J.J. Abrams Navodno Radi na Novom "Cape" Projektu za WB - Može li to biti Superman?

Top lista: Superman na filmu (1978-2017)

Iako nije bio prvi superheroj u stripu, od svog prvog pojavljivanja u Action Comics #1 (travanj/lipanj 1938.) kada je postao prvi DC superheroj, Superman je danas postao najvažniji. Danas su njegove priče uvjerljivo najprodavanije, a on je osobno ne samo popularizirao žanr superherojskog stripa, već je postao uzor za sve stripovske superheroje u narednim godinama; kvaliteta jednog superherojskog lika još se uvijek mjeri prema tome koliko uspješno prezentira postulate koje je postavio Čovjek od čelika. Kal-El je posljednji preživjeli s planeta Kriptona, koji je uništen nekoliko trenutaka nakon što su ga njegovi roditelji poslali u svemir prema Zemlji; tamo je njegov brod sletio u Kansas, gdje su ga, kao svoga sina, odgojili farmeri Jonathan i Martha Kent. Na Zemlji, Kal-El je postao Clark Kent, kasniji novinar uglednog Daily Planeta, gdje je surađivao s urednikom Perryjem Whiteom, novinarkom Lois Lane i fotografom Jimmyjem Olsenom. Otkrivši kako na Zemlji ima nadljudske sposobnosti, Clark Kent postaje superheroj Superman, koji spašava svoj Metropolis, ali i cijeli svijet od različitih prijetnji. Njegov najveći rival je genijalni milijarder Lex Luthor, koji u Supermanu vidi jedinu pravu prijetnju svojim planovima za osvajanje svijeta, međutim s godinama su se profilirali i drugi opasni antagonisti poput Generala Zoda, Doomsdayja ili Brainiaca.

S obzirom na popularnost koju uživa, Superman je često i vrlo rano bio adaptiran na filmu i televiziji. Prvo kino pojavljanje imao je još 1940-ih godina u seriji kratkih animiranih filmova, dok je prvi film o Čovjeku od čelika zapravo bio četverosatni serijal od 15 kratkih crno-bijelih filmova koji se danas kolektivno naziva Superman. Naslovnog lika tumačio je Kirk Alyn, koji je ulogu ponovio i u drugom identičnom serijalu, Atom Man vs. Superman, iz 1950. godine. Prvi pravi dugometražni film, Superman and the Mole Men, pojavio se 1951. godine, a naslovnog je junaka tumačio George Reeves. Christopher Reeve tumačio je Supermana u četiri filma u prvom pravom serijalu o Čovjeku od čelika, koji je pokrenut 1978. godine, a tzv. hommage nastavak iz 2006. godine predstavio nam je Brandona Routha u glavnoj ulozi. Najrecentniji filmski Superman, u trenutku pisanja ovog teksta, bio je Henry Cavill, koji je tumačio Kal-Ela u tri filma u sklopu DCEU filmskog univerzuma.

S obzirom na dugotrajnost i popularnost ovoga lika, odlučili smo za vas pripremiti jednu top listu deset najboljih filmova o Čovjeku od čelika, započevši s filmom Superman iz 1978. godine, a zaključno s filmom Justice League iz 2017. godine. Ovdje, dakle, nećemo obuhvatiti dva serijala iz 1948. i 1950. godine, kao ni nezavisni film iz 1951. godine, ali ćemo zato ubaciti i film Supergirl iz 1984. godine, jer on predstavlja integralni dio Reeveova serijala, iako se Superman u tom filmu samo spominje. Na popisu se neće naći ni filmovi u kojima je Superman imao cameo pojavljivanja, tako da ništa ni od Shazama. Isto tako, film Superman II će se na popisu naći dva puta prosto zato što se originalna kino verzija iz 1980. godine znatno razlikuje od verzije Richarda Donnera (tzv. Donner Cut), koja je kompilirana i izdana mnogo godina kasnije. Isto tako, popis će sadržavati samo igrane filmove, tako da animiranih adaptacija, iako među njima ima izvrsnih, neće biti na ovoj listi. Temeljni kriterij pri rangiranju bila nam je kvaliteta samoga filma, onda korištenje Supermanova lika (njegova karakterizacija, interpretacija i sličnost s /tada/ aktualnim stripovima) i povijesni značaj samog uratka. Ocjene u ovoj listi ne moraju nužno reflektirati stvarne ocjene filma niti njihovu objektivnu (ne)kvalitetu; radi se isključivo o njihovoj valorizaciji u kontekstu serijala i u kontekstu ove top liste. Pa onda – krenimo!


