Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

Filmsku kulturu posljednjih petnaest godina možda su najbolje obilježili upravo Marvelovi filmovi. Premda je većina bila generalno solidna i zabavna, među njima se mogu pronaći biseri koji su više od uobičajenih superherojskih filmova. Ova lista na Svijetu filma predstavit će 10 najboljih Marvelovih filmova u kontekstu Sage beskonačnosti – odnosno, u kontekstu prvih triju „faza“ Marvelovog filmskog univerzuma, koje sveukupno broje 23 filma. Krenimo kronološki.

IRON MAN (2008.)

Marvelov filmski univerzum davne je 2008. godine započeo redatelj Jon Favreau s filmom Iron Man. U tom trenutku, Iron Man nije bio univerzalno poznat superheroj, a svakako je po pitanju popularnosti bio gurnut u pozadinu pred drugim Marvelovim junacima poput Spider-Mana, X-Mena, Fantastične četvorke itd. No, ovaj se film pokazao kao savršen početak najveće filmske franšize u povijesti, a osim povijesnog značaja, on posjeduje i stanovitu umjetničku kvalitetu, zbog čega nesumnjivo pripada listi na kojoj su najbolji Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti.

Da se prisjetimo radnje: arogantni milijarder Anthony „Tony“ Stark (Robert Downey Jr.) od svoga preminulog genijalca oca Howarda naslijedio je Stark Industries, multinacionalnu industrijsku kompaniju i najveći tehnološki konglomerat u svijetu. Stark Industries već godinama proizvodi oružje koje se upotrebljava u onomad aktualnom Ratu u Afganistanu. Prilikom posjete spomenutoj državi kako bi ondje demonstrirao razornu moć najnovije rakete Jericho, Stark doživljava tragediju: njegov je vojni konvoj napadnut, suputnici ubijeni, a njega otima zločinačka teroristička organizacija Deset prstenova. Bez svoga bogatstva, tehnologije i udobnosti vile u Los Angelesu, Stark i njegov novi poznanik Ho Yinsen (Shaun Toub) neće imati izbora nego za teroriste izgraditi raketu Jericho u zatočeništvu usred špilje. No, dok gradi raketu, Stark također kradimice proizvodi i metalni oklop kako bi pobjegao, ni ne sluteći da će to biti začetak njegovog superherojskog života…

Marvelovi filmovi rijetko su kad dosegli visine originalnog Iron Mana. Ovaj se film mora pohvaliti zbog iznimno kvalitetne karakterizacije, zabavnog dijaloga, prikladnog i umjerenog humora, te zapanjujućih vizualnih efekata. Ako kanite započeti svoje putovanje u Marvelovom filmskom univerzumu, s Iron Manom nećete pogriješiti.

Marvelovi filmovi: Iron Man (2008.)

OSVETNICI (THE AVENGERS, 2012.)

Marvelovi filmovi do Osvetnika bili su – izuzev gore spomenutog Iron Mana – u najbolju ruku solidni. Solidni – i ništa više od toga, s tim da je Nevjerojatni Hulk (2008.) bio prilično slab uradak. Na putu prema Osvetnicima, kulminaciji svega što je prethodilo, mnogi su bili skeptični. Osim što su se bojali da će film patiti od manjka kvalitete u tehničkom i narativnom smislu, također su strahovali da sam koncept miješanja svih tih likova – tehnološki nastrojenog Iron Mana, nordijskog boga-svemirca Thora, čudovišnog Hulka, te patriota iz 1940-ih Kapetana Ameriku – naprosto neće funkcionirati na velikim platnima. I dakako, gadno su se prevarili, jer redatelj Joss Whedon osvojio je svijet Osvetnicima.

