10 Najbolje ocijenjenih filmova na Rotten Tomatoes svih vremena

10 Najbolje ocijenjenih filmova na Rotten Tomatoes svih vremena

Donosimo vam 10 najbolje ocijenjenih filmova prema kritičarima na stranici Rotten Tomatoes. Kao što vjerojatno već znate, oni imaju malo drugačiji i čudniji način ocjenjivanja, što ćete vidjeti i u ovom popisu. Međutim, ovo je njihova lista 100 najbolje ocijenjenih filmova svih vremena (mi smo stavili samo prvih 10).

‘Problem’, koliko vidimo, kod starijih filmova je taj što nije dovoljno velik broj kritičara ocijenio, zato se uglavnom ne nalaze tako visoko, iako često imaju ocjenu 100%.

Rangirali su ovu listu prema svojoj ‘Prilagođenoj ocijeni’, koja se dobiva iz njihove procijenjene formule (Bayesian), koja govori o varijacijama u broju recenzija filmova.

U nastavku pogledajte 10 najbolje ocijenjenih filmova na Rotten Tomatoes svih vremena, poslaganih od najgoreg do najboljeg.

Rotten Tomatoes i ‘Tomatometer score’ su najpouzdaniji izvori preporuka za kvalitetnu zabavu. Kao vodeći mrežni agregatori kritike filmova i TV serija, obožavateljima pružamo sveobuhvatan vodič o tome što je ‘Fresh’ – a što ‘Rotten’ – u kinima i kod kuće. – Piše Rotten Tomatoes

10. BlacKkKlansman (2018)

10 Najbolje ocijenjenih filmova na Rotten Tomatoes svih vremena

Rotten Tomatoes ocjena: 96% 0d 417 recenzija

Žanr: Biografija, komedija, krimi

Redatelj: Spike Lee

Glumci: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier

Radnja ukratko: Vizionarski redatelj Spike Lee donosi nam nevjerojatnu istinitu priču o američkom junaku. Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth (John David Washington) postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju. Ku Klux Klan sistematski zagovara superiornost i prevlast bijele rase, kao i antisemitizam te homofobiju. Na Stallworthov nagovor, na zadatku mu se uskoro pridružuje iskusniji kolega, Židov Flip Zimmerman (Adam Driver) te dvojac zajedno otpočinje istragu života. Udružuju se protiv ekstremističke organizacije koja pokušava sanirati svoju inače nasilnu retoriku kako bi se svidjela mnoštvu i privukla nove sljedbenike ove ideologije mržnje. Cilj Stallworthovog tajnog zadatka jest razotkriti lokalno djelovanje KKK-a i stati mu na kraj.

9. Citizen Kane (1941)

Citizen Kane (1941)

Rotten Tomatoes ocjena: 100% 0d 84 recenzije

Žanr: Drama, misterija

Redatelj: Orson Welles

Glumci: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore

Radnja ukratko: Nakon smrti izdavača tajkuna, Charles Foster Kane, novinari se trude otkriti smisao njegove konačne izjave; ‘Rosebud’.

8. The Wizard of Oz (1939)

The Wizard of Oz (1939)

Rotten Tomatoes ocjena: 98% 0d 116 recenzija

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Victor Fleming, George Cukor

Glumci: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger

Radnja ukratko: Dorothy Gale odvezena je s farme u Kanzasu u čarobnu zemlju Oz u tornadu i kreće u potragu sa svojim novim prijateljima kako bi vidjeli čarobnjaka koji joj može pomoći da se vrati kući u Kanzas, ali i svojim prijateljima.

