oscar za najboljeg glavnog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg glavnog glumca (od 1929. do danas)

Oscar za najboljeg glavnog glumca na dodjelama od 1959. godine do 1940. godine

Najbolji glumac 1959. – David Niven (Separate Tables)

Najbolji glumac 1959. - David Niven (Separate Tables)

David Niven je u filmu Separate Tables bio u ulozi Johna Malcolma, engleskog pisca koji se sklonio u hotel u južnoj Engleskoj kako bi napisao novu knjigu. Malcolm je introvert i samotnjak, ali se počne zaljubljivati u Ann Shankland, ženu koja se također sklonila u hotel kako bi se suočila sa svojim problemima.


Najbolji glumac 1958. – Alec Guinness (The Bridge on the River Kwai)

Najbolji glumac 1958. - Alec Guinness (The Bridge on the River Kwai)

Alec Guinness je u ovom filmu britanski zatočenik u japanskom zarobljeništvu, a koji je naredio izgradnju mosta preko rijeke Kwai. Guinnessov lik, poručnik Nicholson, ima čvrsta uvjerenja o britanskoj disciplini i kulturi te postaje opsjednut izgradnjom mosta, čak i kada to ugrozi živote njegovih suboraca.


Najbolji glumac 1957. – Yul Brynner (The King and I)

Najbolji glumac 1957. - Yul Brynner (The King and I)

Kralj Siama zapošljava učiteljicu iz Engleske kako bi podučila njegovu djecu i modernizirala kraljevstvo. Brynner je prikazao složenost kao vođe, prijatelja i oca, a istovremeno je njegova izvedba bila i komična i dramatična te je za nju dobio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1956. – Ernest Borgnine (Marty)

Najbolji glumac 1956. - Ernest Borgnine (Marty)

Marty je skroman prodavač mesnih proizvoda koji se borio s društvenim pritiskom da se oženi i osnuje obitelj. Kroz film, pratimo njegovu borbu da pronađe srodnu dušu i prihvaćanje okoline koja ga gleda kao neuspješnog samca. Borgnine je uspješno utjelovio ovog srdačnog, jednostavnog i ranjivog lika i zaslužio je Oscar za najboljeg glavnog glumca za svoju izvedbu.


Najbolji glumac 1955. – Marlon Brando (On the Waterfront)

Najbolji glumac 1955. - Marlon Brando (On the Waterfront)

U filmu On the Waterfront, Marlon Brando je Terry Malloy, bivši boksač koji se našao u nevolji nakon što je pristao sudjelovati u ubojstvu sindikalnog vođe. Kroz tijek filma, Terryja muči moralna dilema između odanosti svojim prijateljima i borbe protiv korupcije koja vlada u sindikatu.


Najbolji glumac 1954. – William Holden (Stalag 17)

Najbolji glumac 1954. - William Holden (Stalag 17)

William Holden je u filmu Stalag 17 glumio američkog vojnika zatočenog u njemačkom ratnom logoru tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovo ime bilo je J.J. Sefton, a radi se o čovjeku koji je na lošem glasu među svojim suborcima zbog optužbi da surađuje s neprijateljem.


Najbolji glumac 1953. – Gary Cooper (High Noon)

Najbolji glumac 1953. - Gary Cooper (High Noon)

Gary Cooper je dobio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu High Noon gdje je u ulozi šerifa koji se suočava s problemom kada njegov gradić očekuje osveta u liku bivšeg zatvorenika. Cooperov lik, Will Kane, želi pobjeći sa svojom ženom, ali se vraća kako bi se suočio s opasnošću i obranio svoj grad.


Najbolji glumac 1952. – Humphrey Bogart (The African Queen)

Najbolji glumac 1952. - Humphrey Bogart (The African Queen)

Humphrey Bogart osvojio je nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1952. godine za ulogu u filmu The African Queen. U ovom filmu, Bogart tumači lik Charlieja Allnuta, pijanog kapetana broda koji prevozi misionarku Rose Sayer (koju tumači Katherine Hepburn) kroz opasne vode u vrijeme Prvog svjetskog rata.


Najbolji glumac 1951. – José Ferrer (Cyrano de Bergerac)

Najbolji glumac 1951. - José Ferrer (Cyrano de Bergerac)

José Ferrer je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca ulogu u filmu Cyrano de Bergerac u kojem je glumio istoimenog lika, francuskog pjesnika i ratnika iz 17. stoljeća. Cyrano je poznat po svom velikom nosu i svojoj nespretnosti u ljubavi. U filmu, Cyrano se zaljubi u prekrasnu Roxanne, ali zbog svojih nesigurnosti i straha od odbijanja, odluči pomagati svom prijatelju da osvoji njezinu ljubav.


Najbolji glumac 1950. – Broderick Crawford (All the King’s Men)

Najbolji glumac 1950. - Broderick Crawford (All the King's Men)

Broderick Crawford u filmu All the King’s Men glumi Willieja Starka, političara iz malog grada koji uspijeva postati guverner države. Starka karakterizira beskompromisna ambicija, ali i mračna i manipulativna narav koja će ga na kraju odvesti u propast. Crawford je za svoju izvedbu ovog lika dobio nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1949. – Laurence Olivier (Hamlet)

Najbolji glumac 1949. - Laurence Olivier (Hamlet)

U filmu Hamlet iz 1948. godine, Laurence Olivier je glumio naslovnu ulogu princa Hamleta. Hamlet je uznemiren nakon smrti svog oca, kralja Danske. On se također suprotstavlja novom braku njegove majke s njegovim ujakom, koji je preuzeo prijestolje nakon smrti Hamletovog oca. Hamlet se bori s vlastitom odlučnošću da osveti oca.


