uma thurman

Uma Thurman filmovi – Top 10 najboljih

Uma Thurman rodila 29. travnja 1970. godine u Bostonu, Massachusetts, SAD. Mlada Uma uživala je glumiti da je netko drugi, pa je tako strast pronašla glumeći u školskim predstavama koje su bile njezina jedina izvanškolska aktivnost. Taj interes i njezina građa, savršena za manekenstvo, odveli su 15-godišnju Thurman u New York u srednju školu, gdje je usput našla posao modela dok je tražila glumačke uloge. Uloge su ubrzo stigle, a prve nešto poznatije bile su u filmovima The Adventures of Baron Munchausen (1988) i Dangerous Liaisons (1988). Obje su uloge privukle veliku pozornost na njezinu neuobičajenu senzualnost i izvedbe.

S vremenom, njezine su uloge postajale sve veće i značajnije, a jedna od najistaknutijih, za koju je ostvarila i nominaciju za Oscara, došla je u filmu Pulp Fiction (1994). Nakon toga, njezina karijera, barem što se tiče filmova u kojima je glumila, imala je uspona i padova, ali Thurman je uglavnom uvijek ostavljala dojam odlične glumice i velikog talenta.

Thurman je bila kratko u braku s Garyjem Oldmanom, od 1990. do 1992. godine. Zatim se 1998. godine udala za Ethana Hawkea, svog kolegu u nekonvencionalnom futurističkom trileru Gattaca (1997). Par je imao dvoje djece, Levona i Mayu, a Hawke i Thurman podnijeli su zahtjev za razvod 2004. godine.

uma thurman
Foto: Shutterstock

Uma Thurman filmovi – 10 najboljih

Uma Thurman je glumica koja se u svojoj karijeri našla u više od 70 filmova i serija, a kako bismo kreirali ovaj popis, fokusirali smo se isključivo na filmove. Vjerujemo da smo među njima uspjeli izdvojiti 10 najboljih, a o kojim je filmovima riječ, saznajte u nastavku!

10. Final Analysis (1992)

Žanr: Drama, Triler 
Redatelj: Phil Joanou
Uloge: Richard Gere, Kim Basinger, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Isaac Barr (Richard Gere) je psihijatar koji ima aferu sa sestrom svoje pacijentice Heather (Kim Basinger). Heather je udana za mafijaša Evansa (Eric Roberts). Psihijatar želi da se ona razvede, ali ona se boji što će njezin muž učiniti. Jedne noći, u alkoholiziranom stanju, Heather ga napada i ubije. Psihijatar joj pokuša pomoći da se oslobodi posljedica svojih postupaka, ali postaje nesiguran govori li mu ona istinu.

9. Tape (2001)

Žanr: Drama 
Redatelj: Richard Linklater
Uloge: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Jon (Robert Sean Leonard) i Vince (Ethan Hawke) su prijatelji iz srednje škole koji se sastaju u Vinceovoj trošnoj motelskoj sobi u Lansingu, Michigan. Jon je pozvao Vincea u grad kako bi skupa proslavili činjenicu da će njegov najnoviji film, kojeg je snimio samostalno, sutradan imati projekciju na lokalnom filmskom festivalu. Međutim, Vinceovo ponašanje, sve više pod utjecajem supstanci, pokazuje da je njegova namjera s Jonom možda i drugačija nego se čini na površini.

8. Jennifer Eight (1992)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Bruce Robinson
Uloge: Andy Garcia, Uma Thurman, Lance Henriksen

Radnja ukratko: John Berlin (Andy Garcia) je policajac iz Los Angelesa koji prelazi u policiju u jednom malom gradu te se odmah nađe u istrazi ubojstva. Upoznaje mladu slijepu ženu po imenu Helena (Uma Thurman), koja ga privlači. John počinje koristiti teorije koje su njegovi kolege odbacili kako bi prosvijetlio slučaj te saznaje da se serijski ubojica slobodno šeta. 

7. The House That Jack Built (2018)

Žanr: Krimi, drama, horor
Redatelj: Lars von Trier  
Uloge: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Jack (Matt Dillon) je propali arhitekt i sadistički serijski ubojica koji razmišlja o svom postojanju. Prepričava pet definirajućih, nasumično odabranih ubojstava iz svog, krvlju obilježenog života, pazeći da uključi svaki detalj svojih gnusnih zločina. U njegovim se očima ova strašna ubojstva čine poput umjetničkih djela.

