Christopher Lloyd

Christopher Lloyd filmovi – Top 10 najboljih

Christopher Lloyd rodio se 22. listopada 1938. godine u Stamfordu, Connecticut, SAD. Pohađao je srednju školu Staples gdje je bio suosnivač Staples Playersa, školske kazališne grupe. Lloyda je zanimala glumačka karijera te je radio kao pripravnik u raznim ljetnim kazalištima, a 1957. godine počeo je pohađati satove glume u New Yorku. Pohađao je poduke u Neighborhood Playhouse School of the Theatre, profesionalnom konzervatoriju za glumce.

Svoj je njujorški kazališni debi ostvario u drami And They Put Cuffs on the Flowers, Fernanda Arrabala 1961. godine. Na Broadwayu je debitirao u izvedbi Red, White and Maddox, 1969. godine. Sve do sredine 1970-ih Lloyd je prvenstveno bio kazališni glumac. Na filmu je debitirao ulogom psihijatrijskog bolesnika Maxa Tabera u drami One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975). Njegova prva veća uloga na televiziji bio je vozač taksija Jim Ignatowski u seriji Taxi (1978). Ignatowski je bio jedan od najosebujnijih likova u seriji, a Lloyd je osvojio dvije nagrade Emmy za najbolju sporednu ulogu u humorističnoj seriji.

Njegove najzapaženije uloge ipak su došle u osamdesetim i devedesetim godinama, a jedna koju vrijedi posebno izdvojiti je Emmett Brown u trilogiji Back to the Future.

Christopher Lloyd
Foto: Shutterstock

Christopher Lloyd filmovi – 10 najboljih

Christopher Lloyd je u svojoj karijeri glumio u više od čak 240 filmova i serija. Kako bismo kreirali ovaj popis, fokusirali smo se isključivo na njegove filmove, a po samoj brojci koju smo spomenuli, jasno je da to nije bio nimalo lak zadatak. Međutim, vjerujemo kako smo u tome ipak uspjeli te vam donosimo naš odabir 10 najboljih filmova Christophera Lloyda.

10. Nobody (2021)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler
Redatelj: Ilya Naishuller 
Uloge: Bob Odenkirk, Aleksey Serebryakov, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Hutch Mansell (Bob Odenkirk) je namrgođeni, skromni otac iz predgrađa. Skameni se kada provalnici uđu u njegov dom, prijeteći njegovoj ženi i djeci. Nakon nekoliko slomljenih kostiju, Hutch skupi hrabrosti da se zauzme za sebe i obitelj, ali se ubrzo nađe na meti ruskog narkobosa, Yuliana Kuznetsova (Aleksey Serebryakov) i njegovih brutalnih sljedbenika.

9. Star Trek III: The Search for Spock (1984)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Leonard Nimoy
Uloge: William Shatner, Leonard Nimoy, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Nakon Spockovog (Leonard Nimoy) konačnog žrtvovanja, admiral Kirk (William Shatner) i posada Enterprisea vraćaju se na Zemlju radi popravaka na svom brodu. Dr. McCoy (DeForest Kelley) se počne čudno ponašati, a Scotty (James Doohan) je premješten na drugi brod. Šokirani otkrićem da će Enterprise biti povučen iz upotrebe, Kirk ga ukrade i kreće preko svemira do planeta Genesis kako bi spasio Spocka i doveo ga na Vulkan.

8. Back to the Future 3 (1990)

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika, vestern
Redatelj: Robert Zemeckis
Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen

Radnja ukratko: Trenutno u 1955. godini, Marty McFly (Michael J. Fox) dobiva 70 godina staru informaciju od svog prijatelja, doktora Emmetta Browna (Christopher Lloyd), o tome kako se on trenutno nalazi u 1885. godini. Koristeći vremeplov, Marty putuje na divlji zapad gdje se njegov prijatelj susreo s bandom razbojnika i zaljubio se u lokalnu učiteljicu. Koristeći tehnologiju iz tog vremena, Marty i Emmett će morati smisliti plan kako da se vrate natrag u budućnost. 

7. Things to Do in Denver When You’re Dead (1995)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Gary Fleder 
Uloge: Andy García, Christopher Walken, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Jimmy “The Saint” (Andy García) je bivši mafijaš, a sada čovjek koji snima neizlječivo bolesne ljude koji ostavljaju poruke svojim najdražima. Posao ne ide baš dobro, a kada mu se obrati bivši kolega iz kriminalnog miljea, “The Man with the Plan” (Christopher Walken), pronalazi mu jedan naizgled vrlo jednostavan angažman. Treba zastrašiti novog momka zaručnice šefovog problematičnog sina kako bi mu se ona vratila. Jimmy okuplja četvoricu iz svoje nekadašnje ekipe.

