Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Top lista: Star Wars – Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Nakon što je saga o Skywalkerima, koja se protegla kroz devet glavnih filmova i dva spin-off igrana filma, konačno došla do svog kraja, vrijeme je i da Svijet filma napravi – uobičajeno – najbolju i najautoritativniju top listu tih jedanaest filmova, koji su obilježili i odgojili ne samo jednu, već mnoge generacije filmofila. I zato – neka Sila bude s vama i uživajte!

Tajna 'Star Wars' serija bi mogla debitirati na Disney+ u 2020. [glasine]

Godine 1977., film Star Wars (koji će kasnije postati Star Wars: Episode IV – A New Hope) poharao je američka kina. George Lucas, idejni tvorac tog filma i cijele franšize koja će uslijediti, stekao je status zvijezde među holivudskim redateljima, a fenomen Ratova zvijezda ubrzo će steći status kultnog fenomena pop-kulture. Novonastali žanr svemirske opere (eng. space opera) ubrzo je oduševio fanove diljem svijeta, tako da su uskoro uslijedili i nastavci – kultni The Empire Strikes BackReturn of the Jedi. Lucas je svoj serijal započeo od sredine – s epizodama IV, V i VI – a likovi poput Lukea Skywalkera, Darth Vadera, Bena Kenobija, R2-D2-a i drugih postali su omiljeni diljem svijeta. Trebalo je punih 16 godina – od 1983. do 1999. – da Lucas revitalizira svoj životni projekt i konačno pokrene tzv. Prequel trilogiju, koja je ponudila naslove The Phantom Menace, Attack of the ClonesRevenge of the Sith, a koji su sa svoje strane upotpunili priču što ju je Lucas započeo 1977. godine, dali kontekst određenim likovima i događajima te izgradili univerzum kojeg su tada već svi voljeli. Prednastavci su zaključeni 2005. godine, nakon čega se godinama govorilo kako Lucas ima u rukavu još tri filma, ali kako ih nikada ne namjerava pustiti u javnost. Kako je vrijeme prolazilo, tako su glasine postepeno jenjavale, sve dok se nije dogodila spektakularna vijest o prodaji Lucasfilma Disneyju, a koja je uključivala i paket od tri filma koji bi trebali zaključiti cijelu sagu. Lucas se službeno povukao, međutim bio je konzultant oko priče i sudbina likova, tako da je unatoč njegovom izostanku tzv. Sequel trilogija imala njegov pečat. Deset godina nakon Osvete Sitha, oduševljeni fanovi (među kojima je i moja malenkost) pohrlili su vidjeti kako je J.J. Abrams realizirao epizodu VII, The Force Awakens. Uslijedio je furiozni tempo za ovu franšizu, kada je u razdoblju od samo četiri godine izašlo čak pet filmova – tri iz glavnog kontinuteta i dva antologijska filma, koja su se nadovezivala na glavni serijal. U prosincu 2019. godine, nakon 42 godine i 11 filmova, izlaskom filma The Rise of Skywalker, saga o Skywalkerima došla je svome kraju, a s njom i Ratovi zvijezda kakve smo poznavali i kakve je zamislio George Lucas. Jasno, Disney ima ideju kako nastaviti franšizu i dobro unovčiti Lucasovu ideju, ali to će sve biti neki novi Ratovi zvijezda, to će biti neki novi likovi i neke nove priče koje ćemo, vjerujem, također voljeti, ali kojih ne bi bilo bez priča kojima u ovoj top listi odajemo najveću moguću počast!

Pravila i kriteriji rangiranja su identični kao i na mojim ranijim listama – kvaliteta samoga filma, povijesni značaj, dosljednost u naraciji i razradi likova, originalnost u pristupu i tako dalje – s tim da ova lista, za razliku od ranijih, neće imati ocjene, već će filmovi biti samo rangirani po njihovoj kvaliteti, uz obrazloženja. Razlog tomu je činjenica da, a to moram otvoreno priznati, nisam dovoljno objektivan da pojedinim filmovima dajem ocjene, kao što sam to mogao s ranijim top listama. Ratovi zvijezda su za mene mnogo više od običnog filmskog serijala i sklon sam, čak i kada to možda ne bih trebao, zanemarivati nedostatke i dijeliti više ocjene za ove filmove, zato što su oni mnogo više od svakog pojedinačnog filma. Oni su – Star Wars! (Sada zamislite Williamsovu uvodnu kompoziciju kako svira i uživajte u top listi.)


11. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002.)


Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Režija: George Lucas
Scenarij: George Lucas, Jonathan Hales
Kompozitor: John Williams
Glavne uloge: Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Natalie Portman (Padmé Amidala), Ian McDiarmid (senator Palpatine), Frank Oz (Yoda), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Christopher Lee (Grof Dooku), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Ahmed Best (Jar Jar Binks), Jimmy Smits (Bail Organa)

Obrazloženje: Lucasova Epizoda II je vjerojatno najveća zbrka od svih Star Wars filmova, koja je djelovala kao nekakav čudan blend filma za djecu i onoga što bi Star Wars trebali biti. Iako je imala svoju narativnu ulogu te je fino razradila priče Anakina i njegovog mentora Obi-Wana, činjenica je da je konačni proizvod bio ispodprosječan i prilično nezanimljiv u odnosu na ostale filmove. Od pozitvnih strana svakako treba istaknuti genezu Jurišnika, kao i Janga i Bobe Fetta te uvođenje Grofa Dookua, ali sve ostalo je, nažalost, bilo nedostojno ostatka serijala.


10. Solo: A Star Wars Story (2018.)


Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Režija: Ron Howard
Scenarij: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan
Kompozitor: John Powell
Glavne uloge: Alden Ehrenreich (Han Solo), Woody Harrelson (Tobias Beckett), Emilia Clarke (Qi’ra), Paul Bettany (Dryden Vos), Donald Glover (Lando Calrissian), Thandie Newton (Val), Joonas Suotamo (Chewbacca), Ray Park (Darth Maul)

Obrazloženje: Ovaj drugi antologijiski film nije sam po sebi uopće bio toliko loš – imao je izvrsnu scenografiju, dobru akciju i priču koja je jako simpatično upotpunila rupe iz povijesti Hana Sola i Chewbacce – međutim nakon gledanja se ne možete oteti dojmu da je filmu nedostajalo nešto veliko. Iako je koristio dosta provjerenih formula iz Lucasovih filmova, kao i ubacio element borbe protiv tiranije, Solo naprosto nije uspio probiti kabarite komercijalnog, akcijskog spektakla. Dobri novi likovi, odličan Donald Glover, kao i povratak Darth Maula uspjeli su dati filmu određeni šarm, ali nedovoljno za neko više mjesto na ljestvici, s tim da je od prethodnika bio bolji samo zbog činjenice da je priča ovoga filma bila ipak zaokruženija nego ona Epizode II.

 


9. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019.)


Režija: J.J. Abrams
Scenarij: Derek Connolly, Colin Trevorrow, J. J. Abrams, Chris Terrio
Kompozitor: John Williams
Glavne uloge: Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren / Ben Solo), Carrie Fisher (Leia Organa), Mark Hamill (Luke Skywalker), Ian McDiarmid (Imperator Palpatine / Darth Sidious), Oscar Isaac (Poe Dameron), John Boyega (Finn), Domhnall Gleeson (general Hux), Richard E. Grant (general Pryde), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Harrison Ford (Han Solo), Anthony Daniels (C-3PO), Joonas Suotamo (Chewbacca), Lupita Nyong’o (Maz Katana)

Obrazloženje: Iako sam ovome filmu dao najvišu ocjenu u recentnoj kritici, naglasio sam njegove nedostatke i činjenicu da je on daleko od savršenog filma, zbog čega je i smješten na ovo mjesto. Objektivno, Epizoda IX je najlošiji nastavak tzv. Sequel trilogije, koji je slično kao i Epizoda VII puno toga kopirao, pri čemu je bio čak manje uspješan od Abramsovog prvog Star Wars filma. Iako je dobro zaokružio priču i poslužio kao savršen epilog sage o Skywalkerima, ovaj film, pogledan kao samostalni uradak van svog serijskog konteksta, ne zaslužuje više od devetog mjesta.


8. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015.)


Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Režija: J.J. Abrams
Scenarij: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt
Kompozitor: John Williams
Glavne uloge: Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren / Ben Solo), Carrie Fisher (Leia Organa), Mark Hamill (Luke Skywalker), Oscar Isaac (Poe Dameron), John Boyega (Finn), Domhnall Gleeson (general Hux), Harrison Ford (Han Solo), Anthony Daniels (C-3PO), Peter Mayhew (Chewbacca), Lupita Nyong’o (Maz Katana), Max von Sydow (Lor San Tekka), Andy Serkis (Snoke)

Obrazloženje: Dugo očekivana revitalizacija serijala Star Wars došla je od strane J.J. Abramsa, koji je ovome filmu donio svoju uobičajenu kvalitetu i spektakularnu produkciju, ali ne i dušu Lucasovih filmova. Iako je Epizoda VII bila gotovo plagijat Lucasove Epizode IV s novim facama i ponešto izmijenjenom naracijom, to je istovremeno bilo i dovoljno da ponudi neko inicijalno oduševljenje, ali i nedovoljno da bi se takav nedostatak originalnosti trajno valorizirao. Kao i Epizoda IXEpizoda VII nije nipošto loš film, ali je presigurna i previše poznata da bi izvrsni novi likovi (Rey, Kylo Ren, Poe Dameron, Snoke) i voljene legende (Han Solo, Leia, Chewbacca, Luke Skywalker) imali neki trajniji značaj.


7. Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017.)


Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Režija: Rian Johnson
Scenarij: Rian Johnson
Kompozitor: John Williams
Glavne uloge: Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren / Ben Solo), Carrie Fisher (Leia Organa), Mark Hamill (Luke Skywalker), Oscar Isaac (Poe Dameron), John Boyega (Finn), Domhnall Gleeson (general Hux), Anthony Daniels (C-3PO), Joonas Suotamo (Chewbacca), Lupita Nyong’o (Maz Katana), Andy Serkis (Snoke), Laura Dern (Amilyn Holdo), Benicio del Toro (DJ), Frank Oz (Yoda)

Obrazloženje: Ovo je prvi film oko čijeg sam se plasmana istinski dvoumio, s obzirom na činjenicu da se radi o daleko najhrabrijem, ako već ne i najboljem dijelu tzv. Sequel trilogije. Johnson je napravio jedan drugačiji Star Wars film i to mu je, za divno čudo, prilično uspjelo, s čime se složila i velika većina svjetske kritike. Mark Hamill je maestralno odradio svoju ulogu i doista iznio cijeli film, pokazavši kako je Luke Skywalker – unatoč svim komičnim i na prvu možda atipičnim scenama za njega – doista sazrio u pravog Jedi majstora, koji može stajati uz bok svojim mentorima, Benu Kenobiju i Yodi. Iako sam siguran da bi se mogla uspeti i malo više na ljestvici, Epizodu VIII sam stavio na ovo mjesto isključivo jer Lucasova originalna trilogija ima neosporivo veći povijesni i kulturološki značaj, međutim hrabrost Riana Johnsona, dobra priča, izvanredna produkcija i nova serija snažnih glumačkih interpretacija čine ovaj film vrijednim svake hvale i potencijalno kultnim klasikom za nekoliko desetljeća, kada se dojmovi slegnu, a njegova stvarna kvaliteta bude objektivno valorizirana.


6. Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983.)


Top lista: Star Wars - Saga o Skywalkerima (1977–2019)

Režija: Richard Marquand
Scenarij: Lawrence Kasdan, George Lucas
Kompozitor: John Williams
Glavne uloge: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Leia Organa), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Peter Mayhew (Chewbacca), David Prowse / James Earl Jones (Darth Vader), Ian McDiarmid (Imperator Palpatine), Alec Guinness (Ben Kenobi), Frank Oz (Yoda), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2)

Obrazloženje: Iako sam veliki fan Ewoka, Epizoda VI mi se u konačnici činila kao najslabiji dio Lucasove originalne trilogije. Iako je imala sve ono što su imala prethodna dva filma, uključujući i emotivan i snažan kraj, Epizoda VI je imala problem da u odnosu na Novu nadu i – pogotovo – Imperij uzvraća udarac nije ponudila apsolutno ništa novoga, već je koristila dobro izgrađenu priču i provjerenu formulu kako bi zaključila trilogiju. Nema u tome apsolutno ništa loše, ali činjenica je da su ostali filmovi upravo zbog toga bolji.

Similar Posts