oscar za najboljeg sporednog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg sporednog glumca (od 1937. do danas)

Oscar za najboljeg sporednog glumca na dodjelama od 1999. godine do 1980. godine

Najbolji sporedni glumac 1999. – James Coburn (Affliction)

Najbolji sporedni glumac 1999. - James Coburn (Affliction)

James Coburn osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca 1999. godine za svoju ulogu u filmu Affliction. U njemu, Coburn glumi oca koji je alkoholičar i nasilnik. Coburn je u karijeri odglumio mnoge uloge u vesternima, a svojim nastupom u ovom filmu pokazao je da se može istaknuti i u dramskim ulogama.


Najbolji sporedni glumac 1998. – Robin Williams (Good Will Hunting)

Najbolji sporedni glumac 1998. - Robin Williams (Good Will Hunting)

Robin Williams je osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Good Will Hunting. U filmu, Williams glumi terapeuta koji radi s glavnim likom, briljantnim, ali problematičnim Willom Huntingom te mu pomaže da prevlada svoje emocionalne probleme i iskoristi svoj puni potencijal.


Najbolji sporedni glumac 1997. – Cuba Gooding Jr. (Jerry Maguire)

Najbolji sporedni glumac 1997. - Cuba Gooding Jr. (Jerry Maguire)

Cuba Gooding Jr. je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Jerry Maguire. U filmu, Gooding glumi NFL igrača koji želi više od života i sporta, ali se suočava s poteškoćama u svojoj karijeri. Njegov slavni citat “Show me the money!” iz flma stekao je status kultnog.


Najbolji sporedni glumac 1996. – Kevin Spacey (The Usual Suspects)

Najbolji sporedni glumac 1996. - Kevin Spacey (The Usual Suspects)

Kevin Spacey je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u kriminalističkom trileru The Usual Suspects. U filmu, Spacey glumi lika po imenu Verbal Kint, prevaranta s cerebralnom paralizom koji je jedini preživjeli član pljačkaške ekipe koja je opljačkala brod. Njegova izvedba se smatra jednom od najboljih uloga u karijeri i često se navodi kao jedan od najvećih preokreta u filmskoj povijesti.


Najbolji sporedni glumac 1995. – Martin Landau (Ed Wood)

Najbolji sporedni glumac 1995. - Martin Landau (Ed Wood)

Martin Landau je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca 1995. godine za svoju izvedbu u filmu Ed Wood. U filmu, Landau glumi legendarnog glumca Bélu Lugosija, koji je postao poznat po svom portretiranju vampira u klasiku horor filma “Dracula” iz 1931. godine.


Najbolji sporedni glumac 1994. – Tommy Lee Jones (The Fugitive)

Najbolji sporedni glumac 1994. - Tommy Lee Jones (The Fugitive)

Tommy Lee Jones osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca 1994. godine za ulogu u filmu The Fugitive. U filmu, Jones glumi glavnog lovca na bjegunca, federalnog maršala Sama Gerarda, koji se upušta u opasnu potjeru za Dr. Richardom Kimbleom, optuženim za ubojstvo svoje supruge.


Najbolji sporedni glumac 1993. – Gene Hackman (Unforgiven)

Najbolji sporedni glumac 1993. - Gene Hackman (Unforgiven)

Gene Hackman osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca 1993. godine za ulogu u filmu Unforgiven. U njemu, Hackman glumi zlog šerifa Little Billa Daggetta, koji pokušava zaštititi svoj grad od skupine plaćenika koja traži osvetu.


Najbolji sporedni glumac 1992. – Jack Palance (City Slickers)

Najbolji sporedni glumac 1992. - Jack Palance (City Slickers)

Jack Palance osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju izvedbu u filmu City Slickers. U filmu, Palance glumi starijeg kauboja poznatog kao Curly, koji djeluje kao mentor glavnom liku.


Najbolji sporedni glumac 1991. – Joe Pesci (Goodfellas)

Najbolji sporedni glumac 1991. - Joe Pesci (Goodfellas)

Joe Pesci je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu Tommyja DeVita u filmu Goodfellas. U filmu, Pesci tumači ulogu psihopatskog mafijaša koji koristi nasilje kako bi održao svoju poziciju u organiziranom kriminalu.


Najbolji sporedni glumac 1990. – Denzel Washington (Glory)

Najbolji sporedni glumac 1990. - Denzel Washington (Glory)

Denzel Washington je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Glory. Film je to koji govori o afroameričkim vojnicima koji su se borili u Građanskom ratu. Washington je tumačio ulogu buntovnog vojnika Tripa koji se na kraju suočio sa smrću.


Najbolji sporedni glumac 1989. – Kevin Kline (A Fish Called Wanda)

Najbolji sporedni glumac 1989. - Kevin Kline (A Fish Called Wanda)

Kevin Kline je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u komediji A Fish Called Wanda. Kline je tumačio lik Otta, pomalo glupavog, ali i opasnog kriminalca. Njegova izvedba bila je duhovita i zabavna, što je zasluženo nagrađeno.


