag u Etiopiju.

4. Lethal Weapon 2 (1989)

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: Richard Donner 
Glumci: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci

Radnja ukratko: U nastavku hita iz 1987. godine koji je uistinu stavio na mapu filmove Dannyja Glovera, Martin Riggs (Mel Gibson) i Roger Murtaugh (Danny Glover) pronalaze gomilu novaca u jednom crvenom BMW-u za kojim su jurili autocestom. Narednici Riggs i Murtaugh dobivaju zadatak motrenja brbljavog Lea Getza (Joe Pesci), koji bi trebao svjedočiti na sudu u tome slučaju.

Međutim, bandi krijumčara koje predvodi Arjen Rudd (Joss Ackland) se to nimalo ne sviđa pa će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se dokopao Lea. Posao će Riggsu i Murtaughu biti znatno otežan jer je Rudd istodobno i ministar u konzulatu Južne Afrike. Kada Riggs dozna da iza smrti njegove supruge, koja je preminula prije nekoliko godina, stoji Ruddova desna ruka Pieter Vorstedt (Derrick O’Connor), ništa ga na ovom svijetu neće moći zaustaviti.

3. Saw (2004)

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: James Wan 
Glumci: Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover,  

Radnja ukratko: “Slagalica strave” je prvijenac australskog redatelja malajskog podrijetla Jamesa Wana. Film je postigao veliki uspjeh ponajprije zahvaljujući intrigantnoj ideji o psihopatskom ubojici koji “kažnjava” svoje žrtve na najbrutalnije moguće načine, a ako govorimo o filmovima Dannyja Glovera, ovo je jedna od njegovih rijetkih uloga u hororima. Dvoje nepoznatih 30-godišnjaka se budi nakon duge nesvjestice u prljavoj i zapuštenoj kupaonici gdje su im noge zavezane za cijevi, a na sredini kupaonice se nalazi leš nepoznatog ubijenog čovjeka.

Nakon što ih na početku uhvati panika, dva čovjeka se brzo priberu te pokušavaju shvatiti kako su dospjeli na ovo užasno mjesto. Pronalaze diktafon i shvaćaju da su u nemilosti jednog psihopata koji im je smjestio “igru” preživljavanja u kojoj će imati zadatak ubiti jedan drugoga ili si odsjeći jedan dio tijela. Budući da se ovdje radi o nevjerojatno okrutnom ubojici, kojemu su ovakve “igre” zaštitni znak i za kojim već duže vrijeme traga policija na čelu s detektivom Davidom Tappom (Danny Glover), dvojac će morati što prije smisliti plan kako pobjeći iz njegovih ruku.

2. Witness (1985)

Žanr: Drama, romantični, triler 
Redatelj: Peter Weir 
Glumci: Harrison Ford, Kelly McGillis, Danny Glover 

Radnja ukratko: Rachel Lapp (Kelly McGillis) je mlada udovica koja sa sinom Samuelom (Lukas Haas) prvi put odlazi u Philadelphiju. Dok je bio na zahodu na željezničkoj postaji, Samuel svjedoči ubojstvu čovjeka od strane dvojice muškaraca. John Book (Harrison Ford) je detektiv koji dobiva ovaj slučaj, nakon čega će shvatiti da je ubijeni muškarac također bio policajac.

Mladi Samuel će identificirati šefa Odjela za narkotike McFeea (Danny Glover) kao ubojicu. Book će otkriti da je McFee umiješan u krađu sastojaka koji se koriste za izradu metamfetamina. Kada Book to otkrije svom šefu, McFee ga pokuša ubiti. Book smatra kako je najbolja opcija sakriti se među Amišima te odlazi na njihovu farmu. Međutim, korumpirani policajci koje je Book otkrio, učinit će sve kako njihova tajna ne bi bila otkrivena te dolaze tražiti Booka i Samuela kako bi ih ušutkali za sva vremena.

1. Lethal Weapon (1987)

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: Richard Donner 
Glumci: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey 

Radnja ukratko: Kao najbolji od filmova Dannyja Glovera smjestili smo jedan od najutjecajnijih akcijskih serijala svih vremena koji je pokrenuo pravu revoluciju akcijskih buddy-buddy filmova. On je uspio vrhunski spojiti akcijske sekvence uz izrazito duhovite scene s istovremenom idilom obiteljskog doma. Roger Murtaugh (Danny Glover) je dobroćudan i iskusan policajac kojemu je do mirovine ostala tek koja godina. On je obiteljski čovjek i detektiv s dosjeom bez ijedne mrlje te sav posao odrađuje po pravilima.

S druge strane, Martin Riggs (Mel Gibson) je njegova potpuna suprotnost: nezaustavljiv stroj za ubijanje, neukrotivi pustolov koji se od smrti supruge čini još nestabilnijim. Njih dvoje će biti prisiljeni raditi zajedno i postati partneri. Dobili su zadatak istražiti ubojstvo prostitutke koja je bila kći jednog Rogerovog prijatelja. Istraga će ih dovesti do međunarodne skupine visoko pozicioniranih kriminalaca. Lethal Weapon je serija filmova Dannyja Glovera po kojem će se ovaj glumac vjerojatno najviše pamtiti, kao i njegova izreka koja se i danas koristi na razne načine: “I’m too old for this sh*t”.

Similar Posts