Goldfinger (1964) - Svijet filma

Goldfinger (1964)

Goldfinger je treći film o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu i treći sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Film su producirali Albert R. Broccoli i Harry Saltzman, a bio je prvi od četiri filma iz serijala koje je režirao Guy Hamilton. Radnja filma koncentrirana je na Bondove pokušaje zaustavljanja Aurica Goldfingera, zlatom opsjednutog tajkuna koji pokušava detonirati otrovnu bombu unutar Fort Knoxa, kako bi ozračio zlatne rezerve i povećao vrijednost svojih dionica.

Film je bio prvi blockbuster iz serijala i model za sve buduće Bond filmove. Ušao je u filmsku povijest premašivši zaradom troškove produkcije u rekordnom vremenu iako je budžet za ovaj film bio koliki i za dva prethodna filma zajedno. Osim toga, Goldfinger je bio prvi Bond film u kojem je pop-zvijezda pjevala naslovnu temu, što će se ponoviti na svakom Bond filmu osim u U službi njenog Veličanstva.

Goldfinger (1964)

Glumci

Sean Connery – James Bond
Honor Blackman – Pussy Galore
Gert Frobe – Auric Goldfinger
Shirley Eaton – Jill Masterson
Tania Mallet – Tilly Masterson
Harold Sakata – Odjobb
Bernard Lee – M
Cec Linder – Felix Leiter
Lois Maxwell – Gđica. Moneypenny
Desmond Llewelyn – Q

Produkcija

Goldfinger bio je prvi film iz serijala koji je uz visoki budžet mogao koristiti visoku tehnologiju, što će postati poveznica svim ostalim filmovima iz serijala. Goldfinger je za tadašnje prilike imao veliki budžet od tri milijuna dolara, a bio je prvi film o Jamesu Bondu koji se smatrao box-office blockbusterom. Richard Maibaum, koji je adaptirao dva romana Iana Fleminga za prva dva filma – Dr. No i Iz Rusije s ljubavlju – vratio se kako bi adaptirao sedmi roman o Jamesu Bondu, zajedno s dobitnikom Oscara, scenaristom Paulom Dehnom.

Snimanje filma počelo je 20. siječnja 1964. u Miamiju, na Floridi,u hotelu Fontainebleau. Sean Connery nikad nije putovao u SAD tijekom snimanja nego je sve svoje scene snimio u studijima Pinewood u Londonu, gdje je u travnju 1964. izgrađena replika hotela Fontainebleau. Fleming je posjetio set Goldfingera, ali je ubrzo umro, u kolovozu 1964.

Nagrade

Na dodjeli Oscara 1965., Norman Wanstall dobio je nagradu za montažu zvuka za Goldfinger. Skladatelj John Barry bio je nominiran za nagradu Grammy za najbolji filmski broj. Ken Adam bio je nominiran za nagradu BAFTA za scenografiju.

Similar Posts