ewan mcgregor

Ewan McGregor filmovi – Top 10 najboljih

Ewan Gordon McGregor rodio se 31. ožujka 1971. godine u Perthu, u Škotskoj. Utjecaj za glumu pak nije došao od njegovih roditelja, već od ujaka Denisa Lawsona. Zanimljivo je da su obojica imali uloge u Star Wars franšizi: McGregor je bio u ulozi Obi-Wan Kenobija, dok je Lawson glumio pilota pod imenom Wedge Antilles. Ewan McGregor je od malih nogu htio biti glumac, a njegovi roditelji dopustili su mu čak i da napusti školu kako bi pokušao ostvariti svoj san.

Njegova prva značajnija uloga došla je u filmu Shallow Grave (1994). Zatim je glumio u filmu The Pillow Book (1996) te u filmu koji ga je, možemo to tako reći, predstavio svijetu – Trainspotting (1996). U svojoj je karijeri osvojio brojne nagrade, točnije njih čak 29, a među njima se nalaze Zlatni globus za ulogu u TV seriji Fargo i Emmy za film Halston (2021).

ewan mcgregor
Foto: Shutterstock

Ewan McGregor filmovi – 10 najboljih

U svojoj je bogatoj karijeri Ewan McGregor dosad glumio u više od 90 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se isključivo na filmove. Nije bio lak zadatak izvući one za koje se vjeruje da su najbolji, ali vjerujemo da smo ipak u tome uspjeli. Stoga, bez puno duljenja, recimo koji su najbolji filmovi Ewana McGregora.

10. Young Adam (2003)

Žanr: Krimi, Drama 
Redatelj: David McKenzie 
Uloge: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan

Radnja ukratko: Joe (Ewan McGregor) dobije posao na barci čiji su vlasnici Les (Peter Mullan) i njegova žena Ella (Tilda Swinton). Jedno popodne pronađu tijelo mlade žene u kanalu. Nakon policijske istrage osumnjičeni je uhićen, a Joe otkriva da zna puno više nego je otkrivao na početku. Postepeno se otkriva kako je on imao ljubavnu vezu s mrtvom ženom. U međuvremenu će doći do uzajamne privlačnosti između Joea i Elle, a klaustrofobična atmosfera male barkice će postati prilično napeta.

9. The Impossible (2012)

Žanr: Avantura, drama, povijesni, triler
Redatelj: J. A. Bayona
Uloge: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland

Radnja ukratko: Film prema istinitom događaju iz 2004. kad je razorni tsunami pogodio tajlandsku obalu te područja Indonezije i Indije. Blisko povezana obitelj Maria (Naomi Watts), Henry (Ewan McGregor) i njihova tri sina započinju zimski odmor na Tajlandu. No, dan nakon Božića, idilični blagdan pretvara se u veliku noćnu moru kada se iz morskih dubina podigne zastrašujuća huka, praćena zidom crne vode koja proždire sve pred sobom. Iako se Maria i njezina obitelj suočavaju s najmračnijim trenutkom, neočekivani iskazi dobrote i hrabrosti ublažavaju njihov strah.

8. Beginners (2010)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Mike Mills
Uloge: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent

Radnja ukratko: Nakon što mu majka umre, Oliver (Ewan McGregor) je zapanjen kada mu njegov otac, Hal (Christopher Plummer), kojem je nedavno dijagnosticiran terminalni rak, otkrije da je homoseksualac koji je unatoč tome u braku proveo pune 44 godine. Kad Hal također premine nekoliko godina kasnije, Oliver postaje depresivan, boreći se sa svojom propalom karijerom umjetnika dok se neprestano prisjeća djetinjstva i vremena provedenog s ocem. Oliverova usamljenost je ublažena kada upozna glumicu Annu (Mélanie Laurent), ali njihovu vezu ugrožava zajednički strah od vezanja.

7. Black Hawk Down (2001)

Žanr: Akcija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Ridley Scott 
Uloge: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore

Radnja ukratko: Film temeljen na istinitim događajima, a čija se radnja odvija u Somaliji 1993. godine. Amerika šalje specijalne postrojbe kako bi destabilizirala vladu te poslala hranu i humanitarnu pomoć izgladnjelom narodu. Amerikanci su naišli na izniman otpor nekoliko stotina pripadnika somalijskih paravojnih postrojbi. Vojnici su se spuštali iz helikoptera Black Hawk kada su ih napale somalske snage i srušile dva helikoptera, pa je situacija koja se mogla riješiti relativno mirno eskalirala u pravi mali rat.

