Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Svijet filma

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

Ratovi zvijezda: Sila se budi (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda: Epizoda VII – Sila se budi; eng. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) je američki epski znanstveno-fantastični film iz 2015. godine čiji je scenarist, producent i redatelj J. J. Abrams. Kao direktan nastavak filma Povratak Jedija iz 1983. godine, Sila se budi je prvi dio nove trilogije Ratova zvijezda. Glavne uloge u filmu su ostvarili Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew i Max von Sydow. U produkciji kompanija LucasFilm Ltd. i Abramsove Bad Robot Productions te uz svjetsku distribuciju studija Walt Disney, Sila se budi je prvi film kojeg nije producirao originalni kreator sage Ratova zvijezda George Lucas. Radnjom smješten trideset godina nakon događaja iz filma Povratak Jedija, film Sila se budi prati Rey, Finna i Poea Damerona u njihovoj potrazi za Lukeom Skywalkerom i bitci uz Pokret otpora kojeg predvode veterani starog Pobunjeničkog saveza protiv Kylo Rena i Prvog reda, nasljednika Galaktičkog carstva.

Nakon što je u listopadu 2012. godine kompanija Walt Disney otkupila prava od LucasFilma, najavljen je početak produkcije filma Sila se budi. Film su producirali Abrams, njegov dugogodišnji suradnik Bryan Burk te predsjednica Lucasfilma Kathleen Kennedy. Abrams i Lawrence Kasdan, jedan od scenarista filmova iz originalne trilogije – Carstvo uzvraća udarac i Povratak Jedija – prepravili su originalni scenarij autora Michaela Arndta. John Williams, autor glazbe svih prethodnih šest nastavaka sage, vratio se kako bi napisao glazbu i za sedmu epizodu. Lucas je tijekom rane faze produkcije filma služio kao njegov kreativni savjetnik. Snimanje filma započelo je u travnju 2014. godine u Abu Dhabiju i na Islandu, a snimalo se sve do studenog iste godine u Irskoj te u studijima Pinewood u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Film Ratovi zvijezda: Sila se budi godinama je bio jedan od najiščekivanijih filmova uopće, a kompanija Disney ga je podupirala snažnom marketinškom kampanjom. Svoju je premijeru film imao 14. prosinca 2015. godine u Los Angelesu, četiri dana prije početka službene kino distribucije. Dobio je hvalospjeve filmske struke, pogotovo za glumačku postavu, režiju, glazbu, specijalne efekte i akcijske sekvence, premda je najviše bio kritiziran zbog toga što se izdvaja od originalne trilogije. Nakon početka kino distribucije, Sila se budi oborila je razne box-office rekorde i postala najgledanijim filmom kompletne franšize, najgledanijim filmom općenito u Sjevernoj Americi i trećim najgledanijim filmom svih vremena u svijetu sa zaradom od preko 2 milijarde dolara (bez prilagodbe inflacije). Film je dobio pet nominacija za prestižnu nagradu Oscar i četiri nominacije za britansku nagradu BAFTA (osvojio je BAFTA-u za najbolje specijalne efekte). Dva filmska nastavka, Posljednji Jedi i Epizoda IX predviđena su za kino distribuciju 2017. i 2019. godine.

Similar Posts