vera farmiga

Vera Farmiga filmovi – Top 10 najboljih

Vera Farmiga je američka glumica, redateljica i producentica rođena 6. kolovoza 1973. godine u Passaic Countyu u New Jerseyju, SAD. Farmiga je najstarije od sedmero djece u obitelji i odrasla je u ukrajinskoj zajednici u New Jerseyju. Već kao dijete pokazivala je zanimanje za glumu i pjevanje te je počela pohađati satove glume u dobi od 12 godina.

Nakon završetka srednje škole, Farmiga se upisala na Syracuse University, gdje je studirala dramsku umjetnost. Nakon završetka studija, preselila se u New York kako bi započela karijeru glumice. Tijekom početka svoje karijere, Farmiga je radila kao konobarica i prodavačica kako bi financirala svoje glumačke audicije.

Njezin je veliki proboj došao 2004. godine, kada je glumila u filmu Down to the Bone. Za svoju izvedbu u tom filmu osvojila je nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Sundanceu. Nakon toga, Farmiga je počela dobivati sve značajnije uloge u filmovima.

vera farmiga
Foto: Shutterstock

Vera Farmiga filmovi – 10 najboljih

Vera Farmiga je u svojoj karijeri glumila u više od 60 filmova i serija, a za potrebe ovog popisa izdvojili smo samo filmove. Točnije, 10 filmova za koje smatramo da ih vrijedi posebno istaknuti. Pogledajmo skupa kojih se 10 filmova našlo na popisu!

10. The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) 

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: Michael Chaves
Uloge: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O’Connor 

Radnja ukratko: Istraživači paranormalnih pojava, Ed (Patrick Wilson) i Lorraine Warren (Vera Farmiga), preuzimaju jedan od najšokantnijih slučajeva u svojoj karijeri nakon što policajac naiđe na dezorijentiranog i krvavog mladića koji je hodao cestom. Mladić je optužen za ubojstvo, a brani se tako da tvrdi da ga je opsjeo demon. Warrenovi su prisiljeni na nadnaravno istraživanje s kakvim se do sada još nisu susreli.

9. Godzilla II: King of the Monsters (2019)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Michael Dougherty 
Uloge: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown

Radnja ukratko: Prošlo je pet mirnih godina od prvog viđenja MUTO-a i katastrofe koja je gotovo sravnila San Francisco. Drevni i dugo uspavani divovi će ponovno izroniti na površinu jedan po jedan. Moćni Godzilla ponovno će se sudariti s Mothrom, Rodanom i njegovim najvećim neprijateljem, troglavim kraljem Ghidorahom.

8. The Judge (2014)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: David Dobkin 
Uloge: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga

Radnja ukratko: Hank Palmer (Robert Downey Jr.) je prestižni branitelj iz Chicaga koji se razvodi od supruge. Kada ga nazove brat i kaže da im je umrla majka, Hank se vraća u mjesto djetinjstva kako bi prisustvovao sprovodu. Unatoč krhkoj vezi između Hanka i oca, suca Josepha (Robert Duvall), Hank mu mora priskočiti u pomoć i braniti ga na sudu jer je optužen za ubojstvo. Hank će otkriti pozadinu disfunkcionalne obitelji.

7. Orphan (2009) 

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Uloge: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman

Radnja ukratko: Nakon što ih razori gubitak nerođene bebe, Kate i John odlučuju popraviti stvari usvajanjem novog djeteta. Novo dijete dolazi kao anđeoska devetogodišnja Ruskinja po imenu Esther (Isabelle Fuhrman). Vrlo brzo Esther će pokazati neprijateljsko ponašanje. Kada Kate počne pretraživati njezinu prošlost, doći će do zastrašujuće istine o tome tko je ona uistinu. Sada Kate mora učiniti sve kako bi zaštitila svoju obitelj od onoga što su donijeli u kuću.