6. Shallow Grave (1994)

Žanr: Krimi, triler
Redatelj: Danny Boyle 
Uloge: Kerry Fox, Christopher Eccleston, Ewan McGregor 

Radnja ukratko: David (Christopher Eccleston), Alex (Ewan McGregor) i Juliet (Kerry Fox) su pronašli novog cimera Huga (Keith Allen). Međutim, sljedećeg dana su ga pronašli mrtvog nakon što se predozirao drogom. Uz njegovo tijelo pronađu kovčeg pun novaca. Sada su u dilemi: hoće li prijaviti smrt ili zadržati novac?

5. Moulin Rouge! (2001)

Žanr: Drama, glazbeni, romantični
Redatelj: Baz Luhrmann
Uloge: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo

Radnja ukratko: U Parizu 1900. godine mladi engleski književnik, Christian (Ewan McGregor), se s tugom prisjeća razdoblja od prije godinu dana, kada je unatoč protivljenju svog oca doputovao u grad. Iznajmio je trošnu sobicu preko puta slavnog kluba Moulin Rouge. Ubrzo mu je na vrata pokucao slikar Toulouse-Lautrec (John Leguizamo). Saznavši da je Christian pisac i pjesnik, Toulouse-Lautrec je shvatio da je riječ o darovitom i romantičnom umjetniku, koji bi im mogao pomoći u postavljanju nove raskošne produkcije.

4. Doctor Sleep (2019)

Žanr: Drama, fantazija, horor, triler
Redatelj: Mike Flanagan
Uloge: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran

Radnja ukratko: Dječak Danny Torrance iz The Shininga, u ovom je filmu četrdesetogodišnjak (Ewan McGregor) koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja koji su opsjedali i njegovog oca. Torrence ima dar i počinje ga koristiti kako bi komunicirao s umirućima u lokalnom hospicijskom centru, a njegova će priča doživjeti veliki zaokret nakon što upozna mladu djevojku koja posjeduje slične moći.

3. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, znanstvena fantastika 
Redatelj: George Lucas
Uloge: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor 

Radnja ukratko: Tri godine od početka Klonskih ratova, Jediji spašavaju Palpatinea od grofa Dookua. Obi-Wan (Ewan McGregor) progoni novu prijetnju, a Anakin (Hayden Christensen) djeluje kao dvostruki agent između Vijeća Jedija i Palpatinea te biva uvučen u zlokobni plan vladanja galaksijom. Jedina nada galaksije su Anakinovi potomci: blizanci rođeni u tajnosti koji će odrasti i postati junaci.

2. Trainspotting (1996)

Žanr: Drama
Redatelj: Danny Boyle 
Uloge: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller

Radnja ukratko: Jedno nekonvencionalno putovanje kroz najmračnije kutke edinburškog podzemlja vodi nas do Marka Rentona (Ewan McGregor), koji se pokušava odviknuti od heroina. Droga je poprilično jako utjecala na njega i njegov odnos s obitelji i prijateljima. Njegove prijatelje čini šarolika družina: Sick Boyem (Jonny Lee Miller),koji je opsjednut Seanom Conneryjem, glupasti Spudom (Ewen Bremner), psihopat Begbie (Robert Carlyle), 14-godišnja Diane (Kelly McDonald) te sportaš i čistunac Tommyj (Kevin McKidd), koji nikad nije probao drogu, ali ipak prema njoj osjeća znatiželju.

1. Velvet Goldmine (1998)

Žanr: Drama, glazbeni
Redatelj: Todd Haynes
Uloge: Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers, Christian Bale

Radnja ukratko: Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers) je rock idol milijunima mladih. Na samom vrhuncu popularnosti pada kao žrtva atentata, a njegova će popularnost naglo splasnuti kada se ispostavi da je u pitanju bio marketinški trik. Deset godina kasnije, u neokonzervativnoj i gotovo totalitarnoj Reaganovoj Americi, novinaru Arthuru Stuartu (Christian Bale) je povjereno da napiše članak povodom obljetnice tog događaja.

Similar Posts