najbolji australijski filmovi i serije

Najbolji australijski filmovi i serije (Top 5)

Najbolji australijski filmovi i serije značajno su doprinijeli globalnom krajoliku zabave. I australijski filmovi i serije pridonose bogatoj tapiseriji globalne zabave, nudeći jedinstvene perspektive, uvjerljive priče i dašak tog nepogrešivog australskog duha. Pa pogledajmo najbolje što australska kinematografija ima za ponuditi:

Najbolji australijski filmovi

Australska kinematografija fascinantan je spoj raznolikog pripovijedanja, jedinstvenih krajolika i osebujnog kulturnog identiteta.

Najbolji australijski filmovi istražuju bogatu kulturnu raznolikost zemlje, istražuju domorodačke priče, iskustva imigranata i jedinstvenu mješavinu utjecaja koji čine australski identitet. Prostrani i raznoliki krajolici Australije često igraju središnju ulogu u filmovima. Suha divljina, užurbani gradovi i slikovite obale postaju sastavni dio narativa. Da ne zaboravimo spomenuti, australijski filmovi poznati su po svom jedinstvenom smislu za humor – često suhoparnom, bez poštovanja i ispunjenom duhovitošću. Ovaj humor zaštitni je znak mnogih uspješnih australskih komedija.

Australija je tijekom godina proizvela neke fantastične filmove. Evo nekoliko najboljih australijskih filmova:

1. Mad Max (1979)

“Mad Max” (1979) australski je distopijski akcijski film redatelja Georgea Millera s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi Maxa Rockatanskyja. Radnja filma smještena je u Australiju bliske budućnosti u kojoj na autocestama vlada raspad društva i kaos.

Priča prati Maxa Rockatanskyja, časnika Glavne patrole, ili “Bronze”, zaduženog za održavanje reda na cestama koje muče nasilne motociklističke bande. Maxov život poprima tragičan preokret kada njegovu ženu i dijete brutalno ubije banda koju predvodi nemilosrdni Toecutter. Obuzet tugom i bijesom, Max kreće putem osvete.

“Mad Max” je snimljen sa skromnim budžetom, ali je postigao iznenađujući međunarodni uspjeh, zaradivši pohvale kritičara za svoju inovativnu filmsku izradu i čvrst, visceralni stil. Uspjeh filma ne samo da je pokrenuo karijeru Mela Gibsona, već je i etablirao Georgea Millera kao redatelja vizionara.

Krokodil Dundee (1986)

“Krokodil Dundee” (1986.) je australsko-američka filmska komedija redatelja Petera Faimana s Paulom Hoganom u glavnoj ulozi Micka Dundeeja. Film prati avanture australskog bušmana u urbanoj džungli New Yorka.

Priča počinje u australskoj divljini, gdje Mick Dundee, lovac na krokodile s jedinstvenim skupom vještina preživljavanja, spašava američku novinarku Sue Charlton (koju glumi Linda Kozlowski) od napada krokodila. Impresionirana Mickovim sposobnostima, Sue ga poziva u New York City kako bi iskusio život u užurbanoj metropoli.

Uspjeh filma doveo je do dva nastavka: “Krokodil Dundee II” (1988.) i “Krokodil Dundee u Los Angelesu” (2001.). Dok nastavci nisu dostigli kritički i komercijalni uspjeh originala, “Krokodil Dundee” ostaje kulturni kamen temeljac i često se smatra jednom od klasičnih komedija 1980-ih.

Avanture Priscille, kraljice pustinje (1994)

“Avanture Priscille, kraljice pustinje” (1994.) je australska komedija-drama u režiji Stephana Elliotta. Film prati putovanje dviju drag queenova i transrodne žene dok putuju kroz australsku divljinu u autobusu boje lavande nazvanom “Priscilla”.

Priča se vrti oko Tick/Mitzi (Hugo Weaving), drag kraljice koja prihvaća poziv kako bi nastupila u udaljenom odmaralištu u Alice Springsu. Tick poziva dva prijatelja da joj se pridruže na putovanju: Adama/Feliciju (Guy Pearce), blistavu i mladoliku drag kraljicu, i Bernadette (Terence Stamp), transrodnu ženu koja je nedavno izgubila partnera. Trio kreće na putovanje u Priscilli, susrećući se putem s raznim izazovima i avanturama.

Film “Avanture Priscille, kraljice pustinje” dobio je pohvale kritičara zbog svoje izvedbe, humora i pozitivnog predstavljanja LGBTQ+ likova. Film je osvojio Oscara za najbolju kostimografiju i stekao veliku popularnost unutar LGBTQ+ zajednice.

