oscar za najboljeg glavnog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg glavnog glumca (od 1929. do danas)

Oscar za najboljeg glavnog glumca na dodjelama od 1979. godine do 1960. godine

Najbolji glumac 1979. – Jon Voight (Coming Home)

Najbolji glumac 1979. - Jon Voight (Coming Home)

Jon Voight osvojio je nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca za svoju ulogu u filmu Coming Home. Film prati povratak vojnika iz Vijetnama koji se nakon ozljede vraća kući te se upoznaje sa ženom svojeg prijatelja, koja se aktivistički angažira protiv rata.


Najbolji glumac 1978. – Richard Dreyfuss (The Goodbye Girl)

Najbolji glumac 1978. - Richard Dreyfuss (The Goodbye Girl)

Richard Dreyfuss osvojio je nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca za ulogu Elliota Garfielda u romantičnoj komediji The Goodbye Girl. Film prati susret Elliota s razvedenom majkom i njezinom kćeri koje žive u New Yorku te se zbližavaju nakon turbulentnog početka njihovog odnosa.


Najbolji glumac 1977. – Peter Finch (Network)

Najbolji glumac 1977. - Peter Finch (Network)

Peter Finch posthumno je osvojio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1977. godine za svoju ulogu u filmu Network, redatelja Sidneyja Lumeta. Film prati novinara koji postaje senzacija nakon što objavi da će se ubiti uživo na televiziji zbog loših gledanosti vijesti.


Najbolji glumac 1976. – Jack Nicholson (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)

Najbolji glumac 1976. - Jack Nicholson (One Flew Over the Cuckoo's Nest)

U filmu koji je osvojio nagradu Oscra za najbolji film, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, lik kojeg Nicholson glumi je Randle McMurphy, zatvorenik koji se pretvara da je lud kako bi izbjegao posao u zatvoru i bio premješten u duševnu bolnicu. Tamo se suprotstavlja okrutnoj glavnoj sestri i pokušava osvojiti naklonost ostalih pacijenata.


Najbolji glumac 1975. – Art Carney (Harry and Tonto)

Najbolji glumac 1975. - Art Carney (Harry and Tonto)

Art Carney je došao do nagrade Oscar za najboljeg glavnog glumca u filmu Harry and Tonto. Lik kojeg je glumio je Harry Coombes, umirovljeni učitelj koji putuje sa svojom mačkom Tonto, nakon što je izbačen iz svog stana u New Yorku. Harry je pomalo zaboravan i pomalo neodlučan, ali ima veliko srce i osjećaj za humor. Putujući kroz SAD, susreće različite ljude i događaje koji ga mijenjaju.


Najbolji glumac 1974. – Jack Lemmon (Save the Tiger)

Najbolji glumac 1974. - Jack Lemmon (Save the Tiger)

Jack Lemmon glumio je Harryja Stonera u svojoj ulozi koja mu je donijela Oscar za najboljeg glavnog glumca. On je vlasnik male tvrtke odjeće koja se bori s financijskim problemima. Harry je ambiciozan, ali i iskren i neustrašiv. Iako je pod stalnim pritiskom da spasi svoj posao, Harry također prolazi kroz emocionalnu krizu i preispituje svoj životni put.


Najbolji glumac 1973. – Marlon Brando (The Godfather)

Najbolji glumac 1973. - Marlon Brando (The Godfather)

U jednoj od najpopularnijih uloga koje su osvojile Oscar za najboljeg glavnog glumca ikad, Marlon Brando je Vito Corleone, moćni mafijaški šef u New Yorku tijekom 1940-ih godina. Vito je inteligentan, lukav i sposoban, ali također ima duboke moralne vrijednosti i osjećaj za obitelj. On vjeruje u poštovanje i uzvraćanje usluge, ali je također spreman upotrijebiti nasilje kako bi zaštitio svoju obitelj i posao.

Zanimljivo je da je Brando odbio primiti ovu nagradu zbog načina na koji je Hollywood prikazivao Indijance u svojim filmovima.


Najbolji glumac 1972. – Gene Hackman (The French Connection)

Najbolji glumac 1972. - Gene Hackman (The French Connection)

The French Connection je film koji se temelji se na istinitoj priči o pokušaju švercanja narkotika u New Yorku. Gene Hackman glumi detektiva Jimmyja “Popeye” Doylea, koji je neustrašiv u lovu na narkotike i poznat je po svojoj nepopustljivoj prirodi.


Najbolji glumac 1971. – George C. Scott (Patton)

Najbolji glumac 1971. - George C. Scott (Patton)

Patton je biografski ratni film koji prati život i karijeru američkog generala Georgea S. Pattona tijekom Drugog svjetskog rata. George C. Scott glumi Pattona, a njegova se izvedba smatra jednom od najboljih u povijesti filma, zbog čega je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1970. – John Wayne (True Grit)

Najbolji glumac 1970. - John Wayne (True Grit)

True Grit je western film, a temelji se na istoimenom romanu Charlesa Portisa. John Wayne glumi Reubena “Rooster” Cogburna, grubog i pijanog američkog maršala koji se prihvaća zadatak pronalaska ubojice oca djevojke.


