Na današnji dan, 1962. godine, rođen je David Fincher, a mi vam ovom prilikom donosimo 10 nama najboljih njegovih filmova.

Napišite nam u komentarima koje su vama najbolji filmovi David Fincher. 

Andrew David Leo Fincher (28. kolovoz 1962.) američki je filmski režiser i režiser muzičkih videospotova, poznat po mračnim, stilskim trilerima. Bio je nominiran za Oskara za najboljeg režisera za svoje romantične drame Neobični slučaj Benjamina Buttona (2008.) i Društvena mreža (2010). Za ovaj drugi film, osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju i BAFTA-u za najbolju režiju. Također je poznat po tome što je režirao psihološke trilere kao što su Sedam (1995), Klub boraca (1999), Nestala (2014.) i trilere misterije Zodiac (2007) i Muškarci koji mrze žene (2011.). Imao je ključnu ulogu u stvaranju hvaljene američke televizijske serije Kuća od karata. U dosadašnjoj karijeri je imao 10 igranih filmova kao redatelj.

Najbolji filmovi David Fincher

10. Alien³ (1992)

Alien³ (1992)

Žanr: Akcija, horor, sci-fi

Redatelj: David Fincher

Glumci: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance

Radnja ukratko: Nakon što je uspjela pobjeći s planeta nastanjenog čudovišnim bićima, Ripleyina (Sigourney Weaver) letjelica srušila se na udaljeni i izolirani zatvorski planet. Na tom planetu živi kolonija muških zatvorenika među koju Ripleyin dolazak unese nemir. Međutim, zajedno s Ripley na planet je došao i opaki alien koji opet prijeti uništavanjem ljudskih života.

9. Panic Room (2002)

Panic Room (2002)

Žanr: Krimi, drama, triler

Redatelj: David Fincher

Glumci: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker

Radnja ukratko: Razvedena žena i njezina dijabetička kćer skloni su se u sigurnoj sobi svoje nove kuće, kada se troje muškaraca uvuče u kuću u potragu za nestalim bogatstvom.

8. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Žanr: Drama, fantazija, romantika

Redatelj: David Fincher

Glumci: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julia Ormond

Radnja ukratko: Priča priču o Benjamin Button, čovjeku koji stari unazad s bizarnim posljedicama.

7. The Social Network (2010)

The Social Network (2010)

Žanr: Biografija, drama

Redatelj: David Fincher

Glumci: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Radnja ukratko: Priča je to o ljudima koji stoje iza stvaranja trenutno najveće društvene internetske mreže na svijetu – Facebooka.

6. The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Žanr: Krimi, drama, misterija

Redatelj: David Fincher

Glumci: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer

Radnja ukratko: Prije četrdeset godina, Harriet Vanger nestala je s obiteljskog okupljanja na otoku koji posjeduje moćni klan Vanger. Njezino tijelo nije nikada pronađeno, a njezin je ujak uvjeren da je ubojica član njegove povezane, ali disfunkcionalne obitelji. Unajmljuje novinara Mikaela Blomkvista i tetoviranu, problematičnu, ali spretnu hakericu Lisbeth Salander kako bi istražili slučaj. Kada povežu nestanak Harriet i brojna groteskna ubojstva prije četrdesetak godina, počinju otkrivati tamnu povijest obitelji. Ali Vangerovi su jak klan i Blomkvist i Salander će morati otkriti koliko su daleko spremni ići da bi zaštitili sami sebe.