Avengers: Infinity War je prikazao Thora (Chris Hemsworth) kako koristi Stormbreaker da (skoro) porazi Thanosa (Josh Brolin) u njihovom uzvratu; ali ova snažna sjekira možda ima i drugu svrhu osim da porazi Ludog Titana u Avengers: Endgame. Čekić Mjolnir je bio ključan dio Thorovog prikazivanja od samih početaka Norske mitologije. I dok su Marvel stripovi - i Marvel Filmski Svemir - dugo vremena prikazivali tu povezanost, Bog Groma nije uvijek koristio svoj poznati čekić. U Marvelovom uvijek rastućem kanonu, drugi likovi poput Beta Ray Billa su rukovali Mjolnirom, a Thor je koristio neka druga oružja s vremena na vrijeme. Tako, Infinity War je imitirao Thorovu zamjenu oružja u stripovima kroz debitiranje Stormbreakera. S obzirom na to da je izgubio svoj čekić tijekom filma Thor: Ragnarok, Thor se odlučio potražiti oružje s kojim će izvršiti svoju osvetu nad Thanosom u Infinity War. Zaista, njegov trud da pronađe Stormbreaker je vrlo brzo bio opravdan njegovom kasnijom izvedbom. S novom sjekirom u rukama, Thor je gotovo jednoručno svladao sve Thanosove sile u Bitci za Wakandu i, u ključnoj sceni filma, bio blizu da ubije i samog Thanosa. I dok se Stormbreaker već pokazao popularnim kod fanova, neki kritičari misle da postojanje te sjekire potkopava širinu Thorovog lika. Ipak, umjesto da ometa Thorovu priču, Stormbreaker je možda popravlja vraćajući mu sposobnosti koje je izgubio.

Avengers Endgame teorija: Stormbreaker neće ubiti Thanosa, nego vratiti moći Thoru

Avengers: Infinity War je prikazao Thora (Chris Hemsworth) kako koristi Stormbreaker da (skoro) porazi Thanosa (Josh Brolin) u njihovom uzvratu; ali ova snažna sjekira možda ima i drugu svrhu osim da porazi Ludog Titana u Avengers: Endgame.

Čekić Mjolnir je bio ključan dio Thorovog prikazivanja od samih početaka Norske mitologije. I dok su Marvel stripovi – i Marvel Filmski Svemir – dugo vremena prikazivali tu povezanost, Bog Groma nije uvijek koristio svoj poznati čekić. U Marvelovom uvijek rastućem kanonu, drugi likovi poput Beta Ray Billa su rukovali Mjolnirom, a Thor je koristio neka druga oružja s vremena na vrijeme. Na taj način, Infinity War je imitirao Thorovu zamjenu oružja u stripovima kroz debitiranje Stormbreakera.

S obzirom na to da je izgubio svoj čekić tijekom filma Thor: Ragnarok, Thor se odlučio potražiti oružje s kojim će izvršiti svoju osvetu nad Thanosom u Infinity War. Zaista, njegov trud da pronađe Stormbreaker je vrlo brzo bio opravdan njegovom kasnijom izvedbom. S novom sjekirom u rukama, Thor je gotovo jednoručno svladao sve Thanosove sile u Bitci za Wakandu i, u ključnoj sceni filma, bio blizu da ubije i samog Thanosa. I dok se Stormbreaker već pokazao popularnim kod fanova, neki kritičari misle da postojanje te sjekire potkopava širinu Thorovog lika. Ipak, umjesto da ometa Thorovu priču, Stormbreaker je možda popravlja vraćajući mu sposobnosti koje je izgubio.

ULOGE MJOLNIRA & STORMBREAKERA U MCU

Avengers Endgame teorija: Stormbreaker neće ubiti Thanosa, nego vratiti moći Thoru

Kao što je slučaj s većinom poznatog Asgardskog oružja, Mjolnir i Stormbreaker je napravio kralj patuljaka Eitri (Peter Dinklage) u carstvu Nidavellir. Iako MCU nikada nije točno rekao od čega su ta oružja napravljena, oni su vjerojatno napravljeni od istog izmišljenog materijala kao u stripovima: Uru, masivno elastičan metal koji i apsorbira i manipulira magičnom energijom.

