Andy García

Andy García filmovi – Top 10 najboljih

Andrés Arturo García Menéndez, poznat kao Andy García, američki je glumac, redatelj i glazbenik kubanskog podrijetla koji se rodio 12. travnja 1956. godine u Havani, Kuba.

Kada je imao dvije godine, na vlast u Kubi je došao Fidel Castro, tako da mu je obitelj morala pobjeći u Miami. Prisiljeni neko vrijeme raditi teške poslove, obitelj je pokrenula tvrtku za proizvodnju parfema koja je na kraju vrijedila više od milijun dolara. Andy je pohađao srednju školu Natilus, a kasnije srednju školu Miami Beach. Bio je popularan učenik, dobar košarkaš i krasio ga je privlačan izgled. Sanjao je kako će jednog dana postati profesionalni igrač bejzbola, ali u zadnjoj godini školovanja, obolio je od mononukleoze i hepatitisa. Kako se nije mogao baviti sportom, posvetio se glumi.

Ubrzo se zaputio u Hollywood. Njegov prvi proboj dogodio se kada je glumio člana bande u prvoj epizodi popularne TV serije Hill Street Blues (1981). Uloga kokainskog kralja u 8 Million Ways to Die (1986), stavila ga je na radar Briana De Palme, koji je tražio glumce za njegov gangsterski klasik The Untouchables (1987). To je bila prva Garcíjina značajnija uloga, a njegov je uspjeh nakon nje postajao sve veći i veći.

Andy García
Foto: Shutterstock

Andy García filmovi – 10 najboljih

Andy García je u svojoj karijeri glumio u više od 110 različitih filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se isključivo na njegove filmove. Iako je glumio u nekim zaista sjajnim filmovima, vjerujemo da smo uspjeli izdvojiti 10 onih koji zaslužuju biti na ovom popisu. Pogledajmo koji su to filmovi!

10. Black Rain (1989)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler
Redatelj: Ridley Scott
Uloge: Michael Douglas, Andy García, Ken Takakura

Radnja ukratko: Dva policajca iz New Yorka, Nick (Michael Douglas) i Charlie (Andy García), bivaju upleteni u rat između bandi Yakuze, japanske mafije. Uhićuju jednog od ubojica i dobiju naređenje da ga otprate natrag u Japan. Međutim, u Japanu ubojica uspijeva pobjeći. Dok mu nastoje ući u trag, dva policajca upadaju sve dublje među japansku mafiju te polako uče da, ako žele pobijediti, moraju naučiti igrati na japanski način.

9. Modigliani (2004)

Žanr: Biografija, drama 
Redatelj: Mick Davis
Uloge: Andy García, Elsa Zylberstein, Omid Djalili

Radnja ukratko: Biografski film o životu talijanskog umjetnika Amedea Modiglianija (Andy García), koji se usredotočuje na njegove posljednje dane i rivalstvo s Pablom Picassom (Omid Djalili). Židov Modigliani zaljubio se u mladu, lijepu katolkinju Jeanne (Elsa Zylberstein) i potreban mu je novac da odgoji svoje dijete. Prilika stiže u obliku pariškog godišnjeg umjetničkog natječaja. Pobjednika čeka novčana nagrada i zajamčena karijera. Modigliani i njegov najdraži prijatelj i suparnik Picasso nikada se nisu do sada prijavili na natječaj, smatrajući da je to ispod nivoa pravih umjetnika poput njih samih, ali dolazi do preispitivanja kod Modiglianija zašto dobrobit svog djeteta stavlja na kocku te se ipak prijavi za sudjelovanje.

8. Internal Affairs (1990)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Mike Figgis
Uloge: Richard Gere, Andy García, Nancy Travis

Radnja ukratko: Mladi Raymond Avila (Andy García) se pridružuje Odjelu za unutarnje poslove policije Los Angelesa. On i njegova partnerica Amy Wallace (Laurie Metcalf) uskoro počinju proučavati aktivnosti policajca Dennisa Pecka (Richard Gere), čija financijska imovina sugerira nešto sumnjivo. Peck je doista upleten u niz sumnjivih aktivnosti. Radi se o podmuklom ženskarošu i vještom manipulatoru koji počinje svoju pozornost usmjeravati na Avila.

