noomi rapace

Noomi Rapace filmovi – Top 10 najboljih

Noomi Rapace je švedska glumica rođena 28. prosinca 1979. godine u Hudiksvallu, Švedska. Roditelji su joj bili glumci i od malih nogu je bila okružena svijetom glume. S devet godina preselila se u Reykjavik, na Islandu, gdje je provela sljedećih pet godina. Nakon toga se vratila u Švedsku i počela se baviti glumom.

Noomi je svoju karijeru započela u švedskim filmovima i serijama. Njezina uloga u filmu The Girl with the Dragon Tattoo (2009) donijela joj je svjetsku slavu i pažnju publike i kritike. Za tu ulogu je osvojila nagradu Europske filmske akademije za najbolju glumicu.

Nakon uspjeha The Girl with the Dragon Tattoo, Noomi je počela dobivati uloge u velikim holivudskim filmovima. Poznata je po svojim snažnim i uvjerljivim ulogama te posvećenom radu na setu. Za svoj rad je dobila brojne nagrade i nominacije, uključujući tri nominacije za nagradu švedske filmske akademije za najbolju glumicu.

Uz glumu, Noomi se bavi i pisanjem i režiranjem. Njezin prvi kratkometražni film “Separation” prikazan je na filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine.

noomi rapace
Foto: Shutterstock

Noomi Rapace filmovi – 10 najboljih

Noomi Rapace je u svojoj karijeri glumila u više od 50 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, zanemarili smo serije za neki drugi put te se fokusirali isključivo na filmove. Vjerujemo da smo među njima uspjeli pronaći 10 onih koje je potrebno posebno istaknuti po njihovoj kvaliteti. Pogledajmo sada koji su se filmovi našli na popisu.

10. The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest (2009)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Daniel Alfredson
Uloge: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre

Radnja ukratko: Lisbeth Salander (Noomi Rapace) se nalazi u bolnici i pod strogim je nadzorom policije. Mora se suočiti sa suđenjem za pokušaj ubojstva nakon što bude puštena na slobodu. Svoju će nevinost pokušati dokazati uz pomoć poznatog novinara Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist) i njegovih istraživača iz časopisa Millennium. Pokušavajući očistiti svoje ime, Lisbeth će igrati protiv svoje vlastite prošlosti i iznimno moćnih neprijatelja.

9. Bright (2017) 

Žanr: Akcija, fantazija, triler
Redatelj: David Ayer
Uloge: Will Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace 

Radnja ukratko: U alternativnoj verziji suvremenog Los Angelesa u kojem stvorenja iz mašte poput orca, vilenjaka i vila koegzistiraju s ljudima, krhka linija između vrsta će biti ugrožena kada se iskusni policajac Daryl Ward (Will Smith) udruži s policajcem početnikom i prvim orcom koji se pridružuje tim snagama, Nickom Jakobyjem (Joel Edgerton). Jedna rutinska noćna patrola uskoro će ih dovesti do tajanstvene vilenjakinje Tikke (Lucy Fry) i legendarnog artefakta za kojeg će sve rase ubiti da prve dođu do njega.

8. Lamb (2021)

Žanr: Drama, fantazija, horor
Redatelj: Valdimar Jóhannsson 
Uloge: Noomi Rapace, Hilmir Snær Gudnason, Björn Hlynur Haraldsson

Radnja ukratko: Bračni par bez djece, Maria (Noomi Rapace) i Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), žive na farmi sa stadom ovaca, daleko od civilizacije. Jednog će dana u staji pronaći šokantno otkriće u obliku neobičnog i misterioznog novorođenčeta. Odlučuju da ga zadrže i odgoje kao svoje vlastito dijete, a to će dovesti do kobnih posljedica.

7. Sherlock Holmes: Game Of Shadows (2011)

Žanr: Akcija, avantura, misterija
Redatelj: Guy Ritchie
Uloge: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris

Radnja ukratko: Sherlock Holmes: Game of Shadows je jedan od velikog broja filmova o poznatom detektivu. U ovom filmu, Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) i Watson (Jude Law) se bore protiv opasnog protivnika, profesora Moriartyja (Jared Harris), koji planira pokrenuti rat kako bi profitirao na njemu. Uz pomoć Irene Adler (Noomi Rapace), Holmes i Watson će morati razriješiti misterij i spriječiti katastrofu.