Muriel se udaje (1994)

“Muriel se udaje” (1994.) je australska komedija-drama redatelja P.J.Hogana. Film je poznat po svojoj mješavini humora i oštrine, istražujući teme identiteta, samootkrivanja i želje za prihvaćanjem.

Priča prati Muriel Heslop (glumi je Toni Collette), društveno neprilagođenu mladu ženu s viškom kilograma koja živi u izmišljenom australskom gradu Porpoise Spit. Muriel bježi od dosadnog i opresivnog života opsesivno slušajući pjesme grupe ABBA i sanjajući o savršenom vjenčanju.

Nakon nekih osobnih neuspjeha, Muriel odlučuje napustiti svoj mali grad i započeti novi život. Ona se sprijateljuje sa živahnom i buntovnom Rhondom (koju glumi Rachel Griffiths) i njih dvije kreću na put samospoznaje.

Najbolji australijski filmovi često imaju i dobru glazbu, a film “Muriel se udaje” nije izuzetak. Film ima istaknuti soundtrack koji se sastoji od pjesama grupe ABBA, koje igraju značajnu ulogu u Murielinom životu i njezinoj mašti o savršenom vjenčanju.

Samson i Dalila (2009)

“Samson i Dalila” (2009.) australski je dramski film koji je napisao i režirao Warwick Thornton. Film pruža sirov i realističan prikaz života dvoje australskih domorodačkih tinejdžera, Samsona i Dalile, dok se suočavaju s izazovima života u udaljenoj zajednici.

Priča je smještena u izoliranu aboridžinsku zajednicu u središnjoj australskoj pustinji. Samson (glumi ga Rowan McNamara) i Dalila (glumi ju Marissa Gibson) žive u teškim okolnostima, suočavajući se sa siromaštvom, zlouporabom supstanci i socijalnim problemima. Film se odvija dok se dvoje tinejdžera približavaju i odlučuju napustiti svoju zajednicu u potrazi za boljim životom.

“Samson i Dalila” dobio je pohvale kritičara zbog snažnog pripovijedanja, izvedbe i društvene važnosti. Film je osvojio Caméra d’Or (Zlatna kamera) na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine, donijevši međunarodno priznanje kinematografiji autohtone Australije.

Najbolje australijske serije

Australija je proizvela neke uvjerljive televizijske serije različitih žanrova. Evo nekoliko onih koje su stekle međunarodno priznanje:

Susjedi (1985-present)

“Susjedi” je australska televizijska sapunica koja je premijerno prikazana 18. ožujka 1985. Serija koju je kreirao Reg Watson postala je kulturni fenomen i jedna od najdugovječnijih televizijskih drama u Australiji.

Serija “Susjedi” je smještea u izmišljenu Ramsay Street, rezidencijalnu slijepu ulicu u izmišljenom predgrađu Erinsborougha u Melbourneu. „Susjedi“ prati svakodnevne živote, odnose i drame stanovnika ulice Ramsay, prikazujući i bezbrižne i dramatičnije aspekte njihovih života.

“Susjedi” drži rekord kao najdugovječnija dramska serija u povijesti australske televizije. Trajna popularnost serije može se pripisati njezinoj sposobnosti da ide u korak s vremenom i povezuje se s publikom različitih generacija.

Istrage gospođice Fisher (2012-2015)

“Istrage gospođice Fisher” je australska televizijska dramska serija koja se emitirala od 2012. do 2015. Serija se temelji na romanima Phryne Fisher Mysteries autorice Kerry Greenwood i prati pustolovine glamurozne i neovisne detektivke Phryne Fisher.

Serija je smještena u Melbourneu, u Australiji, kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih. Phryne Fisher, koju glumi Essie Davis, bogata je i otmjena žena koja postaje privatna detektivka. Ona preuzima slučajeve koji često uključuju ubojstva, misterije i spletke.

Serija “Istrage gospođice Fisher” slavljena je zbog svoje kombinacije misterije, odličnog prikaza povijesnog razdoblja i feminističkih tema, što je čini serijom koja se ističe u australskom televizijskom krajoliku. Lik Phryne Fisher i dalje ima trajan utjecaj, a naslijeđe serije nadilazi izvorno razdoblje emitiranja.

Wentworth (2013-2021)

“Wentworth” je australska televizijska dramska serija koja se emitirala od 2013. do 2021. Ponovno je osmišljena i moderna adaptacija klasične australske TV serije “Zatvorenik” (1979. – 1986.).

