David Fincher filmovi - Top 10 najboljih

David Fincher filmovi – Top 10 najboljih

Andrew David Leo Fincher (28. kolovoz 1962.) američki je filmski režiser i režiser muzičkih videospotova, poznat po mračnim, stilskim trilerima. Bio je nominiran za Oscara za najboljeg režisera za svoje romantične drame Neobični slučaj Benjamina Buttona (2008.) i Društvena mreža (2010). Za ovaj drugi film, David Fincher osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju i BAFTA-u za najbolju režiju. Također je poznat po tome što je režirao psihološke trilere kao što su Sedam (1995), Klub boraca (1999), Nestala (2014.) i trilere misterije Zodiac (2007) i Muškarci koji mrze žene (2011.). Imao je ključnu ulogu u stvaranju hvaljene američke televizijske serije Kuća od karata. U dosadašnjoj karijeri je imao 10 igranih filmova kao redatelj.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Davida Finchera.

David Fincher filmovi – 10 najboljih

10. Alien³ (1992)

David Fincher filmovi - Alien³ (1992)

Žanr: Akcija, horor, sci-fi
Redatelj: David Fincher
Glumci: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance

Radnja ukratko: Nakon što je uspjela pobjeći s planeta nastanjenog čudovišnim bićima, Ripleyina (Sigourney Weaver) letjelica srušila se na udaljeni i izolirani zatvorski planet. Na tom planetu živi kolonija muških zatvorenika među koju Ripleyin dolazak unese nemir. Međutim, zajedno s Ripley na planet je došao i opaki alien koji opet prijeti uništavanjem ljudskih života.

9. Panic Room (2002)

Panic Room (2002)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: David Fincher
Glumci: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker

Radnja ukratko: Razvedena žena i njezina dijabetička kćer skloni su se u sigurnoj sobi svoje nove kuće, kada se troje muškaraca uvuče u kuću u potragu za nestalim bogatstvom.

8. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

David Fincher filmovi - Top 10 najboljih

Žanr: Drama, fantazija, romantika
Redatelj: David Fincher
Glumci: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julia Ormond

Radnja ukratko: Priča priču o Benjamin Button, čovjeku koji stari unazad s bizarnim posljedicama.

7. The Social Network (2010)

The Social Network (2010)

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: David Fincher
Glumci: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Radnja ukratko: Priča je to o ljudima koji stoje iza stvaranja trenutno najveće društvene internetske mreže na svijetu – Facebooka.

6. The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Žanr: Krimi, drama, misterija
Redatelj: David Fincher
Glumci: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

Radnja ukratko: Prije četrdeset godina, Harriet Vanger nestala je s obiteljskog okupljanja na otoku koji posjeduje moćni klan Vanger. Njezino tijelo nije nikada pronađeno, a njezin je ujak uvjeren da je ubojica član njegove povezane, ali disfunkcionalne obitelji. Unajmljuje novinara Mikaela Blomkvista i tetoviranu, problematičnu, ali spretnu hakericu Lisbeth Salander kako bi istražili slučaj. Kada povežu nestanak Harriet i brojna groteskna ubojstva prije četrdesetak godina, počinju otkrivati tamnu povijest obitelji. Ali Vangerovi su jak klan i Blomkvist i Salander će morati otkriti koliko su daleko spremni ići da bi zaštitili sami sebe.

5. The Game (1997)

The Game (1997)

Žanr: Drama, misterija, triler
Redatelj: David Fincher
Glumci: Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn

Radnja ukratko: Nakon što bogati bankar dobije priliku sudjelovati u tajnovitoj igri, njegov život se okreće naglavce kada postaje nesposoban razlikovati igru ​​i stvarnost.

4. Zodiac (2007)

Zodiac (2007)

Žanr: Krimi, drama, povijesni
Redatelj: David Fincher
Glumci: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo

Radnja ukratko: Radi se o serijskom ubojici koji zastrašuje područje zaljeva San Francisca i ruga se policiji svojim šiframa i pismima dok četiri policijske uprave tragaju za ubojicom. Slučaj postaje opsesija za četvoricu muškaraca čije živote i karijere neprekidan niz tragova prvo uzdiže, a zatim uništava.

3. Gone Girl (2014)

Gone Girl (2014)

Žanr: Krimi, drama, misterija
Redatelj: David Fincher
Glumci: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris

Radnja ukratko: U napetoj priči o supruzi koja se ne pojavi na proslavi 5. godišnjice braka u glavnim ćemo ulogama gledati Bena Afflecka i Rosamund Pike. Oni glume savršen bračni par, Nicka i Amy, koji mirno živi u provinciji nakon preseljenja iz New Yorka. Omiljeni članovi malene zajednice postat će nacionalna vijest broj 1 kada potraga za nestalom Amy pokaže da je Nick glavni osumnjičenik, a njezin dnevnik otkrije potpuno drugačiju stranu njihovog besprijekornog braka.

2. Fight Club (1999)

Fight Club (1999)

Žanr: Drama
Redatelj: David Fincher
Glumci: Brad Pitt, Edward Norton, Meat Loaf

Radnja ukratko: Bezimeni protagonist, kojeg je utjelovio Edward Norton, je običan čovjek i nepouzdani pripovjedač koji u borilačkom klubu upoznaje Tylera Durdena (Brad Pitt). Nakon toga je rastrgnut ljubavnim trokutom s Durdenom i Marlom Singer (Helena Bonham Carter).

1. Se7en (1995)

Se7en (1995) - Svijet filma

Žanr: Krimi, drama, misterija
Redatelj: David Fincher
Glumci: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

Radnja ukratko: Priča prati dvojicu detektiva, jednog koji se sprema u mirovinu (Morgan Freeman) i jednog od njegovih zamjena (Brad Pitt), koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspiriranih sa Sedam smrtnih grijeha.

Vrijedno spomena: Režirao prve dvije epizode serije House of Cards i sedam epizoda serije Mindhunter.

Similar Posts