Najbolji glumac 1948. – Ronald Colman (A Double Life)

Najbolji glumac 1948. - Ronald Colman (A Double Life)

Ronald Colman je dobio Oscar za najboljeg glavnog glumca u ovom filmu u kojem i tumači kazališnog glumca Anthonyja Johna. Anthony počinje gubiti razum i ne vidi razliku između svoje stvarnosti i glumačke uloge koju tumači na pozornici. Sve se više počinje identificirati s likom kojeg glumi, što dovodi do ozbiljnih posljedica po njegov život i okolinu.


Najbolji glumac 1947. – Fredric March (The Best Years of Our Lives)

Najbolji glumac 1947. - Fredric March (The Best Years of Our Lives)

Fredric March glumi lik Al Stephensona, veterana iz Drugog svjetskog rata koji se vraća kući u maleni gradić u SAD-u. Nakon što se vrati, suočava se s mnogim poteškoćama u ponovnom uključivanju u civilni život, uključujući probleme u braku, alkoholizam i poteškoće u pronalaženju posla.


Najbolji glumac 1946. – Ray Milland (The Lost Weekend)

Najbolji glumac 1946. - Ray Milland (The Lost Weekend)

Ray Milland je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca za svoje portretiranje lika po imenu Don Birnam, kojeg muči ozbiljna ovisnost o alkoholu. Film prikazuje jedan vikend u Donovom životu tijekom kojeg pokušava pronaći način da se oporavi od ovisnosti.


Najbolji glumac 1945. – Bing Crosby (Going My Way)

Najbolji glumac 1945. - Bing Crosby (Going My Way)

Bing Crosby je mladi svećenik, otac Chuck O’Malley, koji dolazi u novu župu u New Yorku. On se suočava s brojnim izazovima u svom novom poslu, uključujući financijske probleme župe, sukobe s lokalnim gangsterima i izazove u radu s drugim svećenicima.


Najbolji glumac 1944. – Paul Lukas (Watch on the Rhine)

Najbolji glumac 1944. - Paul Lukas (Watch on the Rhine)

U Watch on the Rhine, Paul Lukas glumi njemačkog antifašističkog borca Kurt Mullera. Muller se vraća u SAD s obitelji uoči Drugog svjetskog rata, kako bi pobjegao od nacističkog režima u Europi. Mullerova hrabrost i predanost borbi protiv režima predstavljaju temeljnu ideju ovog filma, a sam je Paul Lukas osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1943. – James Cagney (Yankee Doodle Dandy)

Najbolji glumac 1943. - James Cagney (Yankee Doodle Dandy)

James Cagney je glumio legendarnog pjevača i plesača Georgea M. Cohana u filmu Yankee Doodle Dandy. Cohan je bio jedan od najpopularnijih zabavljača s početka 20. stoljeća, a film prati Cohanov uspon od početka karijere na Broadwayu do uspjeha u Hollywoodu. Cohanova izvedba pjesama poput “Over There” i “You’re a Grand Old Flag” u filmu predstavljaju klasični američki showbusiness.


Najbolji glumac 1942. – Gary Cooper (Sergeant York)

Najbolji glumac 1942. - Gary Cooper (Sergeant York)

Gary Cooper ja osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca za svoju ulogu Alvina Yorka, vjernog kršćanskog pacifista koji se u Prvom svjetskom ratu našao u situaciji u kojoj mora uzeti oružje i boriti se za svoju zemlju. York postaje jedan od najuspješnijih snajperista u ratu, a zbog svojih djela dobiva Medalju časti. U filmu se naglašava njegova moralna borba s vlastitim uvjerenjima i konačna odluka da se prikloni vojsci.


Najbolji glumac 1941. – James Stewart (The Philadelphia Story)

Najbolji glumac 1941. - James Stewart (The Philadelphia Story)

James Stewart glumi pisca i novinara Mika Connoryja u filmu The Philadelphia Story. Connory se nađe upleten u živote bogate obitelji Lord, kako bi pripremio članak o njihovoj kćeri Tracy, koja se udaje. No, tijekom tog procesa, on se zaljubi u nju.


Najbolji glumac 1940. – Robert Donat (Goodbye, Mr. Chips)

Najbolji glumac 1940. - Robert Donat (Goodbye, Mr. Chips)

U filmu Goodbye, Mr. Chips, Robert Donat glumio je lik gospodina Chippinga, profesora u engleskoj školi u kojoj provodi cijeli svoj život. Kroz flashbackove, film prati njegov život i karijeru, od mladog profesora koji se prvi put susreće sa školom, do starijeg profesora koji se prisjeća svojih kolega i učenika.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg glavnog glumca u razdoblju od 1939. godine do 1929. godine!

Similar Posts