Serija je prvenstveno smještena u izmišljeni Wentworth Correctional Centre, ženski zatvor koji se nalazi u Melbourneu. Serija prati živote zatvorenika, zatvorskog osoblja i raznih likova povezanih s ustanovom.

Glumačka postava uključuje Bea Smith (koju glumi Danielle Cormack), koja postaje središnji lik u ranim sezonama, zajedno s drugim zatvorenicima kao što su Franky Doyle (koju glumi Nicole da Silva), Joan “The Freak” Ferguson (koju glumi Pamela Rabe), i mnogi drugi. Likovi su složeni, a njihova pozadina, motivacija i međuljudska dinamika istražuju se kroz seriju.

Kath & Kim (2002-2007)

“Kath & Kim” je australski televizijski sitcom koji se emitirao od 2002. do 2007. Serija koju su stvorile Jane Turner i Gina Riley i u kojoj glume, poznata je po satiričnom prikazivanju života u predgrađu i dinamici disfunkcionalnog odnosa majke i kćeri.

“Kath & Kim” vrti se oko života Kath Day-Knight (glumi je Jane Turner), vesele majke iz predgrađa sa sklonošću samopoboljšanju, i njezine kćeri Kim Craig (glumi je Gina Riley), samozaokupljene i materijalističke žene s težnjama za veličinom. Ostali poznati likovi uključuju Kiminog supruga, Bretta Craiga (glumi ga Peter Rowsthorn), i Kathinog ljubavnika, Kela Knighta (glumi ga Glenn Robbins).

Serija je u Australiji postigla kultni status i stekla vjernu bazu obožavatelja. “Kath & Kim” se spominje u raznim aspektima popularne kulture, a njen utjecaj se može vidjeti u kasnijim australskim komedijama.

Glitch (2015-2019)

“Glitch” je australska nadnaravna dramska televizijska serija koja se emitirala od 2015. do 2019. Serija koju su kreirali Tony Ayres i Louise Fox kombinira elemente misterije, znanstvene fantastike i drame.

Serija počinje neobjašnjivim uskrsnućem nekoliko ljudi u malom australskom gradiću Yoorana. Ti pojedinci, koji su prethodno bili mrtvi, iznenada se vraćaju u život bez ikakvog sjećanja na svoju smrt ili vrijeme koje je od tada prošlo.

Uskrsli likovi uključuju Jamesa Hayesa (glumi ga Patrick Brammall), lokalnog policajca; Kate Willis (glumi ju Emma Booth), liječnicu; i nekoliko drugih s različitim pozadinama. Svaki lik donosi jedinstvenu perspektivu i osobnu povijest misteriju koji se razvija.

“Glitch” se ističe kao provokativna i privlačna serija koja uspješno spaja misterij, nadnaravne elemente i istraživanje likova. Istraživanje života, smrti i misterija postojanja imalo je odjeka u publici, zbog čega se serija često navodi pod najbolje australijske serije.

Najbolji australijski filmovi i serije: Zaključak

Zaključno, australijski filmovi i serije ostavili su značajan trag u svjetskoj zabavnoj industriji, nudeći publici raznolik i bogat niz priča koje odražavaju jedinstvenu kulturu, krajolike i perspektive zemlje. Od klasičnih filmova poput “Krokodil Dundee” i “Mad Max” do kritički hvaljenih serija poput “Istrage gospođice Fisher” i “Glitch”, Australija je dosljedno stvarala sadržaj koji rezonira s publikom diljem svijeta.

Kako smo istražili u ovom članku, najbolji australijski filmovi i serije često se ističu u različitim žanrovima, bilo da je riječ o drami, komediji, trileru ili čak znanstvenoj fantastici. Ovi produkcije su predstavile talente australskih glumaca, redatelja i pisaca, stekavši međunarodno priznanje i nagrade usput.

Na kraju, najbolji australijski filmovi i serije ne samo da zabavljaju, već pružaju i vrijedne uvide u kulturu, povijest i ljude ove izvanredne nacije. Dakle, bez obzira jeste li filmofil koji traži svoju sljedeću seriju za maratonsko gledanje ili znatiželjni gledatelj koji želi istražiti nove horizonte, nemojte zanemariti nevjerojatne doprinose koje australska televizija ima za ponuditi.

Najbolji australijski filmovi i serije često prikazuju fascinantan pejzaš australskog kontinenta.

Similar Posts