Osvetnici su spojili svih pet ranije snimljenih Marvelovih filmova. Antagonist iz Thora, vragolan Loki (Tom Hiddleston), dolazi na Zemlju kako bi je pokorio vanzemaljskom vojskom. Na samom početku on pomoću magičnog žezla uspostavlja kontrolu nad Clintom Bartonom (Jeremy Renner) te krade moćni Teserakt iz tajne baze američke strateške i obrambene organizacije S.H.I.E.L.D.-a. U pokušaju da spriječi vanzemaljsku invaziju, S.H.I.E.L.D. će okupiti družinu nevjerojatnih pojedinaca čije su osobnosti u međusobnom sukobu: milijarder i superheroj Tony Stark (Robert Downey Jr.), supervojnik iz 1940-ih Steve Rogers (Chris Evans), briljantni biokemičar Bruce Banner (Mark Ruffalo) koji posjeduje čudovišnu stranu, nordijski bog Thor (Chris Hemsworth), te vrhunski agenti Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) i Clint Barton, „Hawkeye“.

Ovaj film nadišao je sva očekivanja i ostavio trag kao prekretnica u ovom univerzumu, tako da zasluženo stoji na listi na kojoj su ponajbolji Marvelovi filmovi.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

KAPETAN AMERIKA: RATNIK ZIME (CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER, 2014.)

Originalni Kapetan Amerika bio je napola ozbiljan film sa šašavim nacistima koji govore engleski i koje predvodi bizarna Crvena Lubanja (Hugo Weaving), a u Osvetnicima je lik Stevea Rogersa (Chris Evans) bio zasjenjen svojim kolegama, postajući pritom čak i predmetom sprdnje. No, braća Anthony i Joe Russo, redatelji Ratnika zime, promijenili su lik Kapetana Amerike i od ovog filma napravili vrhunsko djelo koje nesumnjivo mora pripadati listi na kojoj su najbolji Marvelovi filmovi.

Kapetan Amerika: Ratnik zime uvodi nas u špijunske i političke intrige modernog Washingtona. Dvije godine nakon događaja iz Osvetnika, Steve Rogers (Chris Evans) i Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) i dalje rade za S.H.I.E.L.D. Međutim, nakon određene misije, Rogers počinje slutiti da  S.H.I.E.L.D. krije određenu tajnu, što se pokaže istinitim jednom kad njegov nadređeni, direktor Nick Fury (Samuel L. Jackson), postane metom brutalnog napada. I sam Rogers uskoro mora u bijeg, s tim da mu pomoć pružaju Romanoffova i vojnik Sam Wilson (Anthony Mackie). Osim što usput saznaje mračne tajne iza S.H.I.E.L.D.-a, Rogers će otkriti i zapanjujući identitet svoga progonitelja, Ratnika zime (Sebastian Stan)…

Ovaj film postavio je lik Kapetana Amerike u središte Marvelovog filmskog univerzuma, rame uz rame s Tonyjem Starkom. Moramo naglasiti da uz to Marvelovi filmovi samo mogu profitirati zahvaljujući činjenici da su stvarani pod utjecajem političkih filmova iz 1970-ih, kao i činjenici da u njima glumi velikan Robert Redford, kao što je slučaj s ovim djelom.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

ČUVARI GALAKSIJE (GUARDIANS OF THE GALAXY, 2014.)

Ako su gledatelji i obožavatelji strepili da će Osvetnici (2012.) biti promašaj, svakako je ista strepnja, ako ne i veća, pogađala Čuvare galaksije (2014.) prije izlaska u kina. James Gunn, dotad poznat po tomu što je režirao par šašavih Scooby-Doo filmova, zatekao se kao čelni pojedinac iza ovoga filma koji je trebao ispričati priču o skupini galaktičkih odmetnika, slabo poznatih i u svijetu stripova. Marvelovi filmovi ponovno su bili naizgled ugroženi potencijalnom katastrofom, no Gunn nije razočarao.

