DC producent kaže da će The Batman i Joker filmovi biti puno mračniji

Joker teorija: Joaquin Phoenixova verzija je Batmanov brat

Čini se kako je Joaquin Phoenixov Arthur Fleck u Jokeru opsjednut s Wayne obitelji – a to bi moglo biti zato što je on jedan od njih. Tragovi priče i detalji likova sugeriraju na ozbiljnu mogućnost da je Arthur sin Thomasa Waynea, što bi ga učinilo Batmanovim polubratom.

Upozorenje: Potencijalni SPOJLERI za Joker film u nastavku

Kada je pušten prvi jezivi trailer za Todd Phillipsov Joker film, nije postojao pravi razlog za sumnju zašto su Joker i Wayneova obitelj bili u sukobu, budući da su fanovi toliko naviknuti na ideju da su Joker i Batman neprijatelji. Ali osim opće priče o Gothamovoj nižoj klasi koja se diže protiv bogatih elita kao što je Thomas Wayne, s Jokerovom maskom kao njihovim simbolom, čini se da nije bilo mnogo specifičnog povezivanja profesionalnog klauna Arthura Flecka i kandidata za gradonačelnika Thomasa Waynea.

Spajajući dijelove, međutim, trailer se dobro uklapa u priču o odbačenom sinu koji traži osvetu i za sebe i za svoju majku, protiv bogatog muškarca koji ih je ostavio u siromaštvu i mlađeg brata koji je imao sve.

ULOGA THOMASA & BRUCE WAYNEA U JOKER FILMU

Originalni opis lika za “Mr. Warner” (ime korišteno za Thomas Waynea tijekom izbora za glumca) opisalo ga je kao “muškarac, bijele rase, 60te, duboko preplanuo, kosa obojena toliko crno da je bila gotovo plava, vrlo uspješan, poslovni čovjek iz New Yorka, glasine da će se kandidirati za gradonačelnika. On je javna osoba u gradu i simbol bogatstva.” Thomas Waynea glumi Brett Cullen u filmu, iako je prvotno izabran Alec Baldwin za tu ulogu, zato što je Phillips tražio portret Wayne Sr. nalik Trumpu (Baldwin slavno glumi Trumpa na SNL-u). U međuvremenu, mladog Bruce Waynea glumi Dante Pereira-Olson.

Thomas Wayne se zaista kandidira za gradonačelnika, kako su posteri viđeni na setu Joker filma otkrili, ali čini se da nije popularna javna osoba. Trailer je pokazao prosvjed koji se odvijao izvan zgrade Waynea, a postavljene fotografije otkrile su plakate s porukama poput “Krivi Waynea” i “Kriv je Fašistički Wayne”. Scena u traileru je također pokazala Thomas Waynea koji je napadnut od strane gomile koja nosi Jokerove maske na licu, dok je sam klaun ležerno skretao u drugom smjeru i za vrijeme prosvjeda ispred zgrade Waynea vidimo kako je Arthur bačen niz stepenice. Jasno je da je Arthurov alter ego izlaz za ovaj izljev anti-Wayneovog osjećaja, a razlozi mogu biti vrlo osobni.

JELI THOMAS WAYNE JOKEROV OTAC?

Ključ te teorije je Arthurova majka, Penny Fleck, koju glumi Frances Conroy. Kao što je prikazano u traileru, Arthur još uvijek živi s majkom u onom što izgleda kao mali stan. Vidimo ga kako pleše s njom pred televizorom i pere kosu u kadi. Njih dvoje su očito vrlo bliski – vjerojatno nezdravo.

Rani opis za Penny opisao ju je kao, “vrlo atraktivnu u njezinoj mladosti, opsjednutu svojim bivšim poslodavcem i ne može vjerovati da se njezin život pretvorio u ovo.” Drugi dio toga je ključan, jer postoji velika vjerojatnost da je Pennyjev “bivši poslodavac” Wayne Enterprises (samo to bi objasnilo Arthurovo ogorčenje prema obitelji Wayne). Conroy i Cullen su u svojim šezdesetim i Phoenix je u svojim četrdesetim, što znači da se vremenska linija sigurno uklapa u klasičnu priču o privilegiranom mladom nasljedniku koji je imao aferu s jednom od zaposlenica njegove tvrtke, što je rezultiralo trudnoćom.

Odatle možemo teoretizirati da je naivna mlada Penny Fleck otpuštena i ušutkana od strane Wayne Enterprises u interesu zaštite reputacije mladog Thomasa Waynea – možda uzimajući paušalnu svotu novca u zamjenu za potpisivanje ugovora o tajnosti i kunući se da nikada neće spomenuti Arthurovo pravo porijeklo. Tijekom jednog dijela trailera, Arthur napetog izgleda prikazan je u posjetu psihijatrijskom odjelu Državne bolnice Arkham; može li Thomas Wayne otići tako daleko da Penny Fleck nasilno stavi u umobolnicu, ako je ona tražila pravo na Arthurovo roditeljstvo tijekom Wayneove kampanje za gradonačelnika? To bi svakako moglo biti ono što bi učinilo da nestabilan čovjek pukne.

ŠTO JOKER KOJI JE WAYNE ZNAČI ZA BATMANA?

Trajna privlačnost Jokera kao zločinca je to što mi nikad ne znamo njegovu motivaciju – ako ju uopće ima. Alan Mooreov i Brian Bollandov strip The Killing Joke postavlja hipotezu o najpoznatijoj verziji Jokerove priče o porijeklu, ali njezin status kanona se pokolebao tijekom godina. Christopher Nolanov The Dark Knight se poigravao s misterioznom prirodom Jokerove origin priče, s likom koji priča dvije priče o tome kako je dobio svoje ožiljke – bilo koja od njih mogla bi objasniti pretpostavljenu emocionalnu traumu koja ga je dovela do slikanja lica i da postaje terorista. Međutim, niti jedna od priča nije istinito zvučala, i postojao je definitivan osjećaj da su one samo još jedna od Jokerovih igara.

Ako se teoriji da je Phoenixov Joker nelegitimni i ignorirani sin Thomas Waynea pokaže istinitom, onda bi Phillipsov film mogao biti jednostavnija priča o osveti. Trailer nam je pokazao da Arthur cilja mladog Bruce Waynea – privlači ga prema vratima Wayneovog imanja, te mu zatim razvlači usta u osmjeh. Moguće je da je Phillipsov film neka vrsta “Što ako …?” prikaza DC svemira gdje Joker ubija Bruce Waynea dok je još dijete i Batman nikada nije rođen (ili umjesto toga Tomas Wayne postane Batman, poput Flashpointa – sumnjamo u obje te opcije, ali ne znamo puno o ovom filmu za sada). Također je moguće i da će Joker biti odgovoran za Batmanov postanak, što bi bio interesantan zaokret na The Killing Joke.

Bez obzira na to, ideja Jokera kao Waynea definitivno bi bacila zanimljivo svjetlo na uobičajenu dinamiku između njega i Batmana i također bi dodao dodatne slojeve njegovoj opsjednutosti caped crusaderom. I premda bi moglo zvučati nevjerojatno da bi Batman i Joker mogli biti braća, ovo je samo jedna hipotetička priča među mnogima – pa zašto onda ne poludjeti do kraja?

Similar Posts