Recenzija: Extraction (2020)

Recenzija: Extraction (2020)

Pogledali smo novi Netflixov akcijski film redatelja Avengers: Endgame filma, Joe Russoa (koji je scenarist ovog filma), a u kojem glume Chris Hemsworth i David Harbour, Extraction. Našu recenziju filma Extraction pročitajte u članku.

Žanr:

Akcija, drama

Redatelj:

Sam Hargrave

Scenarist:

Joe Russo

Glumci:

Chris Hemsworth, David Harbour, Golshifteh Farahani

Radnje ukratko:

Tyler Rake, plaćenik na crnom tržištu koji je angažiran za spašavanje otetog sina međunarodnog krimi lorda.

Recenzija: Extraction (2020)

Marvelov Bog Groma je zamijenio svoj čuveni čekić za automatsku pušku u Netflixovom novom akcijskom triler filmu Extraction.

Extraction prati Tylera Rakea (Chris Hemsworth), opakog plaćenika, koji kreće na najsmrtonosnije izvlačenje u svojim karijeri kada je zaposlen da spasi otetog sina zatvorenog internacionalnog krimi gospodara.

S obzirom na to kako smo trenutno u svijetu bez novih filmova, ovakav veliki originalni Netflixov hit je svakako bio dobrodošao. Nažalost, Extraction nije bez mana, ali je i dovoljno dobar da bi ga se moglo pogledati.

Netflix konstantno izbacuje hrpe svojih originalnih filmova i serija i često su oni pogodci i promašaji, ali ono što im se mora priznati je da filmašima dopuštaju slobodu koju rijetko imaju prilikom pravljenja Hollywoodskih blockbustera. Nisu ograničeni s nekim rejtinzima za djecu, a to se vidi i na ovom brutalnom filmu, koji je prepun eksplozivne i vrlo slikovite akcije.

I dok mu je priča poprilično generička i puna klišeja, akcija i akrobacije su vrhunske, te se takve vrlo rijetko vide i u najvećim Hollywoodskim filmovima.

Film traje oko dva sata, ima malo usporenog dijela u sredini, ali početak i kraj filma su brzog tempa i mahniti, bacajući vas direktno u napete situacije, a time film pokazuje točno ono što želi biti i spreman je to ispuniti. Borba s vremenom i konstante improvizacije oko izvlačenja stvaraju i stalno drže pažnju, iako se film jedva dotakne motivacije (negativac je posebno ne inspirativan) i pozadinskih priča likova, s Tylerom čija se priča oslanja samo na nekoliko pogleda u prošlost i intervjuom s dječakom kojeg štiti, kako bi ipak dobili malo više barem njegove priče.

Međutim, ono što ova premisa uspijeva ostvariti je da bude puna brutalne, dobro koreografirane i kreativne akcije. Extraction je ponudio vjerojatno najbolju akcijsku postavku ove godine, s fenomenalnom scenom snimanom iz jednog komada od čak 15 minuta, koja se kreće od auto potjere, preko napada na zgradu, do jurnjave kamionom, to je fantastično kontrolirani kaos.

Vidi se da su na ovaj film jako utjecali filmovi poput John Wicka, The Raid i slični, koreografija i rad s kamerom je uvijek kontroliran i ne skače sa scena na scenu, tako da je lako pratiti svako probadanje, udarce i ostale brutalnosti kojih je film pun.

Odlično je bilo vidjeti Chrisa Hemswortha u mračnijoj i brutalnijoj ulozi od Marvelovog Thora, iako i tu odašilje neku vibru akcijskog heroja 80’/90′, a to je i ono na što ovaj film zapravo cilja. Jaiswal je također dobar ovdje kao dječak ubačen u po život opasne situacije, on nikada nije iritantan ili nerealne glume.

Extraction će vam biti zabavan za gledanje ako isključite mozak i opustite se uz dva sata genijalne akcije.

Druge je zanimalo i ovo...