6. Beautiful Girls (1996)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Ted Demme 
Glumci: Matt Dillon, Timothy Hutton, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Romantična drama o skupini prijatelja koji se ponovno ujedinjuju na svom srednjoškolskom okupljanju u malom gradu u kojem su odrasli. Oni se nose sa životnim izazovima pronalaženja žena koje će voljeti i od kojih će biti voljeni, ali i sa predanosti u vezi i željama da se nose sa stvarnošću.

5. Gattaca (1997)

Žanr: Drama, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Andrew Niccol 
Glumci: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law 

Radnja ukratko: U bliskoj budućnosti, manje savršeni muškarac sanja o putovanju do zvijezda. Društvo je Vincenta (Ethan Hawke) kategoriziralo kao manje prikladnog s obzirom na njegovu genetsku strukturu i on je postao niža klasa ljudi koji su korisni samo za male poslove. Stoga odlučuje preuzeti identitet Jeromea Morrowa (Jude Law), savršenog genetskog uzorka koji je postao paraplegičar zbog prometne nesreće. Uz nekoliko stručnih savjeta, Vincent nauči kako prevariti DNK i testiranje uzoraka urina. Međutim, kada konačno bude u planu za svemirsku misiju, njezin direktor biva ubijen, a policija započinje istragu kojom će ugroziti njegovu tajnu.

4. Les Misérables (1998)

Žanr: Krimi, drama, romantični 
Redatelj: Bille August 
Glumci: Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Jean Valjean (Liam Neeson) je pušten na uvjetnu slobodu iz zatvora. Tamo je završio jer je krao kruh za svoje gladne rođake. Pokušat će opljačkati biskupa koji se sprijateljio s njim, ali kada ga biskup uhvati i odbije prijaviti te mu daruje svoju srebrninu, Jean se zaklinje da će od sada činiti samo dobro. Prodavši srebrninu, financira tvornicu u malom gradu. Kada jedna od tvorničkih radnica, Fantine (Uma Thurman) umre, Jean usvaja njezinu kćer Cosette (Claire Danes). 

3. Dangerous Liaisons (1988)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Stephen Frears 
Uloge: Glenn Close, John Malkovich, Uma Thurman 

Radnja ukratko: Radnja je smještena u Francusku, oko 1760. godine. Markiza de Merteuil (Glenn Close) treba uslugu svog bivšeg ljubavnika Vicomtea de Valmonta (John Malkovich). Jedan od njenih bivših ljubavnika je zaručen za mladu i čestitu ženu po imenu Cécile de Volanges (Uma Thurman), a markiza bi željela da Valmont zavede Cecile prije dana njezina vjenčanja i tako osramoti bivšeg ljubavnika. Međutim, Valmont ima na umu vlastito osvajanje: Madame de Tourvel (Michelle Pfeiffer), koja je lijepa, udana i bogobojazna žena.

2. Kill Bill Vol.1 (2003)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: Uma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah 

Radnja ukratko: “Bride” (Uma Thurman) je bila najsmrtonosnija članica Odreda za ubojice Smrtonosne zmije, sve do dana kada je odlučila stati tome na kraj te preuzeti novi identitet i udati se. Na dan njezina vjenčanja, stari “prijatelji”, O-Ren Ishii (Lucy Liu), Vernita Green (Vivica A. Fox), Budd (Michael Madsen), Elle Driver (Daryl Hannah) i naravno, šef Bill (David Carradine), upadaju na ceremoniju te ubiju doslovce svakoga tko se tamo našao, a Bill upuca Bride u glavu. Nakon četiri godine kome, Bride se budi i kreće u krvavi osvetnički pohod bez milosti.

1. Pulp Fiction (1994)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Priča o nekoliko karaktera. Winnfield (Samuel L. Jackson) i Vincent Vega (John Travolta) su dvojica plaćenih ubojica koji traže kovčeg ukraden od svog poslodavca, mafijaškog šefa Marsellusa Wallacea (Ving Rhames).

Wallace zamoli Vincenta da izvede njegovu suprugu Miju (Uma Thurman) negdje na provod dok on bude nekoliko dana izvan grada. Butch Coolidge (Bruce Willis) je ostarjeli boksač kojeg Wallace plaća da izgubi borbu, s čime se ovaj ne može pomiriti. Životi ovih ljudi, isprepleteni su nizom bizarnih situacija i incidenata.

Similar Posts