oscar za najboljeg sporednog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg sporednog glumca (od 1937. do danas)

Sažetak sakrij
Oscar za najboljeg sporednog glumca na dodjelama od 1959. godine do 1937. godine

Oscar za najboljeg sporednog glumca na dodjelama od 1959. godine do 1937. godine


Najbolji sporedni glumac 1959. – Burl Ives (The Big Country)

Najbolji sporedni glumac 1958. - Burl Ives (The Big Country)

U filmu The Big Country, Burl Ives glumi Rufusa Hannasa, beskrupuloznog i osvetoljubivog farmera koji se sukobljava s drugim farmerima oko vode i zemlje. Ives je za svoju ulogu dobio nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1958. – Red Buttons (Sayonara)

Najbolji sporedni glumac 1957. - Red Buttons (Sayonara)

U filmu Sayonara, Red Buttons glumi vojnika Joea Kellyja, koji se zaljubi u japansku ženu i suočava se s predrasudama i kulturološkim razlikama. Buttons je osvojio nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca za ovu ulogu.


Najbolji sporedni glumac 1957. – Anthony Quinn (Lust for Life)

Najbolji sporedni glumac 1956. - Anthony Quinn (Lust for Life)

U filmu Lust for Life, Anthony Quinn je glumio Vincenta van Gogha, nizozemskog slikara koji je patio od mentalnih bolesti i čiji je život bio pun strasti i tragedije. Quinn je za ovaj film dobio svoju drugu nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1956. – Jack Lemmon (Mister Roberts)

Najbolji sporedni glumac 1955. - Jack Lemmon (Mister Roberts)

U filmu Mister Roberts, Jack Lemmon glumi Ensigna Pulvera, lijenog i neodgovornog mornaričkog časnika koji se osjeća zapostavljenim na dužnosti na pomorskom brodu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njegova izvedba u filmu donijela mu je nagradu Oscar za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1955. – Frank Sinatra (From Here to Eternity)

Najbolji sporedni glumac 1954. - Frank Sinatra (From Here to Eternity)

U filmu From Here to Eternity, Frank Sinatra glumi Maggioa, neustrašivog vojnika koji se bori da opstane u svijetu vojske punom nasilja i korupcije. Sinatra je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju izvedbu.


Najbolji sporedni glumac 1954. – Anthony Quinn (Viva Zapata!)

Najbolji sporedni glumac 1953. - Anthony Quinn (Viva Zapata!)

Viva Zapata! je biografski film o Meksikancu Emilianu Zapati koji se borio protiv korupcije i siromaštva u Meksiku. Anthony Quinn glumi Zapatinog brata Eufemija, koji je jedan od njegovih glavnih suradnika. Quinnova izvedba je bila iznimno uvjerljiva, a u filmu je prikazan život Meksika u početku 20. stoljeća i borba za pravdu i slobodu. Quinn je za svoju izvedbu zaradio Oscara za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1953. – Karl Malden (A Streetcar Named Desire)

Najbolji sporedni glumac 1952. - Karl Malden (A Streetcar Named Desire)

A Streetcar Named Desire je klasik koji se bavi životom siromašne i disfunkcionalne obitelji u New Orleansu. Karl Malden tumači ulogu Mitcha, prijatelja lika Stanleyja Kowalskog. Mitch je lik koji pokušava biti dobar, ali se bori s vlastitim nedostacima. Malden je izveo svoju ulogu sa puno empatije i dubine, a njegov lik je doprinio velikom uspjehu filma, što je rezultiralo nagradom Oscar za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1952. – George Sanders (All About Eve)

Najbolji sporedni glumac 1951. - George Sanders (All About Eve)

George Sanders osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Addisona DeWitta u filmu All About Eve. Addison DeWitt je kritičar kazališta i manipulativni lik koji igra ključnu ulogu u intrigi oko uspona mlade glumice Eve Harrington. DeWitt je suptilan, oštar i ponekad okrutan u svom ponašanju, ali se također može pokazati šarmantnim i privlačnim.