6. Running Scared (2006) 

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler
Redatelj: Wayne Kramer
Uloge: Paul Walker, Cameron Bright, Vera Farmiga 

Radnja ukratko: Joey Gazelle (Paul Walker) je gangster koji se mora riješiti oružja kojim je usmrtio prljave policajce u transakciji droge između talijanskih i afroameričkih mafijaša. Oružje skriva u podrumu svoje kuće umjesto da ga sakrije na bolje mjesto. Njegov desetogodišnji sin Nicky (Alex Neuberger) i njegov najbolji prijatelj Oleg Yugorsky (Cameron Bright) pronalaze gdje Joey skriva pištolj. Kada Olegov nasilni očuh pretuče njegovu majku, Oleg krade oružje iz podruma i puca u njega.

5. Up in the Air (2009)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Jason Reitman
Uloge: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick 

Radnja ukratko: Radnja prati čovjeka po imenu Ryan Bingham (George Clooney), koji leti diljem zemlje i otpušta ljude. Također skuplja milje i ima cilj: želi proputovati deset milijuna milja. Njegovu će rutinu prekinuti Natalie Keener (Anna Kendrick), koja smatra da je putovanje nepotrebno i da se otpuštanja mogu obaviti videokonferencijom. Ryanovom se šefu sviđa ta ideja, ali želi da Ryan povede Natalie sa sobom na put kako bi joj pokazao kako on to radi. To će se pokazati kao životna lekcija za Natalie.

4. The Conjuring 2 (2016)

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: James Wan 
Uloge: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe

Radnja ukratko: Enfield, 1977. Istraživači paranormalnog, Lorraine (Vera Farmiga) i Ed Warren (Patrick Wilson), putuju u London kako bi pomogli obitelji Hodgson. Njihova je kći opsjednuta, a njeno četvero djece proganjanju nadnaravne stvari. Zli entitet će zaposjesti njeno najstarije dijete Janet (Madison Wolfe). 

3. Source Code (2011)

Žanr: Akcija, drama, misterija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Duncan Jones 
Uloge: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga 

Radnja ukratko: Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) je vojni kapetan koji se nađe u projektu gdje se njegova svijest može prebaciti u drugo ljudsko biće. Jedina mana je to da se tamo može zadržati tek osam minuta. Kada tog jutra eksplodira bomba u vlaku, on zauzima tijelo učitelja koji ide na posao u tom istom vlaku. Voditelji programa mu objašnjavaju da se u vlaku nalazi bomba te da je mora locirati. Rečeno mu je da ne može promijeniti prošlost već samo prikupiti informacije.

2. The Departed (2006)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Martin Scorsese 
Uloge: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Vera Farmiga 

Radnja ukratko: Dva tek diplomirana policajca zauzimaju suprotne strane zakona: Billyju Costiganu (Leonardo DiCaprio) dodijeljen je tajni rad s irskim mafijašem Frankom Costellom (Jack Nicholson), kako bi skupio dokaze za njegovo uhićenje. Costellov štićenik, Colin Sullivan (Matt Dillon) je unaprijeđen u državnoj policiji Massachusettsa i Costellov je doušnik iznutra. Svaki od njih pokušava otkriti identitet druge “krtice”.

1. The Conjuring (2013)

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: James Wan 
Uloge: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston

Radnja ukratko: Godina je 1971. Roger Perron (Ron Livingston) i njegova supruga Carolyn (Lili Taylor) su preselili u staru seosku kuću na Rhode Islandu sa svojim kćerima. U kući pronalaze skriveni podrum. Ubrzo shvate da je kuća opsjednuta. Carolyn tada upoznaje poznate istražitelje paranormalnog Lorraine (Vera Farmiga) i Eda Warrena (Patrick Wilson). Warrenovi dovode Drewa (Shannon Kook) i Brada (John Brotherton) da im pomognu prikupiti dokaze kako bi mogli uvjerili Crkvu da je egzorcizam nužan kako bi se obitelj Perron spasila od zla.

Similar Posts