6. Dead Man Down (2013)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler
Redatelj: Niels Arden Oplev
Uloge: Colin Farrell, Noomi Rapace, Dominic Cooper 

Radnja ukratko: Victor (Colin Farrell) je šutljivi izvršitelj nemilosrdnog gangstera Alphonsea Hoyta (Terrence Howard), koji dobiva nimalo lagan zadatak: pronaći ubojicu koji namjerava smaknuti njegovog šefa. U slobodno vrijeme, Victor započinje vezu sa svojom usamljenom susjedom, fizički i psihički oštećenom kozmetičarkom Beatrice (Noomi Rapace), koja zna više nego što govori i sposobna je učiniti sve kako bi dobila što želi. U smrtonosnom plesu nitko neće izaći neozlijeđen.

5. What Happened to Monday (2017)

Žanr: Akcija, krimi, fantazija, misterija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Tommy Wirkola
Uloge: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe

Radnja ukratko: Godina 2073. Najveći problem u svijetu predstavlja prenapučenost zbog koje raste i genetski modificirana hrana. Kako bi spriječili vrtoglavi rast svjetske populacije, vlada odluči stvoriti strogu politiku jednog djeteta. Tehnologija Cryosleep će uspavati svu braću i sestre u nadi da će se oni probuditi u boljem svijetu, utopiji.

Sedam sestara (Noomi Rapace glumi sve), dobili su imena po danima u tjednu i sada se skrivaju. Svakom od njih je dozvoljeno izlaziti van kada dođe njihov dan: Ponedjeljak, utorak, srijeda… svi su prisiljeni preuzeti jedinstveni identitet Karen Settman. Sve ide dobro dok jedan dan Ponedjeljak ne dođe kući.

4. The Drop (2014)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Michaël R. Roskam 
Uloge: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini

Radnja ukratko: Bob Saginowski (Tom Hardy) je usamljeni barmen koji kroz tajnu shemu usmjerava novac lokalnim gangsterima u podzemlju brooklynskih barova. Ubrzo će se pronaći u središtu pljačke koja polazi po zlu te će biti upleten u istragu koja duboko kopa po prošlost. 

3. The Girl Who Played with Fire (2009)

Žanr: Akcija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Daniel Alfredson 
Uloge: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre

Radnja ukratko: Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) je novinar koji radi za časopis Millennium, a zarađuje za život na način da razotkriva pokvarene i korumpirane prakse švedskog establišmenta. Kada mu mlada djevojka Lisbeth Salander (Noomi Rapace), koja se vratila u Švedsku, pristupi s pomno istraženom tezom o trgovini ljudima u Švedskoj i onima na visokim položajima koji zlostavljaju maloljetnice, Mikael se odmah baca u istragu.

2. Prometheus (2012)

Žanr: Avantura, misterija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Ridley Scott
Uloge: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Charlize Theron 

Radnja ukratko: Nakon što su na nekoliko mjesta na svijetu pronašli identične mape planeta za koje vjeruju da su slični Zemlji, iskusna arheologinja, doktorica Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) i njezin partner, Charlie Holloway (Logan Marshall-Green), kreću zajedno sa sedamnaest članova posade u ambicioznu znanstvenu ekspediciju u duboki svemir. Revolucionarni zvjezdani brod za istraživanje svemira Prometheus, spušta se na stjenoviti teren pustog egzomjeseca, kako bi istražio postojanje superiorne izvanzemaljske vrste poznate kao “Engineers”. Ekspedicija će doći do zastrašujućih otkrića, a odgovori na temeljna pitanja ljudskog postojanja nikako ne smiju stići do Zemlje.

1. The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Niels Arden Oplev 
Uloge: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Ewa Fröling

Radnja ukratko: Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) je ljevičarski novinar u Stockholmu. Upravo je izgubio slučaj za klevetu koji je pokrenuo desničarski industrijalac koji mu je smjestio. Čekajući zatvorsku kaznu, izvršni direktor u odlasku ga angažira da otkrije tko je ubio njegovu nećakinju koja je nestala prije 40 godina. Mikael će dobiti neočekivanu pomoć u obliku Lisbeth Salander (Noomi Rapace), računalne hakerice koja ne posjeduje mnogo društvenih vještina i koju zlostavlja nasilni skrbnik kojeg je imenovao sud.

Similar Posts