oscar za najboljeg sporednog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg sporednog glumca (od 1937. do danas)

Oscar za najboljeg sporednog glumca je nagrada koja se ne dodjeljuje od prve dodjele tog prestižnog glumačkog priznanja, već je krenula na dodjeli 1937. godine, dok se Oscari za najbolje glavne glumce dodjeljuju od 1929. godine. Kroz povijest su neka zaista velika glumačka imena dobila Oscara za najboljeg sporednog glumca, a na popisu koji donosimo vidjet ćete ih sve.

Poredali smo dobitnike redom, od najnovijih do onih najstarijih, a koji su sve glumci dobili Oscara za najboljeg sporednog glumca, pogledajte u nastavku!

Sažetak sakrij
Oscar za najboljeg sporednog glumca na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Oscar za najboljeg sporednog glumca na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Najbolji sporedni glumac 2023. – Ke Huy Quan (Everything Everywhere All At Once)

Najbolji sporedni glumac 2023. - Ke Huy Quan (Everything Everywhere All At Once)

Ke Huy Quan je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu Everything Everywhere All At Once. U tom filmu, on je u ulozi Waymonda Wanga, supruga glavne junakinje Evelyn Wang. Tijekom sastanka s poreznom inspektoricom, Waymondovo tijelo preuzme Alpha-Waymond, verzija Waymonda iz “Alphaversea”. Ke Huy Quan je glumac koji je bio poznatiji u svom djetinjstvu kada je bio jedna od zvijezda filmova Goonies i Indiana Jones, a sada je njegov talent konačno prepoznat te je nagrađen Oscarom.


Najbolji sporedni glumac 2022. – Troy Kotsur (Coda)

Najbolji sporedni glumac 2022. - Troy Kotsur (Coda)

Troy Kotsur je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Coda. U filmu, Kotsur glumi Jacka, oca glavne protagonistice Ruby, koji je gluho-nijem i radi kao ribar. Kroz Jacka, film istražuje odnos roditelja s invaliditetom i njegove djece. Kotsur je i sam gluho-nijem, što mu je pomoglo da se još više približi ulozi i da je odradi na vrlo autentičan način.


Najbolji sporedni glumac 2021. – Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Najbolji sporedni glumac 2021. - Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Daniel Kaluuya je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju izvedbu Freda Hamptona, karizmatičnog vođe Crnih pantera, u filmu Judas and the Black Messiah. Film prati priču o borbi za građanska prava crnaca u 60-im godinama prošlog stoljeća te suradnji između FBI-ja i zlikovca koji je infiltrirao Crne pantere.


Najbolji sporedni glumac 2020. – Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)

Najbolji sporedni glumac 2020. - Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)

Brad Pitt osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Once Upon a Time in Hollywood. Pitt glumi Cliffa Bootha, prijatelja i dvojnika Ricka Daltona, glumca koji se bori za svoju karijeru u Hollywoodu 1969. godine. Njegov lik prikazan je kao neustrašiv i samouvjeren, ali i kao duboko ranjiv čovjek s tajanstvenom prošlošću.


Najbolji sporedni glumac 2019. – Mahershala Ali (Green Book)

Najbolji sporedni glumac 2019. - Mahershala Ali (Green Book)

Mahershala Ali glumi Dona Shirleya, poznatog tamnoputog pijanista koji kreće na turneju koncerta na američkom jugu 1962. godine. Kako bi mu osigurao sigurnost na putovanju, unajmljuje vozača Franka “Tonyja” Vallelongu, talijanskog Amerikanca iz radničke klase koji ima predrasude prema crncima. Mahershala Ovo je bila Alijeva druga nagrada Oscar za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 2018. – Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Najbolji sporedni glumac 2018. - Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

U filmu Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Sam Rockwell glumi Jasona Dixona, rasističkog policajca u malom gradu u Missouriju. Nakon što majka ubijene kćeri postavlja tri billboarda koji kritiziraju policiju zbog nedjelovanja, Dixon se počinje pitati o krivici osumnjičenog, iako je njegova istraga nezakonita.


Najbolji sporedni glumac 2017. – Mahershala Ali (Moonlight)

Najbolji sporedni glumac 2017. - Mahershala Ali (Moonlight)

Mahershala Ali u filmu Moonlight glumi Juana, dilera droge koji se susreće s Chironom, mladim afroameričkim muškarcem koji pokušava pronaći svoj identitet u Miamiju. Juan počinje osjećati odgovornost prema Chironu i pomaže mu pronaći snagu i samopouzdanje.


