Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi - Svijet filma

Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi

Zvjezdani ratovi – Epizoda VI: Povratak Jedija (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda – Epizoda VI: Povratak Jedija; eng. Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi) je američki epski znanstveno-fantastični film iz 1983. godine za koji su scenarij napisali George Lucas i Lawrence Kasdan: režirao ga je Richard Marquand. To je treći film iz ciklusa Zvjezdanih ratova, šesti po kronologiji događaja radnje i prvi snimljen THX tehnologijom. Radnja filma smještena je godinu dana nakon događaja iz prethodnoga nastavka Carstvo uzvraća udarac. Film su producirali Howard Kazanjian i kompanija Lucasfilm, a glavne su uloge u filmu ostvarili Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, Kenny Baker, Peter Mayhew i Frank Oz.

Star Wars – Episode VI: Return of the Jedi

Zlo Galaktičko carstvo pod vodstvom okrutnoga cara Palpatinea radi na izgradnji nove Zvijezde Smrti kako bi konačno uništili pobunjenički savez. Budući da Palpatine želi osobno nadgledati posljednju fazu njezine izgradnje, pobunjenička flota planira frontalni napad na Zvijezdu Smrti kako bi spriječila njezin nastanak te kako bi ubila Palpatinea i time napokon okončala postojanje carstva. U međuvremenu Luke Skywalker, vođa pobunjenika i Jedi vitez, vodi vlastitu bitku kako bi Dartha Vadera – svoga oca i bivšega Jedi viteza, nekoć znanog pod imenom Anakin – vratio s puta mračne strane Sile.

Redatelji David Lynch i David Cronenberg bili su u pregovorima za režiju posljednjega nastavka sage prije nego je taj zadatak preuzeo Marquand. Produkcijski tim koristio je Lucasove nacrte priče tijekom pretprodukcije: Lucas, Kasdan, Marquand i producent Kazanjian proveli su zajedno dva tjedna kako bi, pišući scenarij, detaljno razradili priču filma. Kazanjian je pomaknuo raspored snimanja filma nekoliko tjedana prije predviđenog početka kako bi tvrtci Industrial Light & Magic omogućio više vremena za što kvalitetnije vizualne efekte filma u post-produkciji. Film je snimljen na lokacijama u Engleskoj, Kaliforniji i Arizoni u razdoblju od siječnja do ožujka 1982. godine: produkcija je bila obavijena strogim velom tajne, a radni naslov filma bio je Blue Harvest kako bi se smanjili dodatni troškovi.

Film je u kino distribuciju pušten 25. svibnja 1983. godine uz uglavnom pozitivne kritike. Zarada filma u kinima diljem svijeta iznosi više od 475 milijuna dolara. U sljedećih 20 godina uslijedit će nekoliko različitih video i kino izdanja filma. Saga Zvjezdanih ratova nakon ovog filma nastavljena je filmom Fantomska prijetnja, prvim dijelom tzv. prequel trilogije. Nastavak filma Povratak Jedija pod naslovom Ratovi zvijezda VII: Sila se budi najavljen je 30. listopada 2012. godine, a u kino distribuciju u svijetu kreće sredinom prosinca 2015. godine.

Similar Posts