7. The Irishman (2019)

The Irishman - Stigle Prve Reakcije na Novi Netflixov Krimi Film Martina Scorsesea

Rotten Tomatoes ocjena: 96% 0d 420 recenzija

Žanr: Biografija, krimi, drama

Redatelj: Martin Scorsese

Glumci: Robert De Niro (Frank Sheeran), Al Pacino (James Hoffa), Joe Pesci (Russell Bufalino), Ray Romano (Bill Bufalino), Bobby Cannavale (Felix DiTullio), Anna Paquin (Peggy Sheeran), Harvey Keitel (Angelo Bruno), Jack Huston (Robert F. Kennedy)

Radnja ukratko: Priča o “soboslikaru” Franku Sheeranu, znanom kao Irac, i njegovoj karijeri mafijaškog ubojice, koja je kulminirala i danas nerazjašnjenim ubojstvom moćnog, ali korumpiranog sindikalnog vođe, Jimmyja Hoffe.

6. Mission: Impossible – Fallout (2018)

Recenzija: Mission: Impossible - Fallout (2018)

Rotten Tomatoes ocjena: 97% 0d 415 recenzija

Žanr: Akcija, avantura, triler

Redatelj: Christopher McQuarrie

Glumci: Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Rebecca Ferguson

Radnja ukratko: Najbolje namjere često se vraćaju da vas progone. U novom nastavku Nemoguće misije, Ethan Hunt (Tom Cruise) i njegov tim MMF-a (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames) zajedno sa saveznicima (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan), nađu se u utrci s vremenom kada misija krene po zlu. Henry Cavill, Angela Bassett i Vanessa Kirby pridružit će se dinamičnom timu s redateljem Christopherom McQuarriejem na čelu.

5. Lady Bird (2017)

Recenzija: Lady Bird (2017) - Svijet filma

Rotten Tomatoes ocjena: 99% 0d 382 recenzije

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Greta Gerwig

Glumci: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

Radnja ukratko: Smješten u Sacramento, California, film priča priču o odrastanju srednjoškolke i njezinog turbulentnog odnosa s majkom.

4. Toy Story 4 (2019)

10 Najbolje ocijenjenih filmova na Rotten Tomatoes svih vremena

Rotten Tomatoes ocjena: 97% 0d 428 recenzija

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Josh Cooley

Glumci: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts

Radnja ukratko: Kada se nova igračka pod nazivom Forky pridruži Woodyju i bandi, putovanje zajedno sa starim i novim prijateljima otkriva koliko svijet može biti za jednu igračku.

3. Us (2019)

Trailer: Us (2019)

Rotten Tomatoes ocjena: 93% 0d 513 recenzija

Žanr: Horor, triler

Redatelj: Jordan Peele

Glumci: Yahya Abdul-Mateen II, Elisabeth Moss, Anna Diop

Radnja ukratko: Majka (Lupita Nyong’o) i otac (Winston Duke) odvedu svoju djecu u kućicu na plaži, iščekivajući uživanje s prijateljima (Elisabeth Moss i Tim Heidecker), ali njihov spokoj prelazi u napetost i kaos kada neki posjetitelji dođu nepozvani.

2. Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame prodaje 5 puta više karata od Avengers: Infinity War

Rotten Tomatoes ocjena: 94% 0d 505 recenzija

Žanr: Akcija, avantura, drama, superhero

Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo

Glumci: Anthony Mackie, Chadwick Boseman, Chris Evans, Chris Hemsworth, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Evangeline Lilly, Jeremy Renner, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Paul Bettany, Paul Rudd, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Tom Holland

Radnja ukratko: Kulminacija 22 međusobno povezana filma, četvrti dio Avengers sage će uvući gledatelje u film, kako bi vidjeli prekretnicu ovog epskog putovanja. Naši voljeni heroji će zaista shvatiti kako je ova realnost krhka i žrtve koje se moraju poduzeti kako bi se održale.

1. Black Panther (2018)

Rotten Tomatoes ocjena: 97% 0d 494 recenzije

Žanr: Akcija, drama, sci-fi, superhero

Redatelj: Ryan Coogler

Glume: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o

Radnja ukratko: T’Challa, novi vladar naprednog kraljevstva Wakande, mora braniti svoju zemlju od uništenja, od vanjskih i unutarnjih neprijatelja.

Druge je zanimalo i ovo...