Najbolji sporedni glumac 1988. – Sean Connery (The Untouchables)

Najbolji sporedni glumac 1988. - Sean Connery (The Untouchables)

Sean Connery je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu The Untouchables. U filmu, Connery tumači ulogu Jimmyja Malonea, iskusnog policajca koji pomaže u borbi protiv Al Caponea u Chicagu u 1930-ima.


Najbolji sporedni glumac 1987. – Michael Caine (Hannah and Her Sisters)

Najbolji sporedni glumac 1987. - Michael Caine (Hannah and Her Sisters)

Michael Caine je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u Woody Allenovom filmu Hannah and Her Sisters. U filmu je pozant kao Elliot, suprug glavne junakinje Hannah, koji se zaljubljuje u sestru svoje supruge. Caine je dočarao svoj lik kao šarmantnog, pomalo neodgovornog i nesigurnog muškarca koji želi poboljšati svoj život i naći novu ljubav.


Najbolji sporedni glumac 1986. – Don Ameche (Cocoon)

Najbolji sporedni glumac 1986. - Don Ameche (Cocoon)

Don Ameche osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Cocoon, u kojem glumi lika Benjamina Lucketta, stanara staračkog doma u kojem se događaju neobične stvari. Amecheova uloga bila je zanimljiva jer je njegov lik putem vanzemaljske energije pomlađen, što je bilo vrlo izazovno za ovog veterana glumačke scene.


Najbolji sporedni glumac 1985. – Haing S. Ngor (The Killing Fields)

Najbolji sporedni glumac 1985. - Haing S. Ngor (The Killing Fields)

Haing S. Ngor osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu The Killing Fields, temeljenom na istinitoj priči o brutalnosti Crvenih Kmera u Kambodži. Ngor je glumio novinara i humanitarnog radnika, Ditha Prana, koji je preživio sve strahote kambodžanskog režima. Ngor, sam žrtva Crvenih Kmera, uspio je prenijeti sve emocije koje je njegov lik proživljavao, od očaja i bijesa, do nade i preživljavanja. Ovo mu je bio prvi i jedini glumački angažman.


Najbolji sporedni glumac 1984. – Jack Nicholson (Terms of Endearment)

Najbolji sporedni glumac 1984. - Jack Nicholson (Terms of Endearment)

U filmu Terms of Endearment, Jack Nicholson glumi bivšeg astronauta i susjeda glavne junakinje koja je majka jedne djevojčice koja se bori s rakom. Nicholsonov lik je prikazan kao neozbiljan i šarmantan, ali i kao osoba koja se suočava s vlastitim neuspjehom i krizom identiteta. Nicholson je osvojio svoj drugi Oscar za ovu ulogu, nakon što je prethodno osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu One Flew Over the Cuckoo’s Nest.


Najbolji sporedni glumac 1983. – Louis Gossett Jr. (An Officer and a Gentleman)

Najbolji sporedni glumac 1983. - Louis Gossett Jr. (An Officer and a Gentleman)

Louis Gossett Jr. je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu An Officer and a Gentleman. Film se bavi pričom o mladom momku pod imenom Zack Mayo koji se upisuje na obuku za pilota u mornarici. Tijekom obuke, Zack se upušta u ljubavnu vezu s tvorničkom radnicom. Louis Gossett je u ulozi Emila Foleyja, Zackovog nadređenog u mornarici.


Najbolji sporedni glumac 1982. – John Gielgud (Arthur)

Najbolji sporedni glumac 1982. - John Gielgud (Arthur)

John Gielgud je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Arthur. Film je komedija o bogatom nasljedniku Arthuru Bachu, koji mora izabrati između svog bogatstva i ljubavi svog života. Gielgud glumi Hobsona, slugu koji je posvećen Bachu, no koji također ne bježi od toga da mu kaže istinu o njegovim nedostacima.


Najbolji sporedni glumac 1981. – Timothy Hutton (Ordinary People)

Najbolji sporedni glumac 1981. - Timothy Hutton (Ordinary People)

Timothy Hutton je osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu Ordinary People. Film prati život obitelji Jarrett koja se bori s posljedicama smrti. Hutton glumi Conrada Jarretta, tinejdžera koji je preživio nesreću u kojoj je poginuo njegov brat.


Najbolji sporedni glumac 1980. – Melvyn Douglas (Being There)

Najbolji sporedni glumac 1980. - Melvyn Douglas (Being There)

U filmu Being There, Melvyn Douglas glumi starog milijunaša Benjamina Randla koji upoznaje Chancea, čovjeka s mentalnom retardacijom koji je proveo cijeli život radeći u vrtu. Randle gleda na Chanceovo stanje kao mudrost i zapošljava ga u svojoj kući. Ovo je bio drugi Oscar za najboljeg sporednog glumca kojeg je odvojio Douglas.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg sporednog glumca u razdoblju od 1979. godine do 1960. godine!

Similar Posts