oscar za najboljeg glavnog glumca

Svi pobjednici Oscara za najboljeg glavnog glumca (od 1929. do danas)

Oscar za najboljeg glavnog glumca na dodjelama od 1999. godine do 1980. godine

Najbolji glumac 1999. – Roberto Benigni (Life is Beautiful)

Najbolji glumac 1999. - Roberto Benigni (Life is Beautiful)

U filmu Life is Beautiful, Roberto Benigni igra Guida Oreficea, talijanskog židova koji pokušava zaštititi svoju obitelj od strašnih uvjeta u koncentracijskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata, a za tu ulogu je dobio nagradu Oscar za najboljeg glavnog lgumca.


Najbolji glumac 1998. – Jack Nicholson (As Good as It Gets)

Najbolji glumac 1998. - Jack Nicholson (As Good as It Gets)

As Good as It Gets govori o Melvinu Udallu, autoru knjiga kome opsesivni-kompulzivni poremećaj otežava svakodnevni život i odnose s drugim ljudima. Jack Nicholson je ovu ulogu odradio sjajno, a one mu je na kraju donijela Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1997. – Geoffrey Rush (Shine)

Najbolji glumac 1997. - Geoffrey Rush (Shine)

U filmu Shine, Geoffrey Rush glumi Davida Helfgotta, briljantnog australskog pijanista koji je patio od ozbiljne mentalne bolesti. Rushovu izvedbu karakteriziraju nevjerojatna energija i intenzitet, prikazujući Helfgotta kao složen lik koji se bori s vlastitim demonima.


Najbolji glumac 1996. – Nicolas Cage (Leaving Las Vegas)

Najbolji glumac 1996. - Nicolas Cage (Leaving Las Vegas)

Nicolas Cage glumi Bena Sandersona, čovjeka koji se nakon gubitka svega odlučuje potpuno prepustiti alkoholu i živi na ulicama Las Vegasa. Kroz svoju izvedbu, Cage se uspio suosjećajno približiti karakteru lika, istodobno ga prikazujući kao snažnog i ranjivog. Njegova izvedba je bila kontroverzna, no to je također pridonijelo njezinoj iznimnoj vrijednosti i osiguralo mu Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1995. – Tom Hanks (Forrest Gump)

Najbolji glumac 1995. - Tom Hanks (Forrest Gump)

U filmu Forrest Gump, Tom Hanks je glumio lik Forresta Gumpa, čovjeka s mentalnim poteškoćama s nevjerojatnom lakoćom i prirodnim šarmom, a to mu je donijelo drugi uzastopni Oscar za najboljeg glavnog glumca. Forrest je lik koji se nalazi u središtu nekih od najvažnijih događaja u američkoj povijesti, no Hanks je uspio prikazati njegovu ljudsku stranu.


Najbolji glumac 1994. – Tom Hanks (Philadelphia)

Najbolji glumac 1994. - Tom Hanks (Philadelphia)

Philadelphia je film koji je stvorio važan doprinos u razumijevanju i prihvaćanju LGBT zajednice i borbe protiv HIV-a u Americi. Tom Hanks je glumio Andrewa Becketta u tom filmu i za tu ulogu dobio svoj prvi Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1993. – Al Pacino (Scent of a Woman)

Najbolji glumac 1993. - Al Pacino (Scent of a Woman)

U Scent of a Woman, Al Pacino je glumio Franka Sladea, bivšeg vojnog poručnika koji je oslijepio u jednoj od svojih misija u vojsci. Sladea ogorčen i ciničan muškarac koji je izgubio vjeru u ljude i svijet koji ga okružuje. No, kada angažira mladog studenta Charlieja da mu bude pratilac preko vikenda, Slade počinje otvarati svoje srce i dijeliti s njim svoje teškoće i probleme.


Najbolji glumac 1992. – Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs)

Najbolji glumac 1992. - Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs)

The Silence of the Lambs je jedan od najpopularnijih filmova ikad, a bavi se mladom FBI agenticom Clarice Starling, koja pokušava uhvatiti serijskog ubojicu te se obraća zatvoreniku psihijatru, Dr. Hannibalu Lecteru, kako bi dobila njegovu pomoć.


Najbolji glumac 1991. – Jeremy Irons (Reversal of Fortune)

Najbolji glumac 1991. - Jeremy Irons (Reversal of Fortune)

Reversal of Fortune je temeljen na istinitoj priči o Clausu von Bülowu koji je osuđen za ubojstvo svoje žene. Jeremy Irons glumi Bülowa, a za svoju izvedbu je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca.


Najbolji glumac 1990. – Daniel Day-Lewis (My Left Foot)

Najbolji glumac 1990. - Daniel Day-Lewis (My Left Foot)

My Left Foot je priča o Christyju Brownu, čovjeku s cerebralnom paralizom koji se uspio izboriti za svoje mjesto u svijetu umjetnosti. Daniel Day-Lewis glumi Christyja, a s obzirom da se nalazi na ovom popisu, to znači da je osvoji Oscar za najboljeg glavnog glumca zahvaljujući svom autentičnom prikazu lika.


