Recenzija: Miss Bala (2019)

Recenzija: Miss Bala (2019)

Pogledali smo film Miss Bala sa Ginom Rodriguez u glavnoj ulozi. Ova recenzija je nešto kraća, ali nije ni ovo tip filma o kojem se može naveliko i naširoko pričati.

Žanr: Akcija, drama, triler

Redateljica: Catherine Hardwicke

Scenarist: Gareth Dunnet-Alcocer

Glumačka postava: Gina Rodriguez, Cristina Rodlo, Ismael Cruz Cordova, Damian Alcazar, Matt Lauria, Anthony Mackie

Sinopsis: Život Glorije Fuentes promjeni se preko noći kada se nađe u opasnom svijetu narko kartela. Kako bi spasila sebe i svoje bližnje, Gloria mora u sebi pronaći snagu za koju je mislila da ju nikad nije imala.

Recenzija: Miss Bala (2019)

Miss Bala (La Bala na španjolskom znači metak) je film kojeg sam odlučio pogledati bez ikakvih prethodnih očekivanja, očekujući nekakvu osrednju ili lošiju prezentaciju fabule o narko-kartelima kakvu smo na filmu vidjeli već 1001 put. Ipak, iako ovaj film ima manjkavosti od kakvih obično pate filmovi ovakvih gabarita, Miss Bala se nekako uspio ograditi od tih svojih filmskih blizanaca te nam predstaviti priču koja bi određenim gledateljima mogla doći kao dobrodošla satisfakcija.

Prije svega, morate znati da je ovo zapravo jedan veliki girl power film, protiv čega ja osobno nemam ništa protiv. Redateljica Catherine Hardwicke je odradila korektan režijski posao. Scene snimljene iz ptičije perspektive su izvrsno pokazale egzotične lokacije kroz koje nas fabula vodi, a sve je to vrlo lijepo uprizoreno da se na neki način može reći da je ovaj film vizualno lijep iako nema sve one visoko-budžetne efekte kakve smo navikli gledati u modernim blockbusterima.

Sam razvoj fabule je dosta linearan, ali ima i nekoliko situacija za koje se može reći da su plot twistovi. Scenarij je za jedan ovakav film onako, neloš, iako ima nekih sekvenci koje se malo zbrzane i nedovljno razrađene. Iako fabula ide pomalo predvidljivim tokom, ipak je dovoljno razrađena da zadrži zanimanje gledatelja. Film je počeo pomalo šlampavo, ali kasnije je nekako krenuo svojim pravim tokom. No, moram reći, iako je kraj bio očekivan, sam epilog filma mi je bio, da se tako izrazim, totalno glup i bedast.

Sami dijalozi nisu ništa posebno, ali taj ples dijaloga između španjolskog i engleskog jezika kojima likovi govore je dobro izbalansiran, iako se u nekim trenutcima znalo s time i pretjerati, krene sa hello a završi sa adios, a između toga se tokom jedne scene ta dva jezika još nekih 5-6 puta izmjene. Nedostajalo je i dinamčkih scena te scena otvorene akcije, iako je, doduše, istraživanje odnosa između Glorije i vođe narko-kartela pokazan na jedan korektan način.

Recenzija: Miss Bala (2019)

Glumačke performanse su uravnotežena vaga. Gina Rodriguez se pokazala dobrim izborom za ovu ulogu. No, niti jedan drugi glumac u ovom filmu vas neće ostaviti bez daha performansom, ali s druge strane, nećete vas ni natjerati da pomislite: “pa dobro, gdje su ovog lika našli?” Od ostalih glumaca sam, još prije gledanja, uočio i Anthonya Mackiea, ali on se pojavio u vrlo sporednoj ulozi.

Inače, premisa ovog filma me na neki način podsjetila na prošlogodišnji film Peppermint. Ako je netko slučajno gledao, samo da znate da je Miss Bala bolji, i to ne malo.

Ovaj film ima svojih mana, nije da nema, ali glavna prednost ovog filma je što se ovaj film ne srami onoga što je. Jer ipak, za film je koji snimljen za svega $15 milijuna, ne može se očekivati da će parirati mnogobrojnim kino-hitovima, ali ovaj film to ni ne želi ni ne pokušava. Ovo je jedan mali, nevini i relativno zanimljivi filmić, a kao takav je dovoljno kvalitetan da vam može prekratiti jedno dosadno popodne. Isto tako je i dobra razbibriga ako se netko želi malo odmoriti od blockbustera. Na kraju krajeva, i nova sezona blockbuster sezona samo što nije.

Similar Posts