Recenzija: Tesla (2020)

Recenzija: Tesla (2020)

Pogledali smo biografski film Tesla u kojem Ethan Hawke utjelovljuje jednog od najvećih izumitelja svih vremena. Našu recenziju pročitajte u članku.

Žanr: Biografski, drama

Redatelj: Michael Almereyda

Scenaristi: Michael Almereyda

Glumačka postava: Ethan Hawke, Eve Hewson, Ebon Moss-Bachrach, Jim Gaffigan, Kyle MacLachlan

Sinopsis: Slobodni pogled na vizionarskog izumitelja Nikolu Teslu, njegove interakcije s Thomasom Edisonom i Anne, kćeri J. P. Morgana, te njegovim otkrićima u prijenosu električne energije i svjetlosti.

Recenzija: Tesla (2020)

Nakon podužeg sušnog perioda, evo nas nazad sa novom recenzijom. Da vam budemo brutalno iskreni, mislili smo da će biografski film o jednom velikanu kao što je Nikola Tesla biti pun pogodak da prekinemo ovaj sušni period. No nažalost, iznimno visoka očekivanja film nije uspio opravdati. Kada Hollywood snima biografski film o nekom svjetski poznatom velikanu, to automatski postavlja očekivanja da će film biti napravljen, što bi reklo, pod konac. Nažalost, od svih mogućih velikana čiji su lik i djelo mogli oskvrnuti sa šupljom biografskom pričom, zapravo je tragično da je to pogodilo upravo Teslu.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, Tesla nikako nije katastrofalan filmski uradak. Da se pozovemo na kritički koncenzus filma: “Prikladno odvažan i ambiciozan, Tesla preuzima brojne rizike koji se ne isplate uvijek – ali izvedba Ethana Hawkea olakšava opraštanje tih nedostataka.” I da, to je upravo rečenica kojom bi se cijeli ovaj film mogao opisati. Problem s ovim filmom je što je, kako je i rečeno, bio vrlo ambiciozan projekt, ali nije se držao klasičnih elemenata biografske drame, što je za rezultat imalo da se priča o Tesli kroz film ispričala strahovito površno, bez ikakve dubine. Dovoljno je reći da svatko tko je iole upućeniji u Teslin život u ovom filmu neće saznati ništa novo, a s obzirom da Teslin život primarno nije ispričan kroz radnju filma nego kroz naraciju, film zapravo ostavlja utisak nekog standardnog dokumentarca, što je apsolutno suprotno od onoga što smo očekivali od ovog filma.

Recenzija: Tesla (2020)

Što se tiče Ethana Hawkea u ulozi naslovnog velikana, tu ipak imamo veće riječi hvale. Performans je odrađen jako dobro. Hawke je dobro interpretirao tu Teslinu osobnost zatvorenog i povučenog čovjeka koji se više posvećivao svojim izumima nego ljudima oko sebe. No iako je Hawke iz samog lika izvukao maksimum, ta površnost scenarija i kompletne priče nije mu dala da se iskaže još i više. Time-jumpovi i zbrzanost scenarija su uzrokovali da ni Teslin karakter nije u potpunosti istražen. Recimo, ja se još sjećam kad sam u osnovnoj školi bio na ekskurziji u Smiljanima i kad nam je vodič pričao neke, tako rečeno, manje poznate stvari o samom Tesli; kad je odsjedao u hotelu, broj sobe je morao biti djeljiv sa 3, uvijek je vagao hranu koju je jeo i računao što je pokazalo da je bio vrlo pasionirani matematičar. Iako to možda ovako djeluju kao banalne i nebitne stvari, šteta je da ništa od toga nismo vidjeli u filmu jer takve obično pokazuju pravu prezentnost glavnog lika. A u slučaju Tesle, ta prezentnost se svakako mogla naveliko i naširoko prikazati, ali nažalost nije.

U tom kontekstu, možemo se dotaknuti i vremena trajanja od sat i 42 minute što je, iako klasično, po nama i za ovakav tip filma, ipak prekratko. Film se zapravo koncentrira isključivo na Teslin život u Americi, što ne bi bio nikakav problem da je to malo bolje prikazano i razrađeno, ali film je i tu uglavnom popunjavao prostor sa prozirnim, pa i dosadnim scenama koje znaju stvoriti i konfuziju ako ne otvorite četvere oči prilikom prvog gledanja (ili ako ga ne pogledate još jednom da ponovite gradivo, što također filmu ovakvog tipa ne služi na čast).

Recenzija: Tesla (2020)

Idemo dalje. Jedna od stvari koje možemo pohvaliti u ovom pomalo čudno smiksanom proizvodu je glazba koja je dobro poslužila svojoj svrsi. Što se tiče specijalnih efekata, moramo napomenuti određene scene za koje je i golim okom evidentno da su snimane ispred zelenog platna u studiju te je pozadina dodana tek naknadno, dok bi to u nekom drugu slučaju bila neoprostiva mana, ovdje to čak i može proći kao neka vrsta artističkog toucha koji je sasvim ugodan oku. Također moramo pohvaliti scenu kada je Tesla u Coloradu radio na svom patentu jer je CGI tu dobro i efektivno urađen prilikom prikaza i strujanja električne energije. No, scena koju moramo izdvojiti, u negativnom kontekstu, i preko koje nikako ne možemo prijeći je fantasy sekvenca u kojoj je Tesla – zapjevao (da, dobro ste pročitali).

I što sad na kraju reći za zaključak. Gledajte, ako možete prijeći preko svih mana i šlampavosti kojih ovaj film, ruku na srce, ima podosta, onda samo naprijed. No upozoravamo vas, nemojte očekivati neku ekstravagantno kvalitetnu biografsku dramu jer jedino što ovaj film zapravo čvrsto drži je Ethan Hawkeov odlični performans, ali sve ostalo je ispao šuplji elementaler, i vjerujte mi da me srce boli što to moram reći jer velikan poput Tesle je zaslužio najbolju moguću biografsku ekranizaciju, ali nažalost, ostao je bez nje kao i bez Nobelove nagrade. 😢 Iako nismo oduševljeni s filmom, uvrstili smo ga među najbolje filmove 2020. godine, jer nažalost godina nije pružila mnoštvo vrhunskih uradaka.

Ukratko:

Genralno neloš, ali u odnosu na očekivanja i ono što je ovaj film trebao biti, ispao je veliko razočaranje. Biografija samog Tesle kroz film prezentirana jako površno i bez ikakve dubine, a i s obzirom na relativno kratko trajanje, prostor su popunili sa nekim prozirnim, pa i dosadnim segmentima. Iako film uspijeva zadržati dignitet i prolaznu ocjenu zahvaljujući izvrsnom performansu Ethana Hawkea (koji zapravo i nosi cijeli film) i relativno solidnoj, ali rijetko korištenoj glazbi, sve ostalo je nažalost prikazano poprilično blijedo i plitko. Tesla je zaslužio bolje!

Ocjena: 7/10

Similar Posts