josh hartnett

Josh Hartnett filmovi – Top 10 najboljih

Josh Hartnett je američki glumac rođen 21. srpnja 1978. godine u Saint Paulu, Minnesota, SAD, a najpoznatiji je po svojim ulogama u filmovima poput Black Hawk Down (2001), Pearl Harbor (2001) i Lucky Number Slevin (2006).

Hartnett je odrastao u obitelji s očuhom koji je bio menadžer za uspješne pop izvođače. Nakon što je završio srednju školu, preselio se u New York kako bi pohađao konzervatorij za glumu. Njegova prva veća uloga bila je u TV seriji Cracker, 1997. godine. Nakon toga, slijedile su uloge u nešto popularnijim filmovima, no pravi proboj u karijeri donio mu je film Pearl Harbor iz 2001. godine, u kojem je glumio uz Bena Afflecka i Kate Beckinsale.

Hartnett se također bavio i kazališnom glumom. Glumio je na Broadwayu u produkciji Rain Man, 2008. godine. Nakon svega toga, Hartnett se udaljio od Hollywooda i fokusirao se na manje nezavisne projekte.

Vrijedi spomenuti i da se Hartnett također pojavio u nekoliko poznatih TV serija, uključujući Penny Dreadful i Paradise Lost. U svoje slobodno vrijeme, bavi se glazbom i svira gitaru. Također je poznat po svom humanitarnom radu i podržava brojne dobrotvorne organizacije.

josh hartnett
Foto: Shutterstock

Josh Hartnett filmovi – 10 najboljih

Josh Hartnett se u svojoj karijeri našao u velikom broju sjajnih filmova, a neki od njih, poput onih koji se nalaze na vrhu naše ljestvice, bili su pravi hitovi. Glumio je i u mnogim serijama, ali za potrebe kreiranja ovog popisa, fokusirali smo se isključivo na filmove. Pogledajmo stoga u nastavku koji su se sve filmovi našli na našem popisu!

10. The Black Dahlia (2006) 

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: Brian De Palma
Uloge: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson 

Radnja ukratko: Los Angeles, 40-ih godina prošlog stoljeća. Policajci Dwight Bleichert (Josh Hartnett) i njegov partner Lee Blanchard (Aaron Eckhart), istražuju smrt Elizabeth Short (Mia Kirshner), mlade žene čiji je život nasilno ugašen. Dwight ubrzo saznaje da je njegova djevojka imala veze s žrtvom, nakon čega otkriva zavjeru unutar policijske uprave. 

9. 40 Days and 40 Nights (2002)

Žanr: Komedija, romantični
Redatelj: Michael Lehmann 
Uloge: Josh Hartnett, Shannyn Sossamon, Paulo Costanzo 

Radnja ukratko: Matt (Josh Hartnett) se ne može pomiriti s činjenicom da ga je ostavila djevojka Nicole (Vinessa Shaw). Opsjednut je željom da mu se ona vrati. Iznenada dobiva nadahnuće da će mu apstinencija od svega što ima veze sa seksom za vrijeme korizme dati perspektivu koja mu je potrebna. Stvari se zakompliciraju kada upozna djevojku Ericu (Shannyn Sossamon), u koju se polako zaljubljuje. Njegovi prijatelji vide savršenu priliku za kladionicu i učinit će sve kako bi natjerali Matta da poklekne.  

8. Wicker Park (2004)

Žanr: Drama, misterija, romantični, triler
Redatelj: Paul McGuigan
Uloge: Josh Hartnett, Diane Kruger, Matthew Lillard, Rose Byrne

Radnja ukratko: Bivši fotograf Matthew (Josh Hartnett), sklapa posao u otmjenom restoranu s kineskim predstavnikom, gdje ugleda ženu koja izgleda poput njegove bivše ljubavi Lise (Diane Kruger). Matthew i Lisa su imali ljubavnu aferu prije dvije godine, a tada je ona jednostavno nestala kada ju je pozvao da se doseli kod njega u New York. Matthew odluči slijediti Lisu, a kada je upozna, shvati da je Lisa doista druga žena s istim imenom. Umjesto odlaska na poslovni put, Matthew i njegov prijatelj Luke (Matthew Lillard) odluče slijediti ženu i istražiti misterij.

7. Hollywood Homicide (2003)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, drama, triler
Redatelj: Ron Shelton
Uloge: Harrison Ford, Josh Hartnett, Isaiah Washington

Radnja ukratko: Kad ne rješavaju ubojstva u Tinseltownu, detektivi Joe Gavilan (Harrison Ford) i njegov partner početnik Kasey Calden (Josh Hartnett) rade na drugim stvarima u privatnom životu: Gavilan prodaje nekretnine iako mu ide loše, a Calden želi postati glumac kao Marlon Brando. Kada se dogodi ubojstvo obećavajućeg repera, dvojica detektiva ulaze u glazbenu industriju gdje pokušavaju pronaći odgovore.

6. 30 Days of Night (2007)

Žanr: Akcija, avantura, horor, triler
Redatelj: David Slade
Uloge: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston

Radnja ukratko: Barrow na Aljasci. Više od tri četvrtine stanovnika odlazi jer će grad sljedećih trideset dana ostati sam bez sunčeve svjetlosti. Šerif Eben Oleson (Josh Hartnett) i zamjenik Billy Kitka (Manu Bennett), dobivaju poziv od lokalnog domara koji im govori da su svi njegovi psi za sanjke zaklani. Ubrzo će Eben otkriti da je grad pod opsadom bande krvoločnih vampira. S nekolicinom preživjelih, skriva se na praznom tavanu gdje čekaju sljedeći izlazak sunca. 

5. The Faculty (1998)

Žanr: Horor, misterija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Robert Rodriguez
Uloge: Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Josh Hartnett

Radnja ukratko: U jednoj srednjoj školi u malom gradiću, učitelji se počnu čudno ponašati što izaziva sumnje nekolicine učenika. Dolaze do saznanja da su vanzemaljci oteli njihova tijela. Grupa učenika sada želi pronaći “kraljicu”, odnosno glavnu vanzemaljku koju treba ubiti kako bi pobijedili došljake.

4. The Virgin Suicides (1999)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Sofia Coppola 
Uloge: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods 

Radnja ukratko: Priča o pet sestara tinejdžerica koje 1970-ih godina odrastaju u strogo katoličkoj obitelji u bogatom detroitskom predgrađu. Film kroz priče i sjećanja vršnjaka prikazuje njihov pokušaj pobune nad načinom života, odnosno stjecanja prvih seksualnih iskustava, što njihove roditelje prisiljava da ih zatvore u kuću, a potom do neshvatljivog tragičnog čina kada jedna od sestara počini samoubojstvo.

3. Pearl Harbor (2001)

Žanr: Akcija, drama, povijesni, romantični, ratni
Redatelj: Michael Bay
Uloge: Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Hartnett 

Radnja ukratko: Rafe (Ben Affleck) i Danny (Josh Hartnett) su najbolji prijatelji koji su ujedno i piloti. Kada izbije Drugi svjetski rat u Europi, Amerika se odluči ne pridružiti, ali unatoč tome piloti i dalje treniraju. Tako se Rafe i Danny pridružuju Army Air Corps. Rafe se zaljubi u medicinsku sestru Evelyn (Kate Beckinsale), ali kada dobije priliku pridružiti se Britanskom zračnom korpusu, ne oklijeva. Ubrzo nakon što je otišao, njegov je zrakoplov oboren, a on navodno ubijen. Kada to Rafe čuje, izbezumi se i krene za Dannyjem.

2. Lucky Number Slevin (2006)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Paul McGuigan 
Uloge: Josh Hartnett, Ben Kingsley, Morgan Freeman

Radnja ukratko: Kada nesretni došljak Slevin (Josh Hartnett) dođe u stan svog prijatelja Nicka Fishera (Sam Jaeger), greškom bude zamijenjen kao prijatelj koji duguje novac dvojici moćnih šefova kriminalnog svijeta. Nickova susjeda Lindsey (Lucy Liu), koja radi u mrtvačnici, pokušava pomoći Slevinu i oni se zaljubljuju jedno u drugo. Slevina u međuvremenu pritišće detektiv Brikowski (Stanley Tucci). 

1. Black Hawk Down (2001)

Žanr: Akcija, drama, povijesni, ratni
Redatelj: Ridley Scott
Uloge: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore

Radnja ukratko: Godina je 1993. SAD šalje specijalne snage u Somaliju s ciljem destabiliziranja korumpirane vlade te šalju hranu i humanitarnu pomoć izgladnjelom stanovništvu. Koriste helikoptere Black Hawk kako bi spustili vojnike na zemlju, ali neočekivani napad somalskih snaga odmah obara dva helikoptera. Američki vojnici su prisiljeni boriti se kako bi uspostavili ravnotežu dok su pod neprestanom paljbom.

Similar Posts