Novi Batman bi mogao biti izabran prije kraja godine!

Top lista: Batman na filmu (1966-2019)


7. Batman: The Killing Joke (2016.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Sam Liu
Scenarij: Brian Azzarello
Kompozitor: Kristopher Carter, Michael McCuistion, Lolita Ritmanis
Glasove posudili: Kevin Conroy (Bruce Wayne / Batman), Mark Hamill (Joker), Tara Strong (Barbara Gordon / Batgirl), Ray Wise (James Gordon), Brian George (Alfred Pennyworth)

Ocjena: 9/10
Obrazloženje: Unatoč svim kontroverzama koje je ova adaptacija izazvala (Moore vjerojatno ne bi bio zadovoljan njome, ali Moore nikada nije bio zadovoljan!), kao netko tko je pročitao originalni strip i pogledao film, mogu reći da je Brian Azzarello napravio jednu odvažnu, ali genijalnu bravuru koja je dobro i kontroverzno (kako to i treba biti kada je Moore u pitanju) upotpunila originalnu priču. Esencija ovog Mooreovog kultnog stripa zadržana je u ovom filmu, gdje su glasovne role Kevina Conroyja i Marka Hamilla još jednom pokazale zašto se njih dvojica često navode kao najbolji Batman i Joker, ali i kako dvije glasovne interpretacije mogu od jednog filma učiniti gotovo pa remek-djelo.


6. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016.)


Ben Affleck in Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Režija: Zack Snyder
Scenarij: Chris Terrio, David S. Goyer
Kompozitor: Hans Zimmer, Junkie XL
Glavne uloge: Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Amy Adams (Lois Lane), Jeremy Irons (Alfred Pennyworth), Jesse Eisenberg (Lex Luthor), Gal Gadot (Diana Prince / Wonder Woman)

Ocjena: 9/10
Obrazloženje: Film koji je na listi o Supermanu dobio nešto lošiju ocjenu jer je Supermanov lik nešto slabije iskorišten, ovdje dobiva ovako visoki plasman i visoku ocjenu jer je u toj svojoj narativnoj ambicioznosti odlično pogodio ambijent Batmanovog svijeta. Uz snažnog Bena Afflecka u jednoj od boljih uloga njegove karijere, Batman je došao do izražaja u Snyderovom mračnom svijetu u kojem se “Šišmiš iz Gothama” bori protiv Čovjeka od čelika. Mračna atmosfera filma i teška radnja više su odgovarali poslovično mračnijem Batmanovom liku te je ovaj film u svojoj subverzivnosti i previđenoj genijalnosti zapravo jedan od kvalitetnijih filmova o Vitezu tame, unatoč svim drugim nedostacima.


5. Batman: Mask of the Phantasm (1993.)


Kevin Conroy in Batman: Mask of the Phantasm (1993)

Režija: Eric Radomski, Bruce Timm
Scenarij: Alan Burnett, Paul Dini, Martin Pasko, Michael Reaves
Kompozitor: Shirley Walker
Glasove posudili: Kevin Conroy (Bruce Wayne / Batman), Mark Hamill (Joker), Dana Delany (Andrea Beaumont / Phantasm), Efrem Zimbalist, Jr. (Alfred Pennyworth), Bob Hastings (James Gordon), Robert Costanzo (Harvey Bullock)

Ocjena: 9/10
Obrazloženje: Iako bi ovdje najradije bio stavio prekrasni Batman & Mr. Freeze: Sub-Zero, zbog činjenice da je on bio direct-to-video uradak, kao predstavnik animiranog Batmana iz 90-ih upada ovaj film. Dini je ponovo napisao jednu dobru, uvjerljivu i mračnu priču koja je figurirala kao prvi filmski spin-off kultne Batman: The Animated Series, po mnogima najbolje animirane serije svih vremena. Mask of the Phantasm je imala onu tragičnu notu koju je Dini tako volio i tako prekrasno prezentirao i u seriji, a uz neponovljive glasovne interpretacije Kevina Conroyja i Marka Hamilla, zaslužio je ovo mjesto na top listi, ne možda zbog svoje, specifične kvalitete, već kao posveta jednoj istinski predivnoj i kvalitetnoj seriji koja je, zajedno s Burtonom, definirala modernog Batmana.


4. Batman Begins (2005.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan, David S. Goyer
Kompozitor: Hans Zimmer
Glavne uloge: Christian Bale (Bruce Wayne / Batman), Liam Neeson (Henri Ducard / Ra’s al-Ghul), Cillian Murphy (Jonathan Crane / Scarecrow), Katie Holmes (Rachel Dawes), Gary Oldman (James Gordon), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Tom Wilkinson (Carmine Falcone), Morgan Freeman (Lucius Fox)

Ocjena: 9.5/10
Obrazloženje: Nolanov Batman Begins je film koji je podigao standard superherojskih filmova i pokazao da oni ne samo da mogu biti realistični, već i da mogu imati dubinu. Izvrsni Christian Bale kao mladi Batman, maestralni i nezamjenjivi Liam Neeson kao jedan od Batmanovih najopasnijih oponenata i Cillian Murphy kao jezivi Scarecrow izvrsno su nadopunili svu tehničku superiornost Nolanovog rada da stvore film koji bi bio praktički pa savršen da nije bilo njegova nastavka iz 2008. godine. Ovo je film koji je jednako kvalitetan kao sljedeći film na listi, ali koji je zauzeo četvrto mjesto zbog većeg povijesnog značaja Burtonovog filma.