10. SUPERMAN IV: THE QUEST FOR PEACE (1987.)


Top lista: Superman na filmu (1978-2017)

Režija: Sidney J. Furie
Scenarij: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Kompozitor: Alexander Courage
Glumačka postava: Christopher Reeve (Clark Kent / Superman), Gene Hackman (Lex Luthor), Margot Kidder (Lois Lane), Marc McClure (Jimmy Olsen), Jackie Cooper (Perry White), Jon Cryer (Lenny Luthor), Mark Pillow (Nuclear Man)

Ocjena: 1/10
Obrazloženje: Nisam uopće siguran što je prolazilo kroz glavu ljudima koji su radili ovaj film i teško je uopće pobrojati sve ono što s ovim filmom ne valja. Od gotovo idiotskog scenarija prepunog fabularnih nejasnoća i nekonzistentnosti u odnosu na tri prethodna filma, preko negativca koji je toliko loš da ne bi mogao biti ni u filmu Eda Wooda (zajedno s efektima u filmu) pa do potpunog pervertiranja Supermanova lika u političke svrhe i pretvaranja najmoćnijeg superheroja u idiota s plaštom, Superman IV je film koji se treba što prije zaboraviti, ako se već ne može izbrisati iz egzistencije. Osim što je simbolički ”ubio” Reeveovog Supermana, nisam siguran da je ovaj film napravio išta važnoga za filmsku povijest. Bez imalo oklijevanja, Superman IV je ne samo uvredljivo najlošiji film o Čovjeku od čelika, već i zasigurno jedan od najlošijih (ne-šund) filmova ikada snimljenih.


9. SUPERGIRL (1984.)


Top lista: Superman na filmu (1978-2017)

Režija: Jeannot Szwarc
Scenarij: David Odell
Kompozitor: Jerry Goldsmith
Glumačka postava: Helen Slater (Kara Zor-El / Linda Lee / Supergirl), Faye Dunawaye (Selena), Peter O’Toole (Zaltar), Marc McClure (Jimmy Olsen), Maureen Teefy (Lucy Lane), Peter Cook (Nigel), Mia Farrow (Alura In-Ze)

Ocjena: 3/10
Obrazloženje: Ono što film bez Supermana čini boljim od filma sa Supermanom je činjenica da je potonji toliko loš da bi bio bolji da Supermana u njemu nije ni bilo. To se dogodilo s ovim filmom, u kojem se Superman ni ne pojavljuje, a koji je u konačnici ispao jedan blijedi pokušaj spin-offa, ali opet dovoljno simpatičan da ne zauzme posljednje mjesto. I dok je Helen Slater svojom simpatičnošću izvlačila film, ostaje nejasno na kojim je drogama bio autor priče i zašto je toliki glumački talent (Dunawaye, O’Toole, Farrow) potrošen na jednu ovako stupidnu priču koja nije znala želi li biti superherojski nabrijana verzija osrednje epizode Scooby-Dooa, tinejdžerski flick o ne znam ni ja kojem točno problemu ili pokušaj ekspanzije franšize. No, štogod da je ovaj film htio, nije uspio, ali je svejedno bolje iskoristio lik Supermana nego Superman IV.


