Alicia Vikander - Dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju sporednu glumicu (od 1937. do danas)

Oscar za najbolju sporednu glumicu na dodjelama od 1979. godine do 1960. godine

Najbolja sporedna glumica 1979. – Maggie Smith (California Suite)

Najbolja sporedna glumica 1979. - Maggie Smith (California Suite)

Maggie Smith u filmu California Suite glumi Diana Barrie, englesku glumicu koja je nominirana za Oscara. U filmu, Diana se boriti s emocionalnom neizvjesnošću oko njezine uloge, što uzrokuje napetost između nje i njezina muža. Ona se susreće s bivšim suprugom koji također ima ulogu u istom filmu. Ona je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ovaj film.


Najbolja sporedna glumica 1978. – Vanessa Redgrave (Julia)

Najbolja sporedna glumica 1978. - Vanessa Redgrave (Julia)

Vanessa Redgrave u filmu Julia ima ulogu Julijine prijateljice, koja joj pomaže u njezinoj borbi protiv nacista. Film je temeljen na istinitoj priči o ljubavnom i prijateljskom odnosu dviju žena tijekom Drugog svjetskog rata. Redgrave je svojom izvedbom pokazala svu snagu i predanost svoje uloge, a njezina emotivna povezanost s glavnom protagonistkinjom filma Julijom bila je vrlo uvjerljiva. Redgrave je za ovu ulogu dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Najbolja sporedna glumica 1977. – Beatrice Straight (Network)

Najbolja sporedna glumica 1977. - Beatrice Straight (Network)

Beatrice Straight u filmu Network ima ulogu Louise Schumacher, supruge glavnog protagonista Maxa Schumachera. U filmu, Louise se suočava s krizom u svom braku, nakon što njezin suprug započne aferu s mlađom ženom. Njezin lik pokazuje snagu i samouvjerenost koja dolazi s godinama iskustva. Straight je za ovu ulogu dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Najbolja sporedna glumica 1976. – Lee Grant (Shampoo)

Najbolja sporedna glumica 1976. - Lee Grant (Shampoo)

Lee Grant osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju izvedbu u filmu Shampoo. U filmu je glumila Feliciu Karpf, bogatu i nezadovoljnu ženu koja ima aferu sa glavnim likom Georgeom Roundyem, kojeg je glumio Warren Beatty. Grant je oživjela svoj lik na vrlo uvjerljiv način, donoseći u igru ne samo karakternu složenost, već i elemente društvene i političke kritike koji su bili prisutni u filmu.


Najbolja sporedna glumica 1975. – Ingrid Bergman (Murder on the Orient Express)

Najbolja sporedna glumica 1975. - Ingrid Bergman (Murder on the Orient Express)

Ingrid Bergman osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Murder on the Orient Express. Film je adaptacija istoimenog romana Agathe Christie, a Bergman je glumila Gretu Ohlsson, švedsku medicinsku sestru.


Najbolja sporedna glumica 1974. – Tatum O’Neal (Paper Moon)

Najbolja sporedna glumica 1974. - Tatum O'Neal (Paper Moon)

Tatum O’Neal u filmu Paper Moon glumi Addie Loggins, djevojčicu koja putuje sa svojim očuhom Mosesom Prayjem na prevarantskom putu kroz zemlju. O’Neal je osvojila nagradu Oscar za najbolju sporednu glumicu za ovaj film, a također je bila najmlađa osoba koja je ikada osvojila Oscara u bilo kojoj glumačkoj kategoriji. Addie je prikazana kao oštra i inteligentna djevojčica koja je naučila preživljavati u teškim uvjetima tijekom Velike depresije. Ona i Moses se sukobljavaju i surađuju na svojim prevarama, a njihov odnos se razvija tijekom filma.