3. Batman (1989.)


Jack Nicholson and Michael Keaton in Batman (1989)

Režija: Tim Burton
Scenarij: Sam Hamm, Warren Skaaren
Kompozitor: Danny Elfman
Glavne uloge: Michael Keaton (Bruce Wayne / Batman), Jack Nicholson (Jack Napier / Joker), Jack Pallance (Carl Grissom), Kim Basinger (Vicki Vale), Billy Dee Williams (Harvey Dent), Pat Hingle (James Gordon), Michael Gough (Alfred Pennyworth)

Ocjena: 9.5/10
Obrazloženje: Slično kao i pozicije dva i tri kod Supermanove liste, ovaj je film završio ispred svog prethodnika isključivo zbog svog povijesnog i kulturološkog značaja. Burtonov Batman bio je prvi suvremeni Batman na filmu i označio je značajan preokret u razvoju ovog lika u filmskoj umjetnosti. Michael Keaton je majstorski postavio temelje ulozi koja će ga proslaviti, dok je Nicholson bio idealan spoj opasnosti i otkačenosti kao glavni negativac u filmu. Ovaj film je opravdano zaslužio svoje mjesto na ovoj listi jer je cijeli moderni Batman u ovoj ili onoj mjeri proizašao iz ove jedinstvene vizije genijalnog Tima Burtona.


2. Batman Returns (1992.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Tim Burton
Scenarij: Daniel Waters
Kompozitor: Danny Elfman
Glavne uloge: Michael Keaton (Bruce Wayne / Batman), Danny DeVito (Oswald Cobblepot / Penguin), Michelle Pfeiffer (Selina Kyle / Catwoman), Christopher Walken (Max Schreck), Pat Hingle (James Gordon), Michael Gough (Alfred Pennyworth)

Ocjena: 10/10
Obrazloženje: Batman Returns je vrhunac inicijalnog, četverodijelnog serijala o Batmanu, što ga je tri godine ranije započeo Tim Burton, a dovršio Joel Schumacher. Iako je po mnogočemu bio jako campy, ta otkačenost odgovarala je kako Burtonovom maestralnom stilu, tako i Elfmanovoj muzičkoj interpretaciji koja je obilježila Batmana u 90-im godinama. Osim što je bio dosljedan mnogim aspektima Batmanova lika iz 90-ih godina, Batman Returns je probio vlastite granice zbog jako mračnog tona i depresivnog, gotovo melankoličnog karaktera kog je Burton uspio podići na razinu sebi svojstvenog umjetničkog djela. Uz zavodljivu Michelle Pfeiffer, otkačenog Christophera Walkena, izvrsnog i neponovljivog Michaela Keatona, ovaj film nam je ponudio i maestralnog Dannyja DeVita u ulozi tragično interpretiranog Penguina, jednako upečatljivog za svoje doba kao što je Ledgerov Joker bio 15 godina kasnije, u filmu čiju je čaroliju i visoku umjetničku sofisticiranost mogao prezentirati samo Tim Burton.


1. The Dark Knight (2008.)


Top lista: Batman na filmu (1966-2019)

Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Kompozitor: Hans Zimmer
Glavne uloge: Christian Bale (Bruce Wayne / Batman), Heath Ledger (Joker), Gary Oldman (James Gordon), Aaron Eckhart (Harvey Dent / Two-Face), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes), Morgan Freeman (Lucius Fox)

Ocjena: 10/10
Obrazloženje: Bez ikakve dileme, Nolanov Vitez tame je ne samo najbolji film o Batmanu što smo ga imali priliku vidjeti, već i najbolji superherojski film ikada snimljen. Uz besprijekornu tehničku realizaciju, izvrstan scenarij braće Nolan i nezaboravnu glazbu Hansa Zimmera, Vitez tame nam je ponudio jedno umjetničko remek-djelo kojega superherojski žanr do tog trenutka nije uopće bio dostojan, jer tko je mogao zamisliti superherojski gotovo pa art film? Film je dobio čak dva Oscara, a Heath Ledger je bio i do danas ostao jedini oskarovac koji je nagradu (za sporedbu ulogu) dobio za jednu stripovsku ulogu, onu Batmanovog najvećeg protivnika – Jokera. Uz nezaboravnu Ledgerovu izvedbu i izrazito jake, kazalični precizne izvedbe cjelokupne ekipe, Nolan je ne samo podigao ljestvicu svemirski visoko, ne samo napravio umjetničko remek-djelo od izrazito komercijalnog žanra, već i stvorio film koji po svim svojim objektivnim i subjektivnim elementima, unatoč žanrovskim gabaritima, zaslužuje mjesto kao jedan od najvažnijih i najboljih filmova u povijesti.

Similar Posts