Najbolji glumac 1969. – Cliff Robertson (Charly)

Najbolji glumac 1969. - Cliff Robertson (Charly)

Charly) je drama koja se temelji na kratkoj priči Flowers for Algernon, Daniela Keyesa. Cliff Robertson glumi Charlyja Gordona, čovjeka s mentalnom retardacijom koji prolazi kroz eksperimentalni tretman koji mu poboljšava inteligenciju, ali se ubrzo suočava s posljedicama.


Najbolji glumac 1968. – Rod Steiger (In the Heat of the Night)

Najbolji glumac 1968. - Rod Steiger (In the Heat of the Night)

Rod Steiger je osvojio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1968. godine za svoju ulogu šerifa Billa Gillespieja u filmu In the Heat of the Night. Film je kriminalistička drama smještena u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, a Steigerova izvedba je bila pohvaljena zbog njegove suptilne i kompleksne interpretacije lika koji mora surađivati s afroameričkim detektivom u rješavanju ubojstva u gradu koji je zahvaćen rasnom napetošću.


Najbolji glumac 1967. – Paul Scofield (A Man for All Seasons)

Najbolji glumac 1967. - Paul Scofield (A Man for All Seasons)

U ovom filmu Thomas More je engleski odvjetnik i političar u 16. stoljeću, koji se sukobljava s kraljem Henryjem VIII. zbog njegovog odbijanja da prizna kraljevu nezakonitu ženidbu i napusti svoju vjeru. More se suočava s političkim pritiscima, prijetnjama smrću i moralnim izazovima, ali ostaje vjeran svojim uvjerenjima i moralnom kodeksu.


Najbolji glumac 1966. – Lee Marvin (Cat Ballou)

Najbolji glumac 1966. - Lee Marvin (Cat Ballou)

Lee Marvin je dobio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca za svoju ulogu Kid Shelleena, pijanog revolveraša koji se pridružuje Cat Ballou, ženi koja traži osvetu za ubojstvo svog oca. Kid je prikazan kao neugodan i grub, ali i kao netko s kim se može osjetiti empatiju zbog njegovih poteškoća i unutarnje boli.


Najbolji glumac 1965. – Rex Harrison (My Fair Lady)

Najbolji glumac 1965. - Rex Harrison (My Fair Lady)

Rex Harrison u filmu My Fair Lady glumi Henryja Higginsa, egocentričnog profesora fonetike koji preuzima zadatak da preobrati skromnu prodavačicu cvijeća u gospođu, dokazivajući svoju teoriju da se društveni položaj može promijeniti samom promjenom načina govora.


Najbolji glumac 1964. – Sidney Poitier (Lilies of the Field)

Najbolji glumac 1964. - Sidney Poitier (Lilies of the Field)

Sidney Poitier je u ovom filmu Homer Smith, putujući radnika koji se zaustavlja u maloj zajednici u Arizoni i preuzima zadatak gradnje crkve za njezine stanovnike. Homer se suočava s predrasudama i rasizmom u zajednici, ali uspijeva nadmašiti te prepreke i postati heroj zajednice. Poitier je uspješno prenio Homerovu upornost, smirenost i integritet, a za to je dobio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1963. – Gregory Peck (To Kill a Mockingbird)

Najbolji glumac 1963. - Gregory Peck (To Kill a Mockingbird)

Atticus Finch je ugledni odvjetnik u malom južnjačkom gradiću u Alabami, koji prihvaća braniti crnca optuženog za silovanje bijele žene. Finch se suočava s predrasudama i rasizmom u zajednici, ali ostaje dosljedan svojim uvjerenjima i nastoji educirati svoju djecu o pravdi i jednakosti.


Najbolji glumac 1962. – Maximilian Schell (Judgment at Nuremberg)

Najbolji glumac 1962. - Maximilian Schell (Judgment at Nuremberg)

Glavni lik ovog filma je Hans Rolf, mladi njemački odvjetnik koji brani njemačke suce optužene za zločine protiv čovječnosti tijekom Drugog svjetskog rata. Rolf se bori s moralnom dilemom između svoje odanosti prema svojoj zemlji i otkrića o zločinima koje su počinili njegovi klijenti.


Najbolji glumac 1961. – Burt Lancaster (Elmer Gantry)

Najbolji glumac 1961. - Burt Lancaster (Elmer Gantry)

Burt Lancaster u filmu Elmer Gantry glumi Elmera Gantryja, karizmatičnog propovjednika koji putuje zemljom. Gantry je prikazan kao manipulativan i licemjeran, ali i kao osoba koja ima iskrene trenutke vjere i sumnje.


Najbolji glumac 1960. – Charlton Heston (Ben-Hur)

Najbolji glumac 1960. - Charlton Heston (Ben-Hur)

Charlton Heston u filmu Ben-Hur glumi Judaha Ben-Hura, židovskog plemića koji je izdan i osuđen na robiju, ali se vraća kao heroj i osvećuje se Rimskom carstvu. Heston je izvrsno prenio Ben-Hurovu transformaciju od bogatog plemića do roba i borca za slobodu, kao i njegovu borbu za pravdu i osvetu protiv rimskih okupatora.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg glavnog glumca u razdoblju od 1959. godine do 1940. godine!

Similar Posts