7. Ocean’s Eleven (2001)

Žanr: Krimi, triler
Redatelj: Steven Soderbergh 
Uloge: George Clooney, Brad Pitt, Andy García 

Radnja ukratko: Danny Ocean (George Clooney) želi izvesti do sada neviđenu i najveću pljačku u povijesti. Okuplja ekipu od jedanaest članova među kojima su Frank Catton (Bernie Mac), Rusty Ryan (Brad Pitt) i Linus Caldwell (Matt Damon). Njihova meta su Bellagio, Mirage i MGM Grand, tri casina u vlasništvu Terryja Benedicta (Andy García). To neće biti nimalo lak zadatak jer je plan izaći sa 150 milijuna dolara.

6. Jennifer Eight (1992)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Bruce Robinson
Uloge: Andy García, Uma Thurman, Lance Henriksen

Radnja ukratko: Nakon što otkrije preljub svoje supruge, losanđeleski detektiv John Berlin (Andy García) seli se kako bi se oporavio i radio sa starim prijateljem Freddyjem Rossom (Lance Henriksen), u mirnom malom gradiću Eureka u Kaliforniji. Kad je odsječena ruka pronađena na smetlištu, John shvaća da pripada nestaloj slijepoj ženi i povezuje ga sa šest sličnih ubojstava. Strahujući da će sljedeća umrijeti Helena Robertson (Uma Thurman), slijepa cimerica posljednje žrtve, John je pokušava zaštititi i pronaći ubojicu.

5. Hero (1992)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Stephen Frears 
Glumci: Dustin Hoffman, Geena Davis, Andy Garcia, Joan Cusack 

Radnja ukratko: Bernie LaPlante (Dustin Hoffman) je amoralan čovjek i prevarant. Supruga mu ograničuje pristup sinu jer ne ispunjava svoja obećanja. Dok je putovao sinu na rođendan, putnički zrakoplov se sruši nedaleko njega. Ukrcava se kako bi nešto ukrao, ali pritom spasi nekoliko ljudi, a jedna od njih je televizijska reporterka Gale Gayley (Geena Davis). Ona mu ne vidi lice i kasnije pokreće kampanju da se pronađe heroj iz zrakoplova. 

4. City Island (2009)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Raymond De Felitta
Glumci: Andy García, Julianna Margulies, Steven Strait

Radnja ukratko: Vince Rizzo (Andy García) je obiteljski čovjek koji zarađuje kao službenik u zatvoru. San mu je jednog dana postati glumac. Srameći se priznati svoj san obitelji, Vince radije dopušta svojoj vatrenoj ženi Joyce (Julianna Margulies) da vjeruje kako su njegove tjedne igre pokera paravan za aferu, umjesto da prizna kako ide na satove glume. Kada Vince otkrije svoju najveću tajnu, pokreće se niz događaja koji će njegov svakodnevni život u predgrađu okrenuti naglavačke.

3. Things to Do in Denver When You’re Dead (1995)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Gary Fleder 
Uloge: Andy García, Christopher Walken, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Jimmy “The Saint” (Andy García) je bivši mafijaš, a sada čovjek koji snima neizlječivo bolesne ljude koji ostavljaju poruke svojim najdražima. Posao ne ide baš dobro. Kada mu se obrati bivši kolega iz kriminalnog miljea, “The Man with the Plan” (Christopher Walken), pronalazi mu jedan naizgled vrlo jednostavan posao. Treba zastrašiti novog dečka zaručnice šefovog problematičnog sina kako bi mu se ona vratila. Jimmy okuplja četvoricu iz svoje nekadašnje ekipe.

2. The Godfather III (1990)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Al Pacino, Diane Keaton, Andy García 

Radnja ukratko: U posljednjem dijelu legendarne trilogije pratimo ostarjelog Dona Michaela Corleonea (Al Pacino), koji nastoji legitimizirati interese svoje kriminalne obitelji i skloniti se iz brutalnog, nasilnog podzemlja, ali ga ambicije mladih oko njega sprječavaju. Mora se nositi sa spletkama “gladnijih” gangstera koji žele stvoriti novi mafijaški poredak.

1. The Untouchables (1987)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Brian De Palma
Glumci: Kevin Costner, Sean Connery, Robert De Niro, Andy García 

Radnja ukratko: U prohibicijskom Chicagu 1920-ih, koji je korumpiran od sudaca nadolje, agent riznice Eliot Ness (Kevin Costner) je u borbi s Al Caponeom (Robert De Niro). Odabire samo dvojicu policajaca da pomognu njemu i njegovom kolegi računovođi. Jedan od njih je početnik George Stone (Andy García), koji sa sjajnom preciznošću barata pištoljem, a drugi je čovjek Jim Malone (Sean Connery), koji je sve prošao i ispunjen je iskustvom. Četvorica ljudi kreću u obračun s Caponeom, ali oružje možda neće biti dovoljno da ga se uhvati.

Similar Posts