Recenzija: Parasite (2019)

Je li dobitnik Oscara za Najbolji film ‘Parasite’ pravljen prema istinitoj priči?

Čak će i najudaljeniji pisci naći način da se ubrizgaju u svoje priče – a isto se može reći i za čovjeka koji stoji iza istinite priče filma Parasite. Redatelj i scenarist Bong Joon Ho nije stranac svemiru u koji je postavljen njegov film Parasite koji je osvojio Oscara za najbolji film 2020. Iako se nadamo da se njegov vlastiti život nije odvijao u jednakom mračnom zaokretu, jasno je da su njegova iskustva poslužila kao osnova za neke od njegovih glavnih zapleta. Dakle, svima onima koji su se pitali: Da, Parasite se temelji na istinitoj priči. Djelomično.

Ne možemo reći da je u potpunosti nadahnut jednim određenim događajem, koliko je to potvrdio Bong Joon Ho. Ono što možemo pretpostaviti je da likovi i obitelji uključene u Parasite crpe inspiraciju iz sličnih lica s kojima se Bong Joon Ho susreo u svojim 20-ima. Kad je korejski režiser bio mladić, zaposlio se kao učitelj matematike za imućnu obitelj u Seulu – zvuči li to poznato? U Parasite, mladi Kimsi ​​počinju raditi za Parkove, slično imućnu obitelj.

Je li dobitnik Oscara za Najbolji film 'Parasite' pravljen prema istinitoj priči?

Jasno, iskustva koja je Bong Joon Ho stekao radeći za elitu učinili su ga kritičkim svjesnim klasne diskriminacije – teme koja je i dalje prisutna u njegovom nagrađivanom filmu. Očajnički želeći sastaviti kraj s krajem tijekom svoje  rane odrasle dobi, Bong Joon Ho je tada svoju djevojku (koja je sada njegova supruga) nagovorio da podučava sina imućne obitelji matematici. Prema riječima redatelja, ova je obitelj živjela u raskošnoj kući u jednom od najekskluzivnijih područja Seula. Stoga je prihvatio ponudu; jedini problem? Ni sam nije bio dobar u matematici!

“Htjeli su drugog mentora za matematiku, pa me je ona predstavila kao pouzdanog prijatelja, iako sam zapravo bio jako loš u matematici”, priznao je The Hollywood Reporteru. Kao i Kimovi, koji nisu imali iskustva s poslom koji su preuzeli. Postoji osjećaj prijevare u igri; ipak, u slučaju Bong Joon Ho-a, to je bilo daleko nevinije: on je jednostavno uvijek sanjao da postane filmski stvaralac.

 

Ipak, jasno je da Parasite također crpi iz te kulture „povjerenja“ nad radnim mjestima. “Nije kao da su stavili puno oglasa u potrazi za pomoć u kući – bili ste predstavljeni.” Na primjer, Parasite, Ki-woo, predstavlja svoju sestru Ki-jeong kao kolegicu iz razreda svog rođaka, čak i kada se pretvara da je umjetnička terapeutkinja. To “povjerenje” dolazi naravno na štetu stvarne istine. I tu se stvari zapletu u Parasiteu.

Pretpostavljamo, da to nije toliko slučaj bio i za samog Bong Joona Hoa. Otpušten je nakon samo dva mjeseca rada sa studentom, ali razlog tome je bio što je mladić uživao nagovoriti ga da razgovara o svom privatnom životu. Upravo je taj odnos omogućio našem redatelju da dosegne svoj trenutak eureke – koji je potakao njegov majstorski film danas. “Kad radite kao odgojitelj ili kućna pomoćnica, nalazite se u većini privatnih prostora, a obje su strane okupljene u takvoj prisnosti,” rekao je The Hollywood Reporteru.

“Nisam imao nikakve loše namjere,” obećava, “ali to je bila inspiracija za ovaj film.”

Similar Posts