Najbolji sporedni glumac 2016. – Mark Rylance (Bridge of Spies)

Najbolji sporedni glumac 2016. - Mark Rylance (Bridge of Spies)

Mark Rylance u filmu Bridge of Spies glumi Rudolfa Abela, sovjetskog špijuna koji je uhićen u SAD-u za vrijeme Hladnog rata. Abelov odvjetnik, James B. Donovan, radi kako bi osigurao da Abel dobije pravično suđenje, unatoč visokom stupnju nepovjerenja prema Sovjetskom Savezu.


Najbolji sporedni glumac 2015. – J.K. Simmons (Whiplash)

Najbolji sporedni glumac 2015. - J.K. Simmons (Whiplash)

J.K. Simmons osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Whiplash. U njemu glumi Terencea Fletchera, strogog i zahtjevnog učitelja glazbe koji se odnosi prema svojim učenicima na vrlo zahtjevan način. Simmons je dobio priznanje za svoju sposobnost prikazivanja Fletchera kao lika kojeg je teško voljeti, ali ga je nemoguće ignorirati.


Najbolji sporedni glumac 2014. – Jared Leto (Dallas Buyers Club)

Najbolji sporedni glumac 2014. - Jared Leto (Dallas Buyers Club)

Jared Leto dobio je Oscara za svoju ulogu u filmu Dallas Buyers Club. U tom filmu je u ulozi Rayona, transrodnog čovjeka koji živi u Teksasu 1985. godine. Leto je svoju ulogu izveo na izvanredan način, što se vidi u njegovoj transformaciji i načinu na koji je unio život u svog lika.


Najbolji sporedni glumac 2013. – Christoph Waltz (Django Unchained)

Najbolji sporedni glumac 2013. - Christoph Waltz (Django Unchained)

Christoph Waltz osvojio je svog drugog Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Django Unchained. U njemu glumi Dr. Kinga Schultza, lovca na ucjene, koji pomaže glavnom liku Djangou u pronalasku i oslobađanju njegove žene.


Najbolji sporedni glumac 2012. – Christopher Plummer (Beginners)

Najbolji sporedni glumac 2012. - Christopher Plummer (Beginners)

Christopher Plummer dobio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Beginners. Tamo glumi Hala Fieldsa, 75-godišnjeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnost nakon što mu je dijagnosticiran rak. Plummerova izvedba bila je jedinstvena, emocionalna i sjajna. Bio je u stanju prenijeti svoje emocije na gledatelja u svakoj sceni u kojoj se pojavio, što je rezultiralo zasluženom nagradom.


Najbolji sporedni glumac 2011. – Christian Bale (The Fighter)

Najbolji sporedni glumac 2011. - Christian Bale (The Fighter)

Christian Bale osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu The Fighter. U njemu glumi lika pod imenom Dickie Eklund, koji je bivši boksač i polubrat Mickyja Warda. On se trudi pomoći svom bratu da postane prvak. Baleova izvedba ove teške i kompleksne uloge bila je vrlo cijenjena, posebno njegov prikaz lika koji se bori s ovisnošću o drogama.


Najbolji sporedni glumac 2010. – Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Najbolji sporedni glumac 2010. - Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Christoph Waltz je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Inglourious Basterds. U filmu glumi SS pukovnika Hansa Landa, poznatog kao “Lovac na Židove”, koji je u potrazi za skrivenim Židovima u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.


Najbolji sporedni glumac 2009. – Heath Ledger (The Dark Knight)

Najbolji sporedni glumac 2009. - Heath Ledger (The Dark Knight)

Heath Ledger posthumno je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Jokera u filmu The Dark Knight. Njegov izvrsni prikaz ovog zlikovca bio je izrazito hvaljen i smatra se jednim od najboljih glumačkih nastupa u povijesti filma. Ledgerov prikaz Jokera bio je mračan, psihopatski i strašan, a njegova izvedba ove ikonske uloge zauvijek će se pamtiti.


Najbolji sporedni glumac 2008. – Javier Bardem (No Country for Old Men)

Najbolji sporedni glumac 2008. - Javier Bardem (No Country for Old Men)

Javier Bardem je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu No Country for Old Men. U filmu glumi Antona Chigurha, hladnokrvnog ubojicu koji se upušta u krvavu potragu za novcem.