Najbolji sporedni glumac 1951. – Dean Jagger (Twelve O’Clock High)

Najbolji sporedni glumac 1950. - Dean Jagger (Twelve O'Clock High)

Dean Jagger osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Generala Franka Savagea u filmu Twelve O’Clock High. Jaggerov lik je pilot koji se suočava s teškim odlukama u ulozi vođe bombarderske grupe tijekom Drugog svjetskog rata.


Najbolji sporedni glumac 1950. – Walter Huston (The Treasure of the Sierra Madre)

Najbolji sporedni glumac 1949. - Walter Huston (The Treasure of the Sierra Madre)

Walter Huston osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Howarda u filmu The Treasure of the Sierra Madre. Howard je iskusni tragač koji pomaže dvojici muškaraca u potrazi za zlatom u Meksiku, ali njegova uloga dobiva dramataični preokret. Howard je inteligentan, ali također ima nizak prag tolerancije prema ljudskoj gluposti.


Najbolji sporedni glumac 1949. – Edmund Gwenn (Miracle on 34th Street)

Najbolji sporedni glumac 1948. - Edmund Gwenn (Miracle on 34th Street)

Edmund Gwenn osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Krisa Kringla u filmu Miracle on 34th Street. Kris Kringle je simpatični starac koji se zapošljava kao Djed Božićnjak u robnoj kući Macy’s, a koji tvrdi da je pravi Djed Božićnjak.


Najbolji sporedni glumac 1948. – Harold Russell (The Best Years of Our Lives)

Najbolji sporedni glumac 1947. - Harold Russell (The Best Years of Our Lives)

Harold Russell osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Homera Parrisha u filmu The Best Years of Our Lives. Russellov lik je ratni veteran koji se vratio kući bez obje ruke. On je osvojio srca publike i kritike za svoju autentičnu i dirljivu ulogu. Naravno, u to doba nije bilo specijalnih efekata koji bi učinili da izgleda kao da Russell nema ruke, već ih on zaista nije imao, što ga nije zaustavilo u glumačkoj karijeri.


Najbolji sporedni glumac 1947. – James Dunn (A Tree Grows in Brooklyn)

Najbolji sporedni glumac 1946. - James Dunn (A Tree Grows in Brooklyn)

James Dunn osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Johnnyja Nolana u filmu A Tree Grows in Brooklyn. Johnny je otac koji se bori s ovisnošću o alkoholu i koji se suočava s brojnim izazovima u životu.


Najbolji sporedni glumac 1946. – Barry Fitzgerald (Going My Way)

Najbolji sporedni glumac 1945. - Barry Fitzgerald (Going My Way)

Barry Fitzgerald osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Fitzgibbona u filmu Going My Way. Fitzgeraldov lik je irski svećenik koji pomaže novom svećeniku, kojeg glumi Bing Crosby, da se prilagodi svom novom položaju.


Najbolji sporedni glumac 1945. – Charles Coburn (The More the Merrier)

Najbolji sporedni glumac 1944. - Charles Coburn (The More the Merrier)

Charles Coburn glumio je Benjamina Dinglea u filmu The More the Merrier. Benjamin je stariji muškarac koji podijeli stan s mladim parom i tijekom boravka se zaljubi u djevojku. Coburn je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu lika koji je prikazan kao duhovit i šarmantan.


Najbolji sporedni glumac 1944. – Van Heflin (Johnny Eager)

Najbolji sporedni glumac 1943. - Van Heflin (Johnny Eager)

Van Heflin je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Johnnyja Eagera u istoimenom filmu iz 1941. godine. Heflinov lik, Johnny Eager, je kriminalac koji pokušava izbjeći pravdu i koga proganja policajac koji pokušava pronaći dokaze protiv njega.