Od svog prvog prikaza u MCU, Mjolnir pokazuje upravo te kvalitete. Čekić se činio kao izvor Thorovih moći munja (više o tome kasnije) i omogućavao mu je da leti velikim brzinama. Uz to, pokazao se kao vrijedan dodatak Thoru, kada je njegovom snagom uništava vojske Ice Gianta, Chitauria, Dark Elfa i drugih. Mjolnirovo čarolija dostojnosti također je koristila Thoru, jer je to značilo da rijetko koje drugo biće može koristiti čekić. Svakako, činjenica da je Vision (Paul Bettany) mogao dići čekić je odmah značila Thoru i njegovim kolegama da je on čista srca u Avengers: Age of Ultron. Ali dvije godine kasnije, Thor se sukobio s Hela (Cate Blanchett) the Goddess of Death in Thor: Ragnarok gdje, u njihovom prvom susretu, ona je vrlo brzo uništila čekić s golim rukama.

Iako je Thor na kraju svladao Helu čak i bez svog čekića, on je bio gadno poražen od Thanosa u prvih par minuta filma Infinity War. Nakon što su ga spasili Guardians of the Galaxy, Thor izjavljuje da on treba novo oružje, te putuje s Rocketom i Grootom kako bi ga nabavio. Oni susreću Eitra – posljednjeg od njegovih ljudi koji je preživio susret s Thanosom – i oni zajedno naprave “King’s weapon” Stormbreaker. Ova nova sjekira je navodno najjače oružje u Asgardskoj povijesti. Ne samo da priziva Bifrost, ona također negira kombiniranu snagu Infinity Stonesa.

Prije dolaska Stormbreakera, gubitak Mjolnira je bio prikladan razvoj za Thora. Kako je MCU objasnio, Thor je postao svjesniji mračne prošlosti svoga kraljevstva, i pokušao postati bolji, odgovorniji vladar. Kao takvo, stjecanje Stormbreaker-a smatralo se suprotnim ovim detaljima radnje. Zaista, Thorovo putovanje u Nidavellir se činilo kao da Marvel samo želi napraviti novo oružje za Boga Groma, ili mu dati nešto da radi kako bi ispunili dugačko vrijeme Infinity War filma. Međutim, dok Stormbreaker možda i je služio za neke od tih stvari, ključni detalji u Thor: Ragnarok sugeriraju da Thorova sjekira ispunjava potrebu u svijetu.

RAGNAROK OBJAŠNJAVA KAKO THOROVE MOĆI ZAPRAVO RADE

Avengers Endgame teorija: Stormbreaker neće ubiti Thanosa, nego vratiti moći Thoru

Kao što je spomenuto prije, prvotno se mislilo da je Mjolnir izvor Thorove moći u MCU. To se definitivno činilo u prvom solo Thor filmu. Kada su Thoru oduzete njegove sposobnosti, te kada je bio protjeran na Zemlju, Mjolnir je bio ključan element u vraćanju istih. Međutim, kasniji filmovi pokazali su da to nije slučaj.

Nakon što je Mjolnir uništen gotovo na početku Ragnarok filma, Thor zbunjeno shvaća da je još uvijek u stanju generirati i manipulirati električnom energijom, koje on osobito oslobodi protiv Hulka (Mark Ruffalo) u areni Grandmastera (Jeff Goldblum). U kasnijoj viziji, Odin potvrđuje da munja nikada nije potekla od Mjolnira: čekić je samo pomogao Thor kanalizirati i usredotočiti potencijal unutar njega. Odinova potvrda u Thor: Ragnarok osigurava da se Thorova priča završi, i prepoznaje svoju snagu ne samo kao dobrog čovjeka, nego i kao moćnog ratnika. No, gledatelji su previdjeli još jednu ključnu informaciju koju film otkriva o Thoru: da su njegove sposobnosti vezane uz postojanje Asgarda.