Najbolji glumac 1989. – Dustin Hoffman (Rain Man)

Najbolji glumac 1989. - Dustin Hoffman (Rain Man)

Charlie Babbitt je bahatom poslovnjak koji nakon smrti svog oca saznaje da je nasljednikom velike imovine, no uvjet nasljeđivanja su da brine za svog autističnog brata, kojeg glumi Dustin Hoffman. Babbitt nije niti znao za njegovo postojanje, što će ga staviti u jednu novu i nepredvidljivu situaciju.


Najbolji glumac 1988. – Michael Douglas (Wall Street)

Najbolji glumac 1988. - Michael Douglas (Wall Street)

Wall Street je film koji se bavi mladom brokerskom zvijezdom, Budom Foxom, koji ulazi u svijet visokih financija i postaje pohlepan i korumpiran. Michael Douglas igra Gordona Gekka, uspješnog i nemilosrdnog biznismena koji postaje mentora Foxu.


Najbolji glumac 1987. – Paul Newman (The Color of Money)

Najbolji glumac 1987. - Paul Newman (The Color of Money)

The Color of Money iz 1986. godine je sportski film u kojem Paul Newman glumi Eddieja Felsoa, nekadašnjeg bivšeg igrača biljara koji postaje menadžer mladog talentiranog igrača. Newman je za svoju ulogu osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca, što je bila njegova prva nagrada nakon šest nominacija.


Najbolji glumac 1986. – William Hurt (Kiss of the Spider Woman)

Najbolji glumac 1986. - William Hurt (Kiss of the Spider Woman)

Kiss of the Spider Woman se fokusira na dva zatvorenika koji dijele ćeliju u političkom zatvoru u Južnoj Americi: Molinu, homoseksualca koji je osuđen zbog bludničenja, i Valentína, političkog zatvorenika koji se protivi režimu. Molina, kojeg glumi William Hurt, koristi priče o filmskim melodramama kako bi skrenuo pažnju Valentína i smanjio mu patnju koju osjeća u zatvoru.


Najbolji glumac 1985. – F. Murray Abraham (Amadeus)

Najbolji glumac 1985. - F. Murray Abraham (Amadeus)

Amadeus govori o rivalstvu između Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. F. Murray Abraham glumi Salierija, glazbenika koji je ogorčen Mozartovim talentom i nepravednom slavom. Abrahamova izvedba prikazuje Salierijevu duboku patnju i ljubomoru prema Mozartu, koji se čini da ga nadilazi u svakom pogledu.


Najbolji glumac 1984. – Robert Duvall (Tender Mercies)

Najbolji glumac 1984. - Robert Duvall (Tender Mercies)

Mac Sledge je bivši country glazbenik koji se bori s ovisnošću o alkoholu i pokušava popraviti svoj život. Robert Duvall glumi Maca, a njegova izvedba prikazuje složen lik koji se bori s krivnjom zbog nekih od svojih postupaka u prošlosti.


Najbolji glumac 1983. – Ben Kingsley (Gandhi)

Najbolji glumac 1983. - Ben Kingsley (Gandhi)

Ben Kingsley osvojio je nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1983. godine za svoju ulogu Mahatme Gandhija u filmu Gandhi. Film prati život Gandhija, jednog od najznačajnijih lidera indijske nezavisnosti, i njegovu borbu za prava hindusa u britanskoj koloniji. Kingsleyeva izvedba bila je pohvaljena zbog njegove suptilne i snažne interpretacije lika.


Najbolji glumac 1982. – Henry Fonda (On Golden Pond)

Najbolji glumac 1982. - Henry Fonda (On Golden Pond)

Ovaj film govori o umirovljenom profesoru koji se sa suprugom vraća u njihovu ljetnu kuću na jezeru te se suočava s pitanjima starenja i odnosa s odraslom kćeri. Izvedba Henryja Fonde bila vrijedna osvajanja zlatnog kipića na dodjeli 1982. godine.


Najbolji glumac 1981. – Robert De Niro (Raging Bull)

Najbolji glumac 1981. - Robert De Niro (Raging Bull)

Robert De Niro osvojio je nagradu Oscar za najboljeg glavnog glumca 1981. godine za ulogu boksača Jakea LaMottea u filmu Raging Bull iz 1980. godine. Film prati život boksača i njegovu borbu s osobnim demonima i degradacijom zbog problema s ljubomorom.


Najbolji glumac 1980. – Dustin Hoffman (Kramer vs. Kramer)

Najbolji glumac 1980. - Dustin Hoffman (Kramer vs. Kramer)

Film govori o razvodu para i njihovoj borbu za skrbništvo nad njihovim sinom te prikazuje Hoffmanov lik koji se suočava s novim izazovima u svom životu. Ovo je bio prvi Oscar za najboljeg glavnog glumca u Hoffmanovoj karijeri, a jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti s dva u ovoj kategoriji.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najboljeg glavnog glumca u razdoblju od 1979. godine do 1960. godine!

Similar Posts