6. Dennis the Menace (1993)

Žanr: Komedija, obiteljski
Redatelj: Nick Castle
Uloge: Walter Matthau, Mason Gamble, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Dennis Mitchell (Mason Gamble) je vjerojatno najzločestije dijete na svijetu. Taj petogodišnjak je posvećen zagorčavanju života svom suzdržanom susjedu Georgeu Wilsonu (Walter Matthau), iako ne misli ozbiljno. U međuvremenu, grad posjećuje otrcani lopov Switchblade Sam (Christopher Lloyd). Dennisovo nestašno ponašanje može biti samo od pomoći, jer tko može zamjeriti ovom nevinom malom čudovištu? 

5. Clue (1985)

Žanr: Komedija, krimi, misterija, triler
Redatelj: Jonathan Lynn 
Glumci: Eileen Brennan, Tim Curry, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko sedam gostiju, sluškinji i batleru koji su umiješani u niz ubojstava. Svi se oni sastaju u Hill Houseu. Skupina je upletena u mrežu ubojstava, laži i urnebesa koje treba riješiti što prije.  

4. The Addams Family (1991)

Žanr: Komedija, fantazija 
Redatelj: Barry Sonnenfeld 
Glumci: Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: Film temeljen na crtanom filmu Charlesa Addamsa. Radi se o disfunkcionalnoj obitelji (uključujući i odvojenu ruku koja funkcionira kao osoba) koja je poprilično bogata. Ovim čudacima su pridodani i pokvareni računovođa i njegov lihvar te zavjera da se sin morskog psa ubaci u obitelj kao njihov davno izgubljeni ujak Fester (Christopher Lloyd). Urnebes je zajamčen.

3. Back to the Future 2 (1989)

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Robert Zemeckis 
Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson

Radnja ukratko: Film počinje tamo gdje je završio u originalu: Marty (Michael J. Fox), Doc (Christopher Lloyd) i Jennifer (Claudia Wells), koji idu u budućnost kako bi pomogli Martyjevoj i Jenniferinoj djeci. Međutim, kad stignu, otkriju da stvari nisu onakve kakvima se sjećaju. Postoji casino čiji je vlasnik, od svih ljudi, Biff (Tom Wilson). Marty saznaje da mu je otac ubijen prije nekoliko godina i da mu je majka sada udana za Biffa. Marty odlazi k njemu i sukobljava se s njim oko toga, a Biff mu također govori da je on taj koji je ubio njegovog oca.

2. One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975) 

Žanr: Drama
Redatelj: Miloš Forman
Glumci: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Christopher Lloyd 

Radnja ukratko: R.P. McMurphy (Jack Nicholson) ima nekoliko osuda za napade i ponovno se nađe u zatvoru. Ovaj put je optužen za silovanje kada se ispostavi da je njegova djevojka lagala da ima osamnaest godina, međutim imala je petnaest. Uvjeri čuvare da je lud i da treba psihijatrijsku njegu te biva poslan u bolnicu. Tamo se zastrašujuće dobro uklopi, ali medicinskoj sestri Ratched (Louise Fletcher) posebno ide na živce jer joj smeta njegov otpor bolničkoj rutini.

1. Back to the Future (1985)

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Robert Zemeckis 
Glumci: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson 

Radnja ukratko: Život Martyja McFlyja (Michael J. Fox) je sve samo ne sjajan. Njegov otac George (Crispin Glover) je konstantno maltretiran od strane nadređenog Biffa Tannena (Tom Wilson). Jednog dana, Martyja nazove njegov prijatelj znanstvenik dr. “Doc” Emmet Brown (Christopher Lloyd) i kaže mu da je otkrio vremeplov koji pokreće plutonij ugrađen u DeLorean te ga demonstrira Martyju. Kada Doca napadnu Libijci, kojima je ukrao plutonij, Doca izrešetaju, a Marty aktivira vremeplov bježeći od kriminalaca te se nađe u 1955. godini gdje se slučajno ispriječi na putu do sastanka svojih roditelja tinejdžera.

Druge je zanimalo i ovo...