Najbolji sporedni glumac 2007. – Alan Arkin (Little Miss Sunshine)

Najbolji sporedni glumac 2007. - Alan Arkin (Little Miss Sunshine)

Alan Arkin osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca 2007. godine za ulogu u filmu Little Miss Sunshine. U filmu, on glumi Edwina Hoovera, djeda sedmogodišnje Olive, koja želi da pobijediti na natjecanju dječje ljepote. Arkinova uloga je prikazana kao podrška Olive u njenim snovima i željama, dok se obitelj suočava sa različitim izazovima na putu do natjecanja.


Najbolji sporedni glumac 2006. – George Clooney (Syriana)

Najbolji sporedni glumac 2006. - George Clooney (Syriana)

George Clooney osvojio je svoj jedini Oscar za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Syriana. U ovom filmu, on glumi CIA-inog operativca Boba Barnesa, čiji se život u potpunosti mijenja nakon što postane upleten u složene političke igre u Srednjem istoku. Clooney je odradio vrlo zahtjevnu ulogu koja zahtijeva puno fizičkog napora i duboko emocionalno poistovjećivanje sa svojim likom.


Najbolji sporedni glumac 2005. – Morgan Freeman (Million Dollar Baby)

Najbolji sporedni glumac 2005. - Morgan Freeman (Million Dollar Baby)

Morgan Freeman je osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Million Dollar Baby. Freeman je glumio Eddieja “Scrap Iron” Duprisa, prijatelja i pomoćnika trenera Frankiea Dunna, koji je vodio boksačicu Maggie Fitzgerald na putu do vrha.


Najbolji sporedni glumac 2004. – Tim Robbins (Mystic River)

Najbolji sporedni glumac 2004. - Tim Robbins (Mystic River)

Tim Robbins je osvojio Oscara za ulogu u filmu Mystic River. U njemu, Robbins je u ulozi Davida Boyda, bivšeg zatvorenika koji pomaže svojem prijatelju iz djetinjstva u potrazi za ubojicom njegove kćeri. Robbins je iznio ovu zahtjevnu ulogu vrlo dobro, uspješno prenoseći teške emocije svog lika.


Najbolji sporedni glumac 2003. – Chris Cooper (Adaptation)

Najbolji sporedni glumac 2003. - Chris Cooper (Adaptation)

Chris Cooper osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju izvedbu u filmu Adaptation. Film prati pisca scenarija dok pokušava prilagoditi knjigu “The Orchid Thief”, Susan Orlean, u film. Cooper glumi Orleaninog subjekta, Johna Larochea, koji je ekscentrični cvjećar i kolekcionar orhideja.


Najbolji sporedni glumac 2002. – Jim Broadbent (Iris)

Najbolji sporedni glumac 2002. - Jim Broadbent (Iris)

Jim Broadbent je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Iris. Film prati život autorice Iris Murdoch i njenog supruga Johna Bayleyja. Broadbent glumi Bayleyja u njegovim kasnijim godinama, dok se bori s demencijom prilikom prisjećanja svoje mladosti s Iris. Njegova izvedba bila je vrlo emotivna i uvjerljiva te je zasluženo osvojio Oscara za nju.


Najbolji sporedni glumac 2001. – Benicio Del Toro (Traffic)

Najbolji sporedni glumac 2001. - Benicio Del Toro (Traffic)

Benicio Del Toro osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju izvedbu u filmu Traffic. Film prati priču o ilegalnoj trgovini drogama između SAD-a i Meksika, a Del Toro glumi policajca iz Meksika koji se bori protiv korupcije i nasilja u narko-kartelu.


Najbolji sporedni glumac 2000. – Michael Caine (The Cider House Rules)

Najbolji sporedni glumac 2000. - Michael Caine (The Cider House Rules)

Michael Caine osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu The Cider House Rules. Film prati život Homer Wellsa, siročeta odraslog u sirotištu gdje je podignuto od strane liječnika koji obavlja ilegalne abortuse. Caine glumi tog liječnika, dr. Wilbura Larcha, koji je i Homerov mentor. Ovo je drugi Oscar za najboljeg sporednog glumca koji je osvojio Michael Caine.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg sporednog glumca u razdoblju od 1999. godine do 1980. godine!

Similar Posts