oscar za najboljeg glavnog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg glavnog glumca (od 1929. do danas)

Oscar za najboljeg glavnog glumca je najveća nagrada koja postoji za taj tip filmske uloge i samo su se neki od najboljih glumaca ikad uspjeli okititi njome u njezinoj dugoj i bogatoj povijesti. Nekima je to pošlo za rukom više puta i zbog toga se smatraju nekim od najuspješnijih glumaca u filmskom svijetu.

Oscar za najboljeg glavnog glumca u filmu se kao kategorija dodjeljuje se još od 1929. godine, tako da ga je osvojio velik broj sjajnih glumaca koji će ostati zapamćeni zauvijek, a ovaj popis jedno je od takvih mjesta. U nastavku vam stoga donosimo sve dobitnike te prestižne nagrade od onih najnovijih, pa sve do onih kojima je to prvima pošlo za rukom!

Oscar za najboljeg glavnog glumca na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Najbolji glumac 2023. – Brendan Fraser (The Whale)

Najbolji glumac 2023. - Brendan Fraser (The Whale)

Brendan Fraser u filmu The Whale glumi lik Charlieja, kojeg je prema romanu “The Whale” napisao autor Samuel D. Hunter. Charlie je usamljeni i pretili pisac koji je zarobljen u svom tijelu i koji pokušava popraviti svoje odnose sa svojom obitelji i bivšom suprugom dok se suočava s neizbježnom smrću. Ova uloga donijela je Brendanu Fraseru jedinu nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca u karijeri.


Najbolji glumac 2022. – Will Smith (King Richard)

Najbolji glumac 2022. - Will Smith (King Richard)

Will Smith u ovom filmu glumi Richarda Williamsa, oca tenisačica Venus i Serene Williams. Richard je odlučan u tome da svoje kćeri trenira u tenisu i odvede ih do najviših razina profesionalnog sporta, unatoč rasnim i društvenim preprekama s kojima se suočavaju u svijetu tenisa. Za tu ulogu je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca, a samu dodjelu prati kontroverza kada je udario Chrisa Rocka nakon uvreda.


Najbolji glumac 2021. – Anthony Hopkins (The Father)

Najbolji glumac 2021. - Anthony Hopkins (The Father)

Anthony Hopkins je glumio Anthonija, starog čovjeka koji pati od demencije, u filmu The Father. Kroz njegovu perspektivu, gledatelji doživljavaju njegovu zbunjenost i gubitak kontrole nad vlastitim životom, kao i emocionalnu borbu koju vodi sa svojom kćeri koja se brine za njega. Ovo je drugi Oscar za najboljeg glavnog glumca kojeg je osvojio Hopkins.


Najbolji glumac 2020. – Joaquin Phoenix (Joker)

Najbolji glumac 2020. - Joaquin Phoenix (Joker)

Joaquin Phoenix glumi Arthura Flecka, propalog stand-up komičara koji se bori s mentalnim bolestima i osjećajem izoliranosti u društvu. Kako gubi sve više kontrole nad svojim životom, Arthur se polako pretvara u svog alter ega, Jokera, čiji činovi nasilja pokreću kaos i nemir u Gothamu. Ovo je jedini Oscar za najboljeg glavnog glumca kojeg je zasad osvojio Joaquin Phoenix.


Najbolji glumac 2019. – Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Najbolji glumac 2019. - Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Rami Malek je u ovom filmu utjelovio Freddieja Mercuryja, frontmena kultnog britanskog benda Queen. Lik Freddieja Mercuryja prikazan je kao karizmatičan i živahan, ali istovremeno i kao osoba koja se bori s vlastitim demonima i izazovima koje nosi slava.


Najbolji glumac 2018. – Gary Oldman (Darkest Hour)

Najbolji glumac 2018. - Gary Oldman (Darkest Hour)

Gary Oldman je glumio Winstona Churchilla u filmu Darkest Hour. Churchill je prikazan kao odlučan i hrabar lider u vremenima kada je Velika Britanija bila u opasnosti od nacističke invazije tijekom Drugog svjetskog rata. Lik je prikazan kao osoba s dubokom ljubavi prema svojoj zemlji i čvrstim uvjerenjima koja ga vode u teškim vremenima.


Najbolji glumac 2017. – Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Najbolji glumac 2017. - Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Lee Chandler je u filmu Manchester by the Sea nesretan i usamljen čovjek koji se suočava s teškim gubicima u životu. Lik je prikazan kao osoba koja se bori s vlastitim emocijama i traumama iz prošlosti, a istovremeno se brine za nećaka nakon smrti brata.


Najbolji glumac 2016. – Leonardo DiCaprio (The Revenant)

Najbolji glumac 2016. - Leonardo DiCaprio (The Revenant)

Leonardo DiCaprio je glumio Hugh Glassa u filmu The Revenant. Hugh Glass je preživjeli lovac koji je ostavljen da umre u divljini nakon napada divljih životinja. Lik je prikazan kao osoba koja se suočava s brojnim fizičkim i emocionalnim izazovima dok pokušava preživjeti u ekstremno teškim uvjetima. Za ovu je ulogu Leonardo DiCaprio dobio Oscar za najboljeg glavnog glumca, nakon što je po mnogima tu nagradu zaslužio i puno ranije za neke svoje uloge.


Najbolji glumac 2015. – Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Najbolji glumac 2015. - Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Eddie Redmayne u filmu The Theory of Everything tumači lik slavnog fizičara Stephena Hawkinga. Lik je prikazan kao inteligentan, strastven i uporan, ali istovremeno i suočen s nizom izazova i prepreka, uključujući dijagnozu ALS-a koja ga ograničava u svakodnevnom životu.


Najbolji glumac 2014. – Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

Najbolji glumac 2014. - Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

Matthew McConaughey u filmu Dallas Buyers Club tumači lik Rona Woodroofa, koji nakon dijagnoze HIV-a postaje borac za prava pacijenata s AIDS-om i osniva klub za kupovinu ilegalnih lijekova. Lik je prikazan kao hrabar, odlučan i pun životne energije, unatoč brojnim izazovima s kojima se suočava. McConaughey je za ovu ulogu odnio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 2013. – Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Najbolji glumac 2013. - Daniel Day-Lewis (Lincoln)

U filmu Lincoln, Daniel Day-Lewis glumi lik američkog predsjednika Abrahama Lincolna u posljednjim danima njegovog mandata. Lik je prikazan kao mudar, strastven i odlučan lider koji se bori za ukidanje ropstva u SAD-u tijekom građanskog rata. Ovo je treći Oscar za najboljeg glavnog glumca kojeg je osvojio Daniel Day-Lewis.


Najbolji glumac 2012. – Jean Dujardin (The Artist)

Najbolji glumac 2012. - Jean Dujardin (The Artist)

Jean Dujardin u filmu The Artist tumači lik Georgea Valentina, glumca u Hollywoodu s početka zvučne ere. Lik je prikazan kao šarmantan, duhovit i ambiciozan, ali istovremeno i suočen s neizbježnim promjenama u filmskoj industriji i njegovom životu. Dujardin je dobio Oscar za najboljeg glavnog glumca za ovu ulogu.


Najbolji glumac 2011. – Colin Firth (The King’s Speech)

Najbolji glumac 2011. - Colin Firth (The King's Speech)

Lik kojeg je Colin Firth utjelovio u filmu “The King’s Speech” je princ Albert, vojvoda od Yorka, koji se nakon iznenadne abdikacije svog brata Edwarda VIII., nalazi u situaciji da mora preuzeti prijestolje i postati kralj George VI. Albert je vrlo nesiguran i muči ga gubitak samopouzdanja i stotinu drugih strahova i nedostataka. Njegova borba da se izbori s tim problemima i postane dostojanstveni kralj je srž filma.


Najbolji glumac 2010. – Jeff Bridges (Crazy Heart)

Najbolji glumac 2010. - Jeff Bridges (Crazy Heart)

U ovom filmu, Jeff Bridges glumi slomljenog country glazbenika Bad Blakea. Bad je propali glazbenik koji se bori s ovisnošću o alkoholu i promiskuitetnim stilom života. Njegova glazba se ne svira na radiju, a koncerti su mu uglavnom u trošnim barovima i motelima. No, unatoč tome, on ne odustaje od glazbe koju voli i kroz cijeli film vidimo njegove borbe da se izvuče iz ovisnosti i ponovno uspostavi svoju karijeru i život.


Najbolji glumac 2009. – Sean Penn (Milk)

Najbolji glumac 2009. - Sean Penn (Milk)

Sean Penn glumi Harveyja Milka, prvu otvoreno homoseksualnu osobu koja je izabrana na neku javnu funkciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Film prikazuje Milkov život u San Franciscu u kasnim 1970-ima i njegovu borbu za prava LGBT osoba. Milk se pojavljuje kao karizmatična, inteligentna i strastvena osoba koja je spremna na sve kako bi postigla ciljeve. Njegova uloga je ključna u promicanju LGBT prava i razbijanju tabua o homoseksualnosti. Naravno, za nju je osvojio i Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 2008. – Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

Najbolji glumac 2008. - Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

Lik kojeg tumači Daniel Day-Lewis u filmu There Will Be Blood je Daniel Plainview, rudar i naftni magnat iz vremena Velike depresije. Daniel je ambiciozan, želi biti najbogatiji čovjek u gradu i spreman je učiniti sve kako bi postigao taj cilj. Njegova osamljenost i beskompromisnost postaju sve više izražene karakteristike kako postaje bogatiji i moćniji. Ovo je drugi od ukupno čak tri Oscara za najboljeg glavnog glumca koje je osvojio Day-Lewis.


Najbolji glumac 2007. – Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Najbolji glumac 2007. - Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Forest Whitaker tumači lik ugandskog diktatora Idi Amina, što mu donosi Oscar za najboljeg glavnog glumca. Amina portretira kao kompleksnog lika. Na početku se pojavljuje kao karizmatičan vođa koji se zalaže za prava svojih ljudi, ali kako film odmiče, njegova brutalnost i paranoja postaju očigledni.


Najbolji glumac 2006. – Philip Seymour Hoffman (Capote)

Najbolji glumac 2006. - Philip Seymour Hoffman (Capote)

Philip Seymour Hoffman utjelovljuje poznatog pisca Trumana Capotea tijekom vremena kada je pisao svoju kultnu knjigu “Hladnokrvno ubojstvo”. Hoffmanova uloga prati Capotea dok istražuje i piše o stvarnom ubojstvu obitelji Clutter u Kansasu.


Najbolji glumac 2005. – Jamie Foxx (Ray)

Najbolji glumac 2005. - Jamie Foxx (Ray)

U ovom filmu, Jamie Foxx glumi legendarnog slijepog glazbenika Raya Charlesa, a uloga mu donosi Oscar za najboljeg glavnog glumca. Foxxov lik prikazan je kao nevjerojatno talentiran i kreativan umjetnik, ali istovremeno i kao borac protiv diskriminacije i predrasuda koje su tada prevladavale u Sjedinjenim Državama.


Najbolji glumac 2004. – Sean Penn (Mystic River)

Najbolji glumac 2004. - Sean Penn (Mystic River)

Jimmy Markum je muškarac čiji je život uništen kada je kao dječak bio svjedokom brutalnog zločina. Odrastao je i postao kriminalac, a kada se njegova kći ubije, on se vraća u svoj rodni kvart kako bi se osvetio za njezinu smrt. Pennova izvedba donijela mu je prvi Oscar za najboljeg glavnog glumca, a osvojio ih je dva u karijeri.


Najbolji glumac 2003. – Adrien Brody (The Pianist)

Najbolji glumac 2003. - Adrien Brody (The Pianist)

U filmu The Pianist, Adrien Brody tumači lik Wladyslawa Szpilmana, poljskog pijanista židovskog podrijetla koji je preživio nacističku okupaciju Varšave. Brodyjev lik prikazan je kao osjetljiv i ranjiv umjetnik koji se bori za preživljavanje u ekstremnim okolnostima. Szpilmanov lik temelji se na stvarnom životu, a Brody je za svoju izvedbu dobio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 2002. – Denzel Washington (Training Day)

Najbolji glumac 2002. - Denzel Washington (Training Day)

Denzel Washington u ovom filmu glumi Alonza Harrisa, iskusnog detektiva u odjelu za borbu protiv droga u Los Angelesu. Washingtonov lik prikazan je kao karizmatičan i dominantan, ali i manipulativan i nasilan. Njegov lik provodi dan u učenju svog mladog partnera.


Najbolji glumac 2001. – Russell Crowe (Gladiator)

Najbolji glumac 2001. - Russell Crowe (Gladiator)

U Gladiatoru, Russell Crowe je Maximusa Decimus Meridius, rimski generala koji postaje rob nakon što je optužen za ubojstvo cara i izdaju. Croweov lik prikazan je kao junak koji je izgubio sve što je imao, uključujući svoju obitelj i čast. Kroz tijek filma, on se bori za povrat svoje slobode i dostojanstva.


Najbolji glumac 2000. – Kevin Spacey (American Beauty)

Najbolji glumac 2000. - Kevin Spacey (American Beauty)

U ovom filmu, Kevin Spacey je Lester Burnham, sredovječni čovjek koji živi besmislen život i želi promijeniti svoju situaciju. Spaceyjev lik prikazan je kao ironičan i cinik koji se bori protiv konvencija te traži smisao u svom životu. Tijekom filma, on se bori sa svojim osobnim demonima i pokušava se osloboditi svojih ograničenja.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg glavnog glumca u razdoblju od 1999. godine do 1980. godine!

Similar Posts