Recenzija: Escape from Pretoria (2020)

Recenzija: Escape from Pretoria (2020)

Pogledali smo novi triler film s Daniel Radcliffeom u glavnoj ulozi, Escape from Pretoria. Našu recenziju filma Escape from Pretoria pročitajte u članku.

Žanr:

Triler

Redatelj:

Francis Annan

Scenarist:

Francis Annan, L.H. Adams

Glumci:

Daniel Radcliffe, Ian Hart, Daniel Webber

Radnje ukratko:

Na temelju stvarne zatvorske pauze dvojice političkih zarobljenika, Escape From Pretoria triler je utrke protiv vremena postavljen u burnim danima Apartheide u Južnoj Africi.

Recenzija: Escape from Pretoria (2020)

“Escape from Pretoria” temelji se na bijegu dvojice političkih zarobljenika iz Pretoria Central Prison u Južnoj Africi 1979. Film započinje uvodom u politička zbivanja koja su se odvijala u Južnoj Africi za to vrijeme, točnije Apartheide.

Ubrzo nakon što su Tim Jenkin (Daniel Radcliffe) i Stephen Lee (Daniel Webber) uhićeni i poslani u zatvor na 8 ili više godina, tamo susreću politički povezanog Denisa Goldberga (Ian Hart) i njihovog trećeg sudionika Leonarda Fontainea (Mark Leonard Winter).

Većinu vremena koje smo proveli u zatvoru, sljedeći rutinu i napore naša tri glavna junaka – priča se uglavnom fokusira na stvaranje napetosti i time je stvorila puno dobrih i vrlo ugodnih sekvenci. Sve je to uzbuđenje oko pronalaženja sredstava za postizanje slobode.

“Escape from Pretoria” dobra je i uspješna vođena formula, korištena još od davnina kad je Clint Eastwoodov “Escape from Alcatraz” imao iste kvalitete. Također uključuje i veliku pažnju detaljima. Odvija se dovoljno brzo i ujednačeno, s nekoliko sjajnih scena tu i tamo. Budući da je fokus usredotočen na atmosferu, uzbuđenje i žanrovsku mehaniku, scenarij nema dovoljnu dubinu, točnije dubinu likova, nisu dovoljno dobro izgrađeni i nemaju neku pozadinsku priču.

Međutim, njihove izvedbe to nadoknađuju. Nedugo nakon filma “Guns Akimbo” Daniel Radcliffe nas je počastio još jednom odličnom performansom, ovaj put u strogo napravljenom starom školskom trileru u obliku bijega iz zatvora postavljenom na povijesno istinitu pozadinu.

I vizualno se film ističe, koristeći razne zanimljive trikove s kamerom i stvara napetost tehničkim sredstvima. Za jedan tako manji film s naizgled malim budžetom, odlično odrađeno.

Iako mu definitivno fali dubine, film ni u jednom trenutku nije dosadan, a glumci su vrlo dobro odradili svoj posao. Možemo ga preporučiti za gledanje.

Druge je zanimalo i ovo...