Čuvari galaksije u prvi plan stavljaju Zemljanina Petera Quilla (Chris Pratt), takozvanog Star-Lorda koji se busa o prsa da je poznati galaktički pustolov, poput svemirskog Indiane Jonesa, premda je malotkod čuo za njega. Nakon što Quill ukrade značajan predmet – Sferu – i pokuša je prodati na planetu Xandaru, u potragu za Sferom uključit će se i drugi ekscentrični pojedinci. Svi oni skončat će iza rešetaka, odakle će pak udružiti snage kako bi odmaglili. Novonastala skupina kriminalaca koja uključuje blentavog Quilla, ubojitu Gamoru (Zoe Saldana), manijakalnog Draxa (Dave Bautista), inteligentnog rakuna Rocketa (Bradley Cooper), te antropomorfizirano stablo Groota (Vin Diesel), uskoro će morati spasiti galaksiju od radikalnog Ronana (Lee Pace), koji je pak u dosluhu s Thanosom (Josh Brolin) iz Osvetnika…

Osim što je zabavan, humorističan i obiluje kvalitetno napisanim likovima, ovaj film ima srca, pa budite pripravni da možda i pustite koju suzu. Marvelovi filmovi rijetko su toliko emotivni poput Čuvara galaksije.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

KAPETAN AMERIKA: GRAĐANSKI RAT (CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR, 2016.)

Braća Anthony i Joe Russo vratili su se kako bi režirali i treći film u serijalu o Kapetanu Americi. No, ovoga puta Steve Rogers gotovo je pogurnut s centralne točke u priči, jer ovaj film u jednakoj je mjeri film o Osvetnicima kao što je o patriotskom superheroju iz 1940-ih. No, nemojte da vas to odagna od Građanskog rata: riječ je o jednom od najboljih djela na ovoj listi na kojoj su Marvelovi filmovi.

Nakon katastrofalnih događaja iz Osvetnika: Vladavine Ultrona (2015.), Steve Rogers (Chris Evans) i neki drugi Osvetnici nastavljaju štititi svijet. No, uskoro se politika miješa u njihov posao. Državni sekretar Thaddeus Ross (William Hurt) predaje Rogersu i ostalima Sokovijski sporazum, koji podrazumijeva nadzor Ujedinjenih naroda nad Osvetnicima. Utjecaj politike na Osvetnike fragmentira dotad relativno složan tim, a dodatno će ih destabilizirati pojava Ratnika zime (Sebastian Stan). Jednu će stranu podijeljenih Osvetnika predvoditi Steve Rogers, a drugu Tony Stark (Robert Downey Jr.). Istovremeno, dok se Osvetnici sukobljavaju međusobno, konce iz sjena vuče tajanstveni Helmut Zemo (Daniel Brühl)…

Ovaj film obiluje kvalitetnim elementima. Prikazuje nam Tonyja Starka kao svojevrsnog antagonista (a možda u jednakoj mjeri to čini i sa Steveom Rogersom), uvodi Spider-Mana (Tom Holland) i Black Panthera (Chadwick Boseman), postavlja kvalitetna društveno-politička pitanja, prikazuje izvrsne borbe i interakcije između samih Osvetnika, prebacuje nas iz američkog u nama bliskiji europski prostor, te je nabijen emocijama, posebno na vrhuncu. Kao i Čuvari galaksije (2014.), Građanski rat mogao bi vas emotivno shrvati. Marvelovi filmovi postali su još veći i umjetnički bogatiji serijal nakon ovog djela.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

SPIDER-MAN: POVRATAK KUĆI (SPIDER-MAN: HOMECOMING, 2017.)

Nakon što se Spider-Man priključio svojoj „obitelji“, odnosno Marvelovom filmskom univerzumu, bilo je samo pitanje vremena dok u kinima ne osvane novi film o čovjeku-pauku. Jon Watts, redatelj iza Spider-Mana: Povratka kući (2017.), obavio je vrhunski posao, zaslužujući svaku pohvalu zbog ovog dragulja koji se morao naći na listi na kojoj su najbolji Marvelovi filmovi.