Doista, prije bijega iz palače Grandmastera, Thor pokušava uvjeriti Valkyrie (Tessa Thompson) da mu se pridruži u njegovoj potrazi. Kako ona odbija, Valkyrie pripovijeda svoju tragičnu prošlost i time ističe da Heline i Thorove moći potječu iz kraljevstva samog Asgarda. Doista, kad se Hela vratila u svoj dom ranije u filmu, Božica smrti odmah se obnavlja i jača zbog blizine Asgardove energije.

Nakon što Revengersi počnu napad, ubrzo shvate da se Hela može zaustaviti samo ako je Asgard uništen. Takav bi čin uklonio izvor njezinih darova i tako je učinio nemoćnom. Nikada ne vidimo kakav je učinak Ragnarok imao na Helu – jer je ona očito ubijena u borbi sa Surturom – ali jasno je da bi pad Asgarda, ako bi uklonio Heline moći, učinio isto i za Thora. I tu dolazi Stormbreaker.

STORMBREAKER JE DAO THORU NATRAG NJEGOVE MOĆI U AVENGERS: INFINITY WAR

Avengers Endgame teorija: Stormbreaker neće ubiti Thanosa, nego vratiti moći Thoru

Dok Avengers: Infinity War ne navodi izričito da je Thor izgubio svoje moći u Ragnaroku, u oba filma postoje značajni dokazi da se upravo to dogodilo. Prvo, između Asgardovog uništenja u Thoru: Ragnarok do Thorovog pribavljanja Stormbreakera u Avengers: Infinity War, lik ne koristi nijedan od svojih zaštitnih znakova. Dakako, to je dijelom i zbog toga što se Thorov i Thanosov prvi sukob na Asgardskom izbjegličkom brodu dogodio prije početka filma. Unatoč tome, pomalo je čudno što je Thanos tako temeljito pobijedio Thora, s obzirom na to kako se Bog Groma pokazao opasnim protivnikom svojim prethodnim neprijateljima. Naravno, to sugerira da Thor nije u stanju nanijeti istu vrstu štete koju je činio u prošlosti.

Nadalje, Avengers: Infinity War utvrđuje da se latentnoj Asgardskoj moći može pristupiti kroz njihovo preživjelo oružje. Za vrijeme prvih filmskih scena, Heimdall (Idris Elba) rukuje slomljenim mačem Hofundom i brzo prevozi Hulka na Zemlju – unatoč činjenici da sam most Bifrost više ne postoji. Štoviše, Stormbreaker kasnije pokazuje iste sposobnosti kao i Hofund, kada otvara portal za Thora i njegove prijatelje da putuju u Wakandu u jednom od najuzbudljivijih trenutaka Avengers: Infinity War filma.

Kao takav, jasno je da Stormbreaker može pristupiti drugim oblicima Asgardove magije, pogotovo zato što ga je Eitri izradio za vladara Vječnoga Carstva. Doista, Stormbreaker brzo oživljava Thora nakon što je uzeo punu snagu moći neutronske zvijezde da kuje oružje. To ima zapanjujuću sličnost s načinom na koji se Hela izliječila u Ragnaroku kad je bila podvrgnuta Asgardovim energijama. Ukratko, Thorovo jedinstveno majstorstvo nad munjom dolazi iznutra, ali mu treba Stormbreaker da izravno pristupi Asgardskoj magiji i tako otključa svoj cijeli raspon moći.

To ne samo da objašnjava zašto je Thoru toliko potrebna sjekira u Avengers: Infinity War, već postavlja i intrigantne mogućnosti za Avengers: Endgame. Thorov destruktivni potencijal vidljivo se povećao kad je u bitci kod Wakande nosio Stormbreaker. Možemo se samo pitati koje druge podvige Stormbreaker dopušta Bogu groma napraviti i što bi ta ovisnost o njegovoj sjekiri mogla značiti za njegova buduća pojavljivanja – pod uvjetom da preživi još jedan obračun s Thanosom.

Similar Posts