10 Najboljih filmova prošlog desetljeća (svake godine po jedan)

10 Najboljih filmova prošlog desetljeća (svake godine po jedan)

Nakon što sam napravio popis 10 Najgorih filmova prošlog desetljeća, sada sam se odlučio napraviti isto i za najbolje filmove. Iako sam u startu mislio da će ovaj popis biti teže za napraviti, jedini problem mi je predstavljala upravo ova godina. Definitivno najbolja filmska godina barem u posljednjih 10. Neki će reći da nije bilo pretjerano kvalitetnih filmova posljednjih godina, i nekih godina će biti u pravu, ali ove godine ima barem 5 filmova kojima bi dao čistu desetku, tako da nikako nije bilo lagano odlučiti se.

Ne sumnjam da se nekima ovaj popis neće svidjeti, nekima se samo izbor u pojedinačnoj godini neće svidjeti, a ja vas pozivam da napišete na našoj Facebook stranici koji su vama najbolji filmovi ili barem jedan najbolji u proteklih 10 godina.

Da ne duljim, u nastavku pogledajte 10 najboljih filmova prošlog desetljeća i neka kritike počnu 🙂

Inception (2010)

Inception

Žanr: Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page

Radnja ukratko: Kradljivac, koji krade korporacijske tajne upotrebom tehnologije za razmjenu snova, dobiva obrnuti zadatak kako bi postavio ideje u glavu izvršnog direktora.

Warrior (2011)

Warrior (2011)

Žanr: Drama, sport

Redatelj: Gavin O’Connor

Glume: Tom Hardy, Nick Nolte, Joel Edgerton, Jennifer Morrison

Radnja ukratko: Najmlađi sin alkoholičara i bivšeg boksača se vraća kući, gdje ga otac trenira za natjecanje na turniru mješovitih borilačkih vještina. Put koji je izabrao ovog će borca staviti u direktnu konfrontaciju sa starijim bratom.

The Dark Knight Rises (2012)

The Dark Knight Rises (2012)

Žanr: Akcija, triler, superhero

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway

Radnja ukratko: Osam godina nakon Jokerove vladavine anarhije, Dark Knight, uz pomoć zagonetne Seline, prisiljen je od iz svog izgnanstva kako bi spasio Gotham City, sada na rubu potpunog uništenja, od brutalnog terorističkog nasilnika Bane.

The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street (2013)

Žanr: Biografija, komedija, krimi

Redatelj: Martin Scorsese

Glumci: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

Radnja ukratko: Više, više, više … nikad nije dovoljno! Temeljen na istinitoj priči, film predstavlja život Jordana Belforta, od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.

Interstellar (2014)

Interstellar (2014)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi

Redatelj: Christopher Nolan

Glumci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Radnja ukratko: Kada dođe kraj našem životu na Zemlji, tim istraživača krenut će u najvažniju misiju u povijesti čovječanstva: na put izvan granica naše galaksije kako bi otkrili postoji li budućnost za ljude među zvijezdama.

Inside Out (2015)

Inside Out (2015)

Žanr: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Glasovi: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black

Radnja ukratko: Nakon što mladu Riley otrgnu od života na Srednjem zapadu i presele u San Francisco , gdje je njezin otac dobio novi posao, Rileyne emocije – radost, strah, ljutnja, gađenje i tuga – sukobe se oko snalaženja u novom gradu, kući i školu.

Hacksaw Ridge (2016)

Žanr: Biografija, drama, povijesni

Redatelj: Mel Gibson

Glumci: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey

Radnja ukratko: U proljeće 1945. godine – američke vojne snage su se susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istaknuo kao drugačiji. To je bio Desmond T. Doss koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude, te je služio vojsci kao nenaoružani medicinar i spasio živote mnogih bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Martin McDonagh

Glumci: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

Radnja ukratko: Van grada Ebbinga, u Missouriju, objavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes (neponovljiva Frances McDormand) proziva šerifa Williama Willoughbyja (Woody Harrelson) da nije ništa poduzeo glede umorstva njene kćeri. Neobična priča prati ženu koja kreće u pravi mali rat protiv policije, a na kraju i protiv cijeloga gradića u državi Missouri.

Avengers: Infinity War (2018)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, superhero

Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo

Glumci: Dave Bautista, Karen Gillan, Tom Holland, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo

Radnja ukratko: Marvelov film Avengers Infinity War neviđeno je filmsko putovanje stvarano deset godina, a obuhvaća sav Marvel Cinematic Universe. Na platno nam donosi konačan, najsmrtonosniji obračun svih vremena. Osvetnici i njihovi saveznici super junaci moraju biti spremni žrtvovati sve kako bi porazili moćnog Thanosa prije nego što on svojim razaranjem i uništavanjem okonča svemir.

Joker (2019)

Joker bi mogao Oboriti Rekord Listopada na Kino Blagajnama

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: Todd Phillips

Glumci: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen

Radnja ukratko: Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) je klaun koji ima ambiciju postati uspješni komičar. Arthur Fleck je istovremeno i psihički bolestan te depresivan samotnjak koji živi s psihički bolesnom majkom (Frances Conroy) o kojoj se skrbi. Dok Arthur Fleck pokušava balansirati između stvarnosti i vlastitih maštarija i ambicija, film nam prikazuje moralni i društveni rasap Gothama, čiji je jedini spasitelj Thomas Wayne (Brett Cullen). Priča Arthura Flecka razvija se u kadru tog moralnog raspada, ali i u kadru stripovskog svijeta iz kojega potiče priča o najvećem zlikovcu svih vremena – Jokeru. Kako je Arthur Fleck, neuspjeli klaun i još manje uspjeli komičar postao najveći među najgorima?

Similar Posts