8. SUPERMAN III (1982.)


Top lista: Superman na filmu (1978-2017)

Režija: Richard Lester
Scenarij: David Newman, Leslie Newman
Kompozitor: Ken Thorne
Glumačka postava: Christopher Reeve (Clark Kent / Superman), Marc McClure (Jimmy Olsen), Margot Kidder (Lois Lane), Jackie Cooper (Perry White), Richard Pryor (August Gorman), Robert Vaughn (Ross Webster)

Ocjena: 5/10
Obrazloženje: Odlazak Richarda Donnera i ostanak Richarda Lestera donio je jedan veliki zaokret u Reeveovom serijalu. Naime, dotad vrlo ozbiljan superherojski film postao je camp komedija koja je stilski bila potpuno strano tijelo u vremenu u kojem je nastala. Iako je film imao nekoliko vrlo inovativnih scena (posebice dva Supermana), blag i neinspirativan negativac (Vaughn), fokus na karikaturi od lika po imenu August Gorman i gotovo primitivni efekti (posebice ona “metalna baba” s kraja filma) u kombinaciji s jedva probavljivom premisom uspješno su anulirali pozitivne aspekte i od trećeg filma u serijalu napravili tek jedva gledljiv film nedostojan svojih prethodnika.


7. JUSTICE LEAGUE (2017.)


Povezana slika

Režija: Zack Snyder
Scenarij: Chris Terrio, Joss Whedon
Kompozitor: Danny Elfman
Glumačka postava: Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Gal Gadot (Diana Prince / Wonder Woman), Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Ezra Miller (Barry Allen / The Flash), Ray Fisher (Victor Stone / Cyborg), Ciarán Hinds (Steppenwolf)

Ocjena: 6/10
Obrazloženje: Ova kaša od filma možda i nije toliko loša u cjelini, ali Supermanov je lik u ovoj Whedonovoj nakaradnoj obradi Snyderove originalne ideje svakako postao žrtva sakaćenja što ga je film doživio u post-produkciji. Posljednji dio Snyderove trilogije o Supermanu donio je njegovo “buđenje” i nastanak Lige pravde, međutim konačni proizvod  što su ga gledatelji pogledali našao se u limbu između “kid-friendly” verzije Jossa Whedona i mračne ideje Zacka Snydera, što je dovelo do toga da je prvo okupljanje DC-jevih superheroja ostavilo mlak i gotovo nezamjetan dojam koji jedva prelazi minimalne standarde gledljivosti.


6. SUPERMAN II (1980.)


Christopher Reeve in Superman II (1980)

Režija: Richard Lester
Scenarij: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman
Kompozitor: Ken Thorne
Glumačka postava: Christopher Reeve (Clark Kent / Superman), Gene Hackman (Lex Luthor), Terrence Stamp (General Zod), Margot Kidder (Lois Lane), Marc McClure (Jimmy Olsen), Jackie Cooper (Perry White)

Ocjena: 6.5/10
Obrazloženje: Richard Lester je u relativno kratkom vremenu što ga je dobio da dovrši Donnerov gotovo završeni nastavak Supermana uspio napraviti gotovo isto ono što je Whedon napravio sa Snyderovim filmom – značajno ga pokvariti. U stilu koji će se jasno profilirati u Supermanu III, Lester je Donnerov ozbiljni pristup pretvorio u polukomediju koja je dovela do toga da je ova verzija nastavka na momente djelovala ne samo nekonzistentno, već gotovo i nakaradno. Istina, u cjelini je to još uvijek bio jedan solidan (ali samo to!) uradak zahvaljujući dobrom dijelu sačuvanog Donnerovog materijala, ali Lester je dovoljno intervenirao u film da ga je pretvorio u “Frankensteinovo čudovište”, koje će svoj konačni, jedva gledljivi oblik dobiti u sljedećem nastavku iz serijala.

Similar Posts