Pošto ga je Tony Stark (Robert Downey Jr.) nagovorio da sudjeluje u borbi protiv Kapetana Amerike (Chris Evans), Peter Parker (Tom Holland) vraća se u Queens. Nakon nadrealnog uzbuđenja u Njemačkoj, Parker pokušava uskladiti svoj srednjoškolski život s onim superherojskim. No, problemi se pojavljuju kad se njegov alter-ego Spider-Man susretne sa zlim Vultureom (Michael Keaton)…

Marvelovi filmovi poput ovoga podsjećaju nas zašto volimo ovaj svemir: priča je napeta, humor prigodan i nenametljiv, glumci izvrsni, zlikovac smisleno motiviran, a čitav film prožima povezanost sa širim Marvelovim svijetom.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

THOR: RAGNAROK (2017.)

Prije no što je izašao Thor: Ragnarok (2017.), Thor je kao lik pao u pozadinu. Premda je njegov originalni film bio solidan, a on je imao značajnu ulogu u prvim Osvetnicima (2012.), Thor: Svijet tame (2013.) zapale su negativne kritike, a naš nordijski bog u nastavku Osvetnika nije se pretjerano istaknuo. Redatelj Taika Waititi ovim je filmom od Thora ponovno napravio omiljenog superheroja.

Nakon lunjanja svemirom pune dvije godine u potrazi za Kamenima beskonačnosti, Thor (Chris Hemsworth) vraća se u rodni Asgard. Vrlo brzo shvaća da ondje nešto nije kako treba, a ubrzo otkriva i zašto: njegov brat Loki (Tom Hiddleston), za koga je vjerovao da je mrtav, prerušio se u Odina (Anthony Hopkins) i već neko vrijeme vlada kraljevstvom. Nakon ovoga otkrića, Thora i Lokija napada Hela (Cate Blanchett), njihova starija sestra koja želi zagospodariti Asgardom. Thor je tijekom sukoba protjeran na planet Sakaar, gdje mora sudjelovati u gladijatorskoj borbi protiv svog starog kolege Osvetnika Hulka (Mark Ruffalo) kani li pobjeći i spasiti Asgard.

Premda se Waititija može kritizirati zbog činjenice da je ranije karakterizacije pojedinih likova naprosto „obrisao“ i zamijenio ih budalastim karikatularnim osobnostima, Thor: Ragnarok i danas ostaje jedan od najhvaljenijih filmova u panteonu MCU-a: Marvelovi filmovi nisu uvijek toliko zabavni kao Ragnarok.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

OSVETNICI: RAT BESKONAČNOSTI (AVENGERS: INFINITY WAR, 2018.)

Napet i jedinstven, Osvetnici: Rat beskonačnosti (2018.) film je koji je uspješno stopio raznorazne narativne niti Marvelovog filmskog univerzuma i povezao brojne likove u smislenu cjelinu. Anthony i Joe Russo stvorili su time jedan od najvećih filmova svih vremena, te jedno od najboljih – ako ne i najbolje – umjetničko djelo na ovoj listi na kojoj su najhvaljeniji Marvelovi filmovi.

Priča slijedi Thanosa (Josh Brolin), galaktičkog zlikovca koji je naumio skupiti svih šest Kamena beskonačnosti. Njegova potraga vodi ga u sukob s gotovo svim superherojima iz ranijih filmova. On napada asgardijski svemirski brod i Thora (Chris Hemsworth); New York koji brane Iron Man (Robert Downey Jr.), doktor Strange (Benedict Cumberbatch) i Spider-Man (Tom Holland); Wakandu gdje su Kapetan Amerika (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson) i drugi; svemirsku postaju Knowhere gdje se susreće sa svojom posvojenom kćerkom Gamorom (Zoe Saldana) i njezinim kolegama, Čuvarima galaksije. Sa svakim skupljenim Kamenom, Thanos postaje sve snažniji…

Ovaj biser dokazao je, po nebrojeni put, da Marvel zna što radi. Film je domišljato prikazan iz Thanosove perspektive, unoseći pritom inovativnost u uobičajenu superherojsku priču. Štoviše, Marvelovi filmovi nikad nisu bili napeti u toj mjeri koliko je napet Rat beskonačnosti – s obzirom na količinu likova i lokacija, ovaj film naprosto nema predaha.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

OSVETNICI: ZAVRŠNICA (AVENGERS: ENDGAME, 2019.)

