Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - Svijet filma

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

Zvjezdani ratovi – Epizoda V: Carstvo uzvraća udarac (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda – Epizoda V: Carstvo uzvraća udarac, katkad naslovljen i kao Zvjezdani ratovi – Epizoda V: Imperij uzvraća udarac; eng. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) američki je epski znanstveno-fantastični film iz 1980. godine koji je režirao Irvin Kershner, producirao Gary Kurtz, a napisali Leigh Brackett i Lawrence Kasdan prema priči Georgea Lucasa koji je također bio izvršni producent. To je sveukupno drugi film snimljen iz sage Zvjezdanih ratova, a peti po kronologiji događaja.

 

Radnja filma smještena je tri godine nakon događaja iz prethodnog nastavka – Nova nada. Galaktičko carstvo pod vodstvom okrutnog Dartha Vadera nalazi se u potjeri za Lukeom Skywalkerom i ostalim članovima pobunjeničkog saveza. Dok Vader proganja malu skupinu Lukeovih prijatelja – Han Soloa, princezu Leiu Organu i ostale – kroz galaksiju, Lukea sve o Sili uči stari Jedi vitez Yoda. Ali nakon što Vader zarobi Lukeove prijatelje, Luke mora odlučiti želi li završiti sa svojom obukom i postati pravi Jedi vitez ili se suočiti s Vaderom kako bi spasio svoje prijatelje.

Nakon izuzetno teške produkcije, film Carstvo uzvraća udarac započeo je s kino distribucijom 21. svibnja 1980. godine te u početku dobio pomiješane kritike filmske struke, premda će u kasnijim godinama postati jedan od kritički najhvaljenijih filmova iz sage, a danas se smatra jednim od najboljih filmova ikad snimljenih. Sa ukupnom svjetskom kino zaradom od preko 538 milijuna dolara to je postao uvjerljivo najgledaniji film 1980. godine. Nakon što se zbroji inflacija, film Carstvo uzvraća udarac nalazi se na 12. mjestu najgledanijih filmova svih vremena u Sjevernoj Americi.

Godine 2010. film je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru zbog svoje “kulturološke, povijesne i estetske važnosti.”

Similar Posts