Recenzija: Greyhound (2020)

Recenzija: Greyhound (2020)

Pogledali smo ratni film s Tom Hanksom u glavnoj ulozi, Greyhound. Našu recenziju filma Greyhound pročitajte u članku.

Žanr:

Drama, ratni

Redatelj:

Aaron Schneider

Scenarist:

Aaron Schneider

Glumci:

Elisabeth Shue, Tom Hanks, Stephen Graham

Radnje ukratko:

Zapovjednik mornarice zapovjeda s Greyhoundom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Film prati zapovjednika američke mornarice Ernesta Krausa (Tom Hanks) na njegovom prvom zadatku u ratnom vremenu usred Drugog svjetskog rata za vrijeme bitke na Atlantiku, gdje on vodi svoju višenacionalnu grupu za pratnju dok brane konvoj trgovačkih brodova kada podmornice napadaju.

Još jedan WWII film s Tom Hanksom u glavnoj ulozi. I dok film ima nekih fantastičnih dijelova, u globalu je ipak pomalo razočarao.

Priča filma Greyhound je nažalost poprilično plitka i ograničena, čime je film jedva uspio trajati 80 minuta, što je puno premalo za jedan film ovog tipa, koji je imao prilike doseći epski status.

Tom Hanks je zasigurno jedan od najboljih glumaca svih vremena, a upravo mu ovaj tip filmova najviše pristaje. Već se puno puta dokazao u ovakvim ulogama, a ništa drugačije nije ni u Greyhoundu.

Međutim, njegov lik iako karizmatičan, je plitak jednako kao i film. Doslovno su ga htjeli razviti kroz 2 minute pozadinske priče u kojoj vidimo kako dobije papuče. Upravo te papuče igraju ‘ključnu’ ulogu u filmu kada ih zamjeni cipelama kako bi prikazali da mu curi krv od puno hodanja u cipelama – ono, ne zvuči baš kao ultimativna žrtva.

Priča filma je slična razvijanju likova, ubačeni smo direktno u glavnu i jedinu bitku i ona traje kojih 60 minuta. Punooo prekratko za nešto što je imalo namjeru biti epski i za sva vremena.

Međutim, film nam je ponudio jednu od najboljih morskih bitki koje sam vidio u zadnjih puno vremena. Nevjerojatno kakve odlične scene su napravljena za ovaj film.

CGI je na samom vrhuncu u ovom filmu i prikazao je bitku na način kakav nikad prije zbog manjka tehnologije nije mogao biti prikazan. Scene u kojima brod izbjegava torpeda su veličanstvene i zaštita je šteta, kao što je i Hanks rekao što ovaj film nismo imali prilike gledati u kinima. Bio bi to pravi užitak.

Zvučni efekti odlično prste vizualne i samo dodaju vjerodostojnosti filma, koja je zaista uvjerljiva gotovo od samog početka.

Na kraju, očekivao sam više od Greyhounda, pogotovo ako uzmemo u obzir odličnog Hanksa i nevjerojatna efekte. Šteta što su odlučili film toliko skratiti i nas uskratiti za duže razvijanje barem glavnog lika, kao i općenito scenarija filma.

Similar Posts