Nakon epske priče koja je prethodila Završnici (2019.), odnosno gore navedenog Rata beskonačnosti (2018.), Anthony i Joe Russo snimili su takozvani „love letter to the fans“ – ljubavno pismo svim gledateljima koji su godinama podupirali Marvelov filmski univerzum. I dobrano su uspjeli u tome.

Pet godina nakon kaotičnih događaja Osvetnika: Rata beskonačnosti, Ant-Man (Paul Rudd) kontaktira Stevea Rogersa (Chris Evans) i Black Widow (Scarlett Johansson) kako bi ih upoznao s potencijalnim putovanjem kroz vrijeme. Pomoću takvog mehanizma, posljedice iz Rata beskonačnosti mogle bi se izmijeniti. Jednom kad se originalni Osvetnici okupe – uz nekoliko zanimljivih dodataka, poput Nebule (Karen Gillan) i Rocketa (Bradley Cooper) – morat će se upustiti u najopasniji zadatak dosad koji može imati kobne posljedice po čitav vremenski tok.

Premda Osvetnici: Završnica nije film napet kao Rat beskonačnosti, riječ je o filmu koji na drukčiji način od svog prethodnika gradi na kvaliteti. U prvom je planu fokus na likovima s kojima smo proveli godine – originalnim Osvetnicima iz 2012. godine, s posebno naglašenom dinamikom između Tonyja Starka i Stevea Rogersa. Ovaj je film posebno nagradio obožavatelje koji su vjerno pratili sve Marvelove radove od samih početaka pa tako, dok Osvetnici putuju kroz vrijeme, i gledatleji putuju s njima, nostalgično se prisjećajući odlazaka u kino kako bi pogledali prve Osvetnike u 2012., ili Čuvare galaksije u 2014. itd. Marvelovi filmovi zaslužili su upravo ovakvu nostalgičnu završnicu – a Anthony i Joe Russo nisu razočarali.

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

SPIDER-MAN: DALEKO OD KUĆE (SPIDER-MAN: FAR FROM HOME, 2019.)

Jon Watts vratio se kao redatelj nastavka uspješnog Spider-Mana: Povratka kući (2017.) i ponovno odradio izvanredan posao. Daleko od kuće film je koji je Spider-Mana odmaknuo od uobičajenog i tipičnog njujorškog okruženja, odvodeći ga u Europu.

Peter Parker (Tom Holland), naime, nakon epskih događaja prikazanih u Osvetnicima: Završnici (2019.),  odlazi na školsko putovanje po starom kontinentu. No, putovanje koje je želio provesti u miru pokazuje se problematičnim jednom kad po europskim gradovima počinju iskrsavati Elementalsi – zla bića iz drugog svemira. Parker će morati udružiti snage s Nickom Furyjem (Samuel L. Jackson) i superherojem Mysterijem (Jake Gyllenhaal) kako bi situaciju doveo pod kontrolu, no usput otkriva da stvari nisu onakve kakvima se čine…

Marvelovi filmovi Sage beskonačnosti – Top 10 najboljih

Premda postoje i drugi Marvelovi filmovi iz Sage beskonačnosti koji nisu za odbaciti, gore navedenih 10 filmova oni su koji su najčešće najviše hvaljeni. Stoga, budite sigurni da, koji god odaberete, u najmanju ruku nećete biti razočarani – a u najboljem ćete slučaju uživati i postati gorljivi ljubitelji ovog superherojskog svemira.

Similar Posts