Netflix gubi vrijednost od $24 milijarde u manje od tjedan dana

Netflix gubi vrijednost od $24 milijarde u manje od tjedan dana

Netflix je izgubio vrijednost od $24 milijarde u šest dana. Kompanije ja izgubila $17 milijuna u četvrtak, dan nakon 17. srpnja kada su imali tromjesečno izvješće. Izvještaj pokazuje da se broj pretplatnika po prvi puta smanjio. Izvještaj također dodaje da je kompanija dodala 2,7 milijuna pretplatnika diljem svijeta, gdje je projicirala dodati 5 milijuna. Međutim, dionice tvrtke počele su padati prije nego što je izvješće objavljeno, s padom vrijednosti dionica svaki dan u posljednjih devet dana. Njegova vrijednost je opala 15% do sada, prema The Hollywood Reporter. Zatvoren je u utorak u padu od 3,32 dolara na 307,30 dolara. To mu daje tržišnu vrijednost od 134,5 milijardi dolara.

Netflix je bio solidan dobitak za investitore. Njegova vrijednost se povećala za 3,300% u manje od devet godina. Analitičari su bili skeptični prema njegovoj sposobnosti da nastavi taj trend. Jedan od problema je što ima manje potencijalnih novih pretplatnika koje bi mogli kapitalizirati, što Netflix čini žrtvom vlastitog uspjeha.

Netflix gubi vrijednost od $24 milijarde u manje od tjedan dana

Drugi razlog je taj što Netflixa čeka prava konkurencija. Tu su njegovi glavni rivali Hulu i Amazon Prime Video. Usluge poput CBS All Access i DC Universe također su ušle na tržište. Disney+, HBO Max i NBCUniversal platforme će im se uskoro pridružiti. Te matične tvrtke također preuzimaju sadržaj iz Netflixa. Kao takav, Netflix je morao povećati potrošnju na izvorni sadržaj kako bi se natjecao.

Imajući na umu tu prognozu, neki dugogodišnji ulagači vidjeli su da je ovo tromjesečno posrtanje došlo kao znak da je vrijeme za isplatu dobiti. Neki stručnjaci očekuju da će se dionica Netflixa vratiti kako se taj početni egzodus investitora smanjuje i da će se vratiti na vrijednost od oko 380 dolara u 2020. godini. To bi i dalje bilo značajno smanjenje vrijednosti tvrtke prije izvješća.

Netflix je povećao cijene na domaćem tržištu za 13-18 posto u siječnju. Mnogi pretpostavljaju da je to povećanje cijene vidjelo toliki odlazak pretplatnika u tromjesečnom izvješću. Amazon nudi svoju Prime Video uslugu zajedno s nekim drugim Amazon Prime pogodnostima. Disney+ će pokrenuti svoju platformu s početnom cijenom pretplate od 7 dolara mjesečno, otprilike pola cijene Netflixa. Kao rezultat, Netflixov status se promijenio od jeftine alternative kablovskim mrežama u najskuplju streaming opciju. Neki analitičari sugeriraju da je ovo dobar trenutak za Netflix da preuzme ideje od Hulu i CBS All Access nudeći jeftinu, s oglasima razinu pretplate.

Druge je zanimalo i ovo...