Najbolji sporedni glumac 1943. – Donald Crisp (How Green Was My Valley)

Najbolji sporedni glumac 1942. - Donald Crisp (How Green Was My Valley)

Donald Crisp dobio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Gwilyma Morgana u filmu How Green Was My Valley. Crispov lik prikazan je kao patrijarh velike obitelji koja se bavi rudarstvom u Walesu tijekom 19. stoljeća. On se suočava s izazovima promjena u industriji, kao i sa sukobima unutar svoje obitelji.


Najbolji sporedni glumac 1942. – Walter Brennan (The Westerner)

Najbolji sporedni glumac 1941. - Walter Brennan (The Westerner)

Walter Brennan dobio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu ‘Doca’ Hollidaya u filmu The Westerner. Brennanov lik je prikazan kao egzotični kockar i revolveraš koji pomaže glavnom liku u borbi protiv korumpiranih lokalnih vlasti. Brennanu je ovo bio čak treći Oscar za najboljeg sporednog glumca u razmaku od samo šest godina, a trenutno je i jedini glumac koji je u ovoj kategoriji osvojio tri Oscara.


Najbolji sporedni glumac 1941. – Thomas Mitchell (Stagecoach)

Najbolji sporedni glumac 1940. - Thomas Mitchell (Stagecoach)

Thomas Mitchell osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca drugi put zaredom za ulogu doktora Boonea u filmu Stagecoach. Mitchellov lik, doktor Boone, na putovanju je, a suočava se s izazovima i opasnostima istoga. Pritom pomaže putnicima da se također suoče s njima.


Najbolji sporedni glumac 1940. – Thomas Mitchell (Gone with the Wind)

Najbolji sporedni glumac 1939. - Thomas Mitchell (Gone with the Wind)

Thomas Mitchell u filmu Gone with the Wind glumi lika pod imenom Gerald O’Hara. Gerald O’Hara je prikazan kao bogati irski imigrant koji je uspio stvoriti svoje imanje u Georgiji prije građanskog rata. On je čovjek koji cijeni obrazovanje i vjeruje u važnost zemlje i tradicionalnih vrijednosti. U filmu, njegova smrt tijekom rata predstavlja gubitak za njegovu obitelj i zajednicu.


Najbolji sporedni glumac 1939. – Walter Brennan (Kentucky)

Najbolji sporedni glumac 1938. - Walter Brennan (Kentucky)

Walter Brennan je u filmu Kentucky poznat kao Peter Goodnight, trener trkaćih konja. Goodnight je prikazan kao iskusni trener koji ima posebnu vezu sa svojim konjima i koji se suočava s problemima u industriji konjičkih utrka. U filmu, on pomaže glavnom liku Johnu Clayju da uspije u utrkama, ali se također suočava sa svojim vlastitim izazovima i problemima. Za ovu je ulogu dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca.


Najbolji sporedni glumac 1938. – Joseph Schildkraut (The Life of Emile Zola)

Najbolji sporedni glumac 1937. - Joseph Schildkraut (The Life of Emile Zola)

Joseph Schildkraut je u filmu The Life of Emile Zola poznat kao kapetan Alfred Dreyfus, francuski židovski vojni časnik koji je krivo optužen i osuđen za špijunažu u jednom od najkontroverznijih sudskih procesa u francuskoj povijesti. Dreyfusova nepravedna osuda i borba za pravdu predstavljaju glavni zaplet filma, a Schildkraut je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu.


Najbolji sporedni glumac 1937. – Walter Brennan (Come and Get It)

Najbolji sporedni glumac 1936. - Walter Brennan (Come and Get It)

Walter Brennan u filmu Come and Get It glumi Swana Bostroma, alkoholičara i šumara koji se sukobljava s mladim nasljednikom tvrtke za koju radi. Brennan je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu lika koji se bori s ovisnošću, starosti i unutarnjim konfliktima.

Similar Posts