Najbolja sporedna glumica 1973. – Eileen Heckart (Butterflies Are Free)

Najbolja sporedna glumica 1973. - Eileen Heckart (Butterflies Are Free)

Eileen Heckart u filmu Butterflies Are Free ima ulogu Bakeove majke, gospođe Baker, koja ima vrlo zaštitnički stav prema svom sinu. Ona je vrlo brižna prema njemu, ali i vrlo zahtjevna prema njegovoj prijateljici Jill. Gospođa Baker smatra da bi Jill mogla iskoristiti Dona, a njezin zaštitnički stav dovodi do nesuglasica između njih dvije. Heckart je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ovu ulogu.


Najbolja sporedna glumica 1972. – Cloris Leachman (The Last Picture Show)

Najbolja sporedna glumica 1972. - Cloris Leachman (The Last Picture Show)

Cloris Leachman osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu The Last Picture Show. U filmu, Leachman glumi Ruth Popper, ženu srednjih godina koja se emotivno povezuje s tinejdžerom iz grada. Njezina izvedba prikazuje složenost i usamljenost njezinog lika.


Najbolja sporedna glumica 1971. – Helen Hayes (Airport)

Najbolja sporedna glumica 1971. - Helen Hayes (Airport)

Helen Hayes osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Airport. U filmu, Hayes glumi gospođu Adu Quonsett, staricu koja putuje avionom i koja se suočava s terorističkom prijetnjom. Hayes je briljantno izvela ovu ulogu, prikazujući hrabrost i odlučnost u okolnostima koje su zastrašujuće za mnoge.


Najbolja sporedna glumica 1970. – Goldie Hawn (Cactus Flower)

Najbolja sporedna glumica 1970. - Goldie Hawn (Cactus Flower)

Goldie Hawn osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Cactus Flower. U ovom filmu, Hawn glumi Toni Simmons, mladu djevojku koja se zaljubi u zubara koji se pretvara da je oženjen kako bi izbjegao povezivanje.


Najbolja sporedna glumica 1969. – Ruth Gordon (Rosemary’s Baby)

Najbolja sporedna glumica 1969. - Ruth Gordon (Rosemary's Baby)

Ruth Gordon osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Rosemary’s Baby. U filmu, ona glumi Minnie Castevet, susjedu Rosemary i Guya, koji su se upravo uselili u svoj novi stan. Gordonina uloga bila je važna za priču, jer je Minnie Castevet bila ključna osoba koja je utjecala na Rosemary i njezine odluke tijekom trudnoće.


Najbolja sporedna glumica 1968. – Estelle Parsons (Bonnie and Clyde)

Najbolja sporedna glumica 1968. - Estelle Parsons (Bonnie and Clyde)

Estelle Parsons je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u kultnom filmu Bonnie and Clyde. U ovom filmu, Estelle Parsons glumi Blanche Barrow, suprugu jednog od poznatih kriminalaca iz vremena Velike depresije, Clydea Barrowa. Uloge Bonnie i Clydea igraju Faye Dunaway i Warren Beatty. Blanche je prikazana kao psihološki nestabilna žena koja tijekom bijega s parom postaje sve agresivnija i neodlučna, a na kraju dolazi do tragičnog kraja.


Najbolja sporedna glumica 1967. – Sandy Dennis (Who’s Afraid of Virginia Woolf?)

Najbolja sporedna glumica 1967. - Sandy Dennis (Who's Afraid of Virginia Woolf?)

Sandy Dennis je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Who’s Afraid of Virginia Woolf. U filmu, Dennis glumi Honey, suprugu Nicka kojeg su posjetili Martha i njen muž George. Film je adaptacija istoimene kazališne drame i prikazuje složene međuljudske odnose između četvero likova. Dennisina izvedba Honey je zapanjujuća, jer je uspjela dočarati kompleksnost lika koji se tijekom filma mijenja i otkriva sve više i više slojeva.


