oscar za najboljeg glavnog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg glavnog glumca (od 1929. do danas)

Oscar za najboljeg glavnog glumca na dodjelama od 1939. godine do 1929. godine

Najbolji glumac 1939. – Clark Gable (Gone with the Wind)

Najbolji glumac 1939. - Clark Gable (Gone with the Wind)

Gone with the Wind je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih filmova svih vremena, a Clark Gable je glumio glavni lik, Rhetta Butlera. Rhett je privlačan, neustrašiv i pametan, a Gableova izvedba uspjela je prikazati lik koji je odlučan u svojim postupcima, ali koji također pokazuje svoju ranjivost i ljubav prema Scarlett O’Hari.


Najbolji glumac 1938. – Spencer Tracy (Boys Town)

Najbolji glumac 1938. - Spencer Tracy (Boys Town)

U filmu Boys Town, Spencer Tracy je u ulozi oca Flanagana, svećenika koji pokušava spasiti mlade dječake od opasnosti u gradu Boys Town. Tracyjeva izvedba je pohvaljena zbog njegove empatije i ljudskosti koje je prikazao u ulozi svećenika, dok se istovremeno suočavao s brojnim problemima u rješavanju problema mladih dječaka.


Najbolji glumac 1937. – Paul Muni (The Story of Louis Pasteur)

Najbolji glumac 1937. - Paul Muni (The Story of Louis Pasteur)

Paul Muni glumi francuskog znanstvenika Louisa Pasteura. Muni je prikazao Pasteura kao čovjeka koji se suočava sa skepticizmom i protivljenjem zbog svojih revolucionarnih znanstvenih ideja, dok se istovremeno suočava s brojnim osobnim gubicima. Muni je uspio izraziti Pasteurovu strast i predanost znanosti, što je rezultiralo dojmljivom izvedbom koja je oduševila publiku i kritičare.


Najbolji glumac 1936. – Victor McLaglen (The Informer)

Najbolji glumac 1936. - Victor McLaglen (The Informer)

McLaglen je glumio bivšeg pripadnika gerilske skupine u Irskoj koji se bori za nezavisnost od Velike Britanije. Nakon što izdaje svog prijatelja kako bi zaradio novac, postaje optuženik u mreži manipulacije i izdaje. McLaglenova izvedba dočarava osjećaj krivnje, žaljenja i očaja dok se suočava sa posljedicama svojih postupaka.


Najbolji glumac 1935. – Clark Gable (It Happened One Night)

Najbolji glumac 1935. - Clark Gable (It Happened One Night)

Gable glumi Petera Warnea, šarmantnog i inteligentnog novinara koji se sprijatelji s bogatom nasljednicom Ellen Andrews, koju tumači Claudette Colbert, dok se oboje bore s različitim problemima i sukobima na putu do New Yorka. Gableova izvedba je prepuna šarma, humora i britkog uma, dok njegova nevjerojatna hemija s Colbertovom čini ovaj film jednim od klasika romantične komedije.


Najbolji glumac 1934. – Charles Laughton (The Private Life of Henry VIII)

Najbolji glumac 1934. - Charles Laughton (The Private Life of Henry VIII)

U ovoj povijesnoj drami, Laughton je glumio engleskog kralja Henrika VIII, koji je poznat po svojim brojnim brakovima i kontroverznom životu. Laughtonova izvedba uspijeva dočarati kompleksnost i snagu ovog lika, kao i njegovu emocionalnu ranjivost i poteškoće u pronalaženju ljubavi i sreće.


Najbolji glumac 1933. – Wallace Beery (The Champ) i Fredric March (Dr. Jekyll and Mr. Hyde)

Najbolji glumac 1933. - Wallace Beery (The Champ) i Fredric March (Dr. Jekyll and Mr. Hyde)

1933. godine, dvojica glumaca, Wallace Beery i Fredric March, podijelila su nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca, što je jedini takav slučaj u povijesti ove kategorije.

Wallace Beery je osvojio nagradu za svoju ulogu u filmu The Champ gdje je bio bivši boksački prvak koji se bori za povratak u ring, ali je i suočen s ovisnošću o alkoholu i financijskim problemima. Beery je bio jedan od najpopularnijih glumaca u to vrijeme, a ova uloga mu je donijela veliko priznanje.

Fredric March, s druge strane, osvojio je nagradu za svoju ulogu u filmu Dr. Jekyll and Mr. Hyde, gdje je glumio uglednog liječnika Henryja Jekylla i njegov zli alter ego, Edwarda Hydea. Marchova izvedba je impresivna jer uspijeva dočarati dramatične i strašne transformacije između dva lika, koji se bore za kontrolu nad svojim životima i umovima.

Podjela nagrade Oscar za najboljeg glavnog glumca bila je iznenađenje za mnoge, jer su mnogi kritičari i publika očekivali da će nagrada biti dodijeljena samo jednom glumcu. Međutim, i Beery i March su odradili izvrsne izvedbe u svojim ulogama, zbog čega je Akademija odlučila nagraditi obojicu.


Najbolji glumac 1932. – Lionel Barrymore (A Free Soul)

Najbolji glumac 1932. - Lionel Barrymore (A Free Soul)

Lionel Barrymore je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu A Free Soul. U njemu glumi alkoholičara koji se mora suočiti sa svojom kćeri koja je zapala u nevolje s opasnim muškarcem.


Najbolji glumac 1931. – George Arliss (Disraeli)

Najbolji glumac 1931. - George Arliss (Disraeli)

George Arliss se okitio zlatnim kipićem 1931. godine za ulogu u filmu Disraeli. Glumio je britanskog političara Benjamina Disraelija koji se bori protiv oporbe u parlamentu. Arlissova gluma bila je iznimno uvjerljiva, a kritičari su mu često isticali sposobnost da se uživi u likove koje tumači.


Najbolji glumac 1930. – Warner Baxter (In Old Arizona)

Najbolji glumac 1930. - Warner Baxter (In Old Arizona)

Warner Baxter je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca 1930. godine za ulogu u filmu In Old Arizona. U ovom vesternu glumi Cisco Kida, poznatog razbojnika i kauboja. Baxterova izvedba bila je vrlo dojmljiva, a njegov prikaz kaubojskog života i kulture vrlo uvjerljiv.


Najbolji glumac 1929. – Emil Jannings (The Last Command i The Way of All Flesh)

Najbolji glumac 1929. - Emil Jannings (The Last Command i The Way of All Flesh)

Emil Jannings je osvojio prvu nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1929. godine, i to za čak dvije uloge u filmovima The Last Command i The Way of All Flesh. U prvom filmu glumi generala ruske carske vojske koji se susreće sa svojim bivšim vojnicima u Hollywoodu, dok u drugom tumači lik sredovječnog čovjeka koji se suočava s otkrićem da je njegov životni rad bio uzaludan. Jannings je bio jedan od prvih velikih glumaca njemačke kinematografije, a njegove izvedbe u ovim filmovima bile su dovoljno impresivne da mu donesu prvu nagradu na dodjeli Oscara.

Similar Posts