20 zemalja, 20 odličnih filmova

20 zemalja, 20 odličnih filmova

Donosimo vam 20 odličnih filmova iz 20 različitih zemalja (svaka zemlja jedan film). Ovo nije lista najboljih filmova iz tih zemalja, niti su rangirani po kvaliteti, jednostavno 20 odličnih, poprilično različitih filmova. Neke ste gledali, a neke možda i niste, pa se nadamo donijeti vam možda nešto novo.

The Secret in Their Eyes (2009) – Argentina

The Secret in Their Eyes (2009)

Originalni naziv: El secreto de sus ojos

Žanr: Drama, misterija, romantika

Redatelj: Juan José Campanella

Glumci: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago

Radnja ukratko: Benjamín Espósito cijeli je život proveo radeći na sudu, a nakon odlaska u mirovinu odlučio je napisati roman temeljen na stvarnom zločinu – silovanju i ubojstvu lijepe mlade žene 1974., slučaju u čiju je istragu i sam bio uključen. Bilo je to turbulentno vrijeme u Argentinskoj povijesti, a istraga će ostaviti neizbrisivi trag u Espósitovu životu.

No Man’s Land (2001) – Bosna i Hercegovina

No Man's Land (2001)

Originalni naziv: Ničija zemlja

Žanr: Komedija, drama, ratni

Redatelj:Danis Tanović

Glumci: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović

Radnja ukratko: Bosna, godine 1993. u jeku ratnih zbivanja na komadu minirane ničije zemlje susreću se dva Muslimana i Srbin. Dok jedan Musliman i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, treći vojnik leži na bombi koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im priskače časnik UNPROFOR-a, ugrožavajući svoj položaj. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere.

City of God (2002) – Brazil

City of God (2002)

Originalni naziv: Cidade de Deus

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Fernando Meirelles, Kátia Lund

Glumci: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

Radnja ukratko: Dva dječaka odrastaju u nasilnom dijelu Rio de Janeiro i kreću drugim putevima: jedan postane fotograf, dok drugi postane diler droge.

The Hunt (2012) – Danska

The Hunt (2012)

Originalni naziv: Jagten

Redatelj: Thomas Vinterberg

Glumci: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp

Radnja ukratko: Priča prati masovnu histeriju spram muškaraca kojeg optuže za pedofiliju, a sve se dešava u vrijeme Božića u malenom danskom selu. Lucas je 40-godišnji razvedeni muškarac koji nastoji uspostaviti odnos sa sinom tinejdžerom. Jedna glupa i zlobna laž ugrozit će njegov život te će se on morati izboriti za povrat svog izgubljenog digniteta.

Léon: The Professional (1994) – Francuska

Léon: The Professional (1994)

Originalni naziv: Léon

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: Luc Besson

Glumci: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

Radnja ukratko: Jean Reno je plaćeni ubojica koji radi za mafiju, Gary Oldman je  psihotični i korumpirani detektiv Uprave za suzbijanje droge SAD-a i Natalie Portman, u svom glumačkom debiju, kao 12-godišnja djevojčica koju spašava ubojica nakon što su njezinu obitelj ubili korumpirani policijski službenici.

Tko pjeva zlo ne misli (1970) – Hrvatska

Tko pjeva zlo ne misli

Žanr: Komedija, drama, mjuzikl

Redatelj: Kresimir Golik

Glumci: Franjo Majetic, Mirjana Bohanec, Relja Basic, Mia Oremovic

Radnja ukratko: Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu. Film ima izrazito bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera.

A Separation (2011) – Iran

A Separation 1

Originalni naziv: Jodaeiye Nader az Simin

Žanr: Drama, misterija

Redatelj: Asghar Farhadi

Glumci: Payman Maadi, Leila Hatami, Sareh Bayat

Radnja ukratko: Film je usredotočen na bračni par iranske srednje klase odnosno složene obiteljske i društvene odnose koji počinju njihovom svađom oko mogućnosti selidbe van zemlje, pokretanjem parnice za rastava braka i privremenim razdvajanjem Simin od Nadera, a kulminiraju nesretnim događajima u koje su upleteni Naderov bolesni otac, kćer i mlada njegovateljica sa svojom obitelji.

The Good, the Bad and the Ugly (1966) – Italija

The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Originalni naziv: Il buono, il brutto, il cattivo

Žanr: Western

Redatelj: Sergio Leone

Glumci: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Radnja ukratko: Film govori o trojici revolveraša koji tragaju za zakopanim zlatom vojske Konfederacije u kaosu obračuna, vješanja, Građanskog rata i zatvoreničkog logora.

Seven Samurai (1954) – Japan

Seven Samurai (1954)

Originalni naziv: Shichinin no samurai

Žanr: Avantura, drama

Redatelj: Akira Kurosawa

Glumci: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Radnja ukratko: Radnja je smještena u Japan 1587. godine, odnosno u tzv. Sengoku period kada su zemlju pustošile vojske međusobno zaraćenih feudalnih klanova te razbojničke bande. Naslovni protagonisti su sedmorica siromašnih samuraja bez gospodara (ronina), koje stanovnici jednog sela unajmljuju kako bi ih pokušali zaštititi od bande koja ih pljačka svake godine.

Parasite (2019) – Južna Koreja

Recenzija: Parasite (2019)

Originalni naziv: Gisaengchung

Žanr: Komedija, drama, triler

Redatelj: Joon-ho Bong

Glumci: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Radnja ukratko: Svi nezaposleni, Ki-taekova obitelj s posebnim zanimanjem gleda na bogate i glamurozne Parkove kako bi ih izdržavali dok ne postanu umiješani u neočekivani incident.

Similar Posts