Najbolja sporedna glumica 1966. – Shelley Winters (A Patch of Blue)

Najbolja sporedna glumica 1966. - Shelley Winters (A Patch of Blue)

Shelley Winters je osvojila svog drugog Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu A Patch of Blue. U filmu, Winters glumi Rose-Ann D’Arcey, problematičnu majku slijepe djevojčice Seline. Film se bavi rasnim i socijalnim pitanjima te problemima obiteljskog nasilja.


Najbolja sporedna glumica 1965. – Lila Kedrova (Zorba the Greek)

Najbolja sporedna glumica 1965. - Lila Kedrova (Zorba the Greek)

Lila Kedrova je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Zorba the Greek. U filmu, Kedrova glumi Madama Hortense, stariju francusku udovicu koja putuje u Grčku i otvara bar u malom grčkom selu. Njezina uloga u filmu je ključna, jer pomaže uvođenju glavnog lika, Alexandra Zorbe, u grčku kulturu i način života.


Najbolja sporedna glumica 1964. – Margaret Rutherford (The V.I.P.s)

Najbolja sporedna glumica 1964. - Margaret Rutherford (The V.I.P.s)

U filmu The V.I.P.s, Margaret Rutherford glumi gospođu Meaker, stariju ženu koja se boji letenja i koja se zajedno sa svojim mužem priprema za let u Kanadu. Njihov let se odgađa zbog magle, a u međuvremenu upoznaju se sa nekoliko drugih putnika, među kojima je i velika filmska zvijezda koju je glumila Elizabeth Taylor. Rutherford je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju zapanjujuću izvedbu.


Najbolja sporedna glumica 1963. – Patty Duke (The Miracle Worker)

Najbolja sporedna glumica 1963. - Patty Duke (The Miracle Worker)

U filmu The Miracle Worker, Patty Duke je u ulozi Anne Sullivan, učiteljice gluhonijem i slijepe Hellen Keller. Film prikazuje njezinu borbu da nauči Helen komunicirati s drugima i osvojiti svijet, unatoč njezinoj teškoj invalidnosti. Duke je bila iznimno impresivna u ovoj ulozi, koja joj je donijela Oscara za najbolju sporednu glumicu u dobi od samo 16 godina.


Najbolja sporedna glumica 1962. – Rita Moreno (West Side Story)

Najbolja sporedna glumica 1962. - Rita Moreno (West Side Story)

U mjziklu West Side Story, Rita Moreno je u ulozi Anite, najbolje prijateljice Marije, ženske glavne uloge. Pripadnica je portorikanske zajednice koja se suprotstavlja bjelačkoj skupini na ulici. Moreno je odlično prikazala lik Anite, posebno u legendarnoj pjesmi “America”, u kojoj je zapjevala “Puerto Rico, My Heart’s Devotion”.


Najbolja sporedna glumica 1961. – Shirley Jones (Elmer Gantry)

Najbolja sporedna glumica 1961. - Shirley Jones (Elmer Gantry)

U filmu Elmer Gantry, Shirley Jones je u ulozi Lulu Bains, propale evanđelistkinje koja se zbližava s naslovnom glavnom ulogom koju glumi Burt Lancaster. Film prikazuje njihovu burnu ljubavnu vezu, a Jones je bila izvrsna u ulozi koja joj je donijela Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Najbolja sporedna glumica 1960. – Shelley Winters (The Diary of Anne Frank)

Najbolja sporedna glumica 1960. - Shelley Winters (The Diary of Anne Frank)

Shelley Winters osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu gospođe Petronelle Van Daan u filmu The Diary of Anne Frank. Film je baziran na dnevniku mlade židovske djevojke Anne Frank koja sa svojom obitelji i nekoliko drugih Židova živi skriveno tijekom nacističke okupacije Nizozemske tijekom Drugog svjetskog rata. Shelley Winters je prikazala teškoću koju su preživljavali Židovi i prikazala je emocije lika kojeg je glumila vrlo uvjerljivo.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju sporednu glumicu u razdoblju od 1